I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, April 6, 2011

kesan homeopathy ??


selamat petang ,


alhamdulilah..encik suami dah selamat sampai kat Perak..kursus hati-hati eh abg! jgn minum air sambil menyelam sudah..isteri & anak mung tggu kat sini..=D


nak citer pasal reason i cuti kecemasan semalam..ptg isnin amek Sofea mcm biase kat umah bbysitter..pastue akak tue cakap , Sofea teruk menggaru mase kt umah dia..smpai berdarah2 kulit kepala..pastue i tgk la belakang kepala dia..pergh ! astagfirullah ...rambut melekat kat kulit kepala wokkkk !!!


akibat dari kesan darah yg dah kering...muka plak membengkak..merah sane sini..dalam telinga pun berdarah wokk! :'(


so, i amek keputusan nk bawak dia g hopsital keesokannya..sbb semakin hari semakin bertambah teruk selepas amek ubat homeopathy..mmg doc ckp ia akan jd lebih teruk..sbb nk kuar abes, tp tak tahan i tgk dia..sampaikan rambut melekat kat kulit kepala..bila nak mandi mmg nanges meraung wok ! ckp 'mama, sakit...ayah, sakit'..


mula-mula nk ke klinik kerajaan..tp pk2 balik , takut menunggu lebih lama dr rawatan ..lupakan jek la wok! baik ke swasta ...doc kenek ckp ekzima kat kepala Sofea dah semakin teruk..mula-mula mmg ekzima , tp skrg dah jadik fungus (berkulat)..means kulit kepala dia dah infection sbb berair bernanah..ce u olls imagine??? budak sekecik Sofea mengalaminya??? nanges wok !

doc bg sabun & krim yg boleh mempercepatkan luka dia kering..dan ubat makan..supaya Sofea boleh tahan cikit..tp i tgk takde efek pun kat die..:(


pastu i citer masalah Sofea kat doc...dia sakit sejak umur 1 tahun sampai la sekarang. sbb i citer ialah utk dapatkan surat akuan doctor mengatakan Sofea have ekzima..n yes doctor buatkan dan akui Sofea have cronic eczima ! i perlukan surat akuan sbb utk sokong permohonan pertukaran we olls nanti..

Yes, thats true wok ! keputusan dah dibuat...memandangkan keadaan Sofea bertambah teruk bila tinggal di Putrajaya..proses permohonan pertukaran ke Kuantan masih dalam proses..sbb masih tggu Medical History dari klinik pakar Kuantan..by this month boleh clear kottt...pergh tak sangka wok !


ok , setel di kenek..we olls ke Hospital Putrajaya plak..amek date baru utk appointment dgn pakar kulit & kanak2..insyaAllah dlm 10 hb Mei nanti we olls akan bawak Sofea berjumpa pakar dari Hospital plak..tapi sebulan lagi..hope we olls boleh bertahan...biase la kan hospital kerajaan nie , Sofea dah berkeadaan teruk mcm tue pun masih suruh tggu sebulan !!! agaknya nak tggu org parah nak mati baru boleh jumpa kot !


setel urusan di hospital , we olls ke Alamanda pulak..tambahkan stok makanan Sofea..al maklum la si ayahnya nk kursus 3 hari..haruslah tambah stok makanan..tak payah i susah payah pegi beli lagi..n then , terus balik umah..sbb Sofea dah mengantuk...


utk sementara waktu nie , we olls terpaksa bertahan..tak akan hantar Sofea ke Kuantan lagi..sbb nk tggu appointment dgn pakar...so sementara Sofea tinggal kat sini , kami akan cuba selagi boleh utk pulihkan dia..semoga jalan dipermudahkan Allah...







keadaan Sofea sebelum sakit...mase nie baru sampai dari Kuantan..tgk kulit dia masih licin , cantik & bersih...






dan nie plak muka terbaru Sofea sehingga malam semalam..getting worst ! abes semua membengkak ! ..tue belum tgk kat kepala...masyaAllah...bau hanyir pun dah naek...adekah ini kesan homeopathy ??? mmg betul doc kate , tapi i takut Sofea getting worst dan tak baik..so how??????


pikiran i skrg sangat buntu...terasa usaha selama nie useless...mcm yg i ckp , bukan xpernah bawak Sofea ke doctor pakar...rasenya mcm2 usaha we olls lakukan..tp dia masih tak baik2...ade jgk i bace belog yg mempunyai masalah same dgn Sofea..TQ kepada yg bg info =)...ade yg ckp, dah besar baru baik..ade yg ckp bile besar pun tak baik2..ade yg kate pakai cream nie..pakai sabun nie..pergi kenek nie..tp kalo tak serasi pun susah jgk kan..mcm Sofea , sampai sekarang masih belum jumpa yang serasi dgn dia..


skrg dia tgh amek rawatan homepathy..i tak nak la campur2 ubat..takut jadi benda lain plak..so kene tggu lagi 1 minggu..sama ade ubat tu berkesan pada dia or tak..pastue kalo selepas jumpa dgn doctor hospital Sofea pun belum sihat lg..we olls terpaksa kene hantar Sofea balik ke Kuantan semula sementara tggu pertukaran we olls diluluskan...


tapi selagi i boleh usaha, i akan usaha sehabis baik..biar abes duit sekalipun asalkan Sofea sihat seperti budak lain...tak sanggup tgk dia derita mcm nie..setiap malam mengadu sakit mama, sakit mama...sampaikan tido pun tak lena..nanges jek...


hope i boleh jadi mama yg setabah mungkin..syurga di bawah tapak kaki ibu..yes , pengorbanan seorang ibu kepada anaknya tak ternilai..dan rase pengorbanan yg i dah buat selama nie masih belum ckup utk Sofea...i hope satu hari nanti Sofea akan read this & tau kesusahan & kesenangan ibu bapa dia membesarkan seorang anak bernama Sofea...


to PF , jangan sedih2 i nk pindah...walaupun keadaan kat sane i pun xtau lg..yg i harapkan hanyalah kesihatanSofea..i pun rase u olls seme inginkan kesihatan Sofea baik-baik jek kan...takpe wok , kite akan berhubung melalui belog ok ! i sayang u olls semua..semoga kita menjadi kawan dunia akhirat..mcm wanie ckp..u buat i menangis wok dgn kate2 u...:'(

to za , kak nana , geng bas sekolah & ofismate lain, u olls la the best ofismate yg penah i kenal..susah senang bersama kan..mcm za kate, xde lg org buat lawak, org blur dah pasnie...sunyi la BKP...owh..touching tau za!..:'(..kak nana, akak yg pling byk berkongsi suka duka i kat opis nie..ain sayang akak tau..terase mcm akak nie akak ain ! TQ akak for everything...=)


dan kepada yg mendoakan kesihatan Sofea, i ucapkan jutaan terima kasih tau...hanya Allah yg balas jasa budi baik u olls sekalian...=)


eh, i buat ucapan mcm esok nk pindah dah kan?? hahahaha...

tak , it means i hargai u olls seme...walaupun silent reader i tau ??...


dah la eh, tetibe sebak plak...tggu la hari tue tiba ok !

ape-ape perkembangan i kabarkan eh! =)




16 comments:

rose said...

ciannya dak tecik tomei nie...rambut dah cantik jadik balik kan..ish, x tertanggung kalo kita yg dh tua cmni jadik cmtu..
= DeqNa

MiSz eiN said...

huaaaa
sedeynye
xsangka bende niey jadi lagik teruk
ingatkan sofea akan baek
tp rupenye...
jadik lagik mcm dulu

mmg xsangka
:'(

pastu mmg i xleh nk bayangkan u ols sume dah xdek kat sini
xde dah u i nak ajak lepak
xdek dah u i nk ajak p pasar tani
huaaaaaaaa
:'(

axie said...

over ucapan mu wok!
hahaha :D

ubat homopati dah habis blom?
makin teruk ek? maybe macam doc tu kata nak kuar semua dari dalam ork? tapi tengok sofea nanges2 sapa tahan kan..?setiap hari pas smbyg i doakan untuk sofea..hope sofea cepat sembuh..hope u tak pindah.. uwaaaaa :'O

p/s : pasni sapa nak teman i makan nasi goreng cili api????

dakcik said...

deqna : tue la sgt kesian..kalo kite yg tua nie xtahan apetah lg budak yg kecik mcm dia..

dakcik said...

ein : spechless i wok ! rase nak hug u olls seme..nangessss :'(

dakcik said...

azie : hover ke?? hahaha

ubat homopathy dh masuk step ke-3..yg mkn 3 kali sehari..tp sakit dia masih ade..sepatutnya kalo dh kuar abes, mesti step k-3 dah nmpk perubahan kan?? betul tue, anak menangis kesakitan sape tahan kan?

motip mkn n.goreng cili api..hahaha..tp 2 mmg peberet kite kan =)

uwaaaaa..;'(

Laiciberry....a.k.a Bieta said...

byk bersabar ye kak..smua yg terjadi pasti ada hikmah disebaliknyer...berlinang air mata sy tiap kali baca entry psl sofea..hope sofea cpt sembuh...

dakcik said...

laicibery : nie dugaan Allah pade kami sekeluarga..TQ eh..semoga Sofea sihat..amin..

Ezzah said...

errmm..sedih la wok i baca story mory pasal sofea! i mampu doakan dari jauh agar sofea sihat, bertambah-tambah sihat dan moga sakit-sakit gatal dia ilang. sebak i wok tengok gambar dia yang last tu. abis bengkak-bengkak muka. :(

i pun mampu minta u bersabah ye yang...sabar, ni dugaan allah buat kita. allah tak kan mengucji kita kalo kita tak leh menerima dan ini tanda sayang allah buat kita semua. :)

insyaallah, cepat atau lambat sofea mesti akan sembuh dan sihat. nanti boleh main-main dengan dania ngan abg danish yea sofea. skrng pun boleh juga cuma mam tuh tak mo pun bawak sofea dtg umah aunty izah ni ha. :)

ain sabar yea, banyak kan berdoa dan banyak kan berusaha utk sofea. takpe berhabis banyak pun untuk sofea, anak kita bukan anak org lain.kan? and i know ain boleh! chiyokk chaiyokk..kjangan nangis2 tau..kuatkan semangat. peluk cium aunty utk sofea! muah muah muaahhh! :)

-Sara- said...

ain, sara doakn yg terbaik utk sofea.. harapnya ain dpt bertahan till jmpe pakar bln depan..sape tau dlm mse sebulan ni ade miracle..

bykkn sabar ain, sara hanya mmpu doa dr jauh..

WILAYAH C.T.M said...

siannyer sofea..bengkak abih sume.entah mcm mana dia rasa kan..sabar lah ain ye.moga sofea boleh sembuh dgn cpt..

dakcik said...

ezzah : u yg tgk & bace pun sedih wok..apetah lg ain yg duk tgk dia 24 jam kan? sofea yg rase seme nie..

nie dugaan Allah kpd keluarga kami..hope kami boleh tabah hadapi seme nie..

bkn xmo dtg..keadaan sofea tue asyik sakit jek..pastue dia tue ade mood..hehehe..nti kite jumpe ah D&D ! =)

TQ ezzah..semoga sofea sihat & bertambah2 sihat mcm yg ezah ckp..
TQ dear! :'(

dakcik said...

sara : aahkan..sape tau ade miracle..TQ dear ! :'(

dakcik said...

wilayah : 2 la kak..kalo kite tgk dia mmg sgt kesian..rase biar la sakit tu kita yg tggung...TQ kak =)

~~zaa~~ said...

sebak aku wokkkk!!!! banyak sungguh dugaan sofea..zaa doakan yang terbaik je untuk sofea biar dia cepat sembuh..papepun, ain & adi kena sabar banyak2..mintak bantuan dari Allah...

dakcik said...

za : TQ za..=)

u sebak i lagik sebak wokkkk! sabo ye dok..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails