I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, November 11, 2013

Aku Yang Dulu .....



Hai wok!

'Aku yg dulu bukanlah yg sekarang..
Dulu ku bambam skrg alhamdulilah...'

hahaha..kemain kan?

Hari ni cerita pasal diri sendiri..cerita sensasi mencari publisiti..eh? ;P
Cerita hendak memuji diri, nak up-up sikit! masuk bakul angkat sdri..
pasrah je okey..hehehe
* sila jgn muntah ijo tau! erkkk *


Rentetan kisah gemok..peknen..kurus..bf..diet..suppliments..penat
gituuu! 

As u olls tahu, balik dari coti-coti cinta Bandung tahun 2012 tu, saya disahkan peknen 2nd child..
Nak cerita 1 rahsia ni..Dulu kemain simpan dlm poket..hihi

Masa balik dari Bandung berat bdn saya 57kg..wow!!
Bkn berat yg sepatutnya dgn ketinggian sy yg xcecah 150cm pun..
Tak pernah dlm hayat saya berat hampir mencecah 60kg..
Sebelum fly ke bandung 56kg..bila balik naik 1kg..
satu kenyataan yg sukar diterima!:(


at Bandung - 57kg

gemok kan?



ooo pp ku! macam kuih pau


Balik tu, saya disahkan peknen dalam bulan 6/2012..Masa tu morning sickness mmg teruk tahap kelas pertama punya lah! hihi..sampai berat turun jd 50kg..means 7kg turun sehingga waktu usia kandungan 5 bulan..Masa berat turun tu perasaan sy tak hepy..ye la kan, kalo tak mengandung  baru boleh lompat bintang..Ni tgh peknen which is not good sgtlah utk diri.
Tapi alhamdulilah bila morning sicknes dh berlalu pergi, baru berat bdn naik sikit demi sikit.

Last timbang sebelum masuk labor room adelah 59kg..
Bila dah selamat deliver bermula lah episod pantang kan..masa cekup Zara sebulan sy timbang berat adelah 52kg..7kg turun..tak banyak sgt kan sbb berat beby ms bersalin dh 3kg..so bila kira tolak tambah semua berat sy turun 4kg je kan..huhu

masa aqiqah Zara # 27 hari


Masa dalam pantang tu, saya tak ambil ape2 ubat pun terutama jamu2 utk org lps bersalin ..juz amik Healin Gamogen dari product House Of Healin..tu utk percepatkan proses penyembuhan c-sec saya..dan amalkan minum susu HL tetiap pagi..
Lepas episod berpantang habes..time to cekup anak 3 bulan..timbang berat anak semua kan..eh mak nya pun tumpang sekaki timbang jgk..haha
Mase tu berat sy 50kg..wahh trun 2 kg! suka mak jemah!!
Saya masa ni mmg full bf Zara since lahir smpai umur dia 7bln..skrg je dah cmpor dgn FM..sbb..ha yg tu nti citer lain..:P

Bila umur Zara 5 bulan, saya timbang lagi..mmg jenis sy timbang berat 2 bulan sekali..hehehe..nk tgk improvement..masa ni berat sy 48kg..

Bila bulan puasa menjelma, eceh! ini lah peluang nak diet jgk kan..maklumlah mkn pun sekali sehari..
Tapi sy xdptla nk diet sgt, sbb saya kan bf..so kene makan nasi 2x sehari..time sahur & time berbuka..

Lepas sebulan berpuasa, marilah kita timbang berat badan..mase tu 47kg..turun 1kg
tp sebenarnya mmg bulan puasa berat akan susut sikit sbb yg turun tu hanya berat air..so takyah la nk hepy sgt kan..sbb raya nti konpem naik balik punya! xcaye tgk nti! haha



Gambar masa Hari Raya # 47kg

Makan tak hengat punya masa raya ni..maklumlah Hari Raya kan..menu semua special katenya..Tapi kan lps beberapa Hari Raya hari tu si Kakak sakit..ekzima kronik..so bermula lah hari-hari yg memenatkan & penuh mencabar..
Saya perasan susu badan saya drop tetiba..dari pam sehari boleh dpt 3 botol penuh /5oz..tapi tetiba jadi 2oz sekali pam..tu pun dapat 2 botol jek..
Saya stat risau..susu drop kan..masa tu Zara 7 bulan ++..
Saya pun beli suppliments dari Shaklee (Alfafa Complex)..katenya boleh jd suppliments tambahan utk bykkan susu bdn..
Saya try..mkn 10 bjik sehari..hari pertama & kedua je konsisten..lepas tu dah tunggang terbalik..
Sbbnya saya sgt stress & penat & selalu tak cukup masa..
Kenape?? sbb mase tu Kakak sakit teruk yg mane memerlukan perhatian 100% dari saya.
Smpaikan masa utk diri sdri pun ssh nak bg..apatah lg nk mkn shaklee tu kan..mmg xsempat..xsempat pikir pun..
Jadual pam susu ntah kemane..tunggang terbalik kelam kabut..nak pam kat opis pun xsempat..kat rumah lg lah! so stok susu utk Zara mmg ssh dapat..sampaikan stok beku yg sy simpan mmg habes langsung.
So bermula lah saya topup Zara dgn FM..terpaksa! susu drop sesangat..
Bayangkan saya bg direct BF , setengah jam lps tu nanges lapo lg..tak cukup susu..
Beby kalo isap susu bdn mane boleh sekejap..konpem nak berdondang sayang dgn mak dia kan..
So masa sy sgt terhad ms tu..

Bila kakak dh beransur baik ni,barulah rasa mcm boleh tarik nafas sikit..lega tak terkata.
Tapi masih berwaspada kan..sbb garu tu masih lagi..tak boleh nak seronot tau!
Eh smpai skrg sy masih stop alfafa tu..byk biji lagi dlm botol tu! haha
* saya ni culas mkn ubat..nak pulak jumlahnya kene ambik byk..mati lah! *



Gambar masa Hari Raya Haji baru ni
Bila  Zara  7 bulan  saya tumpang timbang lagi..hihi..Masa tu berat saya 48kg..dah naik 1kg ..kan saya kata penurunan ms bulan puasa tu adalah sgt tak boleh percaya..hahaha
Ok la fine, boleh terima berat bdn 48kg..sbb rasenya berat ni adalah masa saya baru 3,4 bulan kawen..
Masa peknen kan kakak dlu, berat sy 48kg lepas dpt morning sickness tahap pertama jgk berat turun jd 44kg..
eh sy mmg jenis peknen turun berat kotnya! hihi

Rase hepy sbb dpt berat ideal..sesuai dgn BMI..tu yg penting kan.
Nak dptkan berat masa anak dara dlu tak mungkin dpt kot..sbb masa zaman anak dara tu berat sy around 39-42kg jek..hahaha
pasang hajat kang tak tercapai ssh plok! ;p
eh sy puas ati sgt dh ni sbb seluar jeans levis masa sy beli time baru kawen dulu tu, saya dah boleh pakai!
size 26..tu mmg azam sy..alhamdulilah tercapai 1 azam..hihi
Baju pun dah boleh pakai size S/XS balik..kalau masa zaman bambam tu, saya pakai L/XL tau..
bila pakai baju keje lama2 tu mula rs xselesa..
pastu ckp kat encik suami,

Dakcik : eh, longgarnya pinggang kain ni..(sambil pusing2 kan kain)
En suami : mula dohhhhh!! (sambil buat muka boring)

erkkkk, tak boleh terima kenyataan la tu..isteri dpt kurus lg dari dia..hahahaha


Selfie kat cemin ..nak jugakkk!


Selfie ni penyakit eh? penyakit syok sendiri..SS ;P

Now, sy timbang 3 minggu lepas berat sy maintain lg 48kg..saya berhasrat nk turunkan jd 45kg..berhasrat je la..tak tau la bila tercapainya..sbb tgk masa skrg sy kuat makan plok..nak pulak suka membaking lately ni..ayooooo! 






Eh cmne nk kuruskan pp eh? org ckp kunyah chewing gum..sy boleh mkn chewing gum tp 15 minit je kunyah..lbh pada tu saya buang sbb nak muntah!hahaha..
Saya try jugak Felinna Lotion tu..tak tau nak kate berkesan ke tak..sbb tgk pd hasil mcm berkesan je..mcm jd je..mcm susut sikit je..mcm best je..hahaha

Saya dah masuk guna botol kedua dh Felinna tu..saya guna byk masa dh lepas 40 hari bersalin aritu..sbb biasalah org bersalin c-sec ni tak boleh urut perot dlm ms 1 thn..bergantung pd tahap kesakitan org..kalau tak sakit & berani boleh la terus urut..hihi
Saya tak berani..tu sbb saya sapukan felinna kat bhg perot.peha.lengan.dagu.
mmg bagus kot..sbb panas je losyen ni..saya suka sgt! sbb org lps bersalin kan bgus hangatkan bdn..sng kuar angin dr dlm bdn.
Nak pakai girdle pun tak berani masa bru lps bersalin tu..sbb c-ser kan..takut.
saya stat pakai girdle pun lepas Zara 7bln..ms tu baru berani..sbb dah tak rasa ngilu kat tmpt c-ser tu dah.



Gambar latest # JPO # minggu lepas



Saya kurus ni, eh kurus sgt kewww?? hahaha..kira kurus la kan dr ms balik bandung tu..erkkk *pitam*
tak tau nak kate sbb ape..diet maybe ade sikit..sbb saya mmg jrg ambil makan malam..last makan nasi before 7pm..tp pagi.tghri tetap makan.kdg heavy bfast/meal..kdg fastfood pon ada..haha belasah!

Tapi saya rasa faktor besar penurunan berat adelah sbb BF..org cakap ibu-ibu yg BF anak mmg akan cpt turun berat bdn & dpt berat ideal..sbb kita makan kita bg khasiat kat anak..saya setuju tu..:) i've been through this..

Salah 1 faktor lg sbb saya penat..terkejar sane sini menguruskan 2 anak..haha baru 2 kot..dah kelam kabut..tp its totally true! Sorg anak sy tak sehat yg perlukan penjagaan rapi..1 org lagi baby yg juga perlukan penjagaan menyeluruh..kiranya saya ada 2 kaki, 2 tgn..so separuh-separuh la dpt..haha

Salah 1 lg adelah penyakit OCD saya..eh? masuk list jugok
Wpon ma sy membantu urusan jg anak spjg sy keje, tlg sediakan makanan tapi saya ttp kemas sendiri rumah tau..kan saya ada OCD..tak kan dah lupa kot! hahaha..dah cuba kurangkan tapi ttp tak boleh ! aduiii masalah ni! ;P


Hope sy dpt maintainkan berat bdn ni..kalo boleh turun lg bagus kan? hihi
Takpun tak nak berat melebihi 50kg..rase mcm teletubbies..
comel je bila berjalan..;P

Kita tgk dlm masa beberapa tahun mendatang ni..hahaha..
agak-agak berat naik nk cecah 60kg tu cepat2 peknen balik! eh?? hahahaahaha
motip sgt!!!



eh, ok bai wok!
TQ sudi baca edisi masuk bakul angkat sendiri ni! hihi
u olls mmg sporting!! * amboi bodek nmpk *



with Zara # 9 months old ++






p/s : kurus kurus jugak..janji kurus yg sihat ye wok! hihi ( pesan mak mertua i tau )


5 comments:

ruziyatul mona Adzibi said...

oii apa rahsianya?? tak habaq pon .. belasah nak?? haha

Fazila said...

mummy hot

NURUL JAMIAN said...

nurul tgk ain still kurus walaupun kata berat naik

Qhaifa Nur said...

bukan senang nak kuruskan...
tapi mesti kurus yang sihat...

Tengku Fauziana said...

a'ah la tudung sapa..tp ana suka yg shawl punya dari square..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails