I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, December 9, 2013

Banjir Terburuk di Kuantan & Pantai Timur




Hai wok!

Lame betul rasenya tak update belog..
As u olls semua tahu kan, baru2 ni terjadinya banjir terburuk sekali di Kuantan , Kemaman khususnya & Pantai Timur amnya..




Tak terkecuali kampung saya & encik suami juga terkena banjir..semua ahli keluarga yg tinggal di Kuantan menjadi mangsa banjir..Di Kampung Permatang Badak, Taman Sepakat, Sg.Isap, Bt.6, Perumahan Inderapura, Taman Indera Mahkota dan byk tempat lagi sebenarnya kan..



Kawasan rumah mak saya # Permatang Badak
 Kalau tgk gambar kat atas tu, belakang rumah mak saya adalah rumah arwah nenek saya & pakcik saya..Adik beradek mak saya masih lagi tinggal di rumah tu..Semuanya diminta pindah ke kawasan penempatan banjir iaitu di Sekolah Rendah Permatang Badak..lokasi sekolah berhadapan dgn rumah saya jek..Tapi kawasan sekolah pun naik air..

Mak & ahli fmly lain pindah pada waktu subuh iaitu setelah air mendadak naik ke paras bahaya..Gambar atas tu adalah semasa waktu petang selasa..malamnya air makin naik sehingga ke paras pinggang..nasib baik mak, adik & fmly lain telah berpindah awal-awal lagik..


Kawasan rumah makcik saya
 Gambar2 kat atas tu saya dapat pagi rabu..whats app dari sepupu sebelom line telefon dah susah dapat coverage & sebelum bateri fon masing2 out..

Jalan utama iaitu simpang ke Kampung Permatang Badak # Rabu (4/12/13)
 Masa ni kebanyakan fmly termasuk fmly mertua semua dah pindah..sbb hari Rabu tu adalah paling teruk air naik mendadak..smpaikan jalan2 utama terputus..antaranya jalan utama simpang ke kampung saya terputus..nak lalu kena naik bot..Depan sikit pade simpang ni adalah kawasan perumahan rumah mak mertua saya Taman Sepakat..juga dinaiki air sehingga ke paras dada.



Rumah Abg Akem
 Hari Selasa lagi dah dapat whats app dari fmly mertua iaitu rumah Abg Akem adelah salah satu rumah yg mula2 dinaiki air..kawasan rumah dia kat Bt.6 Jalan Gambang..Memang kawasan ni naik air dlu..Lepas tu dpt info rumah mak mertua pulak air naik dan mak mertua dah diarah pindah ke Sekolah Paya Besar..



Dalam rumah Abg Akem # Bt.6

Dalam rumah mak mertua # Taman Sepakat

kawasan luar rumah/garaj rumah mak mertua

Bhg dapur rumah mak mertua

Paling kesian rumah abg akem lah..dia kan baru pindah ke rumah baru dia..baru je lepas buat kenduri doa selamat masuk rumah 2 mggu sebelum kejadian banjir ni..peralatan rumah semuanya baru..semuanya habis..kesian sangat..tak mampu berbuat ape..redha je la tgk barang basah kena air..itu yg Abg Akem cakap..


Lepas pada tu, masing2 dah pindah..dan dengar air pada Rabu malam tu pasang lagi..area Sg Isap paling teruk terjejas..rumah kakak encik suami smpai nampak bumbung je..kitorg yg kat sini dgr semuanya sedih sangat..tak tau nak buat ape..ikutkan hati ari Khamis tu mmg nak balik KTN je..nk blik hantar bantuan makanan terutamanya bila fmly ckp ssh betul nk dptkan mknan apatah lg sesuap nasi..baju pun basah..bantuan yg diberikan mmg lmbt..sebabnya mmg byk lg tmpt kne bnjir dan ramai lg perlukan bantuan..yg mane terperangkap dlm rumah..sehinggakan Abg ipar saya sendiri pon terperangkap dlm rumah..diselamatkan oleh adik beradik sdri jek..sbb pihak bomba tak menang tangan katenya..hurmmm :(

Encik suami kat rumah sini pun mmg tak senang duduk..col pihak bas express nak tanya adekah bus boleh masuk ke Kuantan lagi atau tak..tapi malangnya bus pun tersangkut dalam banjir..Laluan utama nak masuk ke Kuantan mmg terputus..exit Gambang tak leh lalu..byk kete tersekat..highway bypass Bukit Rangin pun tutup sbb air naik melimpahi jalan & air sgt deras!
Bandar Kuantan mmg lumpuh! Tapi tak paham kenape masih tak isytihar darurat di Pahang??
Bekalan api takde,bekalan air takde, bantuan kemanusiaan lambat,...
betul2 dugaan..

Setiap hari call mak, tanya keadaan..duduk di kawasan penempatan banjir pun seharian kelaparan..tiada bantuan makanan disediakan..memang sedih..last sekali adik, makcik & sepupu beranikan diri balik rumah sendri mengharung air yg paras pinggang tu utk masak nasi kat rumah..dah siap masak bawak ke tempat pusat penempatan dan makan beramai2..makan pun ala kadar je..nasi ikan masin,,jumpa udang dalam air buat goreng..sedih dgr mak cerita dlm fon mase tu!
Hoiiiii! hati mase tu jugak nak balik!

Tapi mak kate tak payah balik lagi, sbbnya jalan byk tutup..xde letrik..xde air..xde tmpt nk tinggal..keperluan xcukup..dgn anak2 kecik saya lagi..
saya pasrah! :(

Dengan fmly mertua dh lost contact sejak Khamis tu lagi..sehinggalah Jumaat baru tau keadaan diorg..Semuanya tinggal di rumah Abg Akem setelah air kawasan rumah dah surut ..lega kami kat sini.

Saya pulak lost contact dgn fmly saya pada hari Jumaat..sbb mak saya bgtau bateri fon dah nak abes masa last call tu ..risau hati ni mmg tak terkata..Bila dapat dihubungi Sabtu malam tu barulah lega..sbb dgr mak ckp diorg semua dah balik rumah masing2..air pun dah surut beransur-ansur..Alhamdulilah

Now, hari ni (Isnin) Alhamdulilah mentari dah muncul semula..Semua ahli fmly telah balik rumah masing2..
Semuanya dah start mengemas sikit2..

Ni keadaan terkini ,

Rumah mak mertua # Taman Sepakat

Sebahagian besar barang2 rumah terpaksa dibuang kerana rosak akibat banjir..kate kakak hampir semua totally rosak..sedih sgt..tu rumah mak mertua saya..rumah mak saya pulak ntahla mcmane keadaanya..mak cakap almari semua dah roboh..rosak..

Redha je la..:(


InsyaAllah Rabu ni kami akan balik ke KTN utk meneruskan misi membantu ape yg patut & termampu..
Bukan tak nak balik awal, tapi masalahnya ade jugak kt sini..cuti saya betul2 tinggal hujung nyawa jek..Ni ha pulak kena bawak anak2 ke opis..sbb mak saya masih di KTN menguruskan hal di sane..

Rabu ni akan balik & saya akan habiskan cuti rehat saya di KTN utk membantu keadaan di rumah saya & rumah mertua saya..



Dugaan kali ni lagi hebat berbanding tahun 2001 dulu..
Paling sedih apabila situasi banjir ni pun nak dipolitikan!
Hanya mampu bersabar & redha dengan ujian Allah..




ok, bai wok!



 sehingga ketemu lagi apabila semuanya telah selesai..:)






p/s : kredit to page KUANTAN kat Facebook..sebab page ni banyak membantu dari segala update terkini keadaan banjir di KUANTAN dari awal sehingga ke hari ini..TQVM KUANTAN (FB)..TV? jgn harapppp..liputan banjir yg sgt terhad!! sedih!






2 comments:

NURUL JAMIAN said...

Ada member blogger tu dari Kuantan jugak rumah dia banjir teruk jugak. Nampak bumbung je. Kasihan sangat. Dahlah dia pun tengah sarat pregnant. Semoga cepat-cepat surut air banjir di Kuantan

-Sara- said...

sedehnyaa.. mmg kalini teruk sgt.. dugaan thn 2013.. hrpnya ain slmt smp ktn arini yee.. take care..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails