I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Wednesday, October 2, 2013

Perjalanan Ekzema Sopea






* Entri ni panjang & edisi bergambar *


Okey, kali ni saya nak share cerita perjalanan Ekzema Sopea..
Pada sape-sape yg nak tau perkembangan Sopea sekarang kan..:)

Last entri hari tu masa dia dalam proses TSW..boleh baca sini

Lepas pada hari tu tak banyak pn berubah..
Saya dah start bg dia Olivenol Plus tu..sebotol RM199 dpt discount jd RM186..Beli kat Pharmacy Presint 14..dah jadi member dptla discount lebih :)

Lepas tu beli ISB + MSM cream MooGoo utk 2nd restock..cepat betul habes tapi still tak ok lg keadaan kulit Sopea..Okey fine, i know it takes time..a lot of time 

Ikut perkiraan saya, tempoh Sopea sakit ni lbh kurang dh nak masuk 2 bulan..
Dia start kene masa puasa lagi..start teruk masa raya..dan became worst
Rekod paling lama dia sakit & derita sepanjang umur dia 4 tahun ni..sob sob sedih

Saya cerita mengikut gambar ye..memang saya boleh dikatekan setiap hari ambil gambar dia..
Bukan ape, senang nak buat rujukan jika saya perlu ke farmasi or doctor or ape-ape tempat nk berubat dia..
Boleh tunjuk gambar masa teruk & masa dah ok sikit..
Penting tau!

p/s : U olls boleh tgk gambar, tapi kene berani okey..sbb ade gambar mmg sgt kesian tgk :(


Okey, first gambar

29.8.2013
Masa ni ambil gambar masa dia dah nk tido..mlm waktu ni..focus kat telinga dia..masa ni ada nanah sikit ye..
Nampak shining tu sbb isi minyak gamat..sbb banyakkkkkk sgt luka terutama kat blkg telinga..
Telinga tu tak boleh usik ok..sakit!


30.8.2013
 Yg ni plak, masa time mandi keesokan pg tu..kan saya kata mlm tu dia banyak luka..see? focus kat leher plak..melecet..itu sebab GARU je u olls..bayangkan? derita nya..:(
Mandi adalah CONFIRM menangis.meraung.menjerit.merintih ye! setiap kali mandi every day!
Nangis sampai hilang suara hari tu



30.8.2013
 Tu pulak, hasil darah pada baju tido dia pakai malam tu..focus kat leher baju..darah banyak..sbb luka teruk kat leher & belakang leher..

Saya still ingat lagi..Masa ni hari Jumaat..saya tgh keje..encik suami pulak tgh anto peg opis dia ke Bangi..saya dapat col dari ma bgtau keadaan Sopea ms tu teruk sgt..menanges kesakitan..Leher tak boleh pusing kiri kanan sbb air bisa dh mengeras..telinga pun tak boleh usik..pastu mengadu sakit & menangis..
Sampaikan ma sy pun tak tau dh nk buat mcmane..Bila sy tau tu berdesup balik..encik suami pun bergegas balik..Cepat-cepat bgtau bos..Nasib bos sgt memahami.
Dalam hati mmg dh decide nak bawak Hospital je ms tu..balik rumah tgk keadaan dia..Ya Allah mmg teruk sgt..Saya menangis tp dlm hati..sbb kalau boleh tak nak tjuk kat Sopea sy sedih tgk keadaan dia time tu..hati plis tabah waktu tu..

Tu yg encik suami paksa kan jugak bwk dia mandi..basuh luka dia..isi minyak gamat..isi Nappy Balm..siap2 nak ke Hospital tapi Sopea beria-ria menanges tak nak pergi..smpaikan dia marah saya pegang dia..tgk pun tak boleh..saya nak sgt tlg encik suami pakaikan ubat utk dia..Tapi nak sentuh pun tak boleh..Sopea marah saya! sedih sgt time tu..saya lari masuk bilik menangis..sambung menangis dlm toilet..

Saya sedih sbb saya tak boleh nk tlg hilangkan sakit dia..malah nak pegang pun tak boleh..Last sekali encik suami pujuk suruh saya sabar..beria-ria saya menangis..sehinggalah Sopea masuk tgk saya menangis dia datang peluk saya..minta maaf..Saya peluk erat dia sambil dua-dua menangis bersama..
Masa ni sgt-sgt sedih..Semua nangis..Encik Suami yg cool tu pun nangis same..
Ya Allah, kau pindahkan lah sakit anakku kepada ku..Ku rela..:'(


30.8.2013
Tu gambar lepas siap mandi..Oleh kerana dia taknak ke Hospital,  bawak dia pusing jalan-jalan..Saya terpaksa masuk ofis semula..Encik suami je bwk dia pusing2..Tapi tak sampai keluar Putrajaya pun dia dah lena tido dlm kete..Penat menangis rsnya..
Tak sanggup nak paksa dia bwk ke Hospital..sbb dia mmg beria-ria nanges tak nak pergi..Kalau bwk jugak nanti dia bertambah derita mcmane..Sbb penyakit dia tak boleh stress..kalo stress lg memburukkan keadaan..So bincang decide tak bawak & saya banyak bertanya pd Group NAAE kat FB..tanya pada Kak farah otai group ni..Tanya pada kak Ima..terima kasih sgt sbb byk membantu & memberi semangat.



1.9.2013
1.9.2013


Okey, gambar atas ni masa Sabtu pagi..Dah ok sikt..Luka yg semalam kering..Dia pun tak banyak menangis..Tapi Mandi tu CONFIRM ya! huhu
Tgk mcm ni lega sikit..sbb smlm kan teruk sgt..
Saya still lg continue pakai MooGoo  + Olivenol Plus..




2.9.2013

2.9.2013

Tgk masa ni pun nmpk ade perubahan sikit..luka dia mengering..Tu putih-putih kat leher, kepala, saya sapu Nappy Balm MooGoo..bagus utk keringkan luka dgn cepat..sbb dia ade Zink Oxide..iaitu membantu menghalang kuman pada luka tu..Tapi Sopea ckp sapu krim ni pedih..Memang pedih la kot..sbb bila sapu terus dia mcm melompat-lompat sane sini tahan pedih..kesian..Tapi terpaksa nak!


4.9.2013
 Kalau kat rumah saya pakaikan dia stoking..sbb kalo terbuka gitu sng dia nak garu kat kaki tu..kaki dia tu kejap baik..kejap darah balik..bila dh berkuping tu dia pergi kutil balik pastu mula luka terbuka..hurmm lambat baik kalo gitu..

4.9.2013
 Tu gambar encik suami bedung..We olls bedung time nak tido malam..Kesian kan tgk ni..U olls jgn ingat saya dera anak tau..Ni pon kes terpaksa..Ni sbb tak nak bagi dia garu tgh tido! Biasanya bila tgh tido masing2 tak sedar kan..Ha , time tu la dia amik kesempatan..Bukan ape saya tak nak dia luka balik mcm kat gambar mula-mula tu..tu kes tak bedung & ikat tgn la..
Tapi tapi kan, dah bedung gini pun dia boleh buka ikatan tu..tgk betapa kuat dia..tetap nak menggaru jugak..2,3 ari je bertahan keadaan cmni, lepas tu dia kata sakit kt lengan..yela, dia dah besar bila kene tido mcm ni mmg la sakit..So, terpaksa pikir cr lain pulak..


7.9.2013
7.9.2013 # lengan dh mcm panau


3 hari lepas tu tak banyak berubah..ada hari ok..ada hari teruk..depend pada dia garu..kalau garu lebih mlm/siang terukla jadinya..
Satu je penyakit ni..GATAL tu tak hilang..Doc kata Gatal hilang, hilangla segala luka-luka tu semua..Ada betulnya jugakkan, bila dah tak gatal, kita tak garu, bila tak garu tak luka..bila tak luka, luka lama cepat baik..

Encik suami mmg tido dengan Sopea kalau malam2..Saya tido dgn Zara..sbb Zara kan BF..
tapi bila Sopea bangun tetengah malam nangis gatal, si Zara pun bangun jugak..Ye la kan dh bising tetengah malam tu..konpem la semua org akan terjaga..
Encik suami dah mcm-mcm cara dia guna utk ikat tgn Sopea..cara ni cara tu..pun boleh terlepas jugak..sampaikan dia pun ikat tgn sekali dgn tgn Sopea..sbb kalo Sopea menggaru tgn dia pun otomatik terangkat sekali..
Tu belum kes dia suh garu berejam-jam..hari tu saya kena garu dia 3 jam tanpa henti kat seluruh badan dia..Waktu tu dia nak tido siang..bayangkan encik suami yg jaga malam..mmg mcm burung hantu lah dia..Berjaga malam..Demi Anak kan..apa saje pun boleh..

Okey, seminggu lepas tu saya tak amik gambar..last 7/9 tu lah..nmpk kulit dah tak merah sangat kan..mcm dah nak baik..luka semua kering..just tinggal kat dahi je melecet sbb dia genyeh kat bantal..see? tak boleh garu dgn tangan dia genyeh plak! Ye la , GATAL takde sape boleh tahan kan..cuba kene kat kita..Ni saya tak tau  mcmane dia rs gatal tu..Kita kalau kene gigit semut api pun kemain duk garu..Ni pulak dia 1 badan..hurmmm

15.9.2013 # kuning kat dahi tu minyak kunyit

 Gambar atas ni masa kat KTN..Kan saya cuti seminggu sbb ke Vietnam..* story tu nanti k *

Mula plan nak bawak dia fly same..tiket seme dah ready..tinggal nak pergi je..Tapi ramai ahli keluarga tak bagi bawak..better tggl kampung bg mak jaga..sbb nk berubat kg..Lgpon masa tu, dia kan dah nak baik..juz tinggal luka kecik2 & melecet..Tapi GARU tu masih ligat..eh Nangis time mandi pun masih lagi..huhu
Cumaaaaaaaa, bab makanan dia..
Maklumlah dia sedang pantang makan..Dgr kata Vietnam susah sikit nk mkn..tak cm Mesia sng cr ikan selor, kembong, sayur seme..
Tu sbb saya pk panjang..Lagi pon keadaan sane panas..berhabuk..kang berpeluh dah mula la aktiviti menggaru..Dia kalo dah stat menggaru mmg tak boleh berhenti punya..
Bincang molek2 dengan fmly&  encik suami, decide terpaksa tinggal Sopea..
Masa ni kami kata nk g kursus..tu dia kene duk dgn mak..
Dia okey jek..malah suka duk sane..sbb ramai melayan dia..dia pun rindu org sane..Maklumlah dlu kan duk kg lame..

16.9.2013
 Hari-hari dapat wasap gambar dia..tgk..Eh?? nape jd  balik..ms tu saya dah xsdap ati kat sane..
Mak bawak berubat tradisional..bwk jumpa Ustaz takutlah ade 'benda' tumpang kan..tapi alhamdulilah Ustaz ckp xde pape yg tak elok..Dia bg air penawar, beras penawar utk masak dlm nasi dia..
Mak buat minyak kunyit, beras/tepung ubi..mandi daun..herba cina..
Maybe tu tindak balas dari perubatan tradisional..


16.9.2013

Gambar ni lah saya tgk paling kesian..sbb diorg ckp ms ni air kat leher tgh kering..tutup sbb pedih kene kipas angin & nak lembapkan kwsn tu..aduiiii..sedih
Saya hanya mampu suruh sapu Nappy Balm bg suh luka cpt baik..



17.9.2013
 Sedih tgk masa ni..eh, saya mmg tak boleh tgk dia waktu tido..memang kesian sangat..:'(


18.9.2013
 Masa ni mandi air herba cina katenya..masa ni je la mandi tak nanges..tapi 1 hari je la..lepas tu nanges balik


18.9.2013
Putih2 kat dahi & muka tu tepung beras..Mak buat sendiri..Katanye tepung beras pun elok utk sakit kulit..sejuk org tua cakap..
Tgkla makan nasi lauk ape je..nasi kosong dgn ikan goreng..
Tu pon dia boleh tambah sampai 2,3 kali makan..
Masa sakit ni selera dia mmg menjadi-jadi.. bertambah selera..
Nak makannnnnnnnnnnnnnnnnn je kejenya...

20/9 tu Sopea dah balik Putrajaya..Bila tgk keadaan dia teruk balik, saya decide nak bawa ke pakar kulit.
Tapi kene bincang molek-molek dlu..Sbb kalau bawak ke doc, ubat steroid la akan dibagi..
Tapi dia sakit derita semua dah kat 2 bulan..
Macam 2 ubat saya pakai..masa ni still lg continue MooGoo + Olivenol Plus + ubat tradisional
Cuma apa yg saya nak adalah ubat makan..at least ubat tahan gatal/antibiotik ke..
Biasa sy g klinik msti doc bg ubat sapu lbh banyak dr ubat mkn..
Kita kene berubat dalaman..sbb krim hanya luaran.

Pikir punya pikir punya pikir..tgk keadaan Sopea lg..dah jd murung dia..Smpai every day dia mengadu sakit kat kami..nangis tak tahan dia kata..hoiii sedih saya dgr rintihan dia..
Saya kuat bila tgk dia kuat..
tapi saya tak kuat bila tgk dia tak kuat.
Hati IBU kan? marah mcmane sekali pun, garang mcmane sekali pun tetap SAYANG ANAK!
Harta dunia akhirat saya..
Last2, saya decide bawa jumpa doc pakar..Masa ni ALLAH je tau perasaan saya berbelah bahagi..
1 je sy pikir..Saya hanya nak Sopea baik..dah 2 bulan menderita..murung dah jd..takut makin lame biar makin worst..masa tu dah terlambat utk bertindak..who's knows kan..

Bak kata acik mummy dia, sesal dlu pendapatan sesal kemudian tak guna..Family lain pun sokong saya dgn keputusan refer pakar ni..diorg semua tak tahan tgk derita Sopea.:'(



25.9.2013
Pergi klinik ditemani acik mummy..Dia yg suggest jumpa Dr. Noh specialist dermatology Ampang Puteri..Doc dia hari tu..masa dia kene alergik kulit muka..

25.9.2013
 Atas tu keadaan Sopea sebelum jumpa doc..masa ni saya tak sapu ape2 ubat yek..Air kuning tu adelah air pra nanah ye..semua tempat berair..paling teruk kat leher..kemain tebal luka berkuping berair..memang time ni dia sakit sgt.Kita yg tgk pun tak sanggup..Apatah lg dia yg tanggung..
Saya salute kat org lain yg alami mslh sama kat Group NAAE tu..boleh bertahan proses TSW smpaikan bertahun pun ada..it takes a lot of times..saya paham
Tapi saya mayb kuat utk bertahan.. Sopea??? 


25.9.2013 # ubat-ubatan yg dpt

Bila tgk gmbar atas tu, memang ternyata ubat makan lebih dr ubat sapu..YES! yg ni saya nak..Dalaman dia penting..Memang semua ni drug..boleh bertahan sementara..tapi at least boleh legakan kesakitan Sopea yg sememangnya dh lame derita..Bkn ape, dah macam2 ubat saya guna..dari bhn kimia, dadah, tradisional, natural products..it takes a lot of times utk pulih..Ni lah saya kata berbelah bahagi perasaan tu..U ollls boleh imagine x?? what should i do???? Tak boleh nak describe perasaan sy kt u olls..:(

Okey lah, back to doctor..Doc Noh ni  skin specialist kat Hospital Ampang Puteri..dikenali jugak orgnya..selalu masuk paper bg talk/share article about penyakit kulit..terutama ekzima..dia jugak pakar jerawat tau..sape ada mslh jerawat serius boleh juga jumpa dia..hihi
Tapi saya tak pergi ke Ampang Puteri..Saya ke klinik dia sendiri..
Dah call klinik sendiri & memang tau Doc ade hari Rabu dr jam 10.00pg - 1.00 tghari je..sbb lepas tu dia di Ampang Puteri plak..sebelum tu di Hospital Tawakal..

Okey, lokasi dia kat JLN TAR..Wisma Ebrahim..sebelah Kamdar..dekat dgn Cineplex..:)

Ambik nombor..luckily NO.1 dpt..memang kami plan awal2 pg dah nak ke sane..amik kak BB kat opis & zass ke Klinik Pakar Kulit Md Noh..sebab lepas tu q adalah panjang okey..Dh la doc ade smpai kul 1 jek.

Hasil penerangan & perbincangan doc semua barulah rs mcm ooooo..ye la kan, doc pakar..TOP pulak tu..tapi saya tanya jugak psl TSW, steroid addicted, bahaya steroid semua tu..dia pun explain lah kan..biasalah doc..mane nak menidakkan science..huhu
tapi tak pelah, ni keputusan yg saya dah ambil..
Detail explanation by doctor sy tak kongsikan eh..sbb xpndai nk cerita..sbb ritu doc siap tunjuk gambarajah lapisan kulit..huhu
Cuma dia cek seluruh badan Sopea dengan kanta besar siap berlampu wok! 
Dari pintu masuk bilik dia, Doc dh ckp Sopea Ekzima Atopik which is means Ekzima dari keturunan/baka..bukan dari certain makanan..cuma certain makanan boleh menyebabkan keadaan dia bertambah buruk.Cth : Telur, Seafood,Ayam maybe,Susu lembu

Saya request nk buat blood test utk alergy test..Utk tau lebih detail ape yg sebenarnya dia alergic..at least kita boleh tahu & avoid benda tu..Tapi Doc tak sarankan ms tu..sbb bdn Sopea banyak luka..especially kat lengan/tgn dia..takut kuman merebak & boleh menjejaskan results nanti..
Doc suggest bila dah ok, baru buat blood test..Anggaran blood test dlm RM400-500..depend berapa ujian nk buat..

Masa jumpa Doc tu, Sopea tgh super duper gatal..sampaikan nak dgr ckp Doc pun mcm kelam kabut..yelah, duk garu Sopea lg..nak dgr explanations Doc lg..nk tnya Doc lg..hehe..pening sikit time tu..
Tapi Doc tgk keadaan Sopea masa tu, dia kata Ekzima Sopea kronik..bahaya..Kalau biar lg lama dia akan bertambah buruk & boleh bahayakan sistem bdn sbb kuman boleh masuk dlm darah.
Ye la kan, ms tu Sopea byk luka..pastu ada pra nanah..air bisa non stop keluar..
Ubat sapu yg Doc bg, 1 ade steroid 1 xde steroid..Sapu ikut arahan doc & jgn memandai sapu..doc kate..mcm kat Annur ritu, krim yg dia bagi lagi teruk..semua steroid & salah penggunaan..
Doc Noh tu siap tnya which Doc yg bg ubat..hehehe..tak ingat pula nama Doc Annur tu..

Pung pang pung pang Doc ckp, ubat ini itu kene lah dlm RM340.Next appointment lagi 2 minggu..10/10/2013 is next apointment..




Masa odw ke kereta..kene interview  oleh TV Al-Hijrah.Sempat lg tu :)

 Okey, jom tgk hasil Sopea selepas rawatan dari Doc pakar tu


26.9.2013 # Dpt hadiah dr mama sbb mandi dah tak nanges

Masa ni mcm lega sangat-sangat..tak terkata lega tu..sbb 1st perubahan adalah Sopea mandi dah tak nanges!! syukurrrrrrr :)
Dia kata dah tak pedih mama..Siap suka2 time mandi..Dia kata besntyaaa mandi mama..kalau  tak ni dh menangis smpai takde sore..tu Sopea yg ckp sendiri tau.

Lega kat situ


26.9.2013

26.9.2013
 Tgk leher dia, kering dah air bisa tu..dah boleh pusing kiri kanan mcm biasa..Takde lagi pergerakan mcm robot..mata je gerak..kepala statik..
Nampak tak merekah-rekah tu..kalau tgh berair tu, benda tu la sy nmpk  leher dia mcm kene kelar tau..sian dia


26.9.2013
 Masa ni dahi merah2 tu ade lagi..cuma luka2 kembali tutup


Gambar bwh ni keesokannya plak


27.9.2013
27.9.2013
 Leher makin better

27.9.2013

27.9.2013 # pelipat lengan
 Kat sini pun dlu teruk merekah-rekah..sampai tak boleh bengkok tgn  kdg tu..Now dh beransur baik


27.9.2013

27.9.2013 # kaki
 Kaki pun luka dh kering..Kalau tak sokmo la berair, bernanah semua


27.9.2013 # tengkuk
 Ha, part ni mmg teruk..kat sini la sya kata dia garu sampai berdarah-darah melekat kat sarung bantal..tilam semua..tu calar2 adalah bekas luka dia garu..ade jugak bekas luka tak baik lagi ni..kat rambut tu..still berkuping tebal lg


27.9.2013

27.9.2013
 Kulit badan dah licin bila pegang..yg tinggal parut bekas luka garu..kalo tak pegang mcm pegang jalan Tar..punya la kesat berbijik


27.9.2013 # pelipat kaki
 tempat ni teruk gak dlu..sampai 1 masa tu dia jalan seret kaki sbb kaki dia tak boleh bengkok..sakit katanya..Now luka dah mengering..tu tinggal kulit mati yg nk terkopek..Dia sibuk nak kopek sendiri..Saya tak bagi..nanti berdarah balik..biar je dia gugur sendiri..


27.9.2013 # muka


28.9.2013 # dgn adik

28.9.2013


28.9.2013
 Masa ni nak keluar weekend baru ni..bawak dia jenjalan pusing2..Balas balik sebab ritu kan tggl dia..huhu..Suka tgk dia dah boleh pakai kasut..kalau tak dlu nak pakai selipar pun sakit..sbb celah jari kaki semua kan luka.


30.9.2013 # kemain tunjuk perot buncit

30.9.2013
Masa ni bawak keluar dinner..Dah lama tak makan luar skrg..sejak Sopea sakit..Ye la kalau makan luar kitaorg je makan sedap..dia tgk je boleh la..sbb dia kan boleh mkn nasik dgn sayur, ikan je..So decide baik semua tak yah makan luar..mkn kat rumah je..lauk same tetiap hari pun hadap jek..semua makan lauk yg dia boleh makan je yek..huhu


Kat bawah ni gambar latest..Semalam petang.Saya mmg amik gambar dia setiap hari..Nak tgk progress selepas rawatan tu..Means dah seminggu dia selepas makan ubat semua tu..

1.10.2013

1.10.2013

1.10.2013

1.10.2013 # nmpk berbjik tp sebenarnya dah licin..tu parut

1.10.2013

1.10.2013 # kaki paling lmbt nak baik

Keadaan dia sekarang Alhamdulilah getting better every day..masih lg on rawatan..ubat makan kene habiskan sebelum 2nd appointment tu..
Nampak dah ceria mcm dlu..tak murung..Mandi langsung TAK NANGES ye!

Saya lebihkan kepada ubat makan..krim MooGoo tu saya tetap sapu..Olivenol Plus tu sy ttp bagi..itu vitamin tambahan utk sistem imun badan dia..kasi upp cikit supaya cpt pulih.

Yg penting skrg dia dah kurang menggaru..Tido mlm tak ikat tgn dah..Boleh tinggal duk sorg2 kalau kita/nenek nak masak/mandi..Kalau time dia sakit tu tak boleh tinggal walau sesaat tau! kalau tinggal adalah luka darah sane sini..sedangkan depan mata pun boleh dia garu sampai berdarah-darah..
Now, dah lega sikit bila nenek tlg jaga dia..Ni tak kesian nenek kejar sane sini..Eh nenek dh kurus jg dia tau..sian nenek..penangan jaga cucu sakit..huhu

Betul la doc ckp. kalau gatal tu dh boleh dikurangkan, means garu pun boleh kurang..luka pun baik cepat..
totally agreed!

Dialog Sopea bila tgk muka sendiri kat cermin

Sopea : Eh, mama..kakak rasa kakak dah baik sangat ni..licin dah muka kakak..
Mama : Aah..licin dah pp..
Sopea : Tapi sopea tak leh makan telur lg tau
Mama : kenape (buat2 tanya)
Sopea : Kalau makan nanti jd balik cm hari tu..kakak xnak sakit dah..nanti tak boleh pergi Zoo
Mama : zoo yg dia ingat?? hahahaahaha





Syukur kepada Allah..kita usaha Dia Maha Penentu Segalanya..
Semoga Sopea terus sihat & beri respons positif hari demi hari akan datang..


Terima kasih semua yg sentiasa bg support..yg doakan Sopea cepat sembuh..hanya Allah yg boleh balas jasa kalian..


Nak buat ucapan sikit boleh? ;)



 Terima kasih tak terhingga kepada nenek (ma sy) yg sanggup berhenti keje semata-mata nk jaga cucu dia yg sakit..yg sanggup letih bekerjaran sane sini dlm rumah..yg sanggup bersengkang mata membantu sy menjaga diorg..tak terkata pengorbanan ma kalau nk tulis sini..mmg banyak..

Terima kasih tak terhingga juga kpd mak (mak mertua sy) yg juga menjaga dia ms kat KTN hari tu..same bersengkang mata tak tido jaga malam supaya tak nak bg garu..dan mcm2 lg yg mak buat utk cucu dia tu

Terima kasih tak terhingga jugak kpd Pok Akem, Cik Anne, Ayah Angah, Kakak deqyah, Ibu, Ma dhe dan warga Kuantan lain yg sentiasa prihatin dgn sakit dia..yg bawak dia jalan2, round2 semata-mata utk gembirakan hari dia sepanjang dia sakit tu.

Terima kasih tak terhingga kpd ahli keluarga lain (fmly sy+fmly encik suami) yg mendoakan kesihatan Sopea kembali pulih & bg semangat

Terima kasih tak terhingga kpd kawan2 dunia akhirat ku, Ummi Wani, Mama Aziera , Aunty Nana, Aunty Za, yg byk bg support..dgr rintihan i tetiap hari..menangis bersama,,ketawa bersama..Lap u olls semua!Dan suami2 diorg jugak..Abi, Papa..sanggup nak bawak balik Ganu nk rekomen kenek Sulaiman

Terima kasih  tak terhingga kpd semua kawan2 ku, kwn2 encik suami yg banyak bg support, nasihat, petua, tips, utk Sopea..dan paling terharu sanggup doakan kesihatan Sopea..terharu sangat.

Terima kasih tak terhingga jugak kpd kak bb @acik mummy /dady yg paling banyak membantu we olls dari segi kewangan..Lap u acik mummy! 

dan 

Special thanks to encik suami yg selalu ada time saya sedih..time saya need support..sama2 membantu dalam menjaga anak-anak..especially sabar dgn karenah kakak sakit..sabar dgn karenah mama Sopea jugak..huhu terima kasih abg! kerana menjadi seorg suami & ayah yg sempurna utk kami..U are my backbone !Lap u so much!

Dan terima kasih tak terhingga kepada semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..to my readers also! Sopea sayanggggggggggggggg semua!!muahxxx

Doakan Sopea bertambah sihat yek..:)



* wah dah mcm ucapan menang anugerah tv kekdahnya! *




ok, bai wokwok!



p/s : panjang entri..penat taip! lap pelohhhhh




10 comments:

suemayuzi said...

ermm tak bleh imagine cmne perasaan ain..sbb sy ank kna infection kaki bengkak sikit pn dh menangis xsanggup nk tengok..mcm kesian sgt bdk kecik kna tanggung smua tu..ape pun tu dugaan Allah untuk uji kesabaran kita..

wahida irna said...

macam anak saya dulu lah.. kena exzema juga.. masa umur 4 tahun .. umur 6 tahun baru dia pulih sepenuhnya .. sekarang umur dia dah 9 tahun..dah macam2 ubat sampai ke doktor pakar..masih tak baik.. kalau baik pun sekejap je ..pastu jadi balik.. hari-hari nangis tengok keadaan dia..tak sanggup.
sampai saya pun tak tahu ..ubat mana yang mujarab sebenarnya.. sebab masa tu saya berubat kampung dan juga bagi makan juice Dr.II (Dr Rozmey).. lepas tu terus kulit dia baik sampai sekarang. alhamdullillah..

silent reader ..wahida

dakcik said...

wahida : Thanx silent reader =)

tulah, dlu pun cmtu..mcm2 pakar dh g..baik kejap eh jd blik nti..hope kali ni dh xjd balik..lepas ni mmg nk upkan sistem imun dia..hope makin besar antibodi dia makin kuat lawan penyakit tu..sbb doc kata ekzima tak boleh baik terus..dia akan dtg..depend teruk or x teruk..kene jaga..

dakcik said...

sue : betul tu..berat mata memandang berat lg bahu yg memikul..

axie said...

Oloh..sedihnya posting ni...mnitik2 air mata ni..
tak sanggup tgk pic sopea sakit..
teringat plak yg dia garu gile2 kat umah i cam tak sedar smpai bdarah2(kes mkn meatball)
Hope Sofea terus sembuh dan tak sakit dah lepas ni..Amin.

dakcik said...

tulah kan..rupanya daging ms tu pon xleh makan...huhu
Amin...

-Sara- said...

ain, sebak sara baca..but happy ending.. hope sopea semakin baik dan sembuh.. take care :)

ibuafiqahhuzaifah said...

dik..

akak 2x baca..2xnangis..
aduyai...
moga jupe Dr Noh tu adalah penyelesaian masalah exzema sofea..
be strong ok..
mmg bila anak sakit ni family ada bersama kita..Syukur2..

kim salam peluk cium kat Sofea..rindu ler budak tu!k

Laiciberry said...

Sedih baca ni kak..walaupun sblm ni jd silent reader jer..tp sy ikuti perkembangan sopea..Saya doakan sopea cpt sihat dan boleh bermain mcm kanakkana yg lain...

LYAfrina said...

ya allah.. teruknyer luka tu.. lya faham sgt prasaan seorg ibu.. ariti asya pon kna camni. sebijik. tp cam jgkit dgn bdk skolah dia. y sdih luka tu bla kering dia melekat kt bju. bgun pg nk buang bju terus ttarik smpai bdrah. meraungla dia. msa tu naik kt blakang sikit , ats kpala n kaki. tp lps 2-3 hari nmpk mlarat trs jumpa doc.. doc bg sejenis ubat sapu n ubat dalaman. alhamdulilah, x pai sminggu mula kering n smbh spnuhnya. tp asya xde seteruk ni lg. kesian sgt sofea. alhamdulillah, keadaan sofea mkin sembuh. insyallah akn smbuh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails