I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, September 6, 2012

2nd Pregnancy . . .



Pregnant di bulan Ramadhan ? Cabaran ?

Kalau thn lepas, saya sempat share cerita diari ramadhan..cerita masak ini..masak itu..
jalan sini..jalan sane..
thn nie mmg tak sempat langsung..

Org dah masuk cerita Syawal, saya baru nk cerita Ramadhan..hihi ..tak pe kan?
Lagi pun ni kali pertama Ramadhan sy dlm keadaan mengandung !
nak jugak ade ckit kenangan yg sy akan baca masa depan nanti..;)


hurm, agak mencabar pada saya..sbb sy di awal trimester..
dengan morning sickness yg xberkesudahan..:(
Kali ni xsempat langsung nak cerita 2nd pregnancy ..

Alhamdulilah , minggu ni sy dah masuk 20weeks..
kalo ikut bulan dh 5 bulan+ =)) 
due date sebenar sy kalau ikut date period ialah 10 Jan 2013..tapi doc kate EDD tu tak boleh diamik kira..
Sbb baru-baru ni scan kali ke-2 , size baby tak same dgn umur..katenya baby kecik sikit..so doc bg EDD baru iaitu 24 Jan 2013.

Tak kisahla bila pun due datenye..tp sy ttp akan standby utk 2 EDD tu..:) incase kan ? 

Alhamdulilah jgk, morning sickness sy semakin beransur hilang..masuk penghujung Ramadhan dia seakan  pergi..syukurr :)
Tp cabaran di minggu awal Ramadhan mmg kuat!
sampaikan sy terpaksa tinggal puasa selama 5 hari minggu pertama tu..
Bayangkan kalau berpuasa, sehari tu sy akan muntah smpai 10 kali ! wawawa!
muntah ijau wok! senak perut2 duk muntah jek !
Oleh kerana sy tak nak dehydration dtg menyerang kembali, so decide terpaksa tinggal puasa..:(
Pernah sebelum bulan Ramadhan, asek ulang alik Klinik sbb muntah terlalu teruk..
Dehydration sampai 2 kali..
Morning sickness utk 2nd pregnancy ni mmg teruk berbanding dlu ! 
Memang totally 100% down mentally & physical!

Nasib baik jgk Sopea masih tinggal di Kuantan dgn neneknya..
Kalau Sopea kat sini, msti dia akn dpt kurang perhatian dr sy..
nak jage diri sdri xmampu, ni pulak nk jg anak..

Segala kerja-kerja rumah semua encik suami yg bereskan..sampaikan dia kene masak utk mkn sdri..
basuh baju sdri, sidai sdri, lipat pun sdri...kesian...
Tapi nak buat cmne, sy hanya mampu tgk..

Tp peknen kali nie, encik suami adalah sgt rajinnnnnnn ! dia suh sy rest jek..biar dia buat semuanya!
wah! heaven! lebiu so much abg! =))


Walaupun dh masuk 5 bulan, berat sy masih turun..takde kenaikan lg..
Check-up last haritu, 50kg..
walhal berat sebelum pregnant ialah 57kg..(mase balik dr Bandung tu)
hope lepas raya ni ade lah naik ckit..sbb dah boleh mkn kan =))


Now, alhamdulilah masuk minggu kedua Ramadhan sy semakin ok..Berkat di bulan Ramadhan ;)
dah boleh berpuasa..walaupun dlm sehari tu, sy ade jgk muntah..tp xlebih 4 kali..
Tp walaupun berpuasa, kalau kat opis sy mesti ade waktu utk baring & tido..
kwn2 opis pun dah tau 'rest time' sy kat opis..hihi
Nasib baik boss sy pun sgt memahami..dia tau kat mane sy berada kalau sy xdek dlm bilik..
TQ bosss ! =))

Keadaan sy semakin baik sehingga hari ini..alhamdulilah syukur padaMu..
walaupun kdg2 dtg angin nk muntah..huhu
Semoga sy & baby sihat, sempurna sehingga ke waktunya..Amin :)

Bila dh masuk 20w ni, pergerakan beby sy dah dapat rase..kalau xsalah sy mase 18w lagi sy rase tendangan pertama beby! huhu teruja jgk..
Kali ni agk awal sy dpt rs pergerakan beby..kalo Sopea dlu lambat skit..
beby adelah sgt aktif walaupun size kecik ! hehe
mmg duk tendang jekkk..kdg2 geli plak rs dia duk main dlm perut tu..;)

Sopea pulak mmg eksited dr awal lg..bila tau dlm perut sy ade beby ..
Kalau balik kampung jumpa dia, ade jgk la dia bercakap dgn adiknye..
tanya buat ape, mkn ape, siap pesan lg beby nanti pakai pampers jgn kencing dlm perut mama tau! hihihi kelako!

Bila morning sickness beransur hilang, barulah dpt rs nikmat & indahnya alam mengandung nie..huhu
kalau tak, dlm hati duk pk lambatnye 9 bulan..hihi

wawawa! kemain pjg pulak entri ni kan?
cerita ke hal org ckp..hihi

jom tgk piccas !
* gambo di awal peknen yg hado *



Baby Bump ;) 4 months ++



Mase nie sambut besday encik suami dlm bulan puasa baru2 nie



Dgn kakak Sopea..juga dalam bulan puasa * jerawat tumbuh dgn jayenya! *





Setakat ni tu jek sy dapat kongsi cerita utk 2nd pregnancy kali nie..
Kalau ade penambahan , i will story again..;)
Sesungguhnya alam mengandung ni byk pengalamannya..
lain anak lain cerita..kan? :)


ok, bai wok!









6 comments:

Jering Daily said...

Salam..

Nice Blog..Kami follow di sini..
Harap tuan tanah dpt melakukan perkara yg sama di blog kami..

Tengku Fauziana said...

ana pun ni 1st time posa pregy..
memang mencabar sungguh ar..
yups..lain pregy lain hal..
ana aryan dulu xde la simptom mabuk, muntah k..mang xde masalah langsung la..kali ni lain, mlm je dtg pening kepala, loya nk muntah..ni dh 3bln++ pn still de lg..hihih

pe pun hope kite selamat hinggak akhir nyer kn..
BABY 2013..

-Sara- said...

tetibe sara teringat zmn prgnnt last year..hehe..sara alhamdulillah 2nd prgnncy bby behave jee, xde alahan lgsg.. mase 1st dulu alahan boleh tahan teruknya..mmg pon ain, lain anak lain ragamnya..nyway take care ain :)

*7kilo turun! bia betol!! hehe

wahida said...

comelnya sofea!!
geramm!!


semoga dipermudahkan segalanya yer...

waniepaez said...

mama ttp cun wpon peknen...u boboi kot kali ni kalo kuat tendang2 nie....:)hehe

B.D.V said...

ehh silalah joinnnthis contest.mana tahu menang??
buydonateandvolunteer.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails