I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, March 21, 2012

Resepi # Pavlova With ❤













Bahan-bahan : ( Utk 1 adunan ) 


4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis) 
1/2 sudu teh esen vanilla 
1 sudu teh cuka masakan 
1/2 sudu besar tepung jagung 


Topping/hiasan : 


1 cawan (240 ml ) whipping cream 
1 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla 


Tips sebelum membakar : 






Telur Kuning ambil buat nasi goreng..hehehe




1- Pastikan  ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk. 




2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh. 




Cara-cara : 










1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 












2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur. 












3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 






4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati. 
















5 - Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 








Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;) 










6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). 










7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :) 




Masa membakar : 


1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 










2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :) 








Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk. 










Sementara nk tunggu meringue masak , ade masa tu baru potong buah ikut selera masing-masing yek..




Cara menghias : 








1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 


2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 




















Bila rasa nak makan, baru selek whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.




Sedia untuk dimakan.


















p/s : masa class aritu , wanie buat untuk 2 adunan..so bahan-bahan digandakan..
cth : 4 bijik telur putih jadik 8 bijik telur putih..




Selamat Mencuba yek wokwok! senangggg jek tau..eceh! =)








psttt : detail tak sy bg resepi? haha..siap dgn gambo okeh..tak menahan..;P



8 comments:

-Sara- said...

perghh! kelas mung! hehe

*kene cuba gak ah..hehe

intan morsalin said...

bangga ngan dakcik sbb dah berjaya wat pavlova

~SHiLA~ said...

ala mcm susah je care dia tu.salu tgk org uplod kt fb pavlova ni

ain jual la.shila nk tempah.hehe :)

♥z@z@♥ said...

rajinnye wat pavlova..

~~zaa~~ said...

toche2!! :D nanti i try!

waniepaez said...

Resepi drp irmadilondon..mmg byk membantu:)
sonangg saje u olls..

ibuafiqahhuzaifah said...

double thump up la resepi!..
tahniah!

MamaEma said...

hantar sini sikit

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails