I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, July 10, 2013

Bila Zara & Sopea tak sihat




Bila anak-anak sakit serentak memang mencabar kan..lagi pula kita sorg yg handle..fuhh! lap peloh kat ketiak pastu bau..masam tak? eh..hihi

Begini kisahnya...

eh cerita ni jadinya Jun bulan lepas tau..about masa Zara tgh 4 months..2 weeks before besday Sopea




Sopea & Zara

As u olls tau Zara kan duk nursery kat ofis sy tu..mula2 biasalah penyakit demam selesema batok dtg menyerang..jap ok..jap dtg balik..ok fine leh terima lg..wpon kene amik neb sampai 3x..ulang alik klinik je kejenya..

Pastu, dr duk bg ubat sokmo sekerap mcm bg susu kat dia, sy cari la alternatif lain..
try ubat homeopaty same like kakak dia dlu ms kne ekzima teruk tu
maklumlah, umur Zara bru 4 months..kan xberape elok org kate duk bg ubat spital je kekdahnya..
So makanla Zara about 1 week gitu..alhamdulilah kahak dlm paru-paru dah takde..tindak balas ubat tu akan menyebabkan Zara jeluak/muntah susu keluar lendir kahak..bery pon akan berlendir..


So lega la 1 perkara..batok berkahak dia dah hilang..
Tapi tak disangka-sangka pula penyakit lain yg dtg..dugaan
about masuk dlm minggu kedua tu,hari Rabu Zara bery-bery..tak macam selalu
agak kerap bery dalam sehari..normal 2-3 kali..
tapi jadinya smpai 20x sehari dr pagi sampai ke mlm..
Tak tahan tgk bontot, bunga semua merah menyala mcm kulit udang kene bako, so bawakla Zara ke Klinik tgh malam tu..
Doc syak maybe berlaku proses ketidakhadaman yg tak betul..plus cuaca yg panas terik..plus tekak dia yg merah sbb infection..
so no ubat utk stopkan cirit birit dia tu..juz bg air garam & ubt demam.


Hari ketiga hasil dr klinik tu, Zara still lg bery2..tapi disebabkan Jumaat saya balik Kuantan ade kenduri arwah nenek, so tak hantar la kat nursery..
bontot , bunga dah tak merah mcm mula-mula dulu..saya monitor bery je terus tukar diaper..tak tunggu lame dah..diaper dh mcm tisu..bru pakai eh dh kne tukar..

Bery2 tu berlanjutan sampai hari Isnin..Isnin tu masih di Ktn..saya cuti..
bawa dia sekali lagi ke Klinik..kali ni ke Klinik Gov pula..
Doc tak cakap ape..bg air garam..takut dehydrate katenya..tp Zara still aktif..so tak perlu risau doc kate..Dia ade suggest try bg susu soya ckit..wpon dia bf jugak 
bila timbang berat badan Zara dah turun..
mau taknya dah 6 hari bery-bery..minum susu bery..minum bery..

So try la bg susu soya tu..hari Selasa hantar ke nursery mcm biasa.pengasuh kata still bery tapi kurangla ckit..tp still xnormal la..org bery 3-4x..tp dia still dlm 9-10x ..tak normal tu okey..

Hari Rabu bawa ke Klinik Gov kat Presint 3 pula..since dah kat seminggu lebih kan bery..agak risau la hati ni..hati ibu kan? 

Balik dari jumpa doc tu, doc syak Zara kne rotavirus..ape rotavirus tu boleh bawak maut kan? kalau lmbt cegah..adoiii..senak dada dgr..nanges-nanges col ma..
whatsapp wani, azie seme..diorg pun risau..google la masing-masing ni psl penyakit tu..
bila dah tau, baca mula lah perasaan takut lagi bertambah double triple..
Dahla doc tu kata takde ubat utk beby cirit birit..juz pantau tgk dia aktif atau tak..same lg bg air garam juga..adoiii takde ubat lain ke??
3 klinik pegi ni..1 swasta..2 kerajaan tp xde ubat? air garam jekkkkk?? hoii!

So decide, Khamis & Jumaat saya amik cuti nak jaga Zara kat umah..tak hantar nursery..sbb doc cakap maybe ade jangkit dari nursery or persekitaran kat nursery tak bersih..maklumlah kan nursery ni budaknya ramai..sakit macam2..

so, cuti lah ..Azie ade suh beli ubat smecta khas utk cirit birit..so beli  smecta & susu khas utk beby yg kene cirit birit kat farmasi P14 hari Khamis tu.

Walaupun dah makan ubat smecta takdela dia stop terus bery tu..still lah bery cuma kurangla kekerapan dia..tp sy still tak puas hati sbb it's not normal lg..
tunggu dlu kesan dr ubat smecta tu..

And then kemuncak yg paling buat sy tak senang duduk bila pagi Jumaat tu, bangun nak salin diaper dia tgk pada najis dia ada darah..banyak pulak tu..hoiiii hati ibu mana tak risau tgk mcm tu kan?
ntah ape jd dlm perot dia, ntah usus pecah ke, ntah ish xdpt nk bygkan.takotttt..plus Zara dah start demam..wpon suhu tak tinggi cecah 40 tp dia dah start nk demam..bdn panas..batok..
Terus col encik suami suh balik & bawa g Pakar kanak-kanak An-Nur Bangi..senang jumpa pakar terus! taknak tunggu dah..kang jadi pape menyesal tak sudah!

Bila sampai sane, doc cek ..luckily dia tgh bery..so boleh tunjuk najis dia berdarah dpn mata doc tu..Doc pakar syak, usus besar dia luka..sbb virus/bakteria dh mkn usus dia..tu sbb najis dia berdarah.demam sbb infection.
Doc bagi smecta , antibiotik juga plus ubat anti asma sbb batok berkahak dia tu..& doc suh teruskan susu soya..at least 2x sehari..yg lain tu full bf utk build up dia punya antibodi dgn sendiri..

fuhh lega kat situ..sbb takde yg serius sgt..igtkan kene warded dh..tp doc ckp tak perlu sbb Zara still aktif..takde tanda2 dehydrate or ape2 yg membimbangkan setakat ni lagik..

Oleh disebabkan encik suami nak berkursus di Johor selama 4 hari bermula Selasa - Jumaat, saya minta tlg ma sy dtg utk temankan saya jaga anak-anak yg tak sehat.plus doc pun suggest jgn hantar nursery lagi..tunggu sehingga Zara betul2 pulih..doc jangka ia akan mkn mase 1 week utk recover..lame tu hoiii..tambah tolak kat 3 minggu Zara cirit birit.
biasalah, nursery kan..persekitaran tak bersih..maybe cara handle ebm, botol susu, puting tak betul..itu sbb terjdnya infection

Muka takut..minum air pun dia igt org bg ubat..adoii! fobia betul dia


So, ma dtg sabtu & duduk kat umah menjaga Zara yg sakit..lgpon saya tak boleh nak cuti byk sbb masa tu tgh bz urus bos nk pindah.

Hari Isnin mggu berikutnya, bery Zara dh makin kurang..xlebih dari 10x..dlm sehari tu 6,7x..means ade la kekurangannya hasil dari ubat doc bg..
kan? patutnya dari awal bgtau ade ubat sbnrnya utk stopkan cirit birit..ni tak asekla duk bg air garam jek..smpai geleng kepala doc pakar tu bila saya kat doc lain kate xde ubat utk cirit birit beby..

Bila bery-bery dah kurang, tp demam still lg on-off..jap 38 jap 37 suhu..
Hari selasa tu, bila sy balik keje ma kata  bdn zara pnas sgt..plus mcm tak berapa aktif..bila cek suhu 39.7..hoiiii tingginya! 
laju-laju ajak along kan encik suami xde..g klinik semula..nk g pakar tp dah ttp plak..so refer la Klinik Annur biasa..




kene amik darah..sian dia

Last doc suh amik darah utk tau kenapa demam still berlanjutan dan tak kebah-kebah..dalam 5 minit gitu dah tau resultnya..Alhamdulilah hasil ujian darah nothing worried..bkn denggi,,bkn demam virus..demam sbb infection dlm usus tu lah.xdehydrate..juz continue ubat pakar bg..& banyak kan bg air masak wpon dia bf..

So after 1week  barulah Zara sihat sepenuhnya..betul la doc ckp dia perlukan 1 week utk recover..Alhamdulilah syukur sangat..

Tapi paling tak boleh lupa, masa dia sakit tu mmg fobia betul dgn ubat..nampak je syringe terus nanges..bila nk suap rapatkan mulut kemain lg geleng-geleng kepala..pastu bila kita bg susu dlm botol pun dia igt kita nk bg dia ubt juga..puas la pujuk bru la nk minum..tu pun dia rs dlu.kalo betul susu bru minum..kalo ubat jgn harap okey! pandai yek..kecik2 dah tau takot ubat!ikut sapela tuuuu..:P




Okey, tu kisah Zara..
nanti sambung kisah  si kakak nya pulak..

dah panjang entry ni kang boring lak baca..hihi


to b continued !

ok bai wok! TQ read this! =)




4 comments:

-Sara- said...

isssh ciannya zara ain...cirit smp semgu mst drop gila brat dia kan... alhamdulillah dah ok..tc..

Tengku Fauziana said...

eeemm..tu la kan..kita susah ati kalau anakanak demam ken..
sian dia kena ambil darah...
samasama la kite sabar menghadapi dugaan ye ain..
kite ken supermak..hahaha

monamie said...

Hadif pon cirit ni oi! :((

ibuafiqahhuzaifah said...

zaifah penah kena jangkitan usus tu..semgu duk kat spital..
mmg trauma anak sakit masa tu..
huhu..
bertabahlah wahai ibu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails