I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, October 25, 2013

Genap Sebulan # Sopea # ekzima




Hai wok! Salam Jumaat :)


Rentetan kisah lalu disini tentang perjalanan ekzema Kakak..
Hari ni genap sebulan Kakak terima rawatan dr Doc Noh tu..25/9/2013 - 25/10/2013 

Memang banyak sgt perubahan..After 2 weeks is 2nd apointment..it was 10.10.13
Bila jumpa , Doc nothing much to say dah..tgk keadaan kulit semua & then continued lg cream & moisturizer..
Ubat makan pun still bagi..Sbb Doc tgk keadaan Kakak dah jauh bezza dari mula dtg dulu..

Lepas tu, jumpa Doc lg within 1 month from that date..is 11.11.13
Doc ckp bukan sekali dtg terima rawatan terus baik..It Takes time..up to antibodi..
Takpelah Doc, ape pun saya dah bersyukur sangat Kakak tunjuk respons positif hari demi hari..
Kalau tak menangis tetiap hari macam air mata tak akan pernah kering..



2nd apointment - dpt Q no.5 # dpn Klinik Pakar Kulit Md.Noh
Lepas setel urusan di Klinik, singgah sebentar memborong tudung..haha sempat lagi tu kan? 
Ala dah alang-alang di Jln Tar mane mungkin tak tersangkut tudung selai dua..kannnn..;p

Borong bawal & shawl cotton utk diri sendiri & geng ku
Lepas tu, wah kemain berjalan sakan 2nd apointment kali ni..hihi..We olls ke Central Market.semata-mata nk ke Butik Aidijuma..hahaha..terjebak pulok!! 
Tapi sayang, stok banyak dah abes..sold out..tggl bwl plain je..ala kitewww taknak..kitewwww nak bawal leopard jugakkkk..*sambil hentak2 kaki *..ngada sgt!


Sopea suka betul tgk org hias beras ms ni kt CM

Ok2..dah habes selingan tudung..hihi..Now kakak dah byk tunjuk reaksi +ve dari hari ke hari..Tapi garu tu ade lagik..krim doc bg saya sapu kalau ada naik jek..kalo tak mmg saya akan pakaikan moisturizer..penting sbb kulit dia sentiasa nak lembap je..kalo kering sikit gatal dtg lah.



Tido skrg dah macam ok..Ade jugak garu2 terutama kat kepala time tgh tido tu kan..tp bila kita jgn garu dia dh boleh stop..


kemain!
Sekarang, kakak tgh selera byk..makan nasi kdg-kdg sehari boleh 4x..fuiyoooo..tapi takpe lah.janji dia makan..kang kalo tak nak makan susah hati plok..kan



Gaya mesti lebih sokmo


Alhamdulilah, she's getting better..kalo dikira dlm 80%..Yang tinggal skrg parut luka..Tak pon kalau salah makan dia akan naik..cth hari tu sy bg telur..sikit sgt je padahal..terus alergik naik merah2 seluruh badan..mujo lps makan ubat cpt hilang..Ayam saya dah start bg sikit2..buat ms skrg dia ok..hurm, kene try slow2 intoduce makanan..wah dah mcm beby 6 bln! hihi
Kalau gatal serta merta naik cm ms bg telur tu means dia mmg tak boleh lg..so noted!

Kesian jugak tgk dia makan lauk same tetiap hari..tp nk buat mcmane..belum masa nye lagi ye nak makan hok sedap2 mcm dulu..


Kita tgk lepas ni..semoga kakak sentiasa beri respons +ve & baik sepenuhnya ;)
Amin


Cuma, yg buat saya pelik sikit ni..biji kenan * org tua panggil * mmg masih ada lg kat kakak..terutama kat area leher..berbijik-bijik..bila usik , dia kata gatal..bila saya gentel mulalah tmpt  tu merah & dia akan garu..Kebiasaannya saya akan picit biji tu sambil baca selawat & bismilah..Kakak pun selalu suruh sy buat cmtu..mane tempat dia gatal, mesti ade biji tu..

ape tu eh? cmne nak ilangkan ? anyone leh bg tips?

sbb pernah doc homopati kata biji tu ibu penyakit gatal dia..selagi biji tu tak ilang selagi tu gatal dia tak ilang..hurmmm..*sambil pikir*


ok, bai wok!
Tq read this ;)








6 comments:

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

huzaifah pun ada biji gtu kat blkg telinga..
akak pun picit2 sambil selawat..
katanya kalau ada biji tu penyakit x ilang..xtau la akak..

Imran Zin said...

Salam Puan,

Anak saya pun sama base on gambar yg puan bagi. Bila saya try moogoo dgn olivenol ada improvement. Cuma nak tanya ubat yang dr nuh bagi tu krim dgn ubat makan apa? Saya kat luar negara for the time being, so nak balik immediate jumpa dr nuh tu x possible.

Thanks

Imran Zin said...

Puan,

Anak saya sama keadaan macam anak puan, saya pun mula pakai moogoo and olivenol ada improvement. Nak tanya ubat yg dr nuh bagi tu anti biotik ke? Ubat krim tu pulak ubat apa. Saya x boleh ke dr nuh immediate sebab ada di luar negara.

Thanks

dakcik said...

En Imran Zin,

Sory late reply..
Ubat doc Nuh tu antibiotik plus ubat alahan, gatal..krim pulak utk sapu..krim tu ekceli ada 3 jenis..badan..muka dan pelipat dan area mata..ubat tu ubat doc sendiri..ramuan sendiri..mmg takde jual di mana2 farmasi..
Saya suggest encik bawa anak ke doc nuh utk rawatan yg lebih detail..
sbb keadaan anak esp antibodi msing2 lain..
Semoga anak encik imran cepat sembuh ye..:)

suhaida abdul halim said...

Salam...
Alhamdulillah anak puan dah baik. Anak saya pn didiagnose menghidap eczema, tp x lah seteruk anak puan. Namun begitu, sy sgt memahami rasa runsing di hati bila anak sakit.
Mulanya, bwk jmp doktor, doktor prescribe krim "Beprogent". Mmg sgt berkesan krim ni.. sekejap je baik dgn parut pn hilang. Tp, bila kami nk re-stock kt watson, pharmacist di sana ckp ade steroid. Sy mula xsedap hati sbb tahu steroid mmg xelok for long term effect. Blh mengakibatkn osteoporosis. Memula ingt pharmacist watson tu slh, so sdiri google psal kandungan Beprogent, mmg ade steroid. Lps tu terus stop. Pki krim yg ade Calamine+zinc oxide lotion. Nmpk ok as long as dia xmenggaru.
Tp sekrg, atas nasihat adik yg turut menghidap eczema, sy bykkn bg dia smoothie buah2an.. Alhmdulillah lbh bertmbh baik. Sy cdgkn since ank puan dh ok, puan pn blh la try buat smoothie buah2an blend dgn sayur2an (mostly lettuce sbb xde rase sayur sgt) utk flush acid and to boost immune system dlm bdn. InsyAllah, lbh cpt baik. Kalau blh x pyh bubuh gula, just blend purely fresh fruit and veggies je. Sbb ni cara natural insyAllah lbh baik utk kita.. Wallahualam

Farra Aziz said...

Assalammualaikum sis,
anak saya fawwaz kena eczema sejak umo sebulan.skrg dah 4bln usia dia.saya dah buntu xtahu nk ikhtiar apa lg.fawwaz dirujuk ke dr pakar kulit gh.tp saya risau sbb mcm2 krim dr tu bg..of course la ada steroid bagai kan..so skrg saya dlm proses utk tidak menggunakan krim steroid yg dr bg tu. harap sis dapat share something

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails