I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, January 26, 2012

Cerita Harapan Tahun 2011. . . .



Assalamualaikum ...


Dah lame tak buat entri story pjg2 kan? hehe..kali ni sy nk membebel pjg ckitt..hope sudi lah bc yek ;)

Kita mmg dah lame masuk Tahun 2012 kan..seperti thn dulu sy sempat buat Review 2010..tp tahun nie agak lmbt ckit keluar entri mcm tue..;P

Kalo dlm entri lepas sy ade ckp mengenai harapan 2011 ..1 harapan jek sy letak utk Tahun 2011..dan alhamdulilah wishlist sy tercapai walaupun bukan 100% spt yg diinginkan..u olls semua tercapai tak target 2011 ?? huhu * eh, ade hati nk tnya lg wpon dh ketinggalan ..*


Ok, sy refreshkan balik memori u olls seme..harapan yg satu tue adelah utk tgk anak sy (Sofea) kembali sihat dan dapat menjalani kehidupan childhood dia dgn baik & sesempurna spt kanak-kanak sihat yg lain...

dan alhamdulilah doa kami sekeluarga dimakbulkan..syukur..Walaupun bukan  baik sepenuhnya..tp alhamdulilah she's getting better & better..Syukur pada-Mu Ya Allah..

Betul ckp org, kesabaran itu penting..utk mendapatkan sesuatu yg baik perlukan pengorbanan yg tinggi..;)








Pic akhir tahun 2010..mase nie Sofea tgh dlm rawatan




Pic tgh tahun 2010..mase nie Sofea tgh sakit teruk..




As u olls seme dah tau Sofea kan sakit ekzima kronik..tgk pada gambar sudah boleh membayangkan penderitaan dia..
Sy ade jugak terbaca belog mumy lain yg mengalami situasi yg same mcm sy..pastu ade dgr jugak anak org lain kene ekzima..ade yg tanya sy ubat ape yg sy guna..pergi rawatan kat mane..dan ade jugak sy share info kat belog mumy yg ade anak sakit ekzima..sharing is caring kan..ape salahnya bertukar pendapat..;) & sy phm kerisauan diorg..


Ok, sape yg pernah bace belog & tau perjalanan idup Sofea dr saat dia sakit & terima rawatan mesti dah tau ubat & kaedah ape yg sy guna..wah kelesss ayat! haha

Sy gunakan rawatan Homeopathy Hassan..lokasi di dlm PKNS Bangi..lambat memberi respon +ve tp semakin hari semakin baik & akhirnya semakin ok..alhamdulilah kaedah tue sesuai dgn Sofea..


Lepas tu sy gunakan Minyak Kelapa Dara Bio-Asli...ni rupa dia ;



image : google
Minyak Kelapa Dara Bio-Asli yg bagus & berkesan !


Kebaikan & keberkesanan dia mmg terbukti utk kulit Sofea..daripada kulit bersisik, luka bedarah, nanah berair akhirnya jd elok..sepanjang dia sakit teruk lebih kurang 6,7 botol sy gunakan minyak nie..Bau dia mcm kelapa..tp dia mmg bagus..harga sy beli dgn dealer dia RM30 sebotol..

Nak tau lebih lanjut Rujuk info di sini..

Cara sapuan mcm sapu minyak rambut biase tue..Sy akan guna bila kulit Sofea menjadi kering dan bedarah..terutama kat kulit kepala dia..sbb kulit kepala dia yg paling kronik..berkuping mcm kelemumur..bila gatal dia akan garu..bila kerap garu dia akan berdarah..bila berdarah lame jd berair...ha, yg tu sy kalo boleh nak elakkan..bila sapu minyak kelapa ni , dlm 2,3 hari kulit akan jd ok..kering dan seterusnya akan pulih...

Tp skrg sy dh jrg pakaikan dia dgn minyak nie..sbb kalo teruk sy bru beli ..Skrg sy pakai Minyak Zaitun..Juga serasi dgn dia..Sy tak pakai minyak baby biase..sbb doc kate elakkan pakai..kalo boleh pakai minyak zaitun..sesuai utk kulit ekzima..


Lepas tu sy sapukan dgn krim nie



image : google


Cream Travocort..boleh didapati di Farmasi Guardian..Harga kat area KL/Putrajaya  ialah RM13.90..Tapi kalo kat KTN harga ialah RM18.90..wah byk beza kan? ;P

Citer psl krim mmg macam2..mula pakai  krim hospital gov bagi..xserasi tukar plak ke krim hospital pakar bg..pastue xserasi tukar ke krim klinik biasa..xserasi jugak..last2 mak sy suggest pakai krim nie sbb adik sy pakai krim yg same...mula test, dlm 2 ari terus hilang merah2 kat kulit dia..bila terus pakai dlm 1 minggu mcm tue, alhamdulilah takdek lg ruam2 merah & kulit jd licin..;)

Now, kalo ekzima Sofea naik sy cpt2 sapu krim nie..sehari lepas tu dah ok..lega sbb ekzima dia xmelarat teruk cm gambar 2nd kat ats tu..

Cara sapuan dia , kita kene sapu nipis jek di kulit dia..sbb bila terlebih sapu kulit akan jd gelupas..lgpun dia kan ubat yg boleh menipiskan kulit kalo berterusan pakai..so, saranan doc ialah sapuan nipis 2 kali sehari bila perlu shj..;) * tp kdg2 sy xikut sgt saranan doc tu *



Ok lepas tu sy pakai sabun mandian khas utk Sofea..



image : google




Sabun Polytar Bar..alkisah sabun pun byk kali tukar..dr sabun hospital pakar hingga la ke sabun nie yg last..dari harga yg mahal hingga la ke harga murah ckit..huhu..Harga sabun seketul nie RM14.90..Juga beli dia Guardian..kalo kat Watson sy xpenah jumpa lg..Pd sy boleh thn harga dia..kalo sabun yg sy sendri pkai pun xmahal mcm nie..tu psl kdg2 sy ckp kat kwn2 maintenance Sofea ni agak mahal ..;P

Mula-mula sy try test jek beli sabun nie..sbb sabun yg sebelum nie pakai agak susah nk didapati kat sini..so tukar ke sabun ketul..Lgpun sy pakai seketul sabun nie dlm 2 bulan ++ jgk..sy kerat2 dia..huhu..* jimat katekan *

Alhamdulilah kulit bdn dia licin..tak lagi terase kesat..

Cuma tang kepala jek masih lagi belum baik..Menggunakan jenama Polytar Shampoo jgk..tp setakat nie mcm xberkesan sgt..kulit kepala masih berkuping2..gatal2..hurm, ubat utk kepala belum jumpa yg serasi lg..sbb dia masih on-off..sekejap licin sekejap naik..kdg2 bergantung kpd pemakanan dia..

Tp boleh dikatekan 90% telah pulih..alhamdulilah..;) Lg 10% tu bergantung kpd pemakanan & pergerakan aktiviti seharian dia..Salah mkn naik lah..aktiviti plak kalo mandi kolam klorin naik jgk..terlebih peluh ke..

Jom tgk testimoni dia..* wah mcm bahan kajian plak anak aku ! hehe *










Gambar : Disember 2011

Gambar : Januari 2012 (latest)






Alhamdulilah Harapan 2011 sy tercapai..wpun bkn 100% tp sy ttp bersyukur..

Terima Kasih Allah kerana memberi kesihatan yang baik utk anakku..Syukur pada-Mu kerana masih memberi peluang dia membesar dgn baik & sihat disamping Mama & Ayahnya...



Mane yg mummy ade senasib dgn saye, boleh try test kaedah sy pakai..mane tau serasi dgn anak kita..Tp nak diingatkan setengah budak boleh beri tindak bls +ve..setengahnya -ve..Tp kita sbg ibu bapa boleh try mcm2 kaedah yg ade di zaman moden skg nie..

Jgn mudah putus asa , sabar, berani mencuba, doa & tawakal..mudah-mudahan penderitaan anak kita akan berakhir dgn izin Allah..=)


eh, ok bai!


p/s : semoga segmen sharing is caring nie boleh membantu kpd yg memerlukan..;)








11 comments:

♥z@z@♥ said...

Anak is everything kan..risau sgt ble jadi pape kat anak..klau kat kite xdela risau mane..auntie doakan sofea sihat selalu..

~~zaa~~ said...

sofea pun dah sihat, alhamdulillah. so dah boleh turn on untuk 2nd baby :D

-Sara- said...

dh comel doh anok dara ning! ;)

Cho Zila said...

anak akakpun kena ekzimani jugak.. teruk gak sampai dah kena masuk morphin.. memang tabik kat dia gak sampai berenti keje nak jaga anak diani.. maalumler kalau anto kat orang dia bagijer makan per2kan..
diapun sekarang berubat homeopati gak kat bangi entah sama yerk...

wahida said...

sedihnya tgk gambar dia tgh sakit...sayu hati ni tgk..huhu...

Alhamdulillah, sekarang dah ok...harap boleh terus sembuh...teruskan berdoa yer...

Zana Adieyza said...

sedih tgk 2 gmbr terawal tu.. sayu hati.. walaupun zana belum ada anak sendiri, tp zana turut rasa risau & sedih dgn keadaan sofea..

syukur sebab keadaan dia makin pulih.. kesabaran dlm mengubati anak drpd penyakit adalah kunci yg terhebat..

semoga sofea terus membesar dgn sihat & bijak hendaknya..

NURUL JAMIAN said...

Alhamdulilah Sofea dah sihat syukur sangat kan Ain

Mama Ema said...

besar sungguh dugaaan kamu..Alhamdulillah anak dah semakin pulih....kesin tgk bila dia tgh sakit..

~izan~ said...

Alhamdulillah.. bagus entry ni,byk info dan sgt2 membantu bagi mereka yg ada anak sakit mcm ni jugak..

berkat sabar dan ketabahan awak,membuahkan hasil dah ni.. akak harap sofea terus sihat selalu..Amin...

axie said...

i dah suh kak dila baca entry ni

Izan Ishak said...

alhamdulillah.. menjaga anak yg punya masalah eczema kena byk sabar kan dakcik. syukurlah sofea dah makin pulih... insyaAllah... moga lepas ni dia terus pulih bila makin besar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails