I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, November 7, 2013

Isu Semasa




Hai wokwok!

Hari ni nak buat sesi luahan perasaan sikit..tentang Isu Semasa..cewah! haha * eh mohon org lain jgn terasa tau..ni citer ikot pengalaman sendri *


Sekarang ni kecoh jgk dgn isu Kes Penderaan Kanak2 Di Taska Taman Melati tu kan? Hurmmm..baru berkesempatan tgk vid tu..reaksi pertama masa tgk tu, hoiiiii main tunjal2 je kepala budak tu! ko dah kenape????!!! gila?? xde hati & perasaan ke????!!..kesian gila kat budak tak bersalah tu..lain lah budak tu tgh melasak tak hengat kan..ni budak tu baik je...ape lah! donia..donia..*sambil geleng kepala *

Dulu selepas Zara lahir & sy pon dh stat keje mmg saya dh decide hantar Zara & Kakak ke Taska ofis..Pikir dekat dgn saya..senang nak tengok..tghari boleh lari g taska bagi bf..tu plan saya.

Adalah dalam 4 bulan jgk budak bedua tu tinggal kat Taska..Hurm masa tu kakak still ok..ekzima dah takde..Dia pun suka g school katenya..ramai kawan..dia kan mak jemah..haruslah suka org ramai..hehe

Bukan nak kata hantar Taska Opis tu langsung tak ok..Tapi adelah sikit sebanyak -ve nya..Saya dah ambil maklum kalau dh namenya Taska/Nursery ni mmg akan ada mslh seperti selsema/batuk/demam..itu perkara biasa..cuma bila dah ramai sakit, dh tentu akan jangkit dgn anak kita kan..Nak pulak anak kita ni baru 3 bulan..kecik lg..antibodi baru nak up..dah pulak terkena jangkitan selsema/batuk..
Taska kt opis tu ekon..sejuk boleh tahan..kalau saya hantar mmg akan bekalkan baju lengan pjg..selimut..

Pernah jadi since Zara dah kene selsema/batuk mmg tak berkesudahan..dari kene seminggu je, pastu melarat sampai berbulan-bulan..kejap baik kejap dtg balik..baru nak baik, eh esok dh batuk pulak..ubat toksah ckpla, dah berbotol2 habes telan..sian Zara kecik2 dah kene telan ubat..ubat cair kahak je la doc bg pun..selsema & batuk mmg tak boleh..xsesuai dgn umur beby..

Itu yg kene amik neb selalu..sbb kahak penuh dlm paru-paru..



Masa ni dh 2nd time amik neb

Itu kisah selsema batuk yg tak berkesudahan..sampai doc saspek Zara nk kene asthma..hurmm mase tu rs mcm nak berhenti taska..Tapi nak cr pengasuh zaman sekrang ni lg payah kot..buat iklan lame tp no respons..tu satu hal..dh dpt pengasuh pon still kene tgk dlu..rumah dia..cara dia..brp org jg..hurmm

Pengasuh kat taska khususnya bhg baby mmg baik2..ok semuanya..Cuma adelah suka ckp kuat..jerit2..biasa la tu..kite pun same..kalah tarzan..hahaha

Eh kite jgk kene selalu komunikasi dgn baik dgn diorg..Ko jgn buat sombong tau! nti dia tunjal2 kepala anak blkg kita cmne?? haaaa takut!
Cuma yg dikesalkan sikit, baby ramai..dlm 15 org..tp pengasuh ade 3 jek..memang tak menang tgn kot!Kalau sorg cuti, xpon sorg je keje? ayooooo!tu yg sampaikan tghari sy trun tukar diapers sendiri..sbb rs dh berat sgt..overload..kang xpsl merah pulak bunga..

Takpe saya paham..diorg kakitangan sikit..nak jaga baby yg byk ragam..kdg hari ni beby ni menanges..eh esok baby lain plak buat hal..yg tu saya paham..Tu sbb nak jd pengasuh kat Taska kene betul2 ikhlas & sayang & suka pada budak-budak..Bkn suka pada duit semata.

Cuma pernah la jadi kes kat Zara masa duduk kat Taska..Zara kene infection usus..kuman attack usus besar dia sehingga dia bery berdarah..

Zara mmg saya bekalkan susu badan..hari2 bg stok susu..cuma kalau tak cukup susu baru saya topup dgn susu FM..tapi susu bdn lg banyak rsnya..

Mula kene cirit birit jek..Cuma hari tu saya ke homopati..jumpa Doc utk rawat masalah kahak dia tu kan..Dia batuk berkahak dah berbulan-bulan tak baik2..saya tak nak sampai kene infection dlm paru-paru akibat batuk lame..so Doc homopati tu bg ubat utk hilangkan kahak dia..alah, ubat biasa je mcm kakak nya mkn dulu..Alhamdulilah, kahak Zara makin berkurang..batuk pun kurang..nafas pun dah tak bebunyi..

Tapi penyakit lain plak dtg..cirit birit..mula saya pk maybe kesan ubat..tapi bila tgk najis dia tak berlendir pun..sbb doc kate kalo najis berlendir means kahak dia keluar ikut najis..tapi Zara byk buang kahak ikut jeluak susu tu..mmg tiap kali jeluak msti berlendir..pastu hingus keluar time mandi..ok fine! mula la nk salahkan diri sendiri sbb bg ubat homopati..

Bila saya bwk ke Doc, Doc suggestkan tukar susu sementara bg susu soya..Ok saya tukar..bg soya, alhamdulilah cirit birit dia berkurangan..Tp utk 2, 3 hari jek..Masa tu Zara dah kene dlm 4 hari dah cirit birit..Last sekali nightmare terjadik! Zara berry keluar darah..mmg bukan keluar mcm darah period tu..Tapi still darah la..hoiiii ape lg saya cuak!!

Decide bwk Zara terus ke Pakar..Mula plan nk g Hospital tapi pikir punya pikir last ke Annur Pakar Kanak-Kanak Bangi..Jumpa Doc, luckily ms jumpa tu Zara tgh berry..n yes berdarah..dan doc tgk bukti dia..Masa tu Zara tak demam..tak muntah..which is gud Doc kate..Tapi ape yg menyebabkan dia bery darah sbb kuman dh attack usus besar dia..sbb dia byk berry..Pung pang pung pang Doc bg ubat..Dalam 2,3 hari mkn ubat Zara sembuh..alhamdulilah..no more cirit birit..no more batuk/selsema lagi..Masa sakit tu saya cuti seminggu semata-mata jaga Zara kat rumah..sbb Doc sarankan jgn hantar Taska..sbb duk sane lg mudah kuman attack balik..ok fine!seminggu cuti kot..eh nenek pun dtg jaga seminggu jugak..bila dh betul2 baik baru sy hantar semula ke taska.


Ok, habes part 1..Selang sebulan lbh pas kejadian tu tup tup masa bulan puasa eh kene pulak..Masa tu Zara tak kene cirit birit pon terus je bery berdarah mlm tu sampai ke pg.eh cmne nie? boleh jd balik?..Pagi2 tu ke klinik.Mula sy igt nk bwk Annur balik tp en suami kate terus je ke klinik gov..pegi klinik gov terus je kene transfer kes ke ER Hospital Putrajaya..pulok doh!sbb doc kate mcm simptom rotavirus.

Bila duduk kat ER berejam-jam tu, siap Zara kene drip air sbb takut dehydration..Lepas tu Doc kanak-kanak dtg decide kene warded..hurmm mama pasrah...Bermula lah episod Zara admitted di bulan puasa..




Masa admitted ni ngam-ngam umur Zara masuk 6 bulan





kene drip air

Kesian kot tgn kene cucuk..pastu kene amik darah tetiap hari..pastu keje saya tiap kali dia berry kene ambik sample najis @ stool utk bg Doc..utk buat ujian katenya..nak tgk sbb ape dia berry darah..

Mula doc surgical ckp takut masalah usus terbelit..sbb usus terbelit pon boleh jd berry berdarah..tp after lakukan beberapa ujian kat perot doc tak suspek usus terbelit..
Bila ujian darah keluar & ujian stool dia td rupanya kuman dalam usus..bkn rotavirus..dia attack usus besar /usus kecik menyebabkan infection & akhirnya bery berdarah..Doc explain kuman boleh dtg anywhere..biasanya terjadi bila anak tinggal di taska..sbb kuman kat taska lain macam..dgn org ramai..lepas tu cara pengendalian susu EBM tak betul..cara pengendalian botol susu.basuh tak besih dsb..see?

Bkn nak salahkan taska 100% ..maybe kuman ade kat rumah sy..tp kebanyakan masa Zara adelah kat taska..ye la kan, saya kan bekerja 8j sehari..so 8j la anak2 kat taska..nak buat cmne..keje adalah 1 kewajipan saya utk teruskan hidup dlm membesarkan anak2..dunia skrg semuanya duit jek..lain lah kawen dgn org kaya ye dok? bolehla jg anak sendiri..huhu

Cuma kat taska tu, pengasuh bhg beby ni mcm tak berape pandai handle susu EBM..pernah jadi kat Kak Zila ofismate lame saya..pengalaman dia same mcm saya..cuma anak dia tak infection..tp turun berat bdn akibat salah cara pengendalian susu EBM..Sabun basuh btol susu pun xdibekalkan kat taska..main basuh je  tak pakai berus..jirus air kocak2 dah..pernah sy tgk..jemur botol pun alas dgn kain tuala jek..hurmmm

Mmg setiap hari saya bwk balik btol rendam air panas semua..basuh bersih..tukar puting..tapi bila kat sane same jek..hadoi..dh ckp byk kali tapi mcm dengar tak dengar je..Sy siap sarankan kat Penyelia Taska suruh beli rak botol susu..sabun basuh botol..boleh pulak penyelia ckp 'Eh xde eh? xtau pun xde'..hoiiii ko kan penyelia! of course kene tau & ambik tau!!! 

Padanlah anak aku kene infection..bg susu EBM pon tak pndai..biasa susu yg dah dipanaskan tak boleh dipakai lg..tp tak, siap cmpor kot dgn susu baru..lepas tu panaskan balik..pasrah..pasrah..

Tu kisahnya..ramai jugak ofismate hantar kat sane..tp ye la kan lain org lain pengalaman..maybe anak diorg antibodi kuat..tak semua sama..beby ni mcm2..Dah Zara agaknya mmg tak sesuai hantar Taska..tak sesuai tmpt yg ramai2..

Lepas pada kes kene admitted Hospital tu, saya decide mmg tak nak hantar dah diorg kat Taska..termasuk kakak..kakak pun same ekzima dia naik balik..Tp kakak dh tmpt budak besar..means ok la sbb sng jage budak dh besar kan..boleh mandi sendiri, pakai baju sendiri, makan sendiri..sng keje diorg..

Lagi satu Taska tu dah tukar penyelia baru..Yuran pun dh naik..katenya budak besar akan ade belajar sikit2..akan tambah pengasuh..Tapi paling tak boleh bla, baru amik alih dh tetiba kene byr yuran lebih..kalo byr lebih kene lah tip top kan..ni tak, masalah pengasuh yg tak cukup..sibuk nak tambah budak/beby tapi pengasuh nan ado! kesian ok bebudak..Bila pengasuh tak cukup tangan nak handle mula lah kejadian tak diingini kan..sbb stress! sane sini budak menangis..nak itu nak ini..mula lah penderaan! bahaya2..yg tu kita tak nak kan..

Oleh sebab Zara dh tak sesuai duk taska, saya cepat2 buat keputusan utk berhenti je la..selesai masalah..kalau tak asek tak sehat je..susah hati kita menengoknya ni oiiiii!

Anak sakit kita susah hati tau..






Zara kene admitted 3 hari 2mlm  



Now, alhamdulilah Zara dah tak kena lg bery berdarah or cirit birit tu..tp sy still la berwaspada..Masa kene tu, Doc saspek saya bg Zara makan awal..ape?? NO NO NO Doc! jgn tuduh sembarangan tau..dosa! hihi

Bila dh jd kes cmtu, saya stat kenalkan solid food utk Zara bila Zara masuk 7 bln..Doc suruh slow2 sbb nak biasakan usus dia tu dulu..

Alhamdulilah Zara ok..sekarang Mak saya dah duduk dgn saya..nak jaga cucu-cucu katenya..Yelah, lepas kejadian Zara kene admitted tu, mak saya dah tak bg hantar taska/pengasuh..dia kata dia sanggup berhenti kerja & datang duk dgn kami..at least dia boleh jaga cucu & nk tgk cucu dia sihat..

Tup tup kakak pulak kene ekzima teruk..hurm mmg tepatla masa nya mak saya dtg membantu..Terima Kasih ma! Luv u!


Tu sikit sebanyak pengalaman saya & anak2 kat taska..huhu..lain org lain pengalaman..mungkin nasib saya tak sebaik korg..nasib kita tak same kan..tawakal je la..;)


ok, bai wok!
TQ read this :)



p/s : tak nak citer banyak sgt pengalaman, kang kwn2 yg mane anto ke taska same takut pulak..huhu





1 comment:

Tengku Fauziana said...

kesian zara..
same la dgn kita ni bila anak xsihat jee..pastu pasal baby sitter terus rasa nk berhenti je keje ken..eemm..
sama-sama la kita bersabar ye makmak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails