I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, January 26, 2012

Cerita Harapan Tahun 2011. . . .



Assalamualaikum ...


Dah lame tak buat entri story pjg2 kan? hehe..kali ni sy nk membebel pjg ckitt..hope sudi lah bc yek ;)

Kita mmg dah lame masuk Tahun 2012 kan..seperti thn dulu sy sempat buat Review 2010..tp tahun nie agak lmbt ckit keluar entri mcm tue..;P

Kalo dlm entri lepas sy ade ckp mengenai harapan 2011 ..1 harapan jek sy letak utk Tahun 2011..dan alhamdulilah wishlist sy tercapai walaupun bukan 100% spt yg diinginkan..u olls semua tercapai tak target 2011 ?? huhu * eh, ade hati nk tnya lg wpon dh ketinggalan ..*


Ok, sy refreshkan balik memori u olls seme..harapan yg satu tue adelah utk tgk anak sy (Sofea) kembali sihat dan dapat menjalani kehidupan childhood dia dgn baik & sesempurna spt kanak-kanak sihat yg lain...

dan alhamdulilah doa kami sekeluarga dimakbulkan..syukur..Walaupun bukan  baik sepenuhnya..tp alhamdulilah she's getting better & better..Syukur pada-Mu Ya Allah..

Betul ckp org, kesabaran itu penting..utk mendapatkan sesuatu yg baik perlukan pengorbanan yg tinggi..;)








Pic akhir tahun 2010..mase nie Sofea tgh dlm rawatan




Pic tgh tahun 2010..mase nie Sofea tgh sakit teruk..




As u olls seme dah tau Sofea kan sakit ekzima kronik..tgk pada gambar sudah boleh membayangkan penderitaan dia..
Sy ade jugak terbaca belog mumy lain yg mengalami situasi yg same mcm sy..pastu ade dgr jugak anak org lain kene ekzima..ade yg tanya sy ubat ape yg sy guna..pergi rawatan kat mane..dan ade jugak sy share info kat belog mumy yg ade anak sakit ekzima..sharing is caring kan..ape salahnya bertukar pendapat..;) & sy phm kerisauan diorg..


Ok, sape yg pernah bace belog & tau perjalanan idup Sofea dr saat dia sakit & terima rawatan mesti dah tau ubat & kaedah ape yg sy guna..wah kelesss ayat! haha

Sy gunakan rawatan Homeopathy Hassan..lokasi di dlm PKNS Bangi..lambat memberi respon +ve tp semakin hari semakin baik & akhirnya semakin ok..alhamdulilah kaedah tue sesuai dgn Sofea..


Lepas tu sy gunakan Minyak Kelapa Dara Bio-Asli...ni rupa dia ;



image : google
Minyak Kelapa Dara Bio-Asli yg bagus & berkesan !


Kebaikan & keberkesanan dia mmg terbukti utk kulit Sofea..daripada kulit bersisik, luka bedarah, nanah berair akhirnya jd elok..sepanjang dia sakit teruk lebih kurang 6,7 botol sy gunakan minyak nie..Bau dia mcm kelapa..tp dia mmg bagus..harga sy beli dgn dealer dia RM30 sebotol..

Nak tau lebih lanjut Rujuk info di sini..

Cara sapuan mcm sapu minyak rambut biase tue..Sy akan guna bila kulit Sofea menjadi kering dan bedarah..terutama kat kulit kepala dia..sbb kulit kepala dia yg paling kronik..berkuping mcm kelemumur..bila gatal dia akan garu..bila kerap garu dia akan berdarah..bila berdarah lame jd berair...ha, yg tu sy kalo boleh nak elakkan..bila sapu minyak kelapa ni , dlm 2,3 hari kulit akan jd ok..kering dan seterusnya akan pulih...

Tp skrg sy dh jrg pakaikan dia dgn minyak nie..sbb kalo teruk sy bru beli ..Skrg sy pakai Minyak Zaitun..Juga serasi dgn dia..Sy tak pakai minyak baby biase..sbb doc kate elakkan pakai..kalo boleh pakai minyak zaitun..sesuai utk kulit ekzima..


Lepas tu sy sapukan dgn krim nie



image : google


Cream Travocort..boleh didapati di Farmasi Guardian..Harga kat area KL/Putrajaya  ialah RM13.90..Tapi kalo kat KTN harga ialah RM18.90..wah byk beza kan? ;P

Citer psl krim mmg macam2..mula pakai  krim hospital gov bagi..xserasi tukar plak ke krim hospital pakar bg..pastue xserasi tukar ke krim klinik biasa..xserasi jugak..last2 mak sy suggest pakai krim nie sbb adik sy pakai krim yg same...mula test, dlm 2 ari terus hilang merah2 kat kulit dia..bila terus pakai dlm 1 minggu mcm tue, alhamdulilah takdek lg ruam2 merah & kulit jd licin..;)

Now, kalo ekzima Sofea naik sy cpt2 sapu krim nie..sehari lepas tu dah ok..lega sbb ekzima dia xmelarat teruk cm gambar 2nd kat ats tu..

Cara sapuan dia , kita kene sapu nipis jek di kulit dia..sbb bila terlebih sapu kulit akan jd gelupas..lgpun dia kan ubat yg boleh menipiskan kulit kalo berterusan pakai..so, saranan doc ialah sapuan nipis 2 kali sehari bila perlu shj..;) * tp kdg2 sy xikut sgt saranan doc tu *



Ok lepas tu sy pakai sabun mandian khas utk Sofea..



image : google




Sabun Polytar Bar..alkisah sabun pun byk kali tukar..dr sabun hospital pakar hingga la ke sabun nie yg last..dari harga yg mahal hingga la ke harga murah ckit..huhu..Harga sabun seketul nie RM14.90..Juga beli dia Guardian..kalo kat Watson sy xpenah jumpa lg..Pd sy boleh thn harga dia..kalo sabun yg sy sendri pkai pun xmahal mcm nie..tu psl kdg2 sy ckp kat kwn2 maintenance Sofea ni agak mahal ..;P

Mula-mula sy try test jek beli sabun nie..sbb sabun yg sebelum nie pakai agak susah nk didapati kat sini..so tukar ke sabun ketul..Lgpun sy pakai seketul sabun nie dlm 2 bulan ++ jgk..sy kerat2 dia..huhu..* jimat katekan *

Alhamdulilah kulit bdn dia licin..tak lagi terase kesat..

Cuma tang kepala jek masih lagi belum baik..Menggunakan jenama Polytar Shampoo jgk..tp setakat nie mcm xberkesan sgt..kulit kepala masih berkuping2..gatal2..hurm, ubat utk kepala belum jumpa yg serasi lg..sbb dia masih on-off..sekejap licin sekejap naik..kdg2 bergantung kpd pemakanan dia..

Tp boleh dikatekan 90% telah pulih..alhamdulilah..;) Lg 10% tu bergantung kpd pemakanan & pergerakan aktiviti seharian dia..Salah mkn naik lah..aktiviti plak kalo mandi kolam klorin naik jgk..terlebih peluh ke..

Jom tgk testimoni dia..* wah mcm bahan kajian plak anak aku ! hehe *










Gambar : Disember 2011

Gambar : Januari 2012 (latest)






Alhamdulilah Harapan 2011 sy tercapai..wpun bkn 100% tp sy ttp bersyukur..

Terima Kasih Allah kerana memberi kesihatan yang baik utk anakku..Syukur pada-Mu kerana masih memberi peluang dia membesar dgn baik & sihat disamping Mama & Ayahnya...



Mane yg mummy ade senasib dgn saye, boleh try test kaedah sy pakai..mane tau serasi dgn anak kita..Tp nak diingatkan setengah budak boleh beri tindak bls +ve..setengahnya -ve..Tp kita sbg ibu bapa boleh try mcm2 kaedah yg ade di zaman moden skg nie..

Jgn mudah putus asa , sabar, berani mencuba, doa & tawakal..mudah-mudahan penderitaan anak kita akan berakhir dgn izin Allah..=)


eh, ok bai!


p/s : semoga segmen sharing is caring nie boleh membantu kpd yg memerlukan..;)








Thursday, January 19, 2012

Spontaneous Thursday ❤ Sofea



Assalamualaikum ...


Satu petang Selasa ;


Situasi : dlm Lif nk balik umah..Dlm tu ade si ibu pegang baby & si ayah pegang beg baby..


Sofea : eh, beby lah..mama, beby..beby..

Mama : aah, beby lah...( sambil senyum ke arah 2 org tu)

Sofea :  Nia ade adekkkk..Nia ade adekkk....( sambil ckp kat si ibu tu)

Si Ibu : owh..mane adek ? 

Sofea : ni dlm perut mama ! ( sambil tunjuk kat perot sy )

Mama : ???? ( sambil senyum kambing ke arah si ibu & si ayah tu )


Pintu lif pon terbukak terus cpt2 keluar...malu wehhhhhhhh ! hahahaha

Pandai sungguh propa yek Sofea nie! kemain ckp dlm perot mama ade beby..sbnrnya nan adooo wok! ;P eh, tp mane tau mmg ade betul kan ? hehehe







Sofea makcik kepoh ;p


Wednesday, January 18, 2012

Wordless Wednesday. . .




Pose from Sofea



p/s : 1st time bawak Sofea mencuba nasib di model agency..=) mane tau ade rejki leh masuk TV advertising.. ;P



* sory kualiti gambar kurang memuaskan..ni pon ambil dari FB DZMS Agency..*





Tuesday, January 17, 2012

Ambil Mood


Assalamualaikum ...


Ambil mood utk berblogging semula..so kene tukar header baru..wahwah! hover tau...
cantik tak header yg tersergam beso kat atas tue ? ;P


Mula-mula google image header..pastue dpt yg kat pic bwh nie...haha..eh selamba badak jek sy curik header belog omputih mane ntah..kalo dia tgk nie kang agak2 kene saman tak? huhu takut plak...;P


Sebelum di groomingkan..eceh !


Pastue jadik cm nie...tempek pic family pulok..buat2 mcm header sendiri..;P * eh, kalo tuan dia ade bace belog sy nie, sy mintak izin yekkk* peace


Selepas grooming..;)

Kalo dolu-dolu sy pakai header nie..same jugak sy cilok dr hasil carian image kat google..pastu touch-up sane sini ckit..huhu


Header dolu-dolu


Eh saje entri warm-up merapu ptg nie..nak ambil mood katenya ! =)

ok bai wokwok!




p/s : takde idea & tak kreatip buat header mcm dolu2 la..;P





Monday, January 16, 2012

Hello 2012 !





Assalamualaikum ...


Wah ! kemain Hello 2012 kan ? pdhal dah masuk pertengahan bulan weh ! haha
lame betul tak sign in belog..baca belog org apetah lg..xberkesempatan pun..
sorry wokwok sekalian..bz pulak sekarang nie..

alhamdulilah..permulaan 2012 yang baik utk ku..cewah ! ;P
banyak story baik & story kurang baik nk share sebenarnya..tp masa membataskan segala..;P

Ni pon arinie bru dpt sign in belog sendiri tau..sejak masuk opis awal thn selepas cuti lame aritu..wahwah! kemain kan? ;P

ade jgk yg msg sy suh hapdet entri baru..* ade jgk peminat i * huhu ..last entri sy psl keje nk kene setteld sebelum cuti aritu..means sebelum berakhirnya 2011..lame betul wok ! 

Tp sy ade try nk bukak belog Jumaat lepas, tp hampes ! intenet sgt2 bengong! down ! lembap..nk sign in pun dia tak leh nk recognize id tau..sedih sekejap..bila try test arini, sib baik ok..;)

Tambahan pulak keje opis super byknya..nak2 keje HRMIS nie..adoiiii menguji kesabaran sangattttttttt ! Hrmis sendri dah settled..tp Hrmis bos yg xsettled2...pening kepala sy duk mengadap Hrmis dia setiap hari..fuhhhhh lap peloh la wok ! next week kene buat lg...

Sistem HRMIS tu yg teruk..nk key-in data ke nak key-in markah LNPT ke senang jek..sekelip mata pun boleh..tp bila line intenet yg slow mmg boleh menyumbangkan sistem dia bergerak super duper slow! maklumlah beribu riban kakitangan Gomen guna sistem yg satu ini..tu la pasal..huhu  

takpelah, bos punya pasal redah jek ! hehe..berkhidmat utk bos katekan..;)


eh, pjg pulak membebel kan ? nti sambung lg eh..ade keje jap !

ok bai wokwok !










sambil buat keje sambil makan...tension tggu Hrmis wok !




p/s : nanti sy qada' baca belog korg eh ! huhu ;) * kalo mase mengizinkan segalanya * eceh..







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails