I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, January 7, 2011

Year End Vacation - Part 5



salam di tahun baru u olllss =D


eh2, tak habes2 lagi year end vacation i nie kan?? haha
dah masuk new year pun cerite yg same..

tak, i kan cuti seminggu!! haruslah belog pun cuti..
naik2 opis keje mak aiiii!! ya ampunnnnn...bilik i mcm gudang!!!! * pitam kejap *

oleh kerane cerite nie tulis *to be continued part 5 * , harus i khatan kan nya..eh2 silap khatam..=D

ate part 5 penuh misteri, terselit cerite2 mistik ckit..ha, neves tak????


ce cerite..ce cerite...

cerita dimulakan begini, (sila debarkan hati yek)





we olls gerak dari Melaka Wonderland lepas magrib..
terus masuk RnR Ayer Keroh iaitu RnR terdekat..

untuk berhenti solat & makan

we olls berenti parking betul2 dpan Hotel Highway..

* tp kan hotel tue mcm seram jek..ishh *





qaseh segar lg matanya..



tgk la muke masing2..
muke penat&letih&lesu&masam...hahaha




sambil we olls makang, we olls tgk bola..
ate malam tue Final Pertama Malaysia VS Indonesia..

so, we olls tgk sampai separuh masa pertama habis..
lepas dah abes tue, we olls gerak ke kete..
sambil berjalan , ein & pais berbual


perbualan antara ein & pais

ein : ader ker org nk duk kat hotel nie??
pais : ntah, membazir jek..





Selepas itu Pais pun mula menghid
upkan enjin ketenye..ceh ayat SPM!! haha

sekali, dua kali, 3 kali,

tak hidup2 gak...

cube lagi, 4 kali, 5 kali,

tetap bunyi 'krekkk, krekkkk,krekkk'

xmau nye enjin tu hidup..

we olls pandang satu sama lain..
yg laki2 nie bukak bonet depan g tgk ape maselahnye..

kate si laki2 nie, mungkin bateri kete kong..

tp kate si wanita2 nie, mungkin telah disumpah oleh Hotel Highway tue..

boleh caye ke??

tp betul u olls, lepas diorg ckp tue, terus enjin kete takleh hdup..

suratan atau kebetulan???

eee, serammmm





we olls menelefon Peronda LebuhRaya..

dlm setengah jam jugakla, bru diorg sampai..

sampai jek mereka2 itu, terus jumper kete..

tp nk dijadikan masalahnye, kete still xmau hidup!! OMG..

berape kali cube pun takleh..





i yg tukang amek gambarnye, siap kuar flash bagai..tp kan pakcik polis tue pndang jek i dgn muke yg agak bengang ..

terus tak jadi dah nk amek gambar..takutt..

lgpun kan, pakcik polis tue mcm sombong jek..belagak habes..tlg ntah ikhlas ke tidak..emmm

last2 pas kete tak hidup gak wpon setelah dijumper, Peronda LebuhRaya itu pun blah..

* blah cm gitu jek tau, xda pun kate nk tlg belikan bateri ke ape ke..* eeee!!







mase nie, tggl we oll berlima, (i, wanie,ein, azie & adie) kat kete

pais & wadie g kat Petronas sebelah cari bateri & beli minyak petrol

sian kan tgk diorg tue, kesedihan tak leh balik lg wpon dh kul 10 mlm..

si adie plak, kejap2 lari tgk TV kat kedai makan..sbb dgr Malaysia wat goal..cisss, tgglkan kami???

i igt nak amek gambar Hotel Highway tue, tp diorg tak izinkan..
katenya takut bile dh amek gambar nmpk 'benda lain'...

ishhhh, simpang malaikat 44..

ate ckp besor lg yek...dh kene sebijik kat kami..

bile pais & wadie balik dr Petronas, berita buruk dpt..

bateri size MyVi bru jekkk abes tadi..x sempat dgn we ollss...(malang)

isi minyak yg dibeli td, cube hidupkan enjin..
hidup sekali, pastue mati..n tak nak hidup2 dah...
beri harapan palsu ye ko wahai kete!!


yg laki2 decide nk p carik bateri kat setiap stesen Petronas sepanjang highway tue..

pergila si adie & pais naik kete ein..(mase nie kete ein jek masih boleh dipakai)

wadie tggl bersame wanita2 ini..

mase kepermegian laki2 itu, kami didatangi seorang lelaki cina..

menawarkan khidmat membaiki kete we olls.
kate die ade bateri yg we olls carik..

kami rs bersyukurrr, terus talipon pais ckp dah ader bateri.mereka pun terus balik,,pdhal dh masuk dlm Melaka nk cri bateri..

tetibe cina tue bgtau mule2 bateri ade kat umah, kene dia g amek..
pastue mintak duit dgn kami RM250 utk beli bateri..
pelik tak???

nmpak sgt nk menipu..
tp kami still percaye lg

patue si wanie mintak IC die sbg jaminan..(berani sungguh u eh)

dia bagi tau, tanpa sebarang keraguan.siap ckp "U org jgn takut, i tak tipu punye"..

kami ckp kami xcukup cash...ader RM100 jek..

pastue die mintak upkan lg jd RM200..
die kate RM200 pun ok..

eee, kami lg tak bagi...takut aihh..
kami kate tggu tuan kete dtg cni bg duit tue..
lg pun kan body language die mcm xmenyakinkan langsung!! ke hulu ke hilir, mcm org gelisah!!

bile pais dah sampai, kami bincang2 dgn cina tue
tetibe die ckp bateri die bru nk g beli, tp kat area Pedas tue, mak aiii jauh lg..

td ko kate dekat jek, ader bengkel sendiri la, eee ckp mcm k****g!!


pastue kami bincang2 lagi, n decide tak jadi nk beli bateri dgn die..
sbb die kate harga bateri lain, harga upah lain, harga minyak kete lain, harga tol lain, kalo cmtue harga sebenarnye jd berape??? tak kan nk sampai 5 rat kot!!

si ein col ayah die mtk bantuan la, pais col kwn mintak bantuan la..mcm2 kami usahakan..
tp nmpknya xde yg positif..

kami hampa dan terus hampa..
pikir punya pikir, igt satu kete gerak balik Putrajaya, tggl la satu kete yg rosak kt situ..
means i, wanie, adie kene stay tggl kat Hotel Highway utk semalam..

eee, kan dah ckp nak tak nak agaknye kene sumpahan hotel tue kot..akibat berckp besor..huhu

eeee, kami tak nak,,rela tido dlm kete aihhh, seram bangat hotel tue..scary u!!


tetibe tgh duk nk wat keputusan, dtgla balik kete Peronda LebuhRaya tue

die dtg bg nombor mekanik..

alhamdulilah..

pais col, bincang2 harga dlm RM300 sekali upah, tol & bateri..
kami setuju terus & tggu sehingga mekanik tu dtg..

dlm duk tggu tue, kami duk dlm kete..mule berborak, ckp itu ini,ckp psl pepatah org tua-tua la,
ckp psl ape yg terjadi, tgk2 gambar, buang2 gambar, pastue last2 bertekak mulut..

bising sekali dlm kete, sian afiy& qaseh yg tgh tido..dh le kepanasan, pastue bising plak..hahaha

dah xtau nk watpe, bertekak jek la masing2..xle boring sgt ork???

tp si adie yg satu2nye laki dlm kete tue boleh jek tidooo..ee ape la!

mekanik pun sampai dl kul 11 lebih gitu,tukar bateri..n then try hidupkan enjin

HIDUP!!! yeh, alhamdulilah..

dah siap seme, terus gerak balik ke Putrajaya dlm kul 12 mlm gitu..

wpon mengantuk yg amat, tp akhirnya selamat sampai.....


so, moral of the stroy???


KALAU BERJALAN JEJAUH, JGNLAH TERLALU GEMBIRA SANGAT..SBB TAKUT TGH JALAN ADER SOMETHING YG BERLAKU..
&

JGN CKP BESOR...


ye idok???

ntah mungkin suatu Kebetulan atau pun Suratan...



khatam sudah Year End Vacation....not to be continued..



futnote : overall sgt beh vacation we olls...betul tak geng pf??? bak kate org 'Pengalaman Is The Best Teacher'!!!!...




6 comments:

axie said...

haa..nak komen pe?

dakcik said...

komeng la ape2..huh

axie said...

hehe..yelahh
jangan ckp besar lain kali ;P
tapi kan kereta myvi tu kan kete baru kan..heh pelik kan??

MiSz eiN said...

a'ah. keta baru 5 bulan je baru. tue y sgt pelik bateri habis!!

tue la...next time jgn tdo lg dlm keta!!! i drive sorg² kol 12mlm tue!!! korang sdp la tdo!!! sib bek u ols bgun kat putrajaya.klu u sedar2 tgk u ols kat alam barzakh??? hahahaha. maknenye i tdo sm la tue.sbb korang xteman i dgn pais je drive!!! hahaha

dakcik said...

azie : ish asal byk benor kan??kan?? hahaha..tp mmg kete baru

dakcik said...

ein : ish adil la tue..mase pergi kiteorg drive n diorg tido..so mase balik kiteorg tido plak..cume u la kesian..sbb u jek drive pergi balik..hahahaha..anyway, dh selamat sampai..alhamdulilah..pasnie trip mane lg?? JOhor ke?? hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails