I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, September 24, 2012

Rumah Pertamaku ~ Alhamdulilah





Alhamdulilah..
Syukur pada Allah S.W.T dengan limpah rezekinya ke atas kami sekeluarga..
Akhirnya wishlist utk memiliki rumah sendiri sebelum usia 30 tahun tercapai..
Syukur..
Rumah pertamaku..;)




No rumah 27 same dgn umur sy tahun nie..:)


Decision utk beli rumah nie memang tak pikir panjang..proses utk beli rumah ni pun tak makan mase yg lama..alhamdulilah selepas balik dari Bandung aritu, loan pun dah lulus..:)

Saya beli rumah di hometown sy..:) mane lagi kalau bukan kat Kuantan kan..
maklumlah dua2 org Kuantan sejati..hihi
esok2 nak balik duduk di Kuantan katenya..=)




End Lot..

Walaupun beli di Kuantan, tapi harga rumah skrg nie mmg boleh cekik darah..bayangkan rumah sebijik di Kuantan pun boleh cecah RM150k ke atas! woweeeee..mahalnye rumah skg..
Kalau di KL lagi lah kan..nak2 rumah kawasan di Putrajaya..
Ade yg harga cecah jutaan ringgit! fuhhhh lap peloh...




Walaupun rumah ni bukan seperti banglo mewah, cewah! tapi cukupla utk kami sekeluarga nanti..
bersyukur dgn ape yg ada..rezki yg dilimpahkan Allah..:)
Ade rezki lebih kita tambah ape yg patut..Tapi buat masa skrg, kami kan masih di Putrajaya..
So decide rumah ini dijadikan utk sewaan..=)
Beli utk mase depan katenya..InsyaAllah..

Erm, pada weekend baru-baru nie..iaitu 15/9/2012 berlangsungnye Majlis Doa Selamat & Kesyukuran..
Alhamdulilah berjalan dgn lancar...

Bacaan Surah Yaasin



Kawan-kawan mak mertua




Majlis dihadiri oleh kawan-kawan mak mertua sy, ahli keluarga & saudara mara terdekat..
Tak ramai kawan mak boleh dtg, sbb maklumlah minggu last Syawal..so byk jemputan di rumah lain..:)


Mak + Mak mertua sy..Org penting dalam family saya..;)





Kakak-kakak iparku..;)

Gotong royong di dapur..

Antara menu of the day..

Kebanyakan makanan adalah masak sendiri..gotong royong ahli keluarga..
Mekaseh semua yek! ;)




Goodies bag utk tetamu..

Mak Buyung ;)
Sopea ;)



Tetamu sedang menjamu selera..










Kaum lelaki makan kat dapur  



Sopea pun layan diri sendiri makan..mama dia sibuk katenya..;)


Syukur rezeki kami sekeluarga 


Alhamdulilah..syukur sangat-sangat..
Segala urusan rumah dah selesai..penat mmg penat oiii! byk benda nak kene settled..byk duit melayang! ;P
dari Zero to Hero! eh? hehehe
Penyewa rumah pun dah dapat..InsyaAllah awal bulan Okt dah stat duduk..

Time kaseh kami sekeluarga ucapkan kpd semua yg tlg bantu kami utk merealisasikan impian ini ..cewah!
khasnya kpd Abg Akem/Cik Anne/ Ma/ Mak yg byk membantu & menyokong kami 100% dalam urusan ni..
Jasamu dikenang..=)




eh, ok bai wokwok!



p/s : InsyaAllah, awal tahun 2015 nanti rumah encik suami pula siap..rezki anak-anak..syukur..:)








Thursday, September 6, 2012

2nd Pregnancy . . .



Pregnant di bulan Ramadhan ? Cabaran ?

Kalau thn lepas, saya sempat share cerita diari ramadhan..cerita masak ini..masak itu..
jalan sini..jalan sane..
thn nie mmg tak sempat langsung..

Org dah masuk cerita Syawal, saya baru nk cerita Ramadhan..hihi ..tak pe kan?
Lagi pun ni kali pertama Ramadhan sy dlm keadaan mengandung !
nak jugak ade ckit kenangan yg sy akan baca masa depan nanti..;)


hurm, agak mencabar pada saya..sbb sy di awal trimester..
dengan morning sickness yg xberkesudahan..:(
Kali ni xsempat langsung nak cerita 2nd pregnancy ..

Alhamdulilah , minggu ni sy dah masuk 20weeks..
kalo ikut bulan dh 5 bulan+ =)) 
due date sebenar sy kalau ikut date period ialah 10 Jan 2013..tapi doc kate EDD tu tak boleh diamik kira..
Sbb baru-baru ni scan kali ke-2 , size baby tak same dgn umur..katenya baby kecik sikit..so doc bg EDD baru iaitu 24 Jan 2013.

Tak kisahla bila pun due datenye..tp sy ttp akan standby utk 2 EDD tu..:) incase kan ? 

Alhamdulilah jgk, morning sickness sy semakin beransur hilang..masuk penghujung Ramadhan dia seakan  pergi..syukurr :)
Tp cabaran di minggu awal Ramadhan mmg kuat!
sampaikan sy terpaksa tinggal puasa selama 5 hari minggu pertama tu..
Bayangkan kalau berpuasa, sehari tu sy akan muntah smpai 10 kali ! wawawa!
muntah ijau wok! senak perut2 duk muntah jek !
Oleh kerana sy tak nak dehydration dtg menyerang kembali, so decide terpaksa tinggal puasa..:(
Pernah sebelum bulan Ramadhan, asek ulang alik Klinik sbb muntah terlalu teruk..
Dehydration sampai 2 kali..
Morning sickness utk 2nd pregnancy ni mmg teruk berbanding dlu ! 
Memang totally 100% down mentally & physical!

Nasib baik jgk Sopea masih tinggal di Kuantan dgn neneknya..
Kalau Sopea kat sini, msti dia akn dpt kurang perhatian dr sy..
nak jage diri sdri xmampu, ni pulak nk jg anak..

Segala kerja-kerja rumah semua encik suami yg bereskan..sampaikan dia kene masak utk mkn sdri..
basuh baju sdri, sidai sdri, lipat pun sdri...kesian...
Tapi nak buat cmne, sy hanya mampu tgk..

Tp peknen kali nie, encik suami adalah sgt rajinnnnnnn ! dia suh sy rest jek..biar dia buat semuanya!
wah! heaven! lebiu so much abg! =))


Walaupun dh masuk 5 bulan, berat sy masih turun..takde kenaikan lg..
Check-up last haritu, 50kg..
walhal berat sebelum pregnant ialah 57kg..(mase balik dr Bandung tu)
hope lepas raya ni ade lah naik ckit..sbb dah boleh mkn kan =))


Now, alhamdulilah masuk minggu kedua Ramadhan sy semakin ok..Berkat di bulan Ramadhan ;)
dah boleh berpuasa..walaupun dlm sehari tu, sy ade jgk muntah..tp xlebih 4 kali..
Tp walaupun berpuasa, kalau kat opis sy mesti ade waktu utk baring & tido..
kwn2 opis pun dah tau 'rest time' sy kat opis..hihi
Nasib baik boss sy pun sgt memahami..dia tau kat mane sy berada kalau sy xdek dlm bilik..
TQ bosss ! =))

Keadaan sy semakin baik sehingga hari ini..alhamdulilah syukur padaMu..
walaupun kdg2 dtg angin nk muntah..huhu
Semoga sy & baby sihat, sempurna sehingga ke waktunya..Amin :)

Bila dh masuk 20w ni, pergerakan beby sy dah dapat rase..kalau xsalah sy mase 18w lagi sy rase tendangan pertama beby! huhu teruja jgk..
Kali ni agk awal sy dpt rs pergerakan beby..kalo Sopea dlu lambat skit..
beby adelah sgt aktif walaupun size kecik ! hehe
mmg duk tendang jekkk..kdg2 geli plak rs dia duk main dlm perut tu..;)

Sopea pulak mmg eksited dr awal lg..bila tau dlm perut sy ade beby ..
Kalau balik kampung jumpa dia, ade jgk la dia bercakap dgn adiknye..
tanya buat ape, mkn ape, siap pesan lg beby nanti pakai pampers jgn kencing dlm perut mama tau! hihihi kelako!

Bila morning sickness beransur hilang, barulah dpt rs nikmat & indahnya alam mengandung nie..huhu
kalau tak, dlm hati duk pk lambatnye 9 bulan..hihi

wawawa! kemain pjg pulak entri ni kan?
cerita ke hal org ckp..hihi

jom tgk piccas !
* gambo di awal peknen yg hado *



Baby Bump ;) 4 months ++



Mase nie sambut besday encik suami dlm bulan puasa baru2 nie



Dgn kakak Sopea..juga dalam bulan puasa * jerawat tumbuh dgn jayenya! *





Setakat ni tu jek sy dapat kongsi cerita utk 2nd pregnancy kali nie..
Kalau ade penambahan , i will story again..;)
Sesungguhnya alam mengandung ni byk pengalamannya..
lain anak lain cerita..kan? :)


ok, bai wok!









Wednesday, September 5, 2012

Terbaek Raya ! # 2




Bersambung di rumah mertua  pulak..;)

Sampai2 umah mak terus bergambo dulu wok!kemain ;P






Style Sopea skg amik gambo dgn mama mesti nk kiss pp mama ! gebu ke pp mama nak oiii?? hahaha


Helmi + Mama + Sopea (sepupu merangkap teman sepermainan Sopea kat kampung!)



Soul Sista with mak 

Family In Law..like Family Sendiri dah..


Start Sesi Bersalam-salaman



peace !







Sesi nak bagi duit raya ! beratur-beratur !

kemain Sopea eksited collect duit raya

Pesanan ayah pada anak..ape la yg ayah duk ckp :P

Senyummmm =)

Soul Sista with mak lg..tp versi duduk plak :)

Kami berempat lagi..2nd shoot! hehehe

baru ngam pandang camera masing2..:)



Dialog Sopea kat acik mumy : Nok jugokkk!! * sbbnya acik nk interprame dlm gambo dia * tu yg masing2 ketawa besar..haha

With kak bb..


Sopea dh penat bergambo mintak dukung dgn ayah ! hehe


Lepas dah settle semua, sesi melayan tetamu yg tak berhenti kunjung tiba pulak! =)

Selamat Hari Raya Wokwok!

End of 1 Syawal kami =)



p/s : mcm kwn blogger sy ckp Kak Wahida...beraya di rumah mertua same meriah dgn beraya di rumah family sendiri..setuju sgt! hihihi






Tuesday, September 4, 2012

Terbaek Raya ! # 1


Hai wok!
Bersiaran untuk meraikan Syawal tahun nie ..
Gambar byk dirakam, sayang pula kalau tak diabadikan..;)


Terbaek Raya ! tema tahun nie...kalau dulu Kepohnya Raya! ;P wawawa kemain wok!

Raya Tahun nie di rumah mertua dulu..sistem giliran kan ..
nak jugak sistem giliran walaupun umah sekangkang kera tu..:)

Jom tgk piccas ! =)





Pagi Syawal Pertama


Bangun pagi cari nset ayah sbb nak main game !


Tgk Ibu sediakan nasi impit utk juadah pagi Syawal

Bersama Ayah Akem kesayangannya ;)

Lepas tu, sesi makan bersama-sama family mertua..* gambo lupa amik *

Settled makan , naik atas tunggu utk bersalaman dgn semua ahli keluarga & touch-up ape yg ptut..maklum la lepas makan kan..hilang lipstick mak jemah ! hihi




Siapkan anak dara sorg nie ! pas makan tudung pun dh kotor kene sate..so kene dandan rambut pulak =)


Ambil gambar sekeping dua dlu..try test katanya ! ;P

Pastu tup tup ade sedara mara dtg serbu rumah mak...terpaksa acara salam-salaman ditangguhkan..
tetamu harus diutamakan ;)

Agak lame jugak lah tunggu tu, last2 encik suami ajak balik umah mak sy dlu..
settel kan sesi bersalaman kat sane pulak..
dah macam chipsmore ! kejap sane kejap sini..hihi



Org Penting ! huhu

Pastu start sesi bersalaman like always..
Tapi tahun nie sesi salam lain skit..pas salam harus kene laga pipi ! hahaha



mak + anak

mak + anak

kakak + adik



mak mertua + menantu..  hehe..malu plak kalo kene laga pp kan ? so jd la laga tgn jek ! =P

suami + isteri

Acu pun malu nk buat! hehehe



Si Sopea suka jek tgk aksi kami...agaknya ape lah yg dia duk pk..
gedik sungguh katenya! hahaha


Family Potrait =)




Sopea yg mcm2 mimik muka dia buat





4 of us..* adik beby thn depan baru keluar yek *

Anak mak ! 

Sopea yg suka bergambo dgn aksi sendiri bikin ;)



Katenya Sopea ni aksi k-pop! adoi mcm2 dia..=)

Kene paksa rela buat aksi flying kiss dgn Sopea...sabo je la semua kene ikut ! =)



To be continued di rumah mertua plak  =)


ok bai wok!






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails