I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, July 15, 2013

Perihal Kakak Sopea




Kakak Sopea dah 4 tahun..makin besar makin banyak akal..makin banyak mulut.lame betul tak cerita pasal dia kan..anak 2 ni kene pndai bahagi cerita..kang tak balance..hihi




Dia dah pun g school.wpun taska tp dia panggil school..sbb kat sane pun ade bljr sejak dua menjak ni..tulis-tulis kat buku..kaler-kaler..padanla kat umah pun sambung wat keje sekolah kt meja belajar dia tu..terasa cm nak beli meja belajar baru lah utk dia kat Ikea tu.boleh tak ayah?hihi ..esok lusa leh kongsi meja dgn adek..ke berebut nti? hurmmm pk dlu lah.




Okay, sejak dh jadik kakak ni nmpakla matang ckit..eh ke matang banyak? ;)

dia sdri yg bahasakan diri dia kakak since sy tgh peknenkan Zara lg..susu botol mmg tak isap langsung dah..minum pakai cawan barbie dia tu.kdg tu, mama nak meloo (milo)..nak banyak2 & nak sejuk, buat skrg!..cmtulah lbh kurang arahan dia kat sy..mama? patuh ok!



kdg tu, kalo sy tgh tidokan Zara dlm buai dia suh buat melo dia..sanggup tu ckp " Mama g buat melo kakak, meh kakak tlg enjutkan adik "..padahal kalo kita mtk tlg enjut adik time dia tgh tgk tv ke main ke haremmmm nk tlg! siap ckp " penatlah mama! bosanlah enjut adik! "..pheww!






kemain tu! gaya mesti lebih!



Sekarang dh besar kan..kalo ckp dia kene ikut..tak ikut mula lah merengek..menanges..eee sabo je la..tiap pagi nk g school pilih baju sendiri..kite pilih ade je tak kena..dh beso katekan..dah ade taste dah! bru 4 thn tu..very the..!




Cth :




Mama : Kakak, nah pakai baju ni..

Sopea : dah kenape baju niiiiiiiiiii?? (sambil wat muka tak puas hati)
Mama : abes tu?
Sopea : mama g sane lah, biar kakak je pilih..(ambik suar jeans, kemeja)
Mama : ape pakai kemeja g sekolah?? bkn nk g keje
Sopea : ayah boleh pakai..kakak pun nak pakai jgkla!
Mama : ??????!!!!







Kalo bab adek pulak..sayang bebeno nampknya kat adek.org lain pegang kemain sibuk nak nanges wat drama..tp bab tlg jaga adik kene ikut mood.kalo mood ok tlglah..kalo tak dgn adik pun nk mrh.


Adik tengah menangis (saya buat keje kat dapo)
Mama : kakak tlg tgkkan adik jap
Sopea : adik ni asek nanges jekkkkk..mama kt dapo tu..amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!
Adik : terus diam kakak marah dia



Kasih seorang kakak




Nak riba jugak..adik nanges tak konfiden kakak pegang




Tapi kakak pndai main dengan adik dia.kdg tu mengekek Zara ketawa bila main bedua.padahal kakak tu panggil nama je pun.Zara dah kemain sengih senyum kambing..hehe






isap puting adik..nak juga katanya!topi pun adik punya



Tapi satu lah mulut dia cm mak-mak sikit..cam org tua.kuat jugak dia beleter..kata encik suami ikut mama dia la tu..means sy lah kan? hahaha.mane kuah tak tumpah ke nasi.
Kalau g opis ikut saya, pagi-pagi tu kdg dtg dengan menyanyi.lagu putih putih melati..haha..nyanyi kuat-kuat sambil muka feeling habis.
kalo org opis lame saya panggil dia Kak Ton.haha comel tak Kak Ton?? :P






Kak Nana dia panggil aunty kak nana..bila saya tnya nape panggil cmtu..dia kate sbb mama panggil kak nana..kakak tambahla aunty kt depan..hihi pndai ngat dia tuuuuu!

kalo balik dari school mesti tanya, mama ade makanan x? air? kakak dahaga sangat..mesti kat sekolah ckp banyak kan? hehe
tu yg anak kak mona panggil Sopa kot..mesti org kenal dia.
Cikgu ari-ari bgtau Sopea tu mmg banyak cakap..tanya itu ini..
ade 1 hari tu cikgu cerita,

agknya dia tgk cikgu marah budak2..

Sopea : Dah kenape cikgu marah dia?
Cikgu : cikgu bukan marah..cikgu cakap je jgn main panjat-panjat..
Sopea  : ye ke?? nape cakap kuat sgt?
Cikgu : blurrr xtau nk jwb ape..

hahaha..see?? cikgu pun kdg tu dh berhati-hati nk cakap or marah budak lain dpn dia..sebab nanti dia akan tnya balik cikgu kenape buat cmtu..haha
bagus kan? pndai backup kwn-kwn dia..:P



peace cikgu! 





suka betul buat oppa gangnam style




Tapiiiiiii,  bila balik umah suka betul dia lakonkan balik ape yg terjadi kat sekolah tu..panggil nama orang kuat-kuat..marah kalo budak taknak tido..pdhal dia main sorg2..saya ni tgk je gelagat dia.pastu jap cakap telefon..sikat / penutup remote astro pun boleh jadi telefon dia tau..ade la 1 hari saya tnya dia,

Mama : Kakak, ape main mcm tu..marah sape?
Sopea : kakak main sekolah2..cikgu2 mcm kat sekolah
Mama : ye ke? abes tu nape marah2?
Sopea : kakak ni cikgu..marahla diorg xnk tido..main2 jek Naufal (agknya nama kwn dia) ni..
Mama : kenape marah dia?
Sopea : marahla..mcm cikgu kat taska selalu buat..cakap kuat jerit2..
Mama : kemain! hahaha


pengaruh sangat! :P * jaga Kak Mona..nanti dgn Hadif pun kene tunjuk penumbuk..hihi*








1st time main bowling



Now, dia suka sgt main bowling..eh bru first time kot main bowling..hehe selalu main kat tab jek.aritu we olls penuhi hajat dia main bowling kat Alamanda..real punya..ade vid tp sy xpndai nk uplod..sweet sangat okey..baling slow pastu jenuh nk tnggu sampai ke hujung..tp ade jugakla strike sekali..kaloh mama dia tau!

tapi paling tak boleh bla bila satu hari tu dia tgk encik suami luka kat kaki sbb main bola..dia beleter mcm ni,

Kakak : eh kenape kaki ayah darah?
Ayah : ayah jatuh ms main bola tadi
Kakak : tulah, sape suh main bola..dah-dah pasni xyah main bola ok!
Ayah : abes tu ayah nak main ape?
Kakak : ayah main bowling jek mcm kakak.

Ayah : hurm, ye laaaaa..






ko boleh la strike nak oii, sbb pagar dinaikkan! hehe


Wpon gitu perangainya, adelah boleh diharapkan juga..mcm mtk tlg amikkan benda ke remote astro ke..tlg amik pampers adik ke.tlg basuh pinggan ke..rajin jgk..cuma dia paling malas tlg enjut adik tido! bosan katenya..sbb adik dia asek nak berenjut sokmo..eleh! kemain kan , dlu kakak pun buai letrik jugak kekdahnya! 




tukang cat..nk amik upah x? 


tlg pok akem cat umah baru dia kt KTN 


Tup tup dah makin besar kakak..thn depan nk g pre-school.pastu masuk darjah 1..pastu menengah..pastu U..pastu keje..pastu kawen! tskkkk cepatnya masa berlalu..macam tak percaya..saya ade dua anak perempuan.sok lusa besar dah tinggalkan fmly ikut suami pulak..adoiii sunyinya nanti..ish jauhnya imagine!hahaha




Anak Dara saya


Love u kakak !




Sekarang perangai dia cmni..mase beby-beby dlu lain..dah setahun lain..esok lusa dah sekolah agaknya kurang dah bercakap sbb byk keje sekolah nak buat..sibuk g kelas sane sini..hurm mase tu baru lah mama terase rindu dengan bebelan kakak mcm skrg..Kalo skrg ckp byk pon mama marah..:P

Kakak la skrg peneman setia mama..teman gadoh..teman bertekak..teman selalu kene marah..hihi..
Memanglah, kalo dah beranak dua ni, mulut kita otomatik jadi mcm mulut naga..nk tekak luas ajek! haha..mcm mak metua sy ckap, " Ain ni dlu, baru kawen senyap jek..anak 1 pun diam je..tapi sejak anak 2 ni, baru dengar suara "..hahaha see? mak metua pun perasan sy ni dlu pemalu pendiam..tp skrg??? tekak tu nk luas aje! :P


Ok, bai wok!


p/s : TQ read this! :) Selamat berpuasa 





4 comments:

Qhaifa Nur said...

samalah dengan aeish taska dipanggilnya pergi rumah nek pah (pengasuh)...

makin besar makin cerdik kakak...alhamdulillah...

ibuafiqahhuzaifah said...

ain,

walaupun sofea byk mulut masa kat school..akak suka je layan dia bercakap..lgpun dia rajin tegur akak..
pagi2 kan akak bg gas kat huzaifah.dia byk tny la...itu ini..
tp akak suka budak macam ni..hehe

nnti rindu la kat sofea bila dia masuk tadika tahun depan...huhu..

monamie said...

hei Sofea.. hehe.. kakmona nak tergelak tengok kelaku dia.. kan dia tunjuk penumbuk kat kakmona.. jaga dia.. nanti kakmona ngapp tangan dia ;p

Zana Adieyza said...

kakak sopea ni dah kenapa?????

kenapa comel sangat dear? petah bercakap yer.. siap boleh tanya kenapa cikgu tinggi suara.. hehehe.. so cute!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails