I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, October 3, 2012

3 Years Sopea - Milestone




Yuhuuu..ape kabar wokwok? :)

Sy , alhamdulilah..Walaupun ade mood swing kekadang tu..

Eh, dah lamaaaaaaaa tak citer psl anak dara sy sorg tu..

Dah lamaaaaaaa tak update milestone dia kan? 
Dah lamaaaaaaa takdek tempek pic terbaru dia...
Fuhhh ! kesian tau..makin besar makin tertinggal citer psl dia..;P
Maafkan mama ye sayang..:)



Dah big gurl anak mama ! sob sob * touching *



Okey, mari kite bace milestone Sopea @ Dania..


Umur dia today : 3 tahun, 3 bulan , 1 minggu & 4 ari :)


Dah banyak perkembangan dia..maklumlah bakal jd kakak kan next year..hihi


Utk pengetahuan semua, Sopea masih stay di Kuantan bersama-same mak mertua sy..

Ekzima dia still on-off..
Lagipun kalau bawa balik takde bby sitter nk jaga buat masa skrg..
Dengan keadaan sy yg bwk perut nie, so decide Sopea akan kami bwk balik next year..
Sekali dgn adik dia nanti..InsyaAllah itu lah perancangannye..amin :)








Dia makin sihat..

Makin petah bercakap..pot pet pot pet!
Cth 1:
Sopea : Ma, Nia dh besor kan?dh tinggi kan? dh kuat kan? (smbil tunjuk muscle dia) haha
MAma : aahla, dah besor..nti besor nk jd ape?
Sopea : Nia nok bawak kapal terbang..ma dengan ayah duk belakang..beby duk depan dgn Nia..
Mama : iyee?? okey (sambil senyum)


Cth 2:
Ayah : Nia, pok Akem mane?
Sopea : Pok Akem kan g Medan..
Ayah : ye ke? ayah tak tau pun..
Sopea : Eh, kan nia dh bgtau smlm kat G-tab(fon abg akem)..Ayah lupa ke??
Ayah : aahla..ayah lupa
Sopea : hey, ape lah! 

See?? ade je akal dia..kite cakap ini dia cakap itu..ikut sape la tu kan kuat bercakap..hehe









Now, Sopea dah pampersless! eh betul ke sebutan tu? hehehe
Alhamdulilah, dia dah tak pakai pampers..kalau pakai pun utk waktu tido mlm je..
sebenarnye boleh je takyah pakai pampers dah time tido tu..tp kesian lak dia nk kene bangun kalo nk g toilet mlm2..
kesian kat mak jugak kene bangun berjage malam..huhu

Kebanyakkannye dia pun dah tak selesa kalo kite pakaikan dia pampers..
asek nak adjust je ! =)

Ade 1 ari tu sy juz uji dia..

Mama : Pakai pampers nak? kite nk g jalan nie
Sopea : eh xyoh la..
Mama : kang nak kencing macamane?
Sopea : benti Petronas lahh..

Speechless sy! huhu
Sekarang boleh jimat dah tang pampers! :)


Pastu susu dia pun saye dah tukar..
Now dia minum Anmum Essenstial..alhamdulilah dia suka & yg penting sesuai dgn dia..:)





Masa birthday Sopea 3 tahun hari tu..kek Angry Bird favorite dia!


Time mandi, gosok gigi pun nak buat sendiri dah..
Dia suh kita tgk jek..
Kalau dia nak berry pun dia ckp..'Mama, nia nk berak nie..cpt ckit!'..;P
Cepat2 masuk toilet..Dah siap nanti baru dia panggil kita..

Paling menyejukkan hati kami ialah dia dah pndai baca al-fatihah sampai habes..alhamdulilah
Pandai amik air sembahyang sendiri..tapi cara dia la..basuh2 tgn sampai siku, basuh muka n then basuh kaki..

Tiap kali pas siap mandi, mesti dia ckap 'kejap eh mama, nak amik air semayang dlu'..
Sejuk perut saye..hehehe


Sekarang nie, mulut dia duk sebut nak g school jek..
Dah teringin sangat kot nak g sekolah..sabar eh sayang, thn depan mama daftar taska eh..:)

Itulah sedikit sebanyak perkembangan dia bila dh injak umur 3 tahun ni..
Alhamdulilah semakin besar semakin bijak semakin sihat..
Syukurr..
Hope Sopea menjadi anak solehah & kakak yang baik ..Amin :)



Semat tak saya? hehe




eh, ok bai wokwok!







3 comments:

-Sara- said...

alaaa tomeii.. tp kakak ni cm ganass jee..hihikk :P

axie said...

Nia ni petah..langsung xpelat...hafiy pelat...hehehe
Nia byk cakap cam mama dia..

Wow dah xpakai pampers..cmana u ajar..

Tengku Fauziana said...

dh big gurl..nti bb kuar senang la mama dia..dh de org yg boleh dharap..

hope exzima dia akan sembuh la..sian lak klu on off ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails