I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, May 17, 2012

Bandung Tour - Day 2






Halu..halu..halu..
kita bersiaran kembali ke Travelog Bandung..Day 2 plak ;)







Gudmorning peeps ! ready to roadtour ! yeahh



Bergambar di Apartement ..muka fresh masing-masing

Untuk hari kedua kami ke favorite place di Bandung ni...Ape lagi kalo bukan ke Tangkuban Parahu...
Tempat Kawah Gunung Berapi...
Perjalanan nak ke atas tu agak jauh jgkla dr umah kami..Jalan pulak mcm berbukit..macam nak naik ke Cameron pulak..sib baik tak pening lalat..;P
Pagi tu kami keluar agak lmbat ckit..maklumlah penat semalam tak hilang lg..dlm kul 9 lebih pg baru siap2 ke Tangkuban Parahu..Bfast pun di umah secara ala kadar jek..



Pemandangan kiri kanan sebelum sampai di Tangkuban Parahu




Sopea yg tak berapa sihat time cuti-cuti nie..ekzima dia naik kat kulit kepala..sian dia..



Dan akhirnya selamat sampai





Kawah dia..1st time tgk real..cntik !




keluar asap

Okeh, sy tak nak cerita asal usul kawah nie..sure ramai dah tau kan..tak pun google jek psl ni..ramai yg dah share cerita dia..;)
Saya nak citer pengalaman kami kesini pd hari tu..kami sampai di sini awal lebih kurang kul 10.20 pg..ms sampai tu xbyk pun kenderaan pelancong lain..adelah dlm 5,6 bjik kot..
pastu ms tu agk panas ckit la..Pak Supir kate kalo ptg sejuk kat sini..so kami sampai awal, kiranye tak la sejuk mane..tu yg bergambo mata kecik berkerut dahi jek..menahan cahaya matahari..hehe




Bergambar kenangan di Tangkuban Parahu

Lepas tu, nak bergambar byk2 kat signage dia pun cm tak berape selesa..sbb ramaiiiiiiiiiiii sgt penjual barang kerumun kitorg..ibarat cm semut hurung gula..;)
sikit2 suh beli..dah kate taknak pun dia suh jgk..ilang sorg dtg plak sorg lagik..adeh pening! siap Sopea tlg ckp kat penjual ' xnak, dah ade' ..hahaha adoi
Ingat nak jalan kat lereng-lereng bukit, tapi rimas plak dgn penjual nya..Pak Supir mmg dah pesan awal2 lg dlm van..mmg ramai penjual barang sourvenier kat atas nie..pastu harga pun 2 kali ganda berbanding di bwh..so dia pesan kalo berkenan sgt baru beli..kalo tak berkenan tak payah beli sbb rugi..harga dia mahal..huhu lengkap Pak Supir advise..TQ Pak ! =)
Kesian mmg la kesian tgk mereka tp bila pk balik mesti ramai tourist dh dtg & diorg pun tau trick nak jual mcmane kan..

Pastu 1 lagi,  bau belerang kawah tu betul-betul menusuk hidungku..huhu..sorry yek warga Bandung..;)
Hidung sy xboleh tahan dgn bau dia..pd saye lah..Lain org lain pendapatnye kan..tp encik suami pun tak tahan dgn bau tu..;P

Dan akhirnya kami bawak diri masing-masing ke atas pelantar..lebih kurang mcm 1 tmpt tinggi yg boleh tgk pemandangan Gunung Tangkuban Parahu & Bandar Bandung dari atas..
Lagipun mcm kes nak lari dari penjual jgk..hihi..Sbbnya kat atas nie penjual dilarang naik..;)
Fuhh lega ckit..baru la selesa ckit nak bergambar..




Atas pelantar..eh ye ke pelantar nama dia? ah, belasah jek la..hehe

Sopea ralik tgk pemandangan dari atas nie..


Pastu sibuk nak interprame kat gambo org..kat gambo fmly sdri xnk pulak

Zaraa Family..;)

Peace !

Bila dukung Sopea nmpak dh besor anak dara ku..mama nye nmpak ketot..hehe


Pemandangan penjual-penjual dari atas..ramai kan ??

Penjual tgh lepak-lepak...

Lepas dah puas bergambo sakan kat atas tu..barulah kami turun nak balik..Tp mase kami dah turun tu, ramai tourist lain baru sampai..so penjual byk dah berpecah..tggl la skit jek yg ade ikut kami..huhu..
sebelum naik van, cepat2 amik gambo sekali lg kat sini..kang xde kenangan plak..;)


Without Sopea..kosonggggg

ecece ! bambam bila dtg Bandung nie ! ;)


Tgkla Sopea..nk bergambo dgn org lain plak..;)

Pemandangan turun dari gunung..

Dlm kul 10.50 pg tu kami dah gerak turun dari Gunung Tangkuban Parahu..Terima kasih kerana memberi pemandangan & pengalaman yg hebat lg  menakjubkan menyaksikan keindahan alam ciptaan Allah..;)

Lepas turun tu, singgah di Strawbery farm plak..



Model of The Year..Kak BB @ Mummy Sopea ;)

Kat Strawberry Farm (SF) ni ade kisah tersendiri jugak ye wok..kisahnya, ahli keluarga yang lain seme turun ke SF nie kecuali sy, encik suami & Sopea yg tgh sedap tidur dlm van tu..cuaca kat situ nyaman + sejuk angin dia..mmg syokla kan..dlm kitorg tgh lepak bertiga dlm van, dtgla sekumpulan penjual barang2 ke arah van kami...masing2 duk bargain rege brg2 depa..walaupun kate tak nak, tp tetap tak berganjak wok ! adeh letih sy menjawab xnk..Oleh kerana xnk diorg duk lame kat van & boleh buatkan Sopea terjaga dr tido akhirnya terpaksa mengalah okeh dgn 1 org penjual Fridge Magnet & Keychain..;)
Harga yg ditawarkan not bad..agak mahal jgk..last2 kitorg duk main tawar menawar akhirnya dpt..tp still mahal jgk bak kate Kak BB..dia kate kitorg dh kene tipu dgn penjual tu..hurmm, nk wat cane redho jek la kan..hahaha..byk rupiah diabeskan kat FM tu..;P


Bila dah siap beli dgn penjual tu, aih dtg pulak yg lain suh beli lagi..benda yg same plak tu..adehh..letih nk menjawab utk dia paham..tp ttp suh beli...akhirnya, kami diselamatkan oleh Pak Supir yg dtg ke van tanda nak balik dah..hehe selamatttttt rupiah kami..;P




Inilah sebahagian FM yg kami beli tu...redho jek la kan ;)




After SF , time to brunch pulak..masing2 lapo..maklumlah pg td xamik heavy bfast..sy setakat minum air coklat jek..


We olls ke Kampung Daun..kate Pak Supir tempat mkn paling femes & privacy..;)












1st time masuk sini agak teruja ! mmg nampak hijau & privacy place..like like like so much!



Sib baik xbergerak kete nie akibat muatan yg berat duk atas tu..hehe



Ada air terjun


Perahu..Sopea pun suka tempat nie


Kelihatan org tgh bersihkan  kwsn air terjun

See?? cntik kan pemandangan dia..green & damai jek..kwsn pun sejuk..
Disediakan 1 pondok utk setiap  family yg dtg makan..mmg private..Deco-deco pondok pun cntik..we olls pilih pondok yang betul2 mengadap air terjun..nak feeling2 katenya..sambil makan sambil dengar deruan air yg jatuh..eceh ! ;)


Lampu pun romantik jek cahaya nye..

Ada bantal siap..nak tido pun boleh..hehe


Buku menu 


We olls oder 1 jenis makanan yg same utk semua..iaitu Nasi Timbel & Air Tea Panas..



Air Tea dihidangkan dalam bentuk teko..menarik !

Nasi Timbel..


Kalo kat Malaysia boleh dikatekan mcm  Nasi Ayam Penyet..Tapi di Bandung  dikenali dgn Nasi Timbel..Agak berlainan dgn Nasi Ayam Penyet sebab  nasi dia dibalut dgn daun pisang dan dibakar ckit..Ada mcm kerabu sayur...lepas tu ada sup sayur asam..
Rasa dia ??? mmg tip top ! mabeles ! sbb sy mmg penggemar Nasi Ayam Penyet kalo di Malaysia..;)
Encik suami sampai makan 2 set ..hehehe


Okeh, time to makan..Doa makan dlu yek :)










Dah siap makan, lepak-lepak sementara tunggu hujan berhenti..agak lame jugak la we olls kat situ..sampai rase nak tertido pun ada..;)
Bila ujan dah berenti, time to move out to another place..eh jgn lupa bayar di KASIR yek..;)
Harga sgt berpatutan & berbaloi dgn kesedapan menu dan suasana tempat tu..:)


KASIR..kalo kita panggil CASHIER ;)

Persisiran jalan utk balik..nice !


Bergambar kenangan di Kampung Daun tanda kami udah sampei disini..;)





Budak kuat bergambo ! mcm2 pesen..;P walaupun tak sihat tp ttp ceria ! syukur..











Okeh, time to Jalan-jalan habeskan rupiah pulak ! hehehe
We olls ke Pasar Baru..Gedung kain dan segala macam yg murah-murah..;)





Suasana Jalan Raya di Bandung..Walaupun traffic light merah ade jugak yg main jalan jek...;)





Okeh, udah sampai di dlm Pasar Baru..mase we olls sampai ni kira dah agak lewat yek..dalam kul 4 ptg..Pasar Baru nie operasinya dari jam 10 pagi - 6.00 petang..Sorenya kan awal..;) Tp ade jugak yg tutup lambat dari biasa..bergantung pada peniaga & pembeli yg dtg..;)


Sebelum masuk di dalam, Pak Supir udah berpesan mcm2 kat we olls...Jaga beg..tas tangan..anak-anak kecil..kene pndai main harga..maklumlah di dlm ini mcm2 ragam orgnye..kate Pak Supir lah..kami ikut jek as langkah keselamatan kan..;)






Antara kain yg byk dpt sambutan dari pembeli Malaysia like we olls..;) murah sgt berbanding di Malaysia kan..


Kakak ipar (IBU) tgh main harga la tu! hehehe


Ok, tu jek gambar yg ade ms kami kat dlm..hehe..cikit jek dpt snap..maklumlah semangat nk shopping lagi lebih dari nak bergambar..;)
lagipun camera sy mintak tlg anak sedara pegangkan..time kasih yek Abg Alip..jasamu dikenang..;)


Mase yg we olls ade hanya 2 jam utk pusing satu Pasar BAru yang ada 7 tingkat tu!! mak aiii..memang tak cukup okeh..kat satu kedai pun berejam..mula2 gerak secara konvoi tp last2 berpecah jua ! sy kesini, mak kesane, kak bb & lain-lain entah kemane..hihi tp yg penting jage anak kecil ye! jgn sekali pun ilang dr pandangan & pegangan tgn ! 
Saya agak kelam kabut kat sini..tetiba jadi blur xtau nak beli ape & ke mane arah tuju..pdhal sebelum pergi Bandung ni, kemain khusyuk study ape yg ada di Pasar Baru..huhu semangat!
Tapi sampai sane, blurrrrr wok! :( so sad..sbb byk benda jugak tak sempat beli..
Masa yg ada pun tak ckup...diorg tutup pun kul 6..nak round every floor it's very impossible !
Lagi pun saya dahulukan kain kawan-kawan yg kirim dgn sy..sampai terlupa beli utk diri sendiri..:)
saya mmg tak boleh..selagi org punya tak ckup selagi tu hati sy xtenang..huhu


Dan akhirnya jam 6 lebih kami stop shopping sbb byk kedai dah tutup..Janji dgn Pak Supir pun kul 6 lebih di  atas..so, time to move out dari PB..dgn hati yg tak puas membeli..sbb utk diri sendiri belum ckup kuota lg..hehehe 
nak repeattttttt lagi !!! ;P



No more shopping katenya Ibu !! rupiah dah abes...hahahaha




Lepas keluar PB, we olls dinner sebelum balik ke apartment..Sekali lagi dinner ala Masakan Padang..tapi lokasi lain pulak..;)



Sopea dh tido time nie..sian dia penat teman org shopping..;)




Alhamdulilah kenyang..and now ..
time to go home !
time to rest !
time to kira-kira !
time to cek senarai brg yg belum dibeli & dah dibeli !
jumpe di hari ketiga plak ! ;)








* to be continued *






p/s : Maaf yek u olls yg ade menunggu Travelog nie disambung..agak lambat utk entri ni..tuan belog banyak kerja..harap maklum..TQ so much for reading & for those yg keep waiting..;) Luv u olls !




7 comments:

Qhaifa Nur said...

cantiknya gambar...
cantiknya permandangan bandung juga...

axie said...

best2
makan kat kt kampung daun tu syoklah
siap makan tepi air terjun, siap boleh landing..
nasi timbel tu cam best jek, sama ke rasanya dgn ayam penyet?

Izan Ishak said...

salam dakcik...

tadi kak izan dah singgah, baca2 entry ni. cuma tak tinggal jejak je. ptg2 ni baru nak komen2...

alahaiii... bestnya jalan2 bandung. kami ni ntah bila nak sampai sana. baca pengalaman org pun jadilah dulu kan... sblm ni baca kat blog wahida pasal makan kat kampung daun tu.. bestnya lah hai, makan tepi air terjun gitu...

NURUL JAMIAN said...

cantiknya permandangan kat bandung tu kan? bestnyaaaa

-Sara- said...

cntik sume gmbr2 tu..

**jenuh menunggu dakcik continue tau! :D

III bDkNaKaL III said...

Mase aina pegi last year pun mkn kt Kg daun tp mlm..lg syiokkk Dakcik..sejuk je....Kt Pasar Baru lak Aina tawaf dr bukak kdai smpai kdai tutupla!hahaha..mmg kering Rp beb!!!

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk meberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails