I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, April 11, 2011

Semoga sinar pelangi datang utk kami







salam ,


dah petang gini i baru berkesempatan tgk belog..khatam cerita u olls semua..bila dah habes baru la boleh hapdet belog sendiri..baru mood mari ! ecece ! sejak seminggu yg lepas komputer i nie tak sehat...dtg penyakit lembap ! sampaikan nk buat 5S pun terbantut !! terpaksa print tanpa colour tau ? org yg selalu dtg nk print pun ramai..tp komputer nya mak aiiii...boleh jalan seround kat alamanda baru dpt print tau ? ha, kan dah terkeluar ! hehe


oleh sebab tak tahan dgn penyakit kritikal dia , i telah komplen kat org IT...dan arinie muncul la 'the doctor' utk rawat penyakit lembap ! hehehe..hampir 2 jam jgk dia rawat..katenya mmg lembap gilos ! smpaikan nk bukak word pun makan masa 5 minit tau ?!


sambil-sambil dia rawat tue , we olls borak2..i panggil dia ezan..frenly orgnya..=)
dari citer pasal nk beli external hardisk smpai la ke hal personal..bkn la hal personal yg sensitip tau..psl Sofea tue la..psl sape lg kan..dia duk ckp , dlm pc i nie berat maybe sbb banyak sgt gambar..size pun besar...tue psl lembap...i mmg la mengaku..ade beribu gambar Sofea dlm pc nie..sayang nk buang !wpun dah ade back-up...hahahaha


ha dari situ la bermula kisah Sofea & penyakitnya..lgpun dia ade tgk gambar Sofea mase sakit...agaknya mmg takdir Allah utk temukan i dgn dia..cewah ! ye la u olls , rupanya dia pun pernah mengalami kes mcm nie..ekzima yg kronik ! tp bukan dia la..tp anak sedara yg pling rapat dgn dia...


cerita dia lg sadis..bkn sorg tp 3 org anak sedara dia yg kene ekzima..pling teruk anak sedara ke -2..garu sampai nampak tulang !!! ish...nauzubillah...punya la kulit dh jadik nipis kan ? dia ckp lg , anak sedara dia kene mase umur 1 tahun..same mcm Sofea..smpai umur mencecah 5 tahun baru ok..alhamdulilah berkat kesabaran mak ayah dia...skrg kulit budak tue cantik , halus putih berseri ! dia kate la..

agknya Sofea mungkin senasib budak tue..tp nak tggu umur 5 tahun ??? Ya Allah, lamenya...:(
tp dia pesan kat i tadi , supaya banyak2 bersabar & kene tabah...mcm makcik dia tue...setiap kali tlg garu anak dia , dia akan ckp " sabar sayang, sikit jek nie..nti dah besar kulit jd cantik la"...mak budak tue mmg akan pk +ve...walaupun anak dia teruk smpai nmpak tulang dia tetap akan pikit +ve...how strong she is kan??


dia cerita lagik , makcik & pakcik dia mmg mcm2 usaha utk pulihkan ketiga2 anak dia..mcm2 pakar dia pergi..mcm2 ubat tradisional dia cube..bwk mandi air panas la..sehinggalah dia berjumpa 1 doctor pakar kulit kat Kedah..barulah anak dia serasi dgn ubat yg dibagi...tp budak tue tak bergantung dgn ubat makan..hanya bergantung dgn ubat sapu jek...tp Sofea plak jenis bergantung kat ubat makan...so ??? padanla ubat doctor dah tak efek kat dia..


dia kate usaha selagi mampu..kita kene try & error ! kalo nampak tak sesuai stop kat situ jek..kalo dah nmpk serasi teruskan...tp setakat nie Sofea belum jumpa yg serasi dgn dia lg..dia ckp pakcik dia yg byk berusaha...pegi bwk berubat sane..pegi bwk berubat sini...jaga tgh2 malam semata-mata nk tlg anak dia garu...biar abes beribu riban pun..asalkan anak dia sihat...dan alhamdulilah berkat kesabaran & doa mereka, anak2 sihat...


byk tips & info berguna dia bgtau kat i..dia ckp walaupun doctor kate jgn bagi makan ikan & ayam , tp kita kene bg jgk...at least seminggu sekali..mcm makcik & pakcik dia treat anak2 dia..dia akan bg ikan tp dgn kuantiti yg sikit & bukan kerap...sbb budak2 memerlukan sumber protein utk pulihkan tisu yg luka akibat dr kesan garu...utk 'renew' kan kulit yg luka..dan sembuhkan luka dgn cpat...dia kate ade 3 jenis ikan budak2 ekzima boleh makan..ikan kembong fresh , ikan merah & ikan bawal...pastue bykkan sayur hijau...digalakkan makan makanan yg disediakan secara rebus..kurangkan minyak..kalo boleh pakai minyak sayuran...alhamdulilah , bila ikut secara konsisten budak2 tue cpt pulih & antibodi pun cepat kuat...


i akan cube praktikan ape yg disarankan..mane tau kan 'miracle' boleh berlaku (mcm sara ckap)..tp kene usaha selagi boleh...mcm dia ckp la, jgn berhenti mencuba , never give-up , kuat semangat , pk +ve & bykkan berdoa..insyaAllah Allah akan tolong kita...=')


Allah duga kita sbb dia tahu kita mampu utk tempuhi dugaan-Nya..ade hikmah di sebalik ujian..hanya i mohon , supaya i boleh menjadi lebih tabah utk hadapi walau selama mane mungkin...dan berusaha selagi boleh...bukan takut utk mencuba pelbagai rawatan ...TQ kepade ezan yg dtg seperti membawa 1 semangat yg baru & terase diri nie seperti disuntik vaksin semangat ! hehehe


Semoga ade sinar pelangi dalam hidup Sofea dan we olls bertiga...amin...=)



p/s : tp kdg2 jiwa i tak kuat... terase deepressed sgt2 bila tgk Sofea garu !!! :(




18 comments:

Rania Raffel said...

insyaAllah ain, sofea akan okey nanti, ain kena banyak sabar & berdoa..

apa nama klinik kt kedah tu ain, mana tau kot nisa tau..

dakcik said...

nisa : InsyaAllah =)..TQ nisa..


hurm, ezan tue xbgtau plak..dia kate dia lupa..

rosnani said...

nani doa yg terbaik buat kamu 1 fmly ya...

~SHiLA~ said...

tikar kite same..
eh komen xde kene mengene pn ngn entry..huhu

~~zaa~~ said...

insyaAllah ada jalan untuk sembuh..both of u kena kuat & sabar banyak2 k...

axie said...

takpe kite gie air panas k..

dakcik said...

nani : TQ nani..=)

dakcik said...

shila : doh kenape komeng lain dr topic? hahaha

ye eh? maybe beli pun kt tempat same kottt ! hehe

dakcik said...

za : insyaAllah za..TQ za..=)

dakcik said...

azie : ha..boleh2..=)

ibuafiqahhuzaifah said...

ain,

cuab risik2 dengan ezan tuh klinik ape yg anak sedara dia pegi berubat..
mana tau leh akak tanyakan kat member akak kat kedah sana...

mmg kita cepat give up bila anak2 sakit..
tp tu la demi anak2 la kita kena bangkit n kuatkan semangat!

Ameh Wahab said...

ain...x tau la ain ingt akak lagi ke x...hehehe....

ape² sabar yer..insyAllah anak ain akan sembuh...

waniepaez said...

InsyAllah wok, u kne bykkn bersabar....
erm, mmg kne bg u ikan, bia ade sumber protein tuk sofea....

-Sara- said...

betollah ain, Allah uji kita sebab Dia sayangkan kita..sara yakin mst ade hikmah sebalik sume nii..cume selagi sofea tak sht, ain sekeluarga kne bykkn usaha, doa n tawakal..tu yg penting, insyaAllah, ade bahagia di kemudian hari..cheer up ye syg! :)

sara pon doakn dr jauh utk sofea :)

dakcik said...

kak irnie : sape tak give up kak..ari2 kite tgk dia nanges kesakitan..hancur rase hati nie..kdg2 xleh kawal perasaan..ade jgk marah..sbb kite dh buntu nk tlg dia cmner lg..

dakcik said...

ameh wahab : igt lg..=)

TQ kak..

dakcik said...

wanie : tue la..semoga Sofea sihat..amin...kalo xckup protein pun susah kan?

dakcik said...

sara : TQ sara..mmg yg penting usaha , doa & tawakal...tp kalo usaha sorg2 ape kes?? emmmm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails