I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, September 8, 2011

kuih raya ku tak jadi



assalamualaikum ,

lame rasenya tak bercerita like always kat sini..al maklum la semalam baru naik keje kan setelah long-long vacation..eceh!

kat kampung aritue sempat hapdet gambar raya yg fresh dr oven..tp ckit jekkk tue..beratus lg gambar lain yg menanti utk diuplodkan..haha

tp sy tgk ramai kawan2 blogger sy tak banyak yg hapdet kisah raye..nape wok ? gambar raye pun ckit jek..alah , baru nk cuci mata kat belog u olls tau ! tetibe rase nk hapdet gambar raya sy pun jadik malas..takde mood ! ecece..=P

so marilah membaca kisah sebelum raya dulu yekk..

al-kisahnya , kan we olls balik kampung Isnin tghari tue..so weekend sebelum raya we olls masih di Putrajaya..sabtu siang telah pergi shopping beli barang2 dapur & keperluan Sofea mcm biase..kan dah gaji..pastue singgah ke kedai bahan-bahan buat kuih & kek..YUMMIES...kat Bangi..

tetiba dtg mood rajin nk buat kuih raya tahun nie..ntah takde angin takde ribut tetiba jek nk buat kuih ! pelik bila dakcik nk buat kuih tanpa bantuan dari sesiapa ..haha

so gigihla sy beli bahan2 utk menjayakan projek khas ni..hari ahad malam sy mulakan projek tue !



ni lah bahannya..* mase ambik gambar nie tak perasan lg salah beli coklat bar..*



bahan utama..campuran cornflakes dgn honeystarz Sofea punya..hehe..sebenarnya niat buat kuih sbb nak habiskan stok cereal Sofea  kat umah..banyak sgt ! tak muat letak dalam almari dah ..so decide jadikan dia sbg kuih raya....

saye nk buat kuih paling senang di dunia..alah, kuih cornflakes coklat ! tak tengok resepi mane-mane pun..juz belajar dgn sorg pegawai kat opis nie..
sepatutnya coklat yg patut sy beli ialah coklat yg bewarna coklat tue..hehe..tapi tup tup bila dah sampai umah & dh bukak plastiknya tetibe coklat sy bertukar jadik 'WHITE COKLAT' tau ! hahahahha..gelak sakan sy kat dapur mase tue..

alamak ! tersalah beli coklat la pulakkkkkkk ! adoi lahhhh..encik suami gelak jek dgr sy membebel kat dapur tgh malam..;)




ni lah rupa WHITE COKLAT ku..mase nie tgh boil kan atas dapur..gasak la kan ! dah terbeli..nak tak nak kene buat jgk la wokk ! kalo tak membazirrrrrrr nanti...hehehe

so, gigihla sy siapkan sorg2 kat dapur..Sofea dah tido..senang ckit keje sy nk siapkan kuih nie..kalo dia ade lg bertambah tak jadi kuih raya ku ! =)

dan ini lah hasilnyaaaaa ! taraaaaaaa !

*

*

*

*

*

*

*

*





wah ! kemain dah masuk dlm balang kuih tau ! padahal kuih tak jadi..

saye nk namekan kuih nie , KUIH RAYA KU TAK JADI...boleh ??? hahaha

tapi kan , bukan nk puji diri sendiri tau ! tp ramai yg makan kuih nie..semua cakap sedapppp! lain dari yang lain..biase makan cornflakes coklat..tapi thn nie baru jumpa kuih cornflakes white coklat ! siap mintak resepi wok ! ha , jgn memain ..

kembang idung mak tau ! * tapi tak tau lah , pujian tu ikhlas ke tak *..=P

walapun tak jadik , kuih nie habis dlu ! laku betul di hari raya..* tak sempat nk bg u olls rase* ..adik sy mmg suka sangat..katenya sedap & rangup..1 bekas habis kat dia jekkk..
sy buat aritue dptla dlm 2 bekas..boleh la kan ? 1st try org kate ...;) thn depan boleh jadik kuih raya wajib ! hehe


eh, ok la bye wokwok !




8 comments:

ZaNa aDieyZa said...

sesekali kita ubah resepi mmg sedap kan.. lain dr yg lain.. hihihi

axie said...

haha..camna boleh beli white coklat??
tak baca dulu ke wok??
nanti tahun depan i nak try buatlah..
cam senang jek..hehe

p/s : kat atas tu u tabur pe?

dakcik said...

zana : ha ..betul..betul..hihi

dakcik said...

azie : tulah wok!
mase ambik tue mmg xpandang lgsung..
buatlah..nti i tunjuk cara k! =)

p/s : kat atas tue bintang-bintang kehidupan..:)

MrS. F!zA said...

alah putih pon tkpe coklat jgk..lain lah kalo gnti spesis lain mmg kompom lari rasa dia..hihihi

dianizan said...

hehehe..sedap..saya dah mkn ain buat

dakcik said...

mrs fiza : hehehe
betul jugak tue..=)

dakcik said...

ina : sedap ??
wahhh , kembang idung mak! hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails