I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, May 2, 2012

Bandung Tour - Day 1





Hai wokwok ! ;) sihat semenya ? moga semenya selamat di bwh lindungan-Nya..
Hari ni nk tunaikan permintaan ramai..cewah! ade ke yg request ?? hehe

Baru hari nie berkesempatan utk share psl Cuti-Cuti Cinta ke Bandung we olls aritu..
As u olls seme dah tau kan..

Actually, cuti kali nie ahlinya adalah ramai..dipanggil dgn nama "Zaara Family Trip"..hehe
Mula plan nak pergi 2 family jek..Family sy & Kak BB..
Bila diusulkan kpd semua adik beradik encik suami, akhirnya semua setuju utk pergi berholiday sama !
So dalam 5 buah Family..total 13 orang

Org kata lagi ramai lagi seronok..
Tp sayang, family saya tak dapat nak ikut..:(
ermm, next trip okeh ma ! huhu


Jom start our Travelog to Bandung, Indonesia
17 - 21 April 2012


Buku Merah Jgn Lupa Bawa ! hehe



Sebelum fly,  sy balik ke KTN dlu utk ambil Sopea & bwk balik ke Putrajaya hari Isnin tu..bersekali dgn semua ahli keluarga..Flight kami jam 6.45 pagi Selasa..
So, semenya bermalam di rumah sy..senang nak konvoi ke LCCT bersama..
Gigih masing-masing kemas beg utk kali terakhir..termasuk la sy..huhu..dah la sampai dari KTN ptg Isnin tu..Malam ke MINES sekejap..pastu baru ada masa nk pack baju Sopea yg bru bwk dari kampung..agak penat..tp sib baik dah  buat awal-awal checklist brg2..so takde isu barang tertinggal..;)

Tips utk u olls (terutama yg ade anak)  nk jln jauh : pliss make sure buat checklist okeh ! free & easy ;P



LCCT Airport , KL - 4.54 am

Gigih masing-masing bangun pagi..sy hanya dpt tido 3 jam mlm tu..kemas umah sbb nak tinggal lame kan..tp ada jgk yg tak tido langsung..tgk bola kekdahnya! :P
Dan akhirnya sampai jua Zaara Family di LCCT jam 4.30 pagi..settled urusan luggage bagai baru g minum sementara tunggu utk masuk..
Sopea awal pagi tu agak moody..maklumlah org xckup tido..huhu
nak bergambo pun xmau nye! hehe



Dlm Flight - 6.30 am


Jam 6.30 pagi kami dah selamat duk dlm Flight..duk kat sayap kapal..teruja Sopea tgk..tu yang bertukar dari mood xbaik terus jadi baik..huhu

bergambar dlm flight dlu sebelum kene tutup segala alat elektronik..;)


mood dah baik terus buat peace !

Sib baik behave jek Sopea dlm flight..boleh dikatekan duk diam jgk la..mase mula-mula jek tak nak pakai tali pinggang tu..





Kemain baca arahan keselamatan..macam paham..;)




Explain kat ayah plak !



Kami sekeluarga duduk sebaris..


Mama Sopea ..eceh !



Dari depan : Cik Anne , Pok Akem , Mak & Aliff

Seat kami dekat-dekat..sib baik.. senang nak bergambo..hehehe ;)
cuma Dady Fiq jek terpksa duk jauh sorg2..huhu



Seat dpn kami : Kak BB & Deqyah



Seat blkg kami : Ibu


Ok, tu keadaan dlm flight..perjalanan ambil mase dlm 2 jam..so masing-masing qada' tido termasuk Sopea..
Flight dah siap landing baru dia terjaga..




Airport Bandara Husein Sastranegara Bandung - 8.54 am (waktu Indonesia)

Alhamdulilah, kami selamat mendarat di Bandung..rupanya ramai jugak yek warga Malaysia ke sini hari tu..baru perasan bila dah turun flight tu..;)


Sekali lagik kejut Sopea yg tgh tido tu..hehe nampak muka xpuas tido 




Dalam Airport Bandung



Sementara tunggu que utk check-in Kastam diorg..


Lepas dah settled Kastam & ambil beg, kami dijemput oleh supir..;)

Actually kami jalan sendiri2..bkn under Travel Agency..cuma book kenderaan/supir & apartment melalui Pak Tam Travel..murah & jimat ckit ..;)
Lagipun kak bb & Fiq dah 2 kali pegi..so dah ade tourist guide sdri..hehe
Free & Easy holiday! =)

Kenderaan we olls...mmg tip top !


Boleh muat semua orang...selesa ;)





Lepas keluar dari Airport , kami breakfast dlu..waktu di Bandung adalah lewat 1jam dari Malaysia..so, masa kami sampai tu kira masih pagi..itu yg pak Supir bwk g bfast dlu sblum check-in Apartment.





 Makan di kedai Gampoeng Aceh ..






Nasi Uduk

Masing-masing agak kelaparan..so semenya ambil heavy breakfast..Kalo di Malaysia kita panggil Nasi Lemak..tapi di Bandung dipanggil Nasi Uduk..;)

berbeza benor nasi lemak dia kan ? kalo kat Malaysia kemain sambal mencurah-curah..takpun letak sambal sotong/kerang bagaikan..
Tapi Nasi uduk ni , sambal xdek ye u ollss..kering jek.pastu ada sayur kacang buncis + tempe ! haha tempe wajib kot..;P

ade 1 menu tu dia letak nama Nasi Uduk lauk Bebek..sy pun tnye la org jual tu.. bebek tu ape..rupanya dia jwb bebek tu itik...sib baek sy xamik..hahahaha




Jemput Makan u olls =)


Kami je yg bru sampai mase tu..terus bukak meja panjang..


 Komen : makanan ok-ok jek..masih boleh diterima tekak walaupun agak kering..;)
Harga : not bad mahalnya ! huhu..bfast saje kene dlm 259000rp (RM88) wpon mkn nasi lemak ksong..;P
Pecah telur namenya tu..hihi



Lepas dah kenyang , kami nak check-in apartment plak..
Mula2 diberi 2 pilihan apartment..1 Apartment terletak jauh dari bandar Bandung tapi kwsn dia cntik lebih kurang cm apartment kat Cameron Highland & mcm ade privasi ckit la
1 lagik dekat dgn bandar & sng nak kuar jln2..

so, discas punya discas last2 kami pilih Apartment dekat dlm kawasan bandar tu..
senang kalo ape2..;)

- Cipedes Apartment ( 5D4N) -





Muka depan Cipedes Apartment


Check-in dalam kul 11.30 pagi..diberi rehat segarkan badan dlm 2 jam sebelum keluar jalan-jalan..



boleh dikatekan privasi jgk la apartment ni sbb pintu pagar tinggi + 24j bertutup



Sempat lagi posing sementara tunggu diorg angkat beg ! hehehe


Keadaan dalam apartment kami..
agak luas + selesa + cantik + dingin + fully furniture
Apartment ni mmg xdilengkapi dgn aircond ..hanya bagi kipas stand jek..tu pun dlm bilik tidur shj..
Tp mmg patut pun xyah bg aircond sbb rumah ni pon dh sejuk cm kat Cameron Highland tu..
Cuaca kat sini pun sejuk dingin jekkkkk..mmg syok !


Living Room


Dapur



Luas kan ? kat luar tu mcm balkoni la..tapi sbb kitorg duk tingkat bwh so pokok pagar jd cm wall dia..cntik sgt!

Bergambo di luar balkoni umah




 Bilik ade 3..Bilik air pun selesa..1 bilik air ade bath tub..tmpt Sopea mandi kolam air suam..;)
Lengkap dgn water heater...spjg tinggal kat sane 5 hari tu, sy tak pernah mandi tak pakai heater..tak tahan sejuk woooo ! air mcm air batu ! ;)

Lepas dah rehat & segarkan badan ..Pak Supir pun dtg pickup kami kat apartment dlm jam 2 ptg tu..
Time to shopping ! yeahhhh ! 



Sopea pun dah tukar baju..segar ckit ..


Mama pun nak jugakk ! haha

Bermula la Bandung Tour we olls ptg tu..
Riki2 Factory outlet , Toko2 (kedai) , suasana jalanraya di Bandung..;)
new experience ! 
ngeri ckittttt 1st time tgk pengguna jalanraya diorg!..huhu
riuh rendah dgn hon kete masing-masing..
penuh dgn motorsikal..cilok sane cilok sini..hebak! hehe









Dan akhirnya Pak Supir Cecep stop kat sini..
Katenya mau beli seluar jeans ori murah2 disini ya ! ;)



Masa kami sampai kat sini, org xramai pun..lengang jek..

Deco-deco dlm kedai

Soepa tgh syok tgk kura-kura  !


Siap nak bagi kura-kura tu isap susu dia plak..hahaha



Masing-masing kemain borong sakan seluar jeans..hehe
maklumlah harga pun murah berbanding kat Malaysia..jgn lepaskan peluang anda yek ! pesanan penaja tu..hihi

After di Toko Tiga, kami ke Factory Outlet (FO) plak..tapi sekejap jek..sempat masuk 2 FO jek..sbb ptg tu ujan lebat..terus masuk van & pergi makan..
Kami dinner siap-siap..sbb kat sane kul 6 ptg dah  gelap..


Dinner kami ala Masakan Padang

Lepas Dinner tu, Pak Supir bwk kami ke Cihampelas Walk (Ciwalk)



uik ? ternganga ape tu ??

Dalam Cihampelas Walk tu ade supermarket..
So masing-masing beli brg makanan sbg  stok sepanjang 5 hari nanti..;)
Macam-macam ade , mcm2 beli..=)


After seharian berjalan, penat bukan main lagik ! mcm nak tercabut kaki..
Lepas tu, terus balik apartment & terus tido ! ;)







to be continued - Day 2




p/s : dah start entry part-part ye wokwok! hahaha..jgn jemu okeh..=)




11 comments:

axie said...

best2..
suka tgk pic sofea.
debab sangat!

-Sara- said...

beshnyaaaaaaaaa..
teringin nak gi gak :D
cepat continue tau ;P

wahida said...

pegi bandung bawak duit sikit mmg tak cukup...hahaha...

love nasi padang so much!! bila mkn nasi padang, cari sambal hijau dia tu...maveles giler...

aku dulu pun pernah check in Cipedes ni...mmg best...sbb selesa, luas dan siap ada bagi breakfast lagi kat dlm apartment...suka roti dorang...lembut giler...

MamaEma said...

bestnya dapat jalan bandungkan..teringin nak pergi sama tau

maryam said...

salam, tumpang tanya. mcmana u booking cipedes aptmt tu? guna supir ke contact owner ke? pastu kna byr deposit dulu ke?

maryam said...

salam, tumpang tanya.

mcmana u booking apartmen tu? through supir ke or direct booking kt owner? kena bayar deposit tak?

emma sayang said...

salam,
nak tanya bole bagi tak contact number pak tam travel tu??

emma sayang said...

salam,
hye nak tanya la..
bole x bg contact number pak tam travell tu??

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan
Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com


Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

Kereta Taip Daily/14 jam
Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, fee parking tiket, makan pemandu.

Pemandu Bandung Sedia Perjalanan dengan Anda. Pemandu Bandung berpusat di Bandung. Pemandu bersedia untuk menerima banyak pesanan. Mereka boleh menyediakan banyak jenis kereta. Dari minivan kecil sederhana sehingga bas besar. Harga kereta boleh dipratonton dalam harga kereta lengkap. Harga termasuk kereta, pemandu , petrol, letak kereta dan tol. Kebanyakan pemandu Bandung tahu sedikit bahasa Inggeris. Mungkin anda memerlukan panduan berbahasa Inggeris juga. Pemandu Bandung boleh menyediakan keperluan anda semasa perjalanan. Malah bagi pakej makan. Dengan Pemandu Bandung anda membayar harga hanya untuk menyewa kereta , perkhidmatan pemandu dan petrol dalam satu harga. Anda juga boleh hanya membayar kereta dan pemandu tanpa petrol jika anda want.Anything yang tidak disebut di sini boleh dibincangkan dengan lebih lanjut melalui e-mel jika anda memerlukan destinasi yang berbeza. pemandu berbahasa Inggeris yang tahu Bandung juga
Anda boleh berbincang tentang di mana untuk pergi dan mencari hotel yang anda suka apabila tiba di Bandung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami espescially jika anda kali pertama di Bandung.

Harga murah untuk mengupah pemandu di Bandung adalah 450,000 WPI. Ia adalah untuk Bandung bandar pelancongan. Harga termasuk pemandu, petrol, tol, kenderaan , makanan pemandu dan lain-lain Anda membayar terus kepada pemandu apabila anda sedang duduk dalam kereta. Ini bermakna pembayaran pada hari pertama lawatan. Anda juga boleh membayar di akhir lawatan . Kadang-kadang pada akhir hari.

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
telefon office : +62 8888 9177 00
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Bobby Rachman said...

Salam Kenal

Mohon Maap ikut share di Blogeer Tuan?Puan

JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

call me CONTACT US

Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

logo kyran trans CONTACT US

Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
bobby kyran trans CONTACT US

SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
http://www.kyrantrans.com
http;//www.sewakeretamurah.com
OFFICE PHONE
022 – 92475958
HANDPHONE
+6281 312 767 300
+6281 573 307 300
BLACKBERRY PIN
73 DC 15 F1
WHATS UP
+6281 809 692 300
EMAIL Kyrantrans@gmail.com
OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA
TERIMA KASIH

Zuraida Johari said...

Salam saya zuraida ...saya akan ke bandung pada feb 2015. Saya ingin booking kereta avanza dan kia pregio (9-12 feb 2015). Sila email kepada
raida_idzu@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails