I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, November 18, 2013

Resepi Puding Triffle




Hai wok!

Jangan nak monday blues sgt lah, marilah kita tgk gambar makanan ok? hihi


Kali ni nak share Resepi Puding Triffle pulok ;)
Jom tgk resepi dari dakcik!


Puding Triffle Yg Simple by dakcik



Bahan-Bahan utama :



1 kotak cristal jely - brand Nona (tapi perasa strawberry lg best)
1 tin susu cair
Tepung Custard
1 tin fruit cocktail / buah pic /strawberry/anggur 
Kek swiss roll

Langkah 1:( Penyediaan lapisan kek bawah )




 Potong kek swiss roll ni..ketebalan ikut suka u olls la..suka tebal potong tebal mcm saya ;)
* hari tu saya guna 2 kek swiss roll sbb nak susun selang seli..sbb dpt rase byk perisa kek *




Lepas dah potong susun kek dalam mangkuk mcm gambar atas tu..tak pun ikut kreativiti masing2..
* pakai mangkuk kaca 4 segi comey sikit..*




Lepas tu make sure segala lubang yg ade diantara kek2 yg dh disusun td ditutupkan dengan cebisan kek jugak..then kita perlu lenyekkan/mampatkan kek tadi supaya tiada ruangan kosong


Langkah 2 : ( Penyediaan custard)



Bancuhkan 3 sudu besar tepung custard ke dalam periuk



Tuangkan susu cair ke dalam tepung tadi..kacau sebati & curahkan air (sukat ikut 1 tin susu td) ke dalam bancuhan td



Ok..dah sebati..means dh tiada ketulan kecik2..pastikan betul2 yek..nanti custard masak tak cantik.
* ok, warna kuning yg teramat tu adalah dr tepung custard jenama Gemini..mmg warna dia menyelah wok! *
sabo je lah!




Dah sebati masak atas dapur api yang sederhana..kacau.



Lepas tu, curah gula 1 senduk (jgn byk sgt nti manis)



Nak lagi sedap curah sikit susu Dutch Lady Full Cream ke dalam bancuhan tadi..Make sure lepas dah isi semua ni kacau tanpa henti..sbb nanti adunan ni makin lame makin pekat.



 Bila adunan menjadi likat mcm dlm gambar atas tu & nampak buih2 kecil meletup-letup comel tu terus tutupkan api..Jgn biar lame nanti adunan jd keras.



Lepas tu tuangkan bancuhan custard ke atas kek yg telah disusun tadi.



Ratakan bancuhan mcm dalam gambar tu..
* eh kuningnya custard i * ;P




Lepas tu hiaskan dgn buah-buahan..ikut suka u olls okey..
* Note : tekan sikit buah2 ms isi tu sbb nanti tak nak bg floating bila curah jelly *

Langkah 3 : (Penyediaan Jelly)



Sukat air sebanyak 400ml air
* sy pinjam pakai botol susu Zara sbb kat umah takde penyukat air yek wok *
hahaha



gini gaya org xde bekas penyukat air..hahaha maluwwwww je! :P




1 paket jelly crystall dibancuh dgn air yg disukat tadi



Masakkan bancuhan jelly ni atas dapur..Kacau sebati sampai gula dia hancur.Bila jelly dh larut tutup api & boleh tuang atas puding td



Tuang jelly sampai menutupi puding & buah sepenuhnya



 Hasil selepas curah jelly

Ok, ni sbg tambahan jek dr saya sendiri..huhu..try & error org kate..
Terpulang pd u olls nak try atau tak ;)

Nak bagi triffle kita bertingkek-tingkek, sila ulang proses dari Langkah 2 tadi..iaitu tambahkan custard sekali lg atas curahan jelly.
Mcm ni ,

bancuhan custard dia atas
 * Eh nak curah jelly lg sekali pun boleh atas ni..just ulang step dia okey *

Lepas tu, atas bancuhan custard tadi saya nak tambah isi whipped cream..

Pukul whipped cream sampai kental mcm ni

Whipped cream yg dh siap pukul jd kental


Lepas tu masukkan dalam piping bag utk memudahkan hiasan




Hias ikut kreativiti masing-masing yek..Ni hasil tangan org tak berapa nak seni..hehehe


Hasil dah siap hias guna whipped cream



Tambah buah di atas cream itu tadi


Susun pun ikut suka okey..janji cntek ;)


Tekan sikit buah2 tu, supaya dia melekat ke dalam..tak terapung




Oleh kerana whipped cream byk lebih , so better penuhkan saje di atas puding tu..tak membazir kan :)

Dan 




 Hasilnya !!



Triffle ku :)

Selamat Mencuba!

Resepi  yg simple dari dakcik..eceh! ;)


eh pic bwh ni , masa 1st trial buat puding Triffle..



Rupa setelah dipotong


suka dgn hasil colourful dia..;)

eh, ok bai wok!






19 comments:

Tengku Fauziana said...

dulu pernah buat tp mc mxjadi sbb kastard dn jeli mcm bercampur...huhuhu..
nti mahu try lg..

ruziyatul mona Adzibi said...

sama macam tengku fauziana, kakmona buat tak jadi.. awat hng buat elok ja (tak puas hati) kena try lagi nih.. haha

LYAfrina said...

comeynyer deko kat triffle ni.. pnh mkn y kwn buat, tp x pnh buat sdri..igtkan susah.. sng jer ye... tp mmg sedap.. ada msa nk cuba buat jugak..

princess ayzam said...

tumpang tnya..whipping cream tu guna y dairy or non dairy?maaf ye..sy bdk bru blajar..hehe..;-)

dakcik said...

princess :

Saya pakai yg non dairy..beli jenama ni RICH Non Dairy Whiped Cream..
yg ni paling best rase dia!!

AOAC Method said...

Tq saya dah try resepi mmg menjadi..

Rosma Ayie said...

Sdapnya..saya ni bhan da ada..cuma buah fresh xbli..asyik btguh je nak buat..

Jom sggah blog saya.
www.rosmalizacabei@blogpost.com

Arinie Ghazali said...

Meriahnya. Best buat masa raya ni

nadzim bakri said...

ya ampun
Sedapnyer.....

nurul azira said...

sis, klau guna kocktail air buah 2 letak ke xyah?

dakcik said...

nurul azira :
Air koktail tu tak yah isi banyak..just siram sikit pada kek utk lebih lembap..

Sharifah Nurulkamariah said...

Sedapnya..boleh try ni..

Annis Nis said...

dh lama sy cr resepi ni. nnt nk try la

adamakna said...

Wah! TQ Sis.. Detail dan menarik sangat resepi Sis bagi. Mesti cuba.

nurul said...

sangat detail resepi ni..i like it..nk try buat lahh ..tapi nape xbagi copy..?hahahhahha ilmu sebaiknye di sebarkan biarpun ia nye hnya resepi

izzahsafwan zainhussin said...

Alhamdulillah ..gugel punya gugel sy terjumpa blog ni..saya tr lahmdulilh menjadi.. tq dakcikain hihihi

hajar ayunie said...

Lapisan kastard tu kna sejukkan dulu x? Saya pernah cuba tapi hancus..

Raihanah Ahmad said...

sedapnya nampak, kena cuba buat ni

dakcik said...

hajar : tak perlu tunggu sejuk sgt pun takpe..janji mcm dah keras sikit..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails