I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, July 11, 2013

Sambungan ...




Sambungan dari entry ni ..

Mula tu si kakak memang dah ok la ekzima dia..cume besela tabiat menggaru tu mcm susah je nk buang..dah biasa sgt kot tgn tu..amboii! (ayat kakak bila mrh adek)

Kan sy kate Zara ade amik homeopaty utk kurangkan batok berkahak..tup tup dalam diam si kakak mkn ubat adek! ntah berape byk pon sy xtau..
kdg tu bila sy bagi Zara ubat tu dia mesti nak..kalo tak bg wat muka kesian..
kononnya sy bg lah..tak tau pula ade effectnya..

sudahnya ekzima dia naik balik..abes muka merah..kepala berkuping..garu pon bertambahla..sebab gatal makin menjadi..adoiila kalau sy tau makan tu still ade effect kat dia mmg sy tak bagi dah.
means penyakit dia belum pulih sepenuhnya la kan? sbb makan ubat tu still lagi boleh naik..


ni gambar sebelum ekzima naik teruk



cekcinya ! hihi..ni gambar mase tgh naik..merah muka

dah dua2 anak sakit serentak pula..tgk kulit semua mmg org ckp ok dah ni..tapi bila selak rambut mak aiii byknya habuk2..mcm kelemumur dah..
tergaru sane..tergaru sini..puas pesan beribu kali kot..haremmmm tak peduli..memang nak kne tempis tgn bru dia stop garu..

Sib baek ma dtg minggu tu..kiranya boleh la saya bergilir jage diorg..sorg jage adek..sorg jage kakak..mencabar betul bila encik suami takde..terase mcm supermak! Ana kan? hehe


Mula la kulit dia jadi kasar balik..merah-merah..tak licin macam dlu.
saya mandikan dia dengan air limau purut..buah dia tu sy gonyoh eh paham tak gonyoh? kiranya saya sental la kat kulit kepala dia..
menanges la dia macam kene dera! pedihkan..
saya tau..tapi nak buat mcmane..tu je boleh buat nk bg hilangkan rasa hanyir kat kepala..
bila air bisa dia dh stat keluar mmg kepala bau hanyir..bau cm darah tu..erkkkk? kepala anak aku??? awatlah jd gitu..
dugaan betul..





Masa ma dtg Putrajaya..leh sambot besday nenek sekali..15 Jun ;)


Now, sampai hari ni kakak still lg tak ok..kulit kepala yg berkuping tu susah betul nak hilang..buatla mcmane pon tetap ada..pegi klinik doc kate mmg depend on budak..ade baik cepat.ade baik lambat..nk hilang 100% memang payah..mcm tinggal angan2 jek..:(
Tunggu antibodi..tunggu antibodi..bila entah antibodi nak kuat..

Tapi bila besar ni senangla ckit nk cakap dgn dia..wpon jarang sungguh dia nak bg respons baik..tp at least dia ade dengar..bila darah tu dia stop garu..cuma kesian lah, bila nak baik anak oiii?

Kdg kat taska tu risau jugak takut dia ade garu..wpon pesan kat cikgu suh tgkkan tp entahlah..jauh dimata dekat dihati..eh ade kene mengena ke? hehe
Tp kat taska dia kurang ckit garu sbb maybe taska tu aircond..plus kawan2 ramai..leka la dia main..kalo time nk tido tu jek garu tak hengat..

takpe2..saya dah order mealshake dr Shaklee..tunggu dah dapat stok sy try bg dia makan..katenya elok utk budak ade ekzima..nanti kita tgk hasil dia eh..
Sbb till now kakak still lg tgh naik ekzima tu..
hari ni muka bengkak..esok dah ok..lusa eh bengkak balik..:(


Kita try ye sayang! walaupun kamu selalu kene marah..kami tetap sayang kamu kakak Sopea!



bila ada 2 anak ni, rase mencabar sgt! nak pula time diorg sakit..itu kiranya kakak dah besar la kan..dah boleh urus diri sendri kalo time emergency tu..kesian kdg tu mcm dh kurang bg perhatian kat kakak..sibuk duk urus adik jek..Maklumla adik kecik..
tp salah sebenarnya, org psikologi kata, kalo kita ade 2 anak..sorg kecik (beby), sorg lg besar ..bila tiba-tiba dua-dua nanges serentak mane kita nak terkam dlu? Adik or Kakak??

Mesti kita terkam adik dlu kan? mcm yg selalu sy buat..

Sebenarnya, kite kene amik Kakaknya/Abangnya dlu..means anak yg pertama..sbb diorg dh besar dan paham bila kita terus melulu atau terus pergi terkam adik yg sdg menangis tu..diorg akan rase diorg tu tak disayangi lagik..
Adik yg kecik xtau ape-ape lg..sbb dia masih kecil..pikiran pun takde lg..nak faham satu2 situasi pon tak pndai lg kan?
beza dgn budak besar..like Sopea tu..dh faham sangat ape maksud jeles..nak pula Sopea tu pndai bercakap..
ha paham tak? ke tak? hahaha

So, saya cuba jd the best mother diorg ever had! cewahhh..
pdhal encik suami selalu kata, sokmo la maroh kakak..dah xsayang dia ke?

no..no..no..abg, silap tuuuuu
marah bukan tandanya tak sayang..marah sbb dia tak dengar kata..
supaya dia tak pijak kepala..okey? paham abg? hehe




I Love Anak-anak very much!

ok, bai wok!





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails