I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, September 9, 2013

7++ months old - Zara baby





The 2nd buah hati  pengarang jantung!



Dah 7 months ye kamu.kejap masa berlalu.mama tak sempat lagi nak cerita pengalaman bersalin kan kamu tup tup dah 7 bulan umur..hihi .nampak sangat kat situ takde masa kan? ;)

Oklah, cerita sikit.kang tak adil pulak.kakak dlu cerita.turn adik buat-buat lupa..hihi
Sikit je tau..janji..klishe sgt! :P

16hb Jan 2013 (Rabu)
Pg tu saya masih kerja.Ptg tu ade check-up dgn Klinik like always tu..masa tu ade la sakit sikit-sikit.2,3 hari sebelum tu contraction mild & kuar coklat sikit.tp sy ok..still leh thn..sakit main-main kan.
Masa nurse cek perot dia kata ade contraction.tp tak kuat..pastu dia tnya awak tak sakit ke? eh, sakit.tp tak la sakit sgt..cuma ade la kuar coklat ckit.
Bila nurse dgr tu terus dia suruh ke Labour Room(LR) Putrajaya..dia takut terbesalin awal..pdhal saya takla sakit sgt pon.

Pergi la ke LR ptg tu jugak.ingat nk cek jalan je pastu terus boleh balik.tp tup tup dia tak bg balik.dia kate takut sy bersalin kt rumah la ape lah..biasalah kan doctor ni.bila VE baru bukak 1cm.Tapi kene warded.pasrah wokk!

17hb Jan 2013 (Khamis)
Duk kat wad dah.tp bukaan 2cm pagi..bila mlm 3cm.haih lame betul proses bukaan jln.Masa tu takdela sakit sgt.cuma tetengah mlm tu tak dapat tido sbb rs senak.igt nk bersalin dah rupanya jln bru 3cm.

18hb Jan 2013 (Jumaat)
Masa doc pakar round pagi tu, dia sendri akan buat VE.bila dia cek bukaan dah 4cm.so dia pecahkan air ketuban utk cepatkan proses bukaan jln. Bila dh pecah air maka turunlah ke Labour Room semula utk get ready.Doc pakar kata, diorg akan cuba buat saya bersalin normal.unleast kalo tak boleh, mmg c-ser la jawapannya.

12.00 tgh
Encik suami sampai.dia keje hari tu.so bermula la episod teman sy kat LR..dtg doc lain check VE ade kata dh 5cm..ade kata 4cm..ntahla..sedap la diorg duk seluk bagaikan.bergilir-gilir okey..haha
Ade doc kata buka 5cm tp still tebal.kepala pun jauh lg dr jalan.sy dengar ni macam dah boleh agak mcm c-ser je last ni.

3.00 ptg
Bukaan still 5cm.sakit kuat dh makin terasa.Doc tnya nak ubat thn sakit or epidural? sy tanya la prosedur dia mcmane..Doc ckp mcm cucuk ubat bius utk c-ser jgk kaedahnya. so pk tanpa tnya encik suami terus setuju amik epidural.sbb salah satunya saya pk sy ni sakit msti akan lamaaaaaaaaa.akhirnya akan c-ser.so baik ambik je la

4.00 ptg
epidural pun dah start..sakit td pun hilang..nurse tambahkan dos utk kuatkan contraction.tp sy rilek jek.still boleh balas wasap kwn2..hihi. sampai encik suami tanya, eh tak sakit ke? nmpk rilek je.tak mcm ms sopea dlu.mcm org tak betul dah.ni siap boleh tido lg..hihi.penangan epidural :)

5.00 ptg
Doc dtg cek jln.still 5cm.contraction makin kuat.tp kepala baby pun masih jauh.Doc dh bgtau diorg tak kan tunggu lbh dr 6jam utk kes kalo anak pertama dlu dh c-ser.so bila doc pakar check VE lagi sekali n terus decide c-ser.nangis kot sy dgr.sedih sbb kalo kali kedua pun c-ser means ketiga nanti pun konpem kne c-ser jugak.lepas tu kne ikat dah.:(

Doc ckp tulang pinggul saya kecik..kepala beby mcm tersekat.tu sbb dia tak boleh push laluan utk bg buka besar lg..kepala hanging..Nurse ckp nmpk je bontot besar tp isi je lebih tu..haha kemain nurse perli sy tau!saman kang! :P

6.00 ptg
Encik suami masih disisi..sy still di LR buat persiapan utk ke OT.tp bilik OT penuh pulak.ade kes emergency.so tunggu lah sampai tertido.sbb tak tahan mengantuk.

7.30 mlm
Encik suami nak balik rumah.mandi sbb dr siang td tnggu kan.so lepas dia balik tu tinggal la sy sorg tunggu nk masuk OT.nurse yg dr shift petang tu teman.baik sgt dia..tp memang nurse semua baik lah..rs diri ni disayangi ramai org..ceh! hihi 

8.40 mlm

Lahirlah seorang lagi puteri dgn berat 3.3kg dengan selamatnya.syukur

11.00 mlm

Call encik suami tanya kat mane..rupanya dia masih kt rumah..tgh basuh baju..hahaha..bini dia yg dh siap operate ni  call bgtau semua dh settled wok! cuma tunggu datang tgk jek ok! sabarrrrrrrrrr je laaaaaaaa kan.

Tulah al-kisahnya pengalaman bersalin kan anak kedua.Damia Nur Zara..


Lain anak lain pengalaman kan..

Dlu tak tau..skrg dah pandai ckit..




p/s : sian Zara, milestone dia pun tak sempat buat..skrg byk fokus kat kakak..tak menang tangan dibuatnya




3 comments:

Qhaifa Nur said...

kejap dah 7 bulan...
sedap nama dia...

Ana Lyana said...

kekeke, tergelak ana baca...

kes ayah dia xsempat nak tgk lah ni.. tup tup dah bersalin..:)

az-ila said...

huhu samala ain..muafah pun xda lagi stori milestones dia..dari dulu nk buat sampai skrg xterbuat2..sian dia huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails