I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, July 29, 2011

Malaysia ...Tanah Tumpahnya Darahku


assalamualaikum & salam jumaat !

alhamdulilah ..telah selamat sampai umah & masih bekerja seperti biase setelah merentas lautan manusia di Stadium Nasional Bukit Jalil mlm semalam ...
perihal tgk bola kat stadium ..mmg betul anggaran 90 ribu org penyokong telah datang membanjiri stadium ..sbb lebih kurang jam 7 mlm stadium sudah penuh !!

itu pun masih ramai yg tak ade tempat duduk..luckily we olls masuk dalam kul 6  ptg..masih boleh pilih tmpt nk duduk mane..;)
org ??? mmg masyaAllah..ramainyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! (byk a menggambarkan ramai org)
ade yg dh sampai pagi wok ! yg mane dtg dari jauh..
memang semangat juang sungguh ! 

alhamdulilah , si Sofea yg ikut semalam sgt behave ok ! kemain seronok !kemain sporting ! siap boleh tido tue !
Kalau Sofea yg bersemangat , xkan sy tak bersemangat pulaks...hehe

Malaysia ..tanah tumpahnya darahku ...
ecece ! kemain kan...

biaselah , we are Malaysians !! harus support Malaysia ..xkan nk support Singapore plak .. 


about the game result ?

hurmm , ade ckit kekecewaan..90 ribu org dtg pulang dengan kehampaan...

permainan diorg agak down..nak2 mase 1st half..hancus ! tp masuk 2nd half not bad la..tapi ttp xckup nk beat Singapore..

tp nak wat laporan ckit..pemain Singapore mmg pelakon terbaek smlm wooo !delaykan mase jek kejenya ! pdhal xkene tackle pun tp aksi jatuh kemain !! nak2 keeper dia ! sampaikan Safee Sali pun out of mental smlm...akhirnya padan muka keeper Singapore kene kad ! tulah berlakon tak hengat ! hish sy yg tgk terjerit2 wok !!! siap bahu encik suami jd mangsa kene tumbuk oleh sy ! hihi

tp pujian harus diberikan kepada Apex (keeper Malaysia hot tue) ...;)

Apex bermain sgt cemerlang ok ! kalo dia xdek semalam harus Malaysia kene 5 bijik gol free !
mmg attacked from Singapore hebat ..tp Apex cuba selagi terdaya termampu utk selamatkan gawang Malaysia dari terus dibolosi..wah ! ckp mcm pengulas sukan ...=D

walau terlepas 1 gol tp dah nak wat cmne..bola kan bulat ! abes defend Malayisa lembap sgt !! hish !

tp big clap utk Apex !! walau ade 'scandal' tp dia ttp bermain dgn baik & b profesional ! syabas Apex !!! i love you lah ! * eh, kemain kan *..

player mmg  bermati-matian semalam ! sampai ke wisel penamat la..tp tetap xboleh pergi utk 3rd round.. ;(

abes jek , player Malaysia menangis tue ! Apex tersandar kat tiang gol..muka Safee jelas kecewa ..sedih plak sy tgk..eh bukan sy sorg jek , 90 ribu penyokong kecewa kot !

tapi tak pe la , xdek rezeki namenya..kita belum ckup bagus lah tue..

ape-ape pun we olls tetap support Harimau Malaya !!! walaupun kalah kan..;)
Malaysia ...Tanah Tumpahnya darahku ...

sekian laporan sukan dari dakcik arena ! ecece ! ;)


* entri nie sekeping jek gambar tau..tggu next entri plak..konpem beratus !! hahaha..biar senak biji mata u ollsss ! *


eh , ok la bye wokwok !


p/s : nak buat ucapan sekejap boleh ? disini sy ingin ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yg bakal tiba..next week dah puasa u ollss ! jgn makan kat opis pulek buat2 lupa..hehe..anyway , semoga Ramadhan kali nie membawa seribu makna & berkat kepada kite terutama kpd we olls sekeluarga...aminn..."Selamat Berpuasa "....




Thursday, July 28, 2011

Malaysiaaaaa Vs Singapore !

salam & hai !


malam nie we olls sekeluarga akan pergi ke stadium ..menjadi sebahagian dari pada 80 riban umat di Stadium Nasional Bukit Jalil..

pergi untuk memberi 101 % sokongan utk Team Malaysia !





ini budak sgt eksited nak pergi ! katenya nak tgk ball ! tp rasenya mak & ayah budak lebih eksited ! 
mlm smlm sanggup mencari jersi pasukan Malaysia yg laku bak goreng pisang panas ! sib baik masih ade size ku ! ;)

utk si Sofea , mmg dah lame jersi pasukan bola jadik koleksi peribadi..hehe









so , kite jumpa disana ! peace yo !

Malaysiaaaaaa Boleh ! Harimau Malaya pasti menanggggg !

ecece ! kemain...;)


Wednesday, July 27, 2011

Wordless wednesday






' tukang lipat'  baju kat umah ....

adehhh..letih mak tgk !!



Desa Waterpark + Upin Ipin + artis . . . ( Part 2 )


salam & hai !

kita bersiaran lagi utk second part..hehe
arinie baru berkesempatan..maklumla tuan belog bz..bukan malas nak cerita yek azie..hehe

ari sabtu (23/7) yg lepas , sy telah mengikut rombongan azie & wanie ke Desa Waterpark..unplanned yek u olls !
kisahnya , husband azie (wadie) ade family day opis dia (Toyota) kat Desa Waterpark..oleh kerana wadie jadik urus & setia yg xdek mase sgt nk teman isteri kat situ , last2 azie telah ajak we olls utk teman dia ke sane..sambil berjimba-jimba ! cewahhh..dpt tiket free lak tue..;)

nape sy ckp unplanned? sbnrnya mmg azie ajk pegi dari awal lagik..tp sy terpaksa tolak..sbb Sofea kan mmg xboleh mandi kolam yg mcm tue..bila sy kate xboleh, diorg pujuk jgk suh pegi..katenya best lah..last2 sy termakan pujukan..ecece !

tp at the first time , encik suami xbg pegi..sbb sy kate Sofea kene tggl..means dia la kene jd bbysitter kejap..hehe

mula la sesi pujuk memujuk hati sang suami..ayat mesti baik punyaa..dan akhirnya dia bg green light..dan siap package Sofea dijaga olehnya...hihi..sayang diaaa !

bermula la aktiviti 'bujang' sy utk hari tue..tp kesian jgk sbb Sofea xdpt bwk..nk wat cane..Sofea plak tgh xsihat..lgpun dia mmg xboleh mandi air kolam mcm tue..klorin bagai..dr amik risiko baik xyah bwk..huhu..kejam kan mama dia ?

next time mama bwk Sofea mandi kat kolam kecik tue eh..;)

itu pasal tgk gambar Sofea mmg xdek..mama dia yg bergedik lebih..haha hover betul !


ok , masuk part cerita ke sane plak eh..

gerak dari Putrajaya dlm kul 9 pagi..sampai sane dlm kul 10 pagi..
sampai2 makan dlu..n then lepak2..




tgk mama afiy yg syok makan ice cream free..;)


Qaseh yg eksited  !

Afiy pun..suke dia dpt main belon..bila sy balik umah tunjuk gambar2 nie kat Sofea , dia siap ckp ' mama, nak belon nie..'..sian dia..huhu


dgn upin...Afiy takut dgn upin nie..siap nanges peluk mama dia kuat2..hehe


ummi & qaseh...


sy & azie..


bergambar dgn ipin plak ! ramai betul org kerumun upin ipin nie..keluar jek dari belakang pentas terus org serbu..kaloh artis lain nie..


nak jugakkk..hehe..siap pinjam anak org lagik semata nk bergambar dgn ipin..




nie la sebahagian pekerja dari Toyota..katenya Toyota sewa Desa Waterpark satu hari wok ! khas utk Family Day diorg..kelasssss !

siap ade artis jadi host wok ! si shera & zul yahya..kemain PF selok jumpe retis ( mcm cik epal ckp )...nak-nak dakcik tue ! hahaha


ecece ! sebelah artis tue..sib baik bukan faizal tahir..kalo x mmg demam seminggu ! haha


pastue sesi menconteng muka ..kemain tau mak-mak org  nie !






seme design ' love ' yg same..mula2 nk suh wat kartun PF tp takut dia xpandai lukis..last2 pilih y senang..love sudah..siap ade pelangi..hehehe


pastue sesi terjun dalam kolam pulekss ! kalo bwk Sofea nie konpme dia suka..tp sayang dia mmg xboleh mandi kolam cmnie...huhu


si afiy yg takut air..nak main tepi2 jek..dalam2 xnk..huhu..si Qaseh eksited sgt..siap kaki gedik2 nak berenang..sabo jek la umi kan ? ;)

penuh kolam hari tue ! sesak dgn geng toyota & famly..

bayangkan we olls mandi mase nie tepat kul 12 tghari..matahari atas pale wok ! mmg paneh !..

lame jugak we olls berendam..beralih-alih kolam..kejap kolam utk kids..kejap main gelongsor..kejap kolam ombak..bila kaki anak-anak dah kecut baru ingat nak  naik..hehe

ni la papa afiy a.k.a wadie yg baik bg tiket free tue ...ingat tau wanie..'sang goku' tau..hahaha ..mase we olls mandi manda tue , Black ade wat persembahan...ala rugi xdpt tgk ! bestla papa dpt gambar dgn artis..urus & setia kan..;)



ecece ! scandal..;P


nie geng urus & setia utk Family Fun Fiesta (Toyota)...

we olls nie hanya tumpang sekaki jek..;P

tp grand betul family day diorg..siap ade artis..ade gerai ice cream, popcorn, gula kapas free lagi..ambil la berape kali pun xpe..hehe..pastue sourvenier seme org dapat..byk plak tue ! hish besh betul !

kalo nak harap family day opis , hurmmmm nan ado wokkkkkk ! haha
byr sampai sejuta nang ! tp hampeh !

nak tukar keje toyota lah ! haha..motip !

dlm kul 3 ptg we olls gerak balik umah..sy janji dgn encik suami nak balik tghari..tp sampai2 umah dah kul 4 ptg..

siap kene perli dgn dia , ckp  ' awal balik..kul 4 tghari '...

;)
eh ok la..bye wokwok !



TQ for reading this ! ;)







futnote : harinie belahan jiwa i dah balekkk ! best2..boleh balas dendam..hehe..oppps !



Tuesday, July 26, 2011

suprised birthday


salam u olls!

ini cerita terjadik Jumaat lepas ye wokwok !
unplanned surprised sebenarnya..
lagi pun hanya bertiga..
pengantin baru masih dlm mood honeymoon..hiks!
tu pasal dia xdek..hehe

sebenarnya birthday dak wanie adelah 3 Julai 2011..
tp disebabkan schedule bulan Julai PF penuh every weekend & days  ,
tu yg terlewat ckit raikannya..
alah , bukan besar-besaran pun..
kecik2 jek..unplanned plak tue..hehe

jom kita raikan cinta ! eh silap jom kita raikan birthday ..





asik2 muka budak bedua nie interprame dlu..hehe



umii yg kelihatan berseri...auwwww !

mase nie kalo sy senyum mcm serba tak kena ..
sebab sy sedang menderita sakit ulser ..



ummi & kek sedapppp...
walaupun saiznya kecik dikongsi bertiga tapi kesedapannya sehingga menjilat jari !
nie dessert terbaru kat kenny rogers..
mmg meleleh wok !!!
try r cuba..;p


like always..peace yo ! (mcm sofea selalu ckp)


azie yg tgh cover2 bila bergambar..hehehe




antara makanan we olls hari tue..

nie la rupa kek yg super duper sedapppp !

siap 1 scope vanila ice cream..
dlm ade lelehan coklat lagik..pergh! hehe
kaloh kek secret resipi doh ! 
pasnie nk mkn kek kene g kenny plok ! hehe




kemain tenung kek !



dan last sekali sesi suap2..
silap besday gurl nie..hehe

*sory wok , gambar byk lg x habes bluetooth dgn wanie..hehe*


ok bye wokwok !


TQ sudi bace..=)



Monday, July 25, 2011

Friday, July 22, 2011

Panduan mendidik anak


salam ptg jumaat ,

dah lame xcerita psl puteri kesayangan sorg tue..
sejak masuk umur 2 tahun nie , byk ragamnya..byk peelnya..byk keletahnya...
cume sy nak share satu perangai Sofea yg sy sendiri kurang gemar..

perangai garang dan perangai susah nak dgr cakap..
boleh dikatekan budak banyak kuat  naik angin ! (macam nisa ckp)
kalo lagi tegur lagi dia xdgr..
kalo lagi marah lg dia memberontak..
kalo cakap baik2 mmg xjalan !..

sampaikan sy sendiri pun kena penangan anak !
sabo jek la..

sy & encik suami risau tgk dia bersikap cm tue..
takut lekat sampai besar..naya !
so sy pun google utk cari panduan mendidik anak..

jom kite same share !

*************************************************************************************************************


sifat anak-anak pada usia bawah 6 tahun sangat-sangat dipengaruhi oleh apa yang dilihat dan didengar pada setiap hari.

Ini bermaksud, seorang anak itu boleh menjadi baik kerana dia meniru dan mencontohi,  perlakuan dan pertuturan daripada orang-orang yang baik yang dijumpainya pada setiap hari. 

Begitu juga sebaliknya. Seorang anak itu boleh menjadi nakal kerana dia meniru  dan mencontohi, perlakuan dan pertuturan daripada orang-orang yang ‘kurang’ baik yang dijumpainya pada setiap hari

Oleh itu, satu cara untuk menangani anak-anak yang nakal ialah dengan menjauhkan anak ini daripada individu-individu yang memberikan pengaruh negatif kepada sifatnya. Semakin lama anak nakal ini bersama dengan individu tersebut, maka semakin banyaklah sifat negatif orang itu yang akan diserap ke dalam dirinya.

 setiap sifat yang terbentuk dalam diri anak-anak pada usia 0-6 tahun akan dibawa seumur hidupnya. Fakta ini bukan sahaja kajian daripada Barat. Malah ia turut diakui dalam Islam. Sebab itu, pendidikan yang betul di peringkat umur ini sangat penting dan tidak harus diabaikan sama sekali.
 
Jadi, apakah tindakan yang harus dilakukan?

Langkah #1: 
Periksa siapakah orang-orang yang biasanya dijumpai oleh anak-anak ini pada setiap hari.

Sekiranya anda menghantarnya ke rumah pengasuh, periksa setiap individu dalam rumah tersebut (pengasuh, ahli keluarga pengasuh dan kanak-kanak lain yang diasuh), adakah terdapat orang-orang yang membawa unsur negatif ini.
Jika ada, seboleh-bolehnya usahakan untuk mencari tempat pengasuhan yang lain kerana perkara ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Biar bersusah hari ini untuk mencari pengasuh yang baik, daripada kita menangis di kemudian hari kerana anak tidak mahu menjadi baik.

Langkah #2: 
Ubah cara pendekatan anda dengan anak-anak ini.

Asasnya, anak-anak banyak sekali mencontohi dan meniru sifat ibubapa. Sekiranya ibubapa telah memberikan sifat negatif (secara sedar atau pun tidak), maka ibubapa tidak ada pilihan lain melainkan membuat sedikit inisiatif untuk BERUBAH.

Apabila kita memarahi anak pada usia ini dengan nada menengking, menjerit, memaki, mengejek, merotan, mencubit, menjentik dan seumpamanya, hati anak yang asalnya lembut akan menjadi semakin keras. Dia akan menunjukkan pelbagai cara pemberontakan kerana kesakitan yang dialami di dalam hati dan secara fizikal. Semakin kerap ibubapa memarahi mereka, maka semakin kuat lah pemberontakan mereka.

Anak-anak pada usia ini tidak “makan” dengan cara seperti ini. Ia mungkin hanya berkesan untuk beberapa ketika sahaja. Tetapi cara ini tidak berkesan untuk mendidik sifat baik yang berpanjangan di dalam diri mereka.

Untuk anak-anak yang nakal, jika mereka melakukan kesalahan, dekati anak, dakap anak, peluk anak, cium anak, sayang anak, dudukkan anak di atas pangkuan, dan berilah nasihat secara HIKMAH. Ceritakan pada mereka apa yang mereka buat tadi adalah salah dan apa yang mereka boleh lakukan untuk membetulkan kesilapan tadi.


Apabila mereka lakukan kebaikan, walaupun tidak sempurna, (contohnya: anak mahu lap air yang tumpah, tetapi cara lap nya menyebabkan air semakin berselerak), ibubapa MESTI tunjukkan penghargaan. Apabila pujian diberikan, pasti anak akan gembira untuk melakukan perkara yang baik lagi di masa akan datang.

Ibubapa bukan sahaja perlu mendekati anak-anak sewaktu mereka melakukan kesalahan sahaja, sebaliknya, carilah peluang untuk membuat pelbagai aktiviti bersama anak-anak. Seperti bermain, membaca, mewarna dan sebagainya. Anak-anak pada usia ini sangat suka apabila ada orang dewasa menyertai aktiviti mereka, kerana mereka mempunyai keinginan yang sangat tinggi untuk belajar apa sahaja perkara baru daripada orang dewasa.

Apabila ibubapa rapat dengan anak-anak, maka kerja untuk mendidik akhlak dan sifat yang terpuji di dalam diri anak-anak menjadi lebih mudah. Anak pada usia ini akan taat dan hormat kepada orang yang banyak menunjukkan keprihatinan kepada mereka.

Untuk menghasilkan sifat yang terpuji dalam diri anak-anak, ibubapa perlu sentiasa menunjukkan sifat yang terpuji di hadapan mereka.

Jika mahu anak mematuhi perintah Allah, ibubapa perlu patuhi perintah Allah terlebih dahulu.
Jika mahu anak taat kepada ibubapa, ibu perlu taat pada perintah bapa dahulu.
Jika mahu anak pandai ucap terima kasih, ibu dan bapa perlu selalu ucap terima kasih kepada mereka dan sesiapa sahaja.
Jika mahu anak mengeluarkan kata-kata yang sopan, ibu dan bapa perlu berkata perkataan yang baik sahaja di hadapan mereka atau sesiapa sahaja.
Jika mahu anak-anak meminta maaf selepas melakukan kesalahan, ibu dan bapa perlu selalu saling meminta maaf  sesama mereka dan tidak salah jika ibubapa meminta maaf kepada anak-anak juga.

Bila ibubapa mula menunjukkan sifat yang baik, sedikit demi sedikit anak akan menirunya dan sifatnya akan mula berubah. Kalau bukan hari ini, mungkin esok.Kalau bukan esok, mungkin lusa.Dan kalau bukan lusa, mungkin minggu depan atau bulan depan atau tahun depan.

Yang penting, terus lakukannya dengan istiqamah dan terus panjatkan doa kepada Allah swt dengan keyakinan yang kuat bahawa suatu hari nanti pasti anak ku akan berubah.

Yakinlah wahai ibubapa, setiap ciuman yang diberikan kepada anak dan sekelumit kesabaran dalam mendidik mereka, mempunyai NILAI yang sangat besar di sisi Allah swt.


******************************************************************************
setelah sy dah habes baca , rupanya we olls masih byk kekurangan sbg ibu dan bapa ..masyaAllah..

hanya tahu melepaskan kemarahan sendiri akhirnya anak yg jadik mangsa...

sy akan baiki mane yg tak betul utk mase depan Sofea...

semoga berjaya =)





Kursus di Impiana Cherating , Kuantan


salam jumaat !

arinie baru dapat bersiaran..
setelah lame meninggalkan u olls semua..

bukan ape, balik dari kursus 
tuan belog kurang sihat..
kene ulser kat mulut !
sampai bengkak bibir..
hilang nikmat makan..huhu

seperti kata cikpuan za yg tgh tunggu dakcik update belog psl kursus..
marilah kite same2 membacanya..ecece !


sy & za berkursus di Impiana Resort Cherating , Kuantan..
dah masuk kali ke-3 sy ke sini..
first time dlu mase zaman Poli..
Family day DSK 2B..=)
kenangan panggilan ju on ! hahaha
ingat tak nad , nik & wanie ? ;P






ok, peserta kursus check-in ptg Ahad tue walaupun kursus stat isnin..
za naik bas dari Putrajaya..
sy plak naik kete dari Kuantan..
sy check-in awal dari diorg..




we olls dapat bilik besar..yg siap ade hall..
tapi kene share 3 org sebilik..huhu
jadikla kan..tp sgt selesa !



ms sy sampai tue tgh panas lg..
duk kat balkoni sorg2 pastue tangkap gambar..
za pun belum sampai dari Putrajaya..
dapat la selelap tido ! hehe

dlm pukul 5.30 za & peserta kursus sampai..
pastue kemas baju-baju , n then terus turun jalan ke pantai..
sy la yg selok ! haha


ari pertama we olls xmandi pantai lagi..
hanya sekadar jalan amik angin ptg & bergambar !
ecece..acara wajib dakcik !
tgk la aksi za yg sengal..
wat tulisan kat pasir pantai..






oppppssss ! hahahaha


za yg berjaya lompat !

dakcik yg berjaya mendarat ! hahaha
xlarat wok nk lompat ! berat badan..

pantai dia besh sangat!
cume ombak jek la kuat !
rase sedikit takut utk mandi jauh2..





antara peserta kursus yg lain..
besh !



sebelum naik masuk bilik basuh kaki dlu !


pastue kan , ada satu cerita yg agak mengejutkan la..
nak tau ? 
ari kedua sy & za terjun ke pantai utk mandi..
lepas naik dari pantai tue , we olls p jemur baju basah kat balkoni..
tetibe ternampak binatang nie !!



yg sy bulatkan tue..
nampak tak ?
teka apekah itu ??



ha, we olls nampak binatang BAB1  laaa !!!!
pergh bapok besor !
berlegar-legar kat kawasan lapang..
dekat dgn balkoni we olls...
sib baik balkoni tinggi..
dan nasib baik dah naik dari pantai..
kalo tak mau terserempak tgh jalan..hehe





pastue masuk ari kedua kursus..
iaitu Isnin..
biase la snap beberapa gambar sebelum ke kelas..




ecece ! syok menikmati matahari pagi..
sambil dgr deruan ombak pantai...






sorry gambar ari ketiga xda..hehe
nk jimatkan bateri camera..=)

pastue kursus nie adalah sgt rilex wok !
ari pertama jek ade kelas sampai malam..
ari lain ptg dh abes..
sepanjang kursus tue, we olls asyik tido & makannnnnn !
memang nikmat !
makanan mmg tip top ! 
sampaikan we olls ade menu wajib utk bfast ! kan za ? hehe

tu pasal kaki sy kembang ! motip kan ? =)



ari keempat kursus (ari last)
bergambar dulu sebelum check-out dr bilik..



mase pembentangan kumpulan...


dalam kelas


geng belakang we olls..


terima sijil kursus..


dan time nak balik dah !

ari last tue kursus we olls sampai tghari jek..
sbb bas nk balik Putrajaya kul 2 ptg..
lepas makan terus balik..
tp sy & za naik kete balik ke Putrajaya..
encik suami dtg amik we olls kat cherating dlu pastue singgah KTN amik brg2 Sofea
pastue baru gerak balik Putrajaya..




bergambar kat lobi hotel..
deco masih same seperti dlu..
cantik !




belakang sy tue 'kedai kopi' hotel..(cafe)
sy sgt suka cafe yg mcm tue..
kedudukan strategik..tepi kolam,
open style..dan kitchen yg  boleh see through..=)



sementara tggu encik suami dtg ,
marilah kite bergambar sakan ! ;P






sehingga ketemu lagi Impiana !!
* pasnie nk g lagik..utk honeymoon plak * hiks!


ok la bye wokwok !



futnote : Kursus yg paling best pernah sy attend..mase tgh kursus tue insaf jek..mcm pergi kem motivasi plak..pastue BerIntegriti habes la ! balik opis kene keep on amalkan sikap Integriti nie..barulah menjadi anggota Perkhidmatan Awam yg cemerlang ! tak gitew za ? hehehe





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails