I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, May 23, 2011

perkembangan Sofea . . .

salam 


* lagi sebulan Sofea dah nak menginjak ke angka 2..means 1 month lg she turn to 2 years old * eksited planning for her !!

ok2 , rase macam dah lame nk wat entri pasal hasil appointment Sofea dgn Pakar Paeds aritue..tp tak terbuat2 jugak kan ? maklumla byk hapdet aktiviti sepanjang nenek Sofea kat sini..
appointment pd 10/5 aritue..hasil dr jumpa doc as usual la...cuma mase jumpa doc waktu tue, Sofea kan dah ok..kulit pun cantek..takde bengkak2 lg..so doc pun tanye la whats the problem ..kene la explain bagai kat doc..siap tunjuk gambar mase keadaan Sofea yg tgh teruk dlu..barula doc akui yg Sofea mmg mengalami masalah ekzima yg kronik..

seperti selalunya , we olls diberi consult yg same dgn yg sebelum nie..tpkan we olls yg byk ckp dari doctor tu..saye yg byk tanya ape nk buat ? mcmane nie ? what next ? euwww! dah terase mcm diri nie doctor plak kan ? kalo saye nie doctor kan senang..xperlu la nk tunggu hari appointment sampai berbulan kan ? huhu
cuma yg buat saye konpius ckit ialah mase doc kate maybe susu yg Sofea minum sekarang bukan antara penyumbang kepada penyakit dia..tp doctor pakar Kuantan kata budak yg ade ekzima tidak digalakkan utk minum susu lembu..kene beralih kepada susu berasaskan soya..so konpius di situ..tp xpela , buat mase skrg saye tak akan tukar lg susu pediasure dia tue..biarlah dulu..takpe, duit boleh cari kan..walaupun poket semakin sempit..hehe


doctor paeds nie bg bekalan ubat krim dan ubat mandian utk digunakan Sofea..buat sementara waktu mandian Sebamed terpaksa dihentikan..utk tengok keserasian kulit Sofea pd ubat hospital..tp yg menimbulkan keraguan ckit ialah tang ubat mandian tue..saye tgk mcm krim biase jek..tp pharmacist dia ckp kerim nie boleh dwi kegunaan..satu utk mandian satu utk sapu. tp bila saye trytest mandikan Sofea mcm pelik jek. sbb langsung xberbuih..berminyak semacam..euwww ! terus stop guna..i pakaikan sabun Polytar..lg bagus !


pastue kerim dia mcm xsesuai dgn kulit Sofea..bila Sofea naik ckit merah2 pd kulit saye trytest sapu, selang 1/2 jam tgk xde perubahan pun..tp sy ttp sapu lg..dlm 2 , 3 ari jgk guna..tp still merah kat kulit xhilang..dan akhirnya sy stop..now, skrg nie sy pakaikan dia kerim yg nenek dia bekalkan dari kampung..lg sesuai dari kerim hospital..
nampaknya kerim & ubat dari hospital xsesuai dgn kulit dia..so lagi 3 bulan akan ade 2nd apointment dgn mereka lg..akhir bulan 7 Sofea akn jumpa paeds again..mase tu la sy akan ckp pd doc ubat yg dibekalkan tak sesuai utk Sofea...so diorg pk la inisiatif lain..huhu

itulah sedikit sebanyak hasil dari jumpa Pakar Paeds & kulit Hospital..sekarang nie Sofea masih on-off..tp ade sikit rase lega kat hati nie sbb tgk dia semakin baik..semakin sihat..takde lg kulit kasar mcm kertas pasir..cuma 1 jek lagi belum baik iaitu GARU...


Terima Kasih Allah..syukur pada Mu...


jom kita tgk muka terbaru our princess nie..Dania Qarmila binti Salam Abdul Hadi a.k.a Sofea...






* sebijik mcm saye kan ? * (bila pakai tudung) hehe



futnote : nanti update milestone Sofea plak...=)



9 comments:

NURUL JAMIAN said...

oh baru nurul tahu sofea sebaya raina tp tua bulan. raina hujung tahun nanti baru genap dua tahun. kira baby 2009 lah ni kan ain

Ummi Rania Raffel said...

alhamdulillah dah makin ok kan ain, bab garu tu memang tak bleh buat apala, phia rasa puas n lega kot bila dapat garu sikit.. sian phia ummi ni...

axie said...

alhamdulilahh
berkat kesabaran mama & ayoh

dakcik said...

nurul : owh ain pun bru tau jgk..huhu..rupanya diaorg sebaya..baby 2009..=)

dakcik said...

ummi : maybe la umi..phia rase lega sgt bila dpt garu..kalo kite tlg garukan pun dia ttp nk garu sendiri..huhu

dakcik said...

azie : alhamdulilah wok..=)

waniepaez said...

alhamdulillah, lega cket tekanan u wok...:)insyALLAH:)

dakcik said...

wanie : alhamdulilah wok..TQ wok =)

aDieyZa said...

dah nak 2 tahun yer.. semoga membesar dgn bijak & sihat!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails