I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, November 12, 2013

Resepi Puding Roti Coklat Chips Simple!




Hai wok!

Sekarang tgh dlm mood membaking..huhu
Macam2 resepi saya cuba..Salah satunya Puding Roti Coklat
1st time buat puding roti ni..
Memang teringin sgt nak makan since jaman peknen lagik..


Jom tgk resepi yg mudah & simple !!




Puding Roti Coklat Chips Yg Simple by dakcik



Bahan2 A :

Roti butterscoth 1 bungkus ( nak guna roti biasa pun boleh..tp butterscoth lg sdp!)
800 ml susu segar @  susu penuh krim (susu Dutchlady Full Cream)
Coklat chips/kismis ikut byk mana u olls suka


Langkah Pertama :


** Panaskan oven pada suhu 180 celsius terlebih dahulu.. api oven atas bawah..





Koyakkan roti dan masukkan dalam loyang yg telah di griss dgn butter terlebih dahulu.. saya potong bentuk 3 segi je sbb cntek sikit bila bakar nti





Lepas tu, taburkan coklat chips yg u olls suka.. saya tabur kat dalam roti sekali.. sape2 suka kismis boleh isi jugak..



Lepas tu tuang la susu..sambil tekan2 roti tu bg meresap susu ke dalam roti.. saya main tuang je susu  tu, malas nak sukat2.. hehehe..asalkan roti tu dah terendam dgn susu



Hasil rendaman..  biarkan jap.. meh kita sediakan bahan B..
(eh sy tmbh 3 kpg roti gardenia biasa yg telah disapu butter kat atas.sbb nk bg lg byk..hihi)

Bahan B


1 penutup esen vanila
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu 
2 biji telor ayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula kastor 


Langkah kedua :




Masukkan semua bahan B dalam bowl ..kacau guna whisker sampai sebati..




Rupa dah sebati




Lepas tu tuang je ke dalam loyang berisi roti tadi..



Bakar selama 40-45 minit ye.. 


Dah siap bakar biarkan seketika dlm oven..dalam 5 minit gitu..



 Hasil selepas di bakar.. bukan hangus ye itam2 tu..tu coklat yg sy tuangkan tadi..


 Dan hasil yang telah dipotong






 Curahkan sos kastard utk penambah perasa..(Bahan C)



BAHAN C
  1 tin susu cair
     2 sudu makan tepung kastard
    2 sudu makan gula biasa

Cara-cara :

Masukkan susu cair, tepung kastard dan gula ke dalam periuk. .Gaul rata2 sampai tiada lagi ketul-ketul kecik..Lepas tu masak atas dapur dgn api yg sederhana...Kalau nak sedap lagi saya tambahkan sikit susu Dutchlady Full Cream (Lebihan tuang ats roti td).Kacau sampai jadi likat sikit (agak berat) dan tutup api.

Kakak pun suka puding roti ni!


Selamat mencuba!

Note: Nak lagi sedap makan bila puding tu sejuk..kuah plak simpan dlm freezer..nak makan bru tuang..perghhh! mmg sedap tak terkata wok!









7 comments:

ibuafiqahhuzaifah said...

dakcik:

akak 1st tgk kat fb meleleh..
nk cuba ler..
nnti nk copy resepi ek..tq..

LYAfrina said...

waa..meleleh dah tgk..resepi baru ni..leh try gak nanti..lg pon simple sgt caranya

NURUL JAMIAN said...

eh dah ada rupanya resipi baru perasan

NURUL JAMIAN said...

eh dah ada rupanya resipi baru perasan

dakcik said...

Kak irnie: sila sila..;)

dakcik said...

LYa : aah simple sgt! try k! ;)

dakcik said...

Nurul : ha, kan dah ade resepi..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails