I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, October 10, 2012

Bandung Tour - Day 4





Wahh ! kite bersiaran lagi kisah Bandung Tour yang telah lame tertangguh tu! hikhik
Nak tunaikan hutang tertunggak katenya ! :p
Ok, jom start ! * tp sorry la kalo entri ni tak berape lengkap sbb story dh lame kan, byk lupa ;) *


Day 4

Bangun pagi mcm biase..boleh dikatekan awal jugak sbb ade misi uncomplished yg nk disambung! hehe








Bergambo dgn van baru

Al-kisahnya ari keempat kat sini, Pak Supir udah kasi tukar mobilnya ! dia bg kitorg naek van baru..yg lagi canggih & selesa ! kelasss Pak Supir..:)


Masing-masing pun xnk kalah bergambo! hehe

Pas bergambo like always tu, misi diteruskan..kali nie terus ke Pasar Baru pagi2 tu..sbb dh plan nak abeskan mase kat sane berejam-jam lamenya! haha kan 1st time g tu mcm kelam kabut je kan..so mase nie we olls nk balas dendam! cewahhh..

Sampai kat sane, berpecah la masing-masing..sorg ke barat..sorg ke timur..sy, encik suami & mak mertua ke gedung kain sekali lg..kali ni borong kain ela corak batik..masuk kedai ni, kedai tu..rembat kain jubah..rembat kain sulam..rembat itu ini..wahhh xsedor rupiah dh abes! hehe..tp paling dikesalkan lah, sy tak beli pun kain nk buat baju melayu encik suami & baju ry saye..huhu
memang tak terpikir lgsung tu..

Bila dah settled shopping, terus naik berkumpul kat tingkat atas..tunggu geng lain yg belum siap..hehe
mase tgh tunggu tu, si Sopea dah selamat tido! sian dia penat shopping..:p
Pak Supir pulak dtg bgtau tayar kete pancit..kene tukar dlu..so tunggu lagi dlm sejam..bila cmtu, sy & kakak ipar pjg langkah gi beli handbag plak..hehe..ade jek mata nie terpaku kt kedai handbag tau! :p



Tido mulut ternganga..

# sy & encik suami # mak mertua yg sporting


Akhernya selepas episod menunggu tu, Pak Supir bwk kami ke kedai makan..tuk brunch!walaupun mase tu dh petang.. hehe..Macam biasa ke restoran yg ade Nasi Timbel..;)
nak makan sepuasnya sebelum balik esok..



Sementara tunggu makanan sampai..gambo sekeping dua

Nasi Timbel versi lain pulak



Es Kelapa yg sedap bangat!






Jemput makan semua! hihi..mase mkn ni Sopea still tido lagi..lame betul dia tido..org angkat ke sane ke mari pun tak sedar..bungkus kan Nasi Timbel utk dia satu..mane tau bangun tido kang mintak nasi..huhu

Lepas makan tu, misi diteruskan ..kami ke Ciwalk sekali lagik..misi mencari wedges kat Roxy & Quicksilver..tapi sayangnya tak ade stok..so round lah kami cuci mata..Luckily Sopea dah bangun, change baju dia dalam van td..barulah segar ckit tgk dia..



Ni lah Pak Supir we olls..terbaek! highly recommended




Settled kat sane, kami sudah mau pulang ke apartement..dah penat seharian berjalan sakan ! hasil kali nie banyak & puas hati..sbbnya esok adalah hari last utk shopping di Bandung..so marilah kita pulang tgk hasil & buat kira-kira rupiah yg tinggal utk shopping  hari last..;)




Notis paling menarik minat! mula2 ingat maksud 'dilarang bicara keras2 ' tu dia xbg kite ckp benda keras cth cam gangguan hantu ke ape..rupanya abg ipar sy explain maksud dia 'jgn ckp kuat-kuat'..hahaha


* to b continued *




p/s : 1 part lagi pastu settled wok! fuhhhh..=D



Tuesday, October 9, 2012

6 months ++ with ❤ ;)







Alhamdulilah..Syukur kepada Allah S.W.T. 

Perkembangan terkini : 

Berat : 54.9kg ( naik 4 kilo setelah 7kg turun aritu)
Belum kene minum air gula lagi..hope tiada langsung hingga ke akhernya..
HB turun ..so kene check-up 2 minggu sekali utk pantau HB..
Morning sickness teruk dh takdek..tp rs mual-mual tu ttp ada..ikut hari & hormon..wah! ;p
Cpt penat, letih lesu , kdg2 rs mengah kalo ckp banyak & buat keje banyak.
Paling susah nk makan vitamin Obimin ! asal makan je muntah..tgk botol ubat pun dh loya! erm cmner tu?
agaknye psl tu HB sy rendah..
Dr awal peknen hanya amik Asid Folic..tu je yg lalu makan..tu pun kene buat reminder kat nset! kan encik suami? hahaha

Kalau masa awal peknen dlu mmg alergik sgt bau encik suami ! hihi..mmg tak boleh duduk dekat..sorry yek abg! :) tapi skrg dah ok
cuma bau certain2 perfume laki tak dpt terima lagik..
Bau sabun pun tak boleh..terutama sabun basuh baju! haha parah kan?

Kalau bab makan pulak..mmg berbeza dari dlu & kebiasaanye
Cth : dlu suke tomyam..skrg mmg tak nak sentuh langsung !
Dlu suke makan asam, tp skrg loya kalo makan
Dlu suke makan fast food, skrg mcm xberape suka..baru2 ni jek mkn KFC byk kali..tu pun sbb dpt voucher free..hihi
Paling pebret ialah makan daging ! uhhhh rs menambah selera kalo dpt ..:)
Air masak mmg tak minum..tp kalau air masak yg sejuk dlm peti tu nak pulak! haha parah


Belum scan jantina..scan routine kat Klinik  je pernah buat..
3D ke 4D ke mmg takdek lg..
maklumlah encik suami tak suke scan-scan nie..nak surprise katenya !
macam mase peknen kan si Sopea dlu tu lah..nak surpriseeeee..:)
terima je la..wpon dalam ati nak sangatttttttttttttt scan 4D..hiks! ;P

Beby pulak makin lame makin aktif..
ade jek keja dia kt dlm perut! pantang encik suami ajk borak mesti dia bg respons baek punya..hihi
asek la mengeras belah kanan jek..kdg tu bonjol je nampak kat perut belah kanan..hihi

Dah wat decision nak bersalin kat mane kali nie..mula-mula dlu nk bersalin kat kampung katenya!
tup tup sejak ade 2 due date nie, rsnye lebih better bersalin kat Putrajaya jek..
Senang in case kan..sy mmg perlukan encik suami 24j disisi..cewah! 

rasenya tu je la sikit sebanyak utk 2nd peknen ni..
mmg berbeza dr zaman peknen yg 1st dolu-dolu..






Muka kembang..hidung pun kembang !













 Ya Allah , 

peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit. 


Ya Allah , 
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu. 



Ya Allah , 
zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat. 



Ya Allah, 
anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal . 



Ya Allah , 
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad S.A.W. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam . 










Thursday, October 4, 2012

Sepetang di Pantai Batu Hitam, Kuantan




Hai wok!


Ni kisah weekend baru-baru nie..
Petang Ahad tu bawak Sopea jalan-jalan ke pantai..
Dia pun duk sebut nak main pasir so tunaikan lah hasratnye itu sebelum we olls balik KL..
Selalunya dia main pasir kat Pantai Teluk Cempedak (TC),
Tapi kali ni bawak dia ke tempat lain plak
Rasa angin pantai baru..huhu
Lagipun TC tu kalo weekend je penuh dgn org! nak parking pun kdg takde..tension i tau !

So, decide nak bwk g Pantai Batu Hitam (area Balok)
Mula-mula bwk Pantai Balok, tp cm tak best jek..huhu

So singgahla di Pantai Batu Hitam ni..=)



Sopea yg eksited main pasir..tp main air takut!

Tak ramai org pun..lagipun kat sini mcm tak sesuai sikit nak mandi-manda..
Sbb pantai dia banyak batu..tu sbb nama dia Pantai Batu Hitam kot! hehe
Byk batu hitam..sampai luka2 kaki ayah kan..:P


See? byk batu kan ..tajam ckit batu-batu dia

 Kalo diikutkan rasenya dah bertahun lamenya tak g sini..Mak sy pun ade ckp hari tu..
'Eh, dah lama ma tak dtg sini..berpuluh tahun dh!'..amboiiiii ..huhu
Pergi aritu dah berubah skit tempat dia..dah ade bangku utk lepak santai ptg2..gud2! :)



Pasir dia pun hitam


Sopea plak bukan nak main air sangat aritu..sibuk duk baling pasir jek..
Kalo ombak dtg kemain peluk erat kaki ayah dia..
takpun cuak nk dtg peluk saye..hihi penakot air rupenya!
Tp boleh la lepaskan hajat dia nk main pasir pantai..
kalau tak disebut-sebutnya nanti! hehe




Nia gems !

Sekejapan jek main air tu..sbb hujan dah turun..
Terus g mandikan dia & beredar dari situ...
Sehingga ketemu lagi Pantai Batu Hitam! ;)


eh, ok bai wok! 



p/s : Tak sabar nak tunggu Sopea dtg Putrajaya 18hb nie..Sopea cuti-cuti di KL selama 1 minggu..yahoooo!





Wednesday, October 3, 2012

3 Years Sopea - Milestone




Yuhuuu..ape kabar wokwok? :)

Sy , alhamdulilah..Walaupun ade mood swing kekadang tu..

Eh, dah lamaaaaaaaa tak citer psl anak dara sy sorg tu..

Dah lamaaaaaaa tak update milestone dia kan? 
Dah lamaaaaaaa takdek tempek pic terbaru dia...
Fuhhh ! kesian tau..makin besar makin tertinggal citer psl dia..;P
Maafkan mama ye sayang..:)



Dah big gurl anak mama ! sob sob * touching *



Okey, mari kite bace milestone Sopea @ Dania..


Umur dia today : 3 tahun, 3 bulan , 1 minggu & 4 ari :)


Dah banyak perkembangan dia..maklumlah bakal jd kakak kan next year..hihi


Utk pengetahuan semua, Sopea masih stay di Kuantan bersama-same mak mertua sy..

Ekzima dia still on-off..
Lagipun kalau bawa balik takde bby sitter nk jaga buat masa skrg..
Dengan keadaan sy yg bwk perut nie, so decide Sopea akan kami bwk balik next year..
Sekali dgn adik dia nanti..InsyaAllah itu lah perancangannye..amin :)








Dia makin sihat..

Makin petah bercakap..pot pet pot pet!
Cth 1:
Sopea : Ma, Nia dh besor kan?dh tinggi kan? dh kuat kan? (smbil tunjuk muscle dia) haha
MAma : aahla, dah besor..nti besor nk jd ape?
Sopea : Nia nok bawak kapal terbang..ma dengan ayah duk belakang..beby duk depan dgn Nia..
Mama : iyee?? okey (sambil senyum)


Cth 2:
Ayah : Nia, pok Akem mane?
Sopea : Pok Akem kan g Medan..
Ayah : ye ke? ayah tak tau pun..
Sopea : Eh, kan nia dh bgtau smlm kat G-tab(fon abg akem)..Ayah lupa ke??
Ayah : aahla..ayah lupa
Sopea : hey, ape lah! 

See?? ade je akal dia..kite cakap ini dia cakap itu..ikut sape la tu kan kuat bercakap..hehe









Now, Sopea dah pampersless! eh betul ke sebutan tu? hehehe
Alhamdulilah, dia dah tak pakai pampers..kalau pakai pun utk waktu tido mlm je..
sebenarnye boleh je takyah pakai pampers dah time tido tu..tp kesian lak dia nk kene bangun kalo nk g toilet mlm2..
kesian kat mak jugak kene bangun berjage malam..huhu

Kebanyakkannye dia pun dah tak selesa kalo kite pakaikan dia pampers..
asek nak adjust je ! =)

Ade 1 ari tu sy juz uji dia..

Mama : Pakai pampers nak? kite nk g jalan nie
Sopea : eh xyoh la..
Mama : kang nak kencing macamane?
Sopea : benti Petronas lahh..

Speechless sy! huhu
Sekarang boleh jimat dah tang pampers! :)


Pastu susu dia pun saye dah tukar..
Now dia minum Anmum Essenstial..alhamdulilah dia suka & yg penting sesuai dgn dia..:)





Masa birthday Sopea 3 tahun hari tu..kek Angry Bird favorite dia!


Time mandi, gosok gigi pun nak buat sendiri dah..
Dia suh kita tgk jek..
Kalau dia nak berry pun dia ckp..'Mama, nia nk berak nie..cpt ckit!'..;P
Cepat2 masuk toilet..Dah siap nanti baru dia panggil kita..

Paling menyejukkan hati kami ialah dia dah pndai baca al-fatihah sampai habes..alhamdulilah
Pandai amik air sembahyang sendiri..tapi cara dia la..basuh2 tgn sampai siku, basuh muka n then basuh kaki..

Tiap kali pas siap mandi, mesti dia ckap 'kejap eh mama, nak amik air semayang dlu'..
Sejuk perut saye..hehehe


Sekarang nie, mulut dia duk sebut nak g school jek..
Dah teringin sangat kot nak g sekolah..sabar eh sayang, thn depan mama daftar taska eh..:)

Itulah sedikit sebanyak perkembangan dia bila dh injak umur 3 tahun ni..
Alhamdulilah semakin besar semakin bijak semakin sihat..
Syukurr..
Hope Sopea menjadi anak solehah & kakak yang baik ..Amin :)



Semat tak saya? hehe




eh, ok bai wokwok!







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails