I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, April 19, 2011

aku dan sahabat

salam ,


semalam MC..demam urat kata doctor..dari ahad lg sebenarnya demam..sakit gila belakang bdn wok ! rase mcm nk patah..nk baring tak selesa...nk duduk lg la tak selesa...encik suami pun demam jgk..kat Cameron lg dia demam..n then bwk balik virus..hehehe..tp yg sebenarnya i demam sbb tak cukup tido & rehat..kerana terlalu struggle jage Sofea yg tak sehat tue sepanjang ketiadaan encik suami for 2 weeks..bila encik suami jejak kaki kat umah terus flat wok ! terlantar kesakitan...:( TQ to wanie & azie yg bg sms semalam..risaukan i eh? tp azie punya mesej kate i nape tetibe demam..peknen ke?? hahahaha..peknen mung ! tergelak i tau wok !


tapi arinie i dah bertambah sihat..alhamdulilah demam dah kebah..cume tekak jek sakit lagi..doctor kate tekak i lebam..tue pasal bile telan makanan terase pedih yg amatttt ! sampai mcm tak sanggup nk makan la..maybe utk seminggu baru ok kot...jgn la sakit sampai ujung minggu nie..nanti xbest la cuti2 honeylemon we olls nanti..=)


ok..ok..tue mukadimah citer jek..=D


mlm semalam tgk last episod drama gemilang kat TV3..i mmg suke citer nie..jahat betul hana tue eh? sanggup buat cerita sane sini & mengkhianati sahabat sendiri....tetibe i teringat kisah-kisah silam...kisah mengenai aku dan sahabat...yg satu ketika dulu pernah dikhianati oleh insan yg bergelar 'sahabat sejati'...


" Sahabat kelmarin adelah musuh hari ini .Musuh kelmarin adalah sahabat hari ini. Seribu org sahabat adalah sgt sedikit , tetapi seorang musuh adalah terlalu banyak ." (kata-kata Lukman al-Hakim)..


" Persahabatan di warnai dengan pelbagai pengalaman suka duka , dihiburkan & disakiti , diperhatikan & dikecewakan , didengar & diabaikan , dibantu & ditolak , namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian ".


ye , utk mencari kawan mmg mudah..tapi utk mencari sahabat sejati ? yg ade ketika senang, susah, suka, duka, kecewa , marah...sgt sukar kan?? walaupun i masih muda..umur pun belum mencecah 30..tapi dugaan dlm bersahabat seawal usia 16 tahun lagi...


mmg i akui...i mmg tak mempunyai ramai kawan..dari di bangku sekolah sampai la skrg..di alam persekolahan i telah ditinggalkan sahabat yg i anggap sbg sahabat karib sahabat sejati..tp hanya 1 kesalahan yg tak pernah dijelaskan, i ditinggalkan...


dahulunya kami selalu bertiga..kemane saje bertiga..pegi sekolah..pegi tuisyen..pegi study..pegi gotong royong..even pegi jalan2..mesti bertiga..1 hari tue, di hari trial exam SPM, seperti biase i akan tggu mereka di sebuah jambatan..utk ke sekolah bersame-same seperti biase..i tggu mereka sampai jam 8 pg..tp mereka masih belum muncul...last2 i ke sekolah sendirian oleh kerana nak jawab paper BM..bila tiba kat kelas , i tgk mereka duduk di bangku menjawab soalan..i yg masih kepenatan memecut laju takut lambat jawab exam terase seperti ditampar ! sbb melihat mereka..perasaan mase tue terpinga2...dlm pikiran ape agaknya salah aku? aku lambat ke? pdhal aku tggu spt biase? ok..ok..aku kene tenang utk jawab exam...dibuang seketika perasaan ingin tahu...


bila abes jawab soalan..i tanye mereka...kenape? dan mereka hanya jawab i yg lambat..so kitorg pergi dulu..what ??? lepas tue terus mereka tinggalkan i..bermula dari hari tu , i dipinggirkan..tidak dilayan..ntah ape salah silapnya i pun xtau..i minta penjelasan..tp hampa...hari-hari i lalui dgn idup sendirian..tidak ade lg kawan..mahupun sahabat sejati..setiap hari i menangis dgn mak..bgtau i tak punyai kawan...dan mak i ckp " kawan la dgn org yg betul2 paham isi hati kesusahan kita, kalo nak berkawan jgn la terlalu rapat & baik2 sgt..lg senang kwn dgn lelaki sbb lelaki nie bkn sentimental orgnya "...kata-kata mak i ingat sampai skrg...


" Semua orang pasti mendapat sahabat , namun tidak semua org berhasil mendapatkannya..Banyak pula org yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya ."


"Mempunyai seorang sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri "...


tp alhamdulilah skrg i ade kawan yg i anggap sahabat karib sahabat sejati...ade semase i suka..senang..sedih..kecewa..risau..yg selalu bg nasihat..yg selalu bg kata2 semangat..yg sanggup berkongsi segala kepayahan i ..kesusahan i..walaupun pada niat i bukan bercerita segala kepayahan utk mendapat simpati apetah lg menyusahkan diorg...tp i sgt2 memerlukan seseorang utk meluahkan perasaan yg terbuku dlm hati..hanya utk berkongsi...


memang susah utk mencari sahabat spt nie..hadir disisi tak kira ape waktu..sahabat yg kita kenal luar & dalam..sahabat yg kita kenal isi hati..sahabat yg kita kenal kejujuran dalam berkawan..sahabat yg bukan hanya pandang raut muka tp pandang melalui hati...


i sgt berharap, walau di mane pun i berade persahabatan akan kekal & tak akan putus... ' sahabat dunia akhirat '...=) i tetap sayang u olls semua PF...walau ape pun berlaku...




futnote : peace no war ! =D

10 comments:

MiSz eiN said...

tetibe rase macam karangan budak form 4!!!
haha

aDieyZa said...

so hr ni dah sihat cikit la yer? jaga diri baik2 yer..

kawan yg sanggup susah senang bersama memang susah nak cari kan..

waniepaez said...

sedihnyer citer u dulu..mase kt poli u ade bgtau i jgk....
kalo kite ikhlas, kita pon akn dpt balasan y baik....

amin....:)

dakcik said...

ein : hahaha..form 4 mung ! tp mmg pjg ckit kan..ckit jek..hehe

dakcik said...

adieyza : alhamdulilah..sihat ckit..TQ adieyza..
betul tue..kwn susah senang susah dicari..

dakcik said...

wanie : ha, 2la..kan i penah citer dulu..igt lg eh u..
yg penting ikhlas kan..=)

axie said...

sedih dgr citer u time skool..
ditinggalkan kawan tanpa sebab..
sabar wok..ada hikmah tu..
2 pergi 10 lagi kawan yg datang k?

dakcik said...

azie : ha, tue tandanya kawan xsejati..xpe..betul kate u 2 kwn pegi 10 dtg lg..=)

tEngQu said...

tumpang lalu

dakcik said...

tengqu : tumpang lalu jek???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails