I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, May 22, 2009

iMbAs kEmBaLi...

salam blogger..
exceli aku nk story psl kepergianku ke LANGKAWI sempena honeymoon ktorg...hehehe
wpon dh terlambat..ms dolu2 xde blog lg..so xleh la nk share citer n pic.tp skg dah bleh..;)

aku+hubby+2 org x ofis mate aku(dieorg nie sepasang suami isteri) telah ke LANGKAWI pada 18/2 - 21/2/09.naik flight AirAsia..menginap di rumah peranginan persekutuan..exceli rumah nie adalah di dlm hotel holiday villa..agk2 aku la kerajaan da share kot dgn hotel tu..2 sbbnye rumah die bkn cm rumah peranginan persekutuan yg lain2..die mcm hotel n resort..dekat gak dgn pantai..kire ok sgt2 sbb byr murah tp dpt duk hotel..puas ati sgt :)

nk citer ckit ari yg aku nk berlepas ke LANGKAWi tuh aku demam..selesema+batuk2.dah le mase tu aku pregnant 5 bulan..tp kan sempat lg nk p honeymoon..al maklumla pas kawen dlu xsempat nk p..mcm2 terjadik.:(. tp aku gagahkan dri jgk sbb tiket dh ader,brg2 dh pack cume tggl nk p jerk lg..dlm ati aku arap2 demam aku xmelarat..kalo x spoil la honeymoon aku tuh..
mlm smpai di langkawi tuh aku xleh tido..bdn panas sgt.idung lak tersumbat.kejap2 terjage..sian aku :(..katenye hubby esk nk bwk aku p klinik kalo demam x baik..tp bgun pg demam aku da ok..cume tggl selesema+batuk jerk.so xjd p klinik..agaknye baby dlm perot excited nk p jenjalan kot..2 yg chat.hikhik

1st Day
kiteorg p shopping dlu kat pekan Kuah..mcm2 beli..sudu+frying pan+kain batik+coklat+buah tgn utk fmaly n mcm2 lagikla..smpai beli 1 lg beg tarik utk isi seme brg2 tuh..;P
pas abes shopping, kiteorg p makam mahsuri n kolam air hangat.

ptg lak kiteorg balik hotel n mandi pantai kat hotel tuh..mule2 air die ok pastu tetibe jerk jd gatal2..sbb ade binatang kecik2 yg gigit dlm air..ntah binatang ape..trus ilang mood nk mandi..

2nd Day
kiteorg p main go-kart..mule2 aku xnk main..tp rugi lak bak kate hubby aku..die kate bkn slalu dpt main cmnie..

pastu kiteorg ke Langkawi Cable Car..(tmpt yg azie xdpt nk naik cable car..hehe sian die) n then ke Telaga Tujuh..perjalanan yg mmg mencabar..dhle aku pregnant mmg xlarat sgt nk naik tangga die..mcm mendaki bukit..

3rd Day
dah nak alek KL..tp flight kiteorg mlm..check out hotel kul 12 pastu kiteorg berjln sekitar LANGKAWI..mule2 g shopping lg..beli brg yg terlupe nk beli mule2 dlu..pastu kiteorg g tmpt burung helang yg besar tuh..nk amik pic wat kenangan..pastu g kat beras terbakar..pastu dah xtau nk p mane..hehehe

hubby kate nie seme slh aku sbb amik flight lmbt..dh kiteorg jd xmenentu..xtau nk p mane.puas 1 langkawi tuh pusing..hahahaha
akhirnye tggu jerk kat airport..;)

2jer la experience kiteorg mase kat LANGKAWI..tp 1 tmpt kiteorg x p..iaitu Pulau Dayang Bunting..sian kak nana..die kirim air Pulau Dayang Bunting kat aku..tp aku xdpt p..takot naik bot..nti melambung2..bhaye utk org pregnant okayh..[sowy ek akak :(
tp besh sgt honeymoon kat LANGKAWI..ader mase aku nk p lagiks..tp dgn seme fmaly kiteorg..

dlm flight n mase tibe di airport langkawi...
kat kolam air hangat..air die xle bpe panas sgt..
Langkawi Cable Car..(jgn jeles ek azie ;P )
kat hotel...besor kan chest tuh...
kat burung helang yg besor...paneh sgt
kat Makam Mahsuri...ye2 jerk adie tuh..padahal belakon jerk ;P
1st pic tuh mase ptg..2nd pic tuh pg sblum blik KL..pantai kat hotel..
main go-kart..aku yg pling last..hahaha (kate adie aku bwk mcm makcik jln nk g psr)

Wednesday, May 20, 2009

Tanda-Tanda Hampir Bersalin...

Maap ye..banyak nau entry pasal nak bersalin..dah nama nye aku mmg nak bersalin pon..kehkehkeh..


Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan. - yg nie mmg dah terase sakitnye
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing - slalu bgun mlm2 p toilet
  • sakit perut, memulas - yg nie ari2 sakit :( sampai xlalu mkn
  • kerap buang air besar - yg nie mmg kerap pastu sembelit ;P
  • kerap terkentut - kdg2 baunyer yg dhsyat..hehehe

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir

  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis. - yg nie xsure lg
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital. - yg nie blom lg

Sakit belakang

  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. - aduhh slalu sakit kt opis n mlm2
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. - skg xlrt nk jln dh
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring. - hubby urut tp xkrg pon :(

Pecah air ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
{mosimage}Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual.
Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails