I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, October 9, 2012

6 months ++ with ❤ ;)







Alhamdulilah..Syukur kepada Allah S.W.T. 

Perkembangan terkini : 

Berat : 54.9kg ( naik 4 kilo setelah 7kg turun aritu)
Belum kene minum air gula lagi..hope tiada langsung hingga ke akhernya..
HB turun ..so kene check-up 2 minggu sekali utk pantau HB..
Morning sickness teruk dh takdek..tp rs mual-mual tu ttp ada..ikut hari & hormon..wah! ;p
Cpt penat, letih lesu , kdg2 rs mengah kalo ckp banyak & buat keje banyak.
Paling susah nk makan vitamin Obimin ! asal makan je muntah..tgk botol ubat pun dh loya! erm cmner tu?
agaknye psl tu HB sy rendah..
Dr awal peknen hanya amik Asid Folic..tu je yg lalu makan..tu pun kene buat reminder kat nset! kan encik suami? hahaha

Kalau masa awal peknen dlu mmg alergik sgt bau encik suami ! hihi..mmg tak boleh duduk dekat..sorry yek abg! :) tapi skrg dah ok
cuma bau certain2 perfume laki tak dpt terima lagik..
Bau sabun pun tak boleh..terutama sabun basuh baju! haha parah kan?

Kalau bab makan pulak..mmg berbeza dari dlu & kebiasaanye
Cth : dlu suke tomyam..skrg mmg tak nak sentuh langsung !
Dlu suke makan asam, tp skrg loya kalo makan
Dlu suke makan fast food, skrg mcm xberape suka..baru2 ni jek mkn KFC byk kali..tu pun sbb dpt voucher free..hihi
Paling pebret ialah makan daging ! uhhhh rs menambah selera kalo dpt ..:)
Air masak mmg tak minum..tp kalau air masak yg sejuk dlm peti tu nak pulak! haha parah


Belum scan jantina..scan routine kat Klinik  je pernah buat..
3D ke 4D ke mmg takdek lg..
maklumlah encik suami tak suke scan-scan nie..nak surprise katenya !
macam mase peknen kan si Sopea dlu tu lah..nak surpriseeeee..:)
terima je la..wpon dalam ati nak sangatttttttttttttt scan 4D..hiks! ;P

Beby pulak makin lame makin aktif..
ade jek keja dia kt dlm perut! pantang encik suami ajk borak mesti dia bg respons baek punya..hihi
asek la mengeras belah kanan jek..kdg tu bonjol je nampak kat perut belah kanan..hihi

Dah wat decision nak bersalin kat mane kali nie..mula-mula dlu nk bersalin kat kampung katenya!
tup tup sejak ade 2 due date nie, rsnye lebih better bersalin kat Putrajaya jek..
Senang in case kan..sy mmg perlukan encik suami 24j disisi..cewah! 

rasenya tu je la sikit sebanyak utk 2nd peknen ni..
mmg berbeza dr zaman peknen yg 1st dolu-dolu..






Muka kembang..hidung pun kembang !













 Ya Allah , 

peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit. 


Ya Allah , 
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu. 



Ya Allah , 
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat. 



Ya Allah, 
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal . 



Ya Allah , 
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad S.A.W. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam . 










14 comments:

-Sara- said...

ringannya ainn! ehehe..comel! take care ain :)

ummi nia said...

samalah..hb turun jgk..mkn ubat ikut mood..tp nk naik balik mkn vitalea yg shaklee tue..dr 10.6 naik 12.4 trs

Izan Ishak said...

gojesnya dakcik...seri ibu mengandung gitu. suka k.izan tgk~

k.izan dulu2 pun HB rendah masa peknen. seb baik ok sampai masa nak bersalin. mkn iberet folic yg beli kat farmasi utk naikkan HB tu pun takleh nak telan ari2. baunya ya ampunnnn....tak tahan~

Tengku Fauziana said...

coiii 6 bln berat 54.9kg jee..
ana ni 4bln dh 59kg tau..belum 6 bln lg..uwwaa...

dakcik said...

sara : ringan?? yg 1st dlu berat sebelum bersalin 56kg..so skrg lg berat tau..=P

dakcik said...

ummi nia : tulaha de bc gak psl shaklee tu..tp kalo beli kang xtermakan pulak..huhu

dakcik said...

kak izan..maluwwww! hehehe
turun gak eh? tu lah kali ni ubat mmg payah betul nk mkn..ish!

dakcik said...

ana : xpe..sesuai dgn ketinggian ana..kalo ain berat byk naik kang lg bertambah rendang..huhu

Qhaifa Nur said...

comelnya dakcik akak tengok...
moga selamat semuanya...

Intan said...

dakcik, cuba minum jus delima utk naikkan HB..ada kwn minum jus delima, mencanak naik HBnya..cubalah :)

Ema Blog said...

mesti baby lelaki dalam perut tu kan..

LYAfrina said...

comelnyer perut.. teringin sgt nk pakai baju mgndung & ambik gambar camni..lya xde lgsung knangan...

apa2 pon take care ye..lya doakan awk selamat melahirkan baby... tumpang happy utk kwn2 ;-)

Kella said...

ya ALlah.. sejuknya melihat...

Zana Adieyza said...

comelnya perut.... zana doakan segalanya dipermudahkan Allah yer.. insyaAllah semoga semuanya selamat..

p/s: doakan ada rezeki utk zana rasa nikmat menjadi seorang ibu yer dear.. :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails