I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, April 29, 2011

hari ini hari jumaat



salam di penghulu segala hari =)


amacam mlm semalam? kan MJ (malam jumaat) hahahaha..gile la awal2 entri dah tulis entri 18sx! ;P

eh tak..tak..bukan nak citer pasal mlm jumaat ke hape..saje tanya waktu tido u olls seme smlm..hehe..waktu tido i mmg langsung dah berubah! totally changed wokwok..dan i pasti ramai ibu yg sedang baca entri nie pun mengalami situasi yg same mcm i..maklumla kan ada anak kecik2 lg..


agaknya mase kite kecik dlu2 macam nie la mak2 kite duk jaga tetiap malam..keluh kesah diorg kite tak penah tau..nak citer dlm belog konpem la dlu2 mmg xda kan? hehe..skrg dunia dah canggih, i & ibu2 seme boleh mengeluh dalam belog & seme org boleh tau kan? betapa canggihnya dunia sekarang..


hampir 2 tahun i takde time tido yg berkualiti..means ckup 8 jam sehari..tanpa ada gangguan..bak kate org tido mati..=D...bukan i saje, encik suami pun..tambahan pulak si Sofea pengarang jantung kami tue sakit..asal tgh2 malam jek mesti nak nanges! kasi highlight ckit mesti wokwok !


dia masuk tido mmg awal..jam 10 dah ngantuk..kadang2 kul 8, 9 dah ckp nk tido..tapi dalam kul 12 ke atas dia akan menangis..tetibe jek ! sambil pejam mata tp nanges selok ! ape ke benda la kan??? i nie time kul 12 la baru nak lena tido..kdg2 bru nak masuk tido..mase dia tido awal tue i sibuk uruskan hal umah..kemas beg sekolah dia la..sapu umah la..lipat kain la..gosok baju la..bila dah settle keje baru la terhegeh2 nak tido..maklumla dah penat seharian..dahla 8 jam kat opis..pastue balik umah urus hal umah..mane tak penat kan?


camtue la rutin harian i..dan i rase rutin harian bg ibu2 lain kan? mane ade mase nak pegi bersukan..nak main badminton kat opis pun tak dapat ! ati terpk anak & umah..dah tu cane? ha balik kepada topic tido malam..u olls yg ade anak cmtue tak?? anak nanges selok tiap2 malam sampai kite sendiri pun tak dapat nk tido..sampai boleh jd gaduh la dgn encik suami..sbbnya i mintak tlg jg Sofea malam2 secara bergilir2 ;P


kalo dia nanges mintak susu i tak kesah wokwok..pas isap susu dia tido balik..kire normal la utk budak2 kan..tapi nie tgh tido tetiba nanges selok ! mcm malam semalam i nie baru nk tido dah nanges selok sampai muntah2 !! eeee hangen jgk la i nie..mane tak hangen takde ape2 pun..takda sape pun kacau dia tido..tp terus jek nak nanges..bukan sekali dia nanges..tp dlm 3 kali wokwok! kul 12 sekali..kul 2 sekali..kul 3 sekali..

abes tue bila mase i nak tido??? kul 4 i baru boleh tido lena tau..tue pun dah kene bangun kul 6..means i dapat tido 2 jam jek wokwok!..mase encik suami g kusus 2 kali aritue lg la..cmtue jgk tetiap malam..nk nanges jek kejenya..pastue nk tido buai yg berenjut sokmo..ajak tido atas katil taknak..kalo buai letrik takpe jgk..tgn nie la yg duk enjut sampai ke pagi...


dlu mase kecik Sofea tak sangat mcm nie..dia start mcm nie bile dia dapat penyakit ekzima..bile tgh2 malam gatal dia bukan main lagik..tp yg peliknya kalo mase mak mertua i jage sepanjang dia kat KTN dlu , mak kate langsung tak nanges malam..ok jek tido sampai ke pagi..even mak bangun solat sunat kul 3 pagi pun Sofea masih tido nyenyak...tapi bile duduk dgn i tetiap malam tido tak pernah nak lena...


i bukanlah mengeluh jaga Sofea yg perangai dia macam2 tue kan..cume i nie kadang2 teremo lebih..badan penat..ngantuk..malam la kite dpt rehatkan badan kan..tapi skrg nie tetiap malam tido i tak penah nk lena..asyik dgr dia menanges jek..ati nie naik risau..mmg normal ke budak2 cmtue?? ke sebab dia berpenyakit gatal2 tue buatkan dia tido tak lena & menanges??? ke ade hantu kak limah kat umah i??? ayok !


ntahla..i pun tak reti nak cakap lebih..maklumla ibu muda..takde pengalaman..adik pun sorg jek..mane la nak ade pengalaman jage budak kan?...takpe la, isnin nie cuti kan..nenek pun nak datang duk umah seminggu..boleh la i bergilir2 jage dengan ma..boleh la i bermanja lebih2 dgn ma..hehehe..part tue paling i sukeeee tau wokwok!






* anak oh anak..kasihan la pd mama mung nie *





futnote : citer ade kene mengena dgn tajuk tak?? hehehe


14 comments:

MiSz eiN said...

mane u tau xde org kacau dia tgh² malam tue?
u je kot y xnampak
padahal kemaen ngeri bende yang dok kacau dia tue
ayok....

dakcik said...

ein : ntahla..i dah pagar umah aritue..dah panggil ustaz darul syifa..mlm2 i selalu pasang surah yasin..tp dia ttp nanges jgk..cube u tlg i pk kenape?

MiSz eiN said...

masih ade lagi la tue...
mungkin dia masih boley ganggu wlupn dah pagar n psg ayat
ajak jmp ustaz i xmo

axie said...

Hrmm..kesian sofea..
Hope u tabah & sabar k..
Dia nangis pun ada sbb kot, maybe dia gatai..

dakcik said...

ein : bukan ustaz u kene byr mahai dh skg?

dakcik said...

azie : tue la..i tgk pun kesian..dah abes sabo..tp kdg2 xtahan jgk wok..:(

Ana Mama Aryan said...

ouh..anak i aryan masa dlm pantang...

kul 1 or 2 dia bangun..pastu nangis...skpj je berhenti, nangis blk...smpai biru2 tau..masa tu ya Allah...risau tgk dia..smpai ana pun nagis same..then kul 5 lepas baru dia tido..tu pn abah ana dh baca segala ayat...still nangis...dh berubat juga...
lama gak dia mcm tu..bila dia dh 5 bln ke atas baru slow sikit..

sabar je la banyak2 ye...
itu la orang kata syurga di bawah tapak kaki ibu..

*i de add u kt fb..then de masge u tnya sal uat banner tu..

dakcik said...

ana : tue la..bese budak kalo wat perangai mase dlm pantang kan? nie dah nk masuk 2 tahun..agaknya perangai berubah sbb nk beralih umur kot..

tue la mmg kene byk sabar..tp kdg2 tue mmg xtahan..hangen jek 1 badan..sbb kite xtau nk buat ape..

* owh ye eh..i dah lame xbukak FB..nti i bukak tgk mesej u eh..wat banner? *

~~zaa~~ said...

sabar ye dakcik...insyaAllah sofea baik nanti...panggil je ustaz datang rumah lagi...

Ummi Rania Raffel said...

ain, sofea bgn sebab dia rasa gatal ke cane? macam nia dulu sampai umur brapa bulan ek mmg nangis je manjang, sampai la kitaorg pindah rumah baru dia ok. means mmg rumah lama dulu ada smthing. now imaad pun kuat nangis gak, dalam pantang nisa mmg tdo sejam dua je bila malam. menangis selok sampai nisa pun nangis sekali wok! wahh dah dapat dah perkataan wok...

ain baca alam nasyrah selalu n hembus kat telinga sofea, insyaAllah lama2 nnt dia ok.. buat sekali mmg tak jadi, kena selalu. nisa mulanya fed up jugak. mak nisa kata jangan putus asa, buat sekali mmg belum tentu baik terus, kena selalu.. lepas tu now br da ok imaad tido je bila malam,bangun minum susu sekali dua je.

katanya mak nisa budak2 ni selalunya ada jin yang ganggu.. ada jin baik ada jin jahat.. cewahhh panjang pulak nisa komen macam nak buat karangan. naik menyampah pulak ain baca nanti. kekekeke...

waniepaez said...

ala cian dakcik..umi cuti lame, xsmpt nk update citer..ni baru bukak blog...
sabar ek u...hopefully pasni sofea pn lena tdo xdiganggu..

dakcik said...

za : tue la nk panggil ustaz dtg lg..

dakcik said...

nisa : eh mane ade menyampah..i suke wok! bagus la k0meng pjg2 sbb bg info kan? hehe


tue la nisa, kdg ain igt ain bace la..kdg2 terlupe..teruk kan ain nie?

mak ain pun ckp maybe kat umah tue ade something yg kite xnmpak tp dia nmpak..ntah la nk kate dia nanges sbb gatal ke ape ke ain pun xtau..

xpe, ain akan cube cara nisa ajar..mane tau kan..

TQ nisa for the info..sharing is caring kan wok? hehehe TQVM tau!

dakcik said...

wanie : u cuti lame sangat wok! rindu dah i nie..hehehe =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails