I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, September 21, 2011

Resepi Kuih Raya Ku Tak Jadi



assalamualaikum & hai peeps !
hari ini saya akan share resepi kuih raya pulok ! wahhh , mcm nk masuk pertandingan Masterchef Malaysia Blogger plok rasenya ...;) tapi , adekah saya layak ?? hahaha..rasenya tak kottttttt ! kalo Mat Gebu masuk harus dia yg menang kan ? =P


ok , kalo u olls ingat sy pernah bgtau sy ade buat kuih raya ..tp dinamakan dgn ' KUIH RAYA KU TAK JADI '...
ha , so arinie saya akan sharekan resepi buat u olls semua..
tapi kali nie kuih nie dinamakan dgn ' KUIH RAYA KU JADI '..;)
sebab ape ?




sebab ni lah rupa sebenar ' KUIH RAYA KU TAK JADI ' tuh ! muka original omputih  kate ..hiks !

menggunakan MILK CHOCOLATE BERLY yg sebenar okeh ..bukan lg WHITE CHOCOLATE ...haha

okeh , mari kita tgk bahan-bahan yg diperlukan ,



HoneyStarz ( makanan Sofea nie ) * eh , xnk pakai nie pun xpe..ikut selera masing2 yek *

Cornflakes ...selalunya yg ini lah org duk guna buat kuih cornflakes coklat kan ? tapi yg sy buat baru-baru nie , ramai yg ckp cornflakes punya lg sedap berbanding honeystarz ..sbb kalo honeystarz tue mcm manis ckit ..

u olls jugak perlukan ini..Cup yg comel-comel...sy pilih kaler pink ! sbb cik Sofea suka kaler pink ..;)
eh , Sofea tue kalo kaler hijau pun dia kate pink..abes botol susu pun nk yg pink baru nk isap susu ...adoiii pening mak jemah ! hehe




ini jugak perlu u ollls ...sebagai hiasan tambahan ..sy panggil Bintang-Bintang Kehidupan ..;)

dan bahan paling penting haruslah coklat ! beli yg jenama BERYL tau ..xnk jenama lain..nk yg nie jugak..sbb dia dah cukup perfect !
Cara -cara :

Double Boil kan coklat tadi sehingga cair ..Bila dah cair seme terus tutup api , angkat & curahkan ke atas cornflakes tue seme ...
* Perlu diingat mase boil kan tue jgn sampai coklat jadik berketul plak (akibat terlalu lame dicairkan) *




dan gini lah jadik rupanya ...* Cornflakes *


* yg nie Honeystarz *  ..Pastue gaul sampai rata ..biar semua kene coklat ..




and then sudukan ke dalam cup & taburkan bintang-bintang kehidupan tadi...
* Peringatan , harus buat cepat mase sudukan ke cup tue ..sbb kalo lmbt campuran akan jd keras *







dan dptlah hasil yg lumayan !

Cik Sofea suka sangat kuih nie ..dan dia jugak penggemar Kek Batik ..;)





mase nie dia baru bangun tido terus ke dapur ..nak makan katenya ...


* anak cikpuan kek batik * 
seronok bila kita masak ade tukang makan yg setia..eceh !




ok la , sekian resepi utk kali ini..Selamat mencuba yek wokwok ! kalo ade yg dh buat tue , jgn lupa kirim kat saye 1 ..nk rase jugok...=D

to cikpuan aziera : i dah sharekan yek ..nanti jgn lupa bila dah buat , 1 balang khas utk i tau ! =D



eh , ok la..bye wokwok !






7 comments:

Unknown said...

yang cornflakes lagi sedap...nak lagi bleh tak cik puan kuih raya tak jadi

~SHiLA~ said...

xjd pn nmpk sedappp

axie said...

biskut sedap...nanti i buat untuk raya thn depan..

dakcik said...

unknown :lg sedap kan ?
nti sy buat utk akak eh..=)

dakcik said...

shila : hihi..TQ..

dakcik said...

azie : tahun depan ?? mak aiii ! lamenya..:(

ibuafiqahhuzaifah said...

tq share resepi..
harus cuba lepas nie....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails