I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, October 9, 2013

Day 3 (Part 1) - Mekong Tours




Masuk Day 3 pulak bukan hari shopping ye! eh ye ke tu? hehehe

Hari tu we olls pergi Mekong Tours
Nak merasa naik sampan kat Sungai Mekong katenya..
We olls tak pergi yg tempat komunis perang tu, tp we olls pilih sini..Ikut majoriti pilihan geng lain..:)

1 day Mekong Tours..Under Pakej ni..Nik jumpa tourist guide kat kedai mkn Basiroh tu.Hanapi nama dia..Islam orgnya.
So senang kira kan..cakap Melayu pun pandai..
So xde lah memula tu nak amek pakej yg hotel punya..mahal sikit..huhu

Pakej ni dalam 50USD/family..termasuk Van+Tours+Makan

Van tunggu di lobi hotel jam 8.30 pg..
Van besar macam masa we olls g Bandung hari tu..muat semua & selesa ;)




US 



ecece! kemain
 Perjalanan nak ke Mekong tu ambil masa lbh kurang 2 jam jugak..jauh rupanya eh
So marilah kita nikmati pemandangan jalan raya sepanjang nk ke sane


Awal pagi 



Hujan renyai-renyai masa ni

Kalau dpt close-up sikit lg clear pic ni
 Okey, nak share sikitla pemandangan/suasana jalan kat sana..
Hurm lebih kurang cm kat Bandung jgk..meriah dengan bunyi HON! hahaha
Tangan sebelah diorg tu mmg dah standby kat hon tau..Diorg HON pastu muka selamba jek jalan/cross masuk simpang..uishhh kita kt dalam kete sibuk jugak tekan brek! hehe
Ngeri kott..
Kenderaan utama diorg rsnya motosikal..sebab kebanyakan kenderaan kt jln adalah moto..
Pakai vouge2, pakai skirt , pakai heals pastu naik moto..kelas sgt!
Eh wwajib diorg pakai mask okeh! helmet pulak mcm helmet nek beskal tu..comel kot! :)
1 je diorg ni bagus, bawak moto or kete takde laju-laju..slow & steady jek..yg penting MOTO/Kereta mesti kene ada HON! WAJIB tu..:P



Comel2 je moto diorg..kebanyakan skuter
 Puas dah skodeng luar..jom bergambo dlm Van pulak..
Lama betul nak boleh sampai Mekong..Tido bangun tido bangun
Abes slow sgt driver van bawak..
Eh kan saya kata diorg mane ada bawak laju-laju mcm driver kat Malaysia ni..bawak kete nak abes meter sokmo! kan?? hahaha



muahhhhx! * pasrah je org blkg tu * hihi

Okey, akhirnya sampai :)
Pagi lg masa ni..so mcm we olls je pelancong pertama sampai..hihi
Lengang jek

Lega ! peace sekali!


Kat muka depan

Dia kata Selamat datang - Mekong Tours dlm versi Malaysia..hahaha *hentam je tu*


Sementara tunggu bot get ready
 
sweet tak?sweet tak? * sambil kedip2 mata *


Ramai-ramai kat jeti
Jom masuk bot!


Tourist guide
 Masuk je dlm bot tu, we olls diberi penerangan dari lady tu..kemain cekci pakai baju tau! terbelah kat pinggang, transparent pulak tu..see through kt dlm..sedap laki-laki cuci mata kan? haha
Pandai jugak ckp Melayu sikit2..tp dia bg penerangan tu dlm English..
Cerita sejarah sungai Mekong ni..tempat kitaorg nak pergi..
Mula2 dengar lepas tu masing2 buat hal sendiri..hehe
Sian dia tau..



Nikmati pemandangan

Suka sgt dia tu!












Ini budak suka duk dgn kami..masa naik bot ni mmg berkepit je dgn kami..lepas rindu skit kat anak2 dpt pelok anak org je la..huhu


hahaha..tgk gambar sudah..dah tau we olls tak berapa pay attention sgt..
Nak nikmati keindahan alam ms naik bot katekan..hihi


Okey, dah sampai kat 1 destinasi..tak tau nama ape tmpt ni..tu lah kan tak pay attention lg..hihi




Ooo.. MAT ONG 7 TUAN nama tmpt ni..hahaha


Sampai situ, lady tu tunjuk sarang lebah..cerita sikit lepas tu masing2 sibuk nak pegang & bergambo..
dah tau sgt kan! love camera so much! haha





Pastu we olls diberi minuman tea cmpor madu+limau+halba
minuman utk kesihatan diorg ckp..
try lah kan..eermm not bad! tp manis sikit..
dap dap..


Ni la rupa air tu..mai secawan!


Pastu dah minum diorg promote suruh beli..hihi
mcm biasa kan taktik ni..:)
Tapi we olls tak beli pon..





Sayang sopea xdek..:(



Lepas tu we olls dibawak ke kilang kecik buat coklat dari santan..


Tgh masak santan

Dah siap masak letak atas acuan pjg2 cmni
 
Dah siap keras, potong kecik cmni dgn parang beso! alah syg xnpmk parang beso dia tu


Pastu packing time!

 Pastu we olls rasa & beli ramai-ramai..sedap jugak..
Tp sayang tak sempat nak beli sabun diperbuat dari kelapa asli..ingat nk beli kat Sopea..katanya elok utk kulit..Kelam kabut ms tu sbb nak terberry sgt..hahaha
last2 tak sempat beli sebab dah tak patah balik ke situ..hurmm rugi



Kedai jualan brg2 cenderamata/baju tradisi diorg


 Ingat nak beli..tp tak sempat jugak..sbb kat sini lg murah & cantek2..

Pastu berhenti kat satu tmpat..Kat sini we olls dihidangkan dengan 2 dulang buah-buahan tempatan diorg..

Yg special nya, sambil makan sambil diorg nyanyi lagu mcm2 versi kt we ollss..
Mula2 sorg demi sorg dtg nyanyi..pastu nyanyi reramai pulak..ade live band tuuuu kt blkg

Hoiii, cntek2 gadisnya..pastu pakai baju mesti nak nmpk dalam kan? jarang gila..sedap laki-laki cuci mata!
Fesyen diorg kotnya..


muncung mulut suami! suka letewwwww!




Smbil makan smbil dgr org nyanyi

Ni part time nyanyi ramai-ramai
 Eh, diorg pndai nyanyi lagu Anak Kampung tau! kemain..
'Aku anak kampung..ti -a -da pelajaran'..hahaha
Pelat sikit lah..hihi



Suka encik suami...siap tepuk2 tangan! =P
 Tapi 1 je buruk perangai diorg..nyanyi dah best..tapi hoiii ko dh kenape tak nak senyum langsung!
Kita hok dgr kemain sengih2..diorg muka masam cetung!
Spoil lah!
Nah ambik bg singgit je tips utk korg tau!:P

Lepas tu time to naik sampan pulak..
time yg ditunggu-tunggu ;)



Terserlah kependekkan ku
Satu sampan boleh naik 4/5 org je..lebih kang terbalik..ngeri oii..dahla takde life jacket..berenang pon xpandai..ada buaya tau sungai ni..jgn cari pasal!


Sian Kak T terpisah dgn suami dia

US..Tak boleh terpisah :)

hahaha..mampu gelak je tgk encik suami!

Test pakai topi..katanya kene pakai..

Area sisir sungai

sampan tersadai



Poyo sangat! Gelak Hanapi kt blkg tu

Gaya kene lebih okey!haha




Peace
 Yeayyyy! seronok naik sampan tu! rasa mcm nak naik lg..jauh jugak nak boleh ke sampai jeti 1 lg..

Lepas tu, kami dibawa pusing kampung menaiki kereta kuda..







Kuda ku lari gagah berani! yehaaaa!
Puas jalan semua..time to balik ke bot & jeti tempat mula-mula tadi..
Pastu dlm bot we olls disajikan dgn air kelapa fresh sorg satu bijik! fuhh dapppppp :) * tp sy xminum pun *
Masa perjalanan balik ni, lady tu baik hati..ambilkan gambar setiap family satu2 atas bot..Duk kat penjuru bot tu ha!
Here's some of photo!
* gambar tuan je ada *




Lady tu kata kitorg ni sweet couple..hahaha
Sweet la sangat kan? :P
Pdhal maluwwwwwww kitewwww tau kene puji..*sambil kedip2 mata *



Kak T & suami ..hok ni lg sweet dari kitewwww :)

Sampai jeti , masing-masing beli sourvenier lagi..tambah koleksi baju2/handmade beg..
Saya letewwwww! :P
eh lain kali nk beli tshirt/handmade beg/sourvenier sila beli kat Jeti ni..murahhhh lg pd Night Market/Benthan..
untunglaaaaaaaaa! kami ajar dialog ni kat peniaga Vietnam..haha




To be continued Part 2 :)


p/s : Day 3 ni byk gambar..maklumlah aktiviti berjalan je..tu kene buat part-part..mcm tak biasa u olls ni kan? hehehe






No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails