I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, September 26, 2013

Anak-Anak ku




Hai wok!

Lame tak update kan..huhu
Minggu lepas saya cuti seminggu..nanti la story ke mane saya pergi..

Hari ni nak cerita pasal anak-anak ku..:)

Kakak Sopea masih sakit..keadaan dia masih mcm tu..
Ada hari ok ada hari tak ok..
tapi sepanjang minggu ni agak terok sikit.eh terok banyak..
Saya dah tak tahan tgk dia derita..a lot of suffered i think!
Semalam decide bawak ke Pakar again..
Jumpa Doc Noh , specialist dermatology Ampang Puteri..
Nanti detail saya kongsikan kat next entri..
boleh cerita panjang lebar berserta gambar sebelum selepas treatment..
The most hardest decision for me..Berbelah bahagi..
kalau boleh belah dada tgk hati mesti nmpak kan? 

Si adik pulak, so far alhamdulilah..
Sehat & makin sehat i think sbb makan banyakkkkkkkk..syukur
Tp ade sikit naik rashes..perlu refer pakar tu jugak..takutla mild ekzema bru nak mula kat dia..
But i hope no lah..i'm scared! no.no.no plis don't think -ve
Yang lain-lain adik okey..
Dah boleh merangkak laju..1 rumah dh abes tawaf!
Dah boleh berdiri sambil berpaut kat mane dia rs nak..asal boleh je dia
Dah berdiri tu boleh la meniti 2,3 langkah ..so fast!
Adik now 8 months old..
Dah pandai bergelak ketawa mengekek..
rambut je belum tumbuh dgn lebat lg..tak macam kakak dia..cpt panjang..

Ok, tu je yg sy ingat buat setakat ni..huhu
Maklumlah byk urat putus ms bersalin kan? hahaha..alasan sangat!!



Jom tengok saat kemesraan dua beradik ni !
so precious! :)















No words can describe bila tgk aksi mereka mcm ni..
i'm so touched!
Moga menjadi anak yg selalu dpt membahagiakan kedua org tua mu..
Amin




LOVE U SO MUCH!!







Friday, September 13, 2013

Pergi Beraya





Hai wok!

Cerita ni dah lame..cerita Syawal lepas..hihi..Raya pun dah habes..

Seminggu selepas cuti raya dan dh balik KL tu, we olls ke Open House Kak Bb di Selayang.
Semua ahli family dari KTN berkumpul di rumah kak bb pulak..
Pergilah sane memeriahkan suasana.
Tapi sory lah, gambar ms kat umah saya je ada..ms kt rumah Kak bb takde yek..huhu

OOTD ;)
* ayat instagram sangatttt! *

Mama # Zara # pink

Mama # Sopea # Zara
 Masa ni Sopea tgh sakit..nampak kan muka dia bengkak..
pakai topi sebab rmbut bru je kene potong jd pendek..
Lagi pun kepala dia banyak luka..bila kene angin pedih dia kata.tu pakai topi.topi pun adik punya :P


Tak leh tgk kakak..kesian sangat
 Minggu selepas (Jumaat) tu pulak pergi beraya rumah Wani * sorry gambar takdek *
Makan sate, ketupat palas dr Kelantan yg sedap gila tu..
Tapi durian Pais bagi mmg terbaekkk! :)

Tetiap tahun beraya rumah geng-geng, so thn ni harus pergi jugak..
Lgpon diorg dah berapa kali dtg rumah tgk Sopea sakit pas balik raya tu..so kunjungan balas la ni :)

Hari Ahad pulak ke rumah Azie..
Katanya dia buat bakso..eh bibik buat..hihi
So marilah kita beraya bersama-sama..


nak makan bakso

Ptg gitu we olls sampai..Wani lepak kejap je sbb dia ade open house kat kwsn perumahan dia pulak.
So tinggal la saya, ma, sopea & Zara kt rumah azie.lepak sampai malam.
Sbb si encik suami ade reff bola ptg tu..so tunggu dia habes keje baru leh balik

Masa ni Sopea still sakit jugak..tp ok sikit sbb muka dah tak bengkak..
Dia suka jumpa hafiy..boifren lama..
rindu letewwww! eh? hehehe


Main game same-same..Subway surf!
 Suka sgt tgk diorg main bedua..kejap ketawa..kejap gaduh..kejap Sopea mrh Hafiy sbb Hafiy kacau dia nk tido..hehe..si Hafiy pulak siap panggil Sopea tu Qaceh..
Qaceh, jom main tete! Qaceh itu Qaceh ini..
hahahaha
Lame kan tak jumpa Sopea..tu tersasul Qaseh jek..sbb selalu main dgn Qaseh je dlu.
Bila dah lame kat rumah org mula lah, bercamwhore lah.bosan tak tau nk buat ape


Ma dengan Zara

Cantik susunan kan? Ma dengan anak-anak dan cucu-cucu

Kemain sopea peluk boipren..hehe

Pastu Azie sediakan dinner utk we olls makan sebelum balik..
Wahh bagus besan i ni! eh? hihi

Makan nasi lauk tempoyak ikan bilis petai! terbaekkkkkk wok!
Bila encik suami dah siap keje dia..kami pun beransur nak balik dah..
Seharian kat rumah orang..Asek makan jek

Sebelum ke kereta Sopea sempatla bergambar kat taska bawah rumah Azie..
Rindu sekolah la tu kakak..





Okey, dah! marilah kita pulang ye

Thanx Azie & Wanie !
Nanti-nanti we olls datang lagik :)





Wednesday, September 11, 2013

Simptom OCD ? Apa tu ?




Hai wokwok!


Minggu ni perasan tak sy banyak update belog kan? ke tak perasan ..huh
Itu tandanya saya is goyang kaki kat opis ni..boring sbb bos tak bagi keje + dia outstation..


Bila kelapangan ni, saya banyak baca belog kawan-kawan..belog gosip tak tinggal! haha Org cakap release tension sikit..maklumlah dalam kepala otak saya ni macam-macam kot pikir..

So utk release kan otak sikit marilah kita buat sesi membaca..


Saya sangat suka baca 3 belog famos amos ni..antaranya Kak elly in wonderland, Kak Fillanie, (eh suka-suka haku je panggil diorg kak :P ) dan Chooyaya @ Suraya..wajib okey baca tetiap hari! Kalau diorg tak update sehari tu mesti rase bosannya..mcm tak lengkap kehidupan seharian ku..cewah! kalo diorg baca ni konpem ingat haku bodek..hahaha



So, bila dah baca tetiap hari kan, saya rs tertarik sgt dengan tajuk simptom OCD..Suraya tu ada update & terbaru Kak Elly pon ade update..wah cam teruja nak update jugak sekali..nak sharing :)



Bila dia tulis tajuk   Siapa Ada Simptom OCD Angkat Tangan! saya laju-laju angkat tangan depan pc..haha bajet dia nampak le kan..:P



Wah baru tau ni rupanya ini adalah satu penyakit..Ok sikit pencerahan mengenai simptom OCD..OCD is (Obsessive Compulsive Disorder)." Basically OCD punya simptom ialah, nak rumah kemasssssssssssssssss jer." Sikit petikan dari belog Suraya..nak tau lebih try google..or baca kat belog dia..



Senang citer penyakit ni sentiasa nak benda or something kene kemas dan cantik..Walaupun badan penat ya rabbi tetap nak tengok keadaan sekeliling kemas tersusun rapi cantik mata memandang! Ada tu sanggup bangun tetengah malam kemas rumah sbb tadi tak sempat kemas..pastu suka pikir benda remeh temeh..ha tu la penyakit saya! 



Ooo, baru ku tau tu adalah satu simptom OCD..Bahaya jugak ni, sbb kata Suraya tu kalo badan kita terlalu penat jantung pump terlalu laju or kalau tak cukup rehat boleh jadik low blood pressure.


U olls ada macam saya tak? huhu..saya ni kalau dah set dlm minda balik keje nak basuh baju, kemas rumah, sapu lantai ke mesti smpai je umah terus nak buat.letak beg salin baju takpon belum sempat salin baju konpem terus terjah dapur dlu..tgk keadaan dapur ok ke tak..bersih ke tak..hahaha

Kalau dulu ambil anak2 kat taska, balik rumah letak anak2 depan tv, terus tuju ke dapo..encik suami dah sibuk g padang bola time tu..mula pergi kemas dapo..padahal sebelum pergi keje tu tak masak pon..haku pun tak tau ape yg bersepah ntah..tapi tetap nak lap-lap dapo..lap-lap kabinet..susun pinggan ikut urutan tinggi rendah..ayoooo too perfect kan? oo itu namanya simptom OCD..hahaha

pastu ambik penyapu nk sapu lantai..pdhal baru nmpak selai dua rambut kat lantai terus rase kotor seluruh rumah..dan-dan tu jugak nak sapu..bila baru stat nk menyapu mula lah si Zara merengek nk isap susu takpon bery..takpon si kakak sibuk punggah mainan dia..ayoooo! mula la saya membebel sbb tak sempat buat keje  yg mana dh set dlm minda kat opis tadi..ha, masa tu la saya stat hangin satu badan sampaikan encik suami pon kene tempias! dia balik dari main bola haku muka masam mencuka! sbb tension tak sempat buat keje satu pon! eh bang, tu simptom OCD tau! jgn marah okey! hahaha


U olls rasa parah tak penyakit ni? saya rasa parah kot sbb saya nak too detail & too perfect! Pdhal badan saya ni tunggu nak rebah je..penat toksah cakapla kan bila dah setel buat keje semua tu..tetiap hari kot saya mcm tu..sebelum g keje sempat lagi kemas rumah..bantal susun senget pun saya tetap nk betulkan..padahal dh nak keluar rumah g keje dah tu!


Saya rasa saya mcm ni dari saya zaman sekolah lagi..Dulu-dlu mak saya keje..bila balik sekolah, tinggal bedua jek dgn adik..balik tghari tu dahla kayuh beskal..balik tgh hari panas buta..balik letak beg cabot kain tggl baju sekolah je terus g dapo kemas..sapu..siap basuh kain..dlu saya basuh kain pakai tangan tau..sebesen kain..kalo basuh tu pun nk kene ikut jenis..basuh baju dlu..letak tepi..pastu basuh seluar..letak tepi..pastu last sekali baru suar kecik,bju kecik..hehehe..parah ni! kalo jemur pun tak boleh senget..kene straight je..too detail kan?

tapi skrg ni, part basuh baju mmg part encik suami..so dia lah buat semua..tp dia pon detail jgk tau..kalau basuh baju mmg dia asing..1 trip baju jek.1 trip lagi suar jek..jemur pun siap susun cntik-cntik pakai hanger..ha, abg pon ade jugak OCD ni...hahahahaa

Now, mak saya dah stay dgn saya sekali kat Putrajaya..tlg saya jaga anak-anak  since kakak kene sakit teruk skg ni..so we olls dah serumah..mak saya dah tau sangat perangai anak dia ni..dah masak sgt org kata! bila balik keje salin baju, cium kakak cium adik..bg adik susu bdn..pastu zasss bangun kemas dapo..maklumlah, mak saya duk rumah mmg memasak sendiri..walaupun ma dh kemas pas masak tghri td saya tetap nak lap-lap jugak..takleh tgk botol garam senget2..susun bagi straight..minyak tumpah setitik pon tak leh tgk..terus laju-laju lap! hahaha..
Pastu amik penyapu sapu satu umah..walhal ma dah sapu sebelum saya balik..lap habuk kat kabinet..kat frame gambar..pdhal semalam baru lap..eh hari ni habuk dah banyak balik..ayooo OCD ni teruk betul kan?

Sib baik ma haku ni paham anak dia camane..kalo buat org lain mesti dah pikir lain..
Tambahan pulak skg ni since kakak sakit balik yg mana budak ekzima tak boleh ada habuk or kotor-kotor lagilah bertambah ligat saya buat keje.Mop tu dh jd 2x seminggu..habuk kat kabinet lap tetiap hari..sapu 2 or kdg tu 3x sehari..nmpk habuk kuping kakak terus amik penyapu sapu 1 umah..penat wooo! tapi selagi tak buat selagi tu tak tenteram!

Kalau encik suami yg tlg sapu or cuci toilet mesti saya akan check lepas tu..tgk menepati piawaian sy tak..haha..hati tu rs tak senang je sbb bkn diri sendiri buat..:P

Macam nak masuk tido bilik, saya akan pastikan ruang tamu kat luar kemas..bantal dah susun straight..buai adik susun tepi..tikar tak boleh senget..mainan kakak dh siap kemas duk tepi dinding..ubat-ubat kakak tersusun elok dlm bakul..pampers adik pun susun elok2 letak atas meja.takde cawan or pinggan tertinggal atas meja makan..sinki dapor bersih takde pinggan or cawan yg tak basuh duk penuh dlm sinki..lap-lap dapo..pastu baru masuk bilik nak tido! baru tenteram nak tido lena..so takde la nk bangun tetengah malam kemas senyap2..haha see OCD le tu..salahkan dia! 

Bangun esok pagi sebelum mandi or selepas mandi pegi dapo masak air, pastu susun pinggan cantik-cantik..buka sliding bg cahaya pagi masuk..pastu baru pergi siap-siap nak g keje..kalau lambat bangun mula lah membebel sbb tak dapat buat keje seme tu..sampaikan katil pon tak sempat kemas mula lah sampai kat keje rasa tak tenteram..sbb tggl rumah dlm keadaan bersepah..Tapi bila balik keje tgk ma dah tlg kemaskan..lega sikit..tapi nak jugak repair bg lg kemas! ayoooooo!

kat opis pun sama..nak kemas jeeeeeee..tak kira lah bilik bos ke bilik sendiri..mesti nak nmpk kemas dan tersusun..setiap hari sebelom balik keje kemas tempat..kalau nmpk telepon tersenget betulkan bg straight..table planner paling pantang kalo nmpk senget! kene duk elok atas meja ok!

tapi kadang tu ade lah bertolak ansur sikit dgn badan ni..takde la kronik sgt OCD saya ni..kalo mmg tak laratttttttt sesangat baru saya tak buat..cth mcm mop lantai..kdg dtg hari malas sekali seminggu..tak pon sebulan sekali..tapi sapu wajib tetiap hari..dlm kabinet simpan barang xde la nk susun bg semua kemas..susun ikut tinggi rendah..susun ikut jenis..ade jugak campor aduk..hehe..pastu kalo org / family dtg ramai-ramai kat rumah tak kan nk sentiasa kemas je kan..masa tetengah ramai org tu saya nk susun semua bantal or tikar or ape2 je la yg dh senget tu bg straight..tak pon masa org tgh mkn pastu ade tumpah nasi kat lantai ke terus nak sapu dpn org..ish kang ade kene siku dgn encik suami..hahahaha ampuunnnnnn!

tapi kalau benda or kuah ke tumpah kat tudung or baju kwn2 ms keluar makan dgn diorg tu mmg terus saya tegur! tak caya tanya Azie..sbb dia selalu kena tegur..sbb dia je la selalu makan tumpah..sokmo ada! kan Azie? hahaha

okey lepas baca OCD ni boleh memudaratkan saya suatu hari nanti, boleh bawak penyakit lain so mulai hari ini saya akan cuba berubah sikit..saya cuba tutup mata tgk benda2 halus kat lantai..tgk benda2 senget..tgk pinggan susun tak sama rata..saya cuba okey! janji! sbb saya sayang badan saya..hihihi..Buat mana yg mampu..Tak nak push diri sendiri dah..JANJI! ke janji dicapati ni? hahaha 


pssttt! Abg, lepas ni rumah tak tersusun sangat lah..hihi bini u takut kene sakit jantung  ;)



Saya leteww ada OCD! ;)



p/s: Tapi u olls jgn bygkan rumah saya ni perfect sgt tau..ade jugakla sepah sane sini..brg tak susun elok..sbb sy bukan OCD kronik sgt..hihi




eh, ke semua perempuan ada simptom OCD ni?? hehe



Monday, September 9, 2013

Merdeka!! yeayyyy dah boleh makan :)





Hai wokwok!
Bila tengok muka adik rase mcm kesian kot sbb langsung takde cerita tumbesaran dia..
baru anak dua tu, dah tak pndai bahagi masa & kasih sayang..hurmm

Alhamdulilah, Zara or Damia or adik membesar dgn jayanya.
Walaupun hari tu ade kisah sakit sampai kene warded di hospital masa bulan puasa lalu.ha story tu pun tak sempat nak cerita lagi kan.ok fine rase bersalah!
nanti flashback okey wok :)

Now, Zara dah merdeka! hihi Merdeka dalam erti kata baby..Merdeka yang dah start boleh makan

Masa dia kene warded sbb cirit birit berdarah hari tu dia baru masuk 6 bulan..memang saya tak bg makan pun..
Doc syak sy bg makan awal sbb usus dia luka kan..No No No doc! selagi belum 6 bulan saya memang takkan bagi..lagi-lagi bila jadi kes mcm nie..fobia kot!

Lepas keluar hospital, saya masih takut nak bagi dia solid food..means her first solid food
takut usus dia luka balik..maklumlah baru discharge & usus baru baik..
so sy lewatkan sikit pemberian makanan pertama dia.
Walaupun ade org cakap-cakap dh boleh makan ni, dh boleh bg nasi ni..patutla anak kecik, rupanya tak bg makan..hurm so typical!

Dalam umur 6 bulan lebih 2,3 minggu jugak baru saya try..
Itu pun her first solid food ialah puree apple..home made
Tgk selera & keadaan dia makan ok..saya ikut 4 days rules.iaitu makan benda yg sama selama 4 hari.
utk tgk alahan dia pd sesuatu makanan.

Bila ok, saya try bg puree pear plak..
same jugak 4 days rules..
Alhamdulilah ok..Saya buat mcm tu sbb doc suh try bagi makanan yg lite-lite je..
jangan heavy2 sbb utk bg usus dia proses senang.
maklumlah usus manja ngat !

bila saya bg semua ok, saya try bg puree buah-buahan yg ready made plak..jenama Heinz tu kan..
macam2 jenis la beli..nak tgk pada keserasian dia dgn makanan bkn home made.
saya kene try & error..bkn ape kdg2 doc kata bila kita buat makanan @ home made food tanpa kita sedari ada bakteria yg kita sendiri tak sedar.tak kira masa penyediaan or masa stim kan makanan tu..
bila yg readymade ni, kebersihan boleh dipercayai jugak..mcm makanan baby dr Heinz tu saya rasa penyediaan dia sama mcm penyediaan air Yakult..ade proses QC bagai kan? 
So saya nak try kesesuaian Zara dgn makanan readymade ni..perut dia tu yg penting boleh terima ke tak..

Alhamdulilah, penerimaan Zara ok..sama mcm homemade food saya buat.
Lega kalau saya tak sempat buat homemade food utk dia or emergency, at least saya tau Zara boleh juga mkn readymade food..:)

Tapi takde la saya bagi sokmo..kebanyakannya saya sediakan homemade food utk dia..
sesekali tukar selera boleh la :)





Merdeka! I Love Malaysia ! *tetiba *


Biasalah, bila nk buat homemade food ni kene ade food processor..
Benda alah ni saya dapat hadiah dari Opis lama..hadiah request ni ;)



Anak lain, blender pun lain
Antara makanan yg sy sediakan utk di blend..semua ni saya rebus/stim dlu

Brocoli



Kentang

Red Apple


Bubur nasi

Makanan yg dh siap di blender..masuk dalam tupperware buat stok simpan dlm fridge..
Konsep buat banyak-banyak, bila nak just ambil dr peti & panaskan.
Senang! hihi


Puree Carrot

Puree brocoli

Puree kentang

Bubur nasi


 Hasil!


ready nak simpan dlm fridge

Saya akan buat stok cukup utk 5 hari makan..iaitu waktu saya bekerja..Tiap hari Sabtu/ Ahad saya akan buat baru..makanan baru.perasa baru.bagi ada variety sikit..

baru lah dia selera makan..
Sampaikan si kakak pun sibuk mengecek makanan adik dia..padahal mane ada rase..original taste ni.
no salt..no sugar..no presevartive..gituuu! hehe

Alhamdulilah, Zara pun suka makan.eh sangat suka makan skrg!
Siap makan bertambah-tambah..

Rutin makan :
2x sehari..tak pun ikut keperluan dia..bila tgk org makan dia pun mcm terliur sgt.saya pun bg jugak makan buah..huhu

Paling pebret carrot, bubur nasi, puree peach,pic,pear,apple
kalo sayur, kentang, pisang lenyek mcm slow sikit dia makan.

Pasni leh try bg barli, bayam, pasta pulak..



Susu 4oz sekali minum habes


Dah pndai pegang  botol sendiri

 Time makan kene duk dalam walker..senang sikit nak suap..
Perangai bila makan,

Bila lambat suap menjerit mintak, pastu teran muka bagi merah..tanda suruh suap cepat!
sabar je laaaaa



Muka baru lepas makan



Happy tummy!



Kakak suap adik buah pic..seketul dia bg! dia ingat adik leh kunyah cm dia la tu


Alhamdulilah
Semoga adik Zara membesar dengan sihat yek.
Walaupun saya bz uruskan kakak,saya akan cuba juga buat homemade food utk adik.
Dia suka makan & saya suka tgk dia makan :)



Tq read this :)
ok, bai wok!






7++ months old - Zara baby





The 2nd buah hati  pengarang jantung!



Dah 7 months ye kamu.kejap masa berlalu.mama tak sempat lagi nak cerita pengalaman bersalin kan kamu tup tup dah 7 bulan umur..hihi .nampak sangat kat situ takde masa kan? ;)

Oklah, cerita sikit.kang tak adil pulak.kakak dlu cerita.turn adik buat-buat lupa..hihi
Sikit je tau..janji..klishe sgt! :P

16hb Jan 2013 (Rabu)
Pg tu saya masih kerja.Ptg tu ade check-up dgn Klinik like always tu..masa tu ade la sakit sikit-sikit.2,3 hari sebelum tu contraction mild & kuar coklat sikit.tp sy ok..still leh thn..sakit main-main kan.
Masa nurse cek perot dia kata ade contraction.tp tak kuat..pastu dia tnya awak tak sakit ke? eh, sakit.tp tak la sakit sgt..cuma ade la kuar coklat ckit.
Bila nurse dgr tu terus dia suruh ke Labour Room(LR) Putrajaya..dia takut terbesalin awal..pdhal saya takla sakit sgt pon.

Pergi la ke LR ptg tu jugak.ingat nk cek jalan je pastu terus boleh balik.tp tup tup dia tak bg balik.dia kate takut sy bersalin kt rumah la ape lah..biasalah kan doctor ni.bila VE baru bukak 1cm.Tapi kene warded.pasrah wokk!

17hb Jan 2013 (Khamis)
Duk kat wad dah.tp bukaan 2cm pagi..bila mlm 3cm.haih lame betul proses bukaan jln.Masa tu takdela sakit sgt.cuma tetengah mlm tu tak dapat tido sbb rs senak.igt nk bersalin dah rupanya jln bru 3cm.

18hb Jan 2013 (Jumaat)
Masa doc pakar round pagi tu, dia sendri akan buat VE.bila dia cek bukaan dah 4cm.so dia pecahkan air ketuban utk cepatkan proses bukaan jln. Bila dh pecah air maka turunlah ke Labour Room semula utk get ready.Doc pakar kata, diorg akan cuba buat saya bersalin normal.unleast kalo tak boleh, mmg c-ser la jawapannya.

12.00 tgh
Encik suami sampai.dia keje hari tu.so bermula la episod teman sy kat LR..dtg doc lain check VE ade kata dh 5cm..ade kata 4cm..ntahla..sedap la diorg duk seluk bagaikan.bergilir-gilir okey..haha
Ade doc kata buka 5cm tp still tebal.kepala pun jauh lg dr jalan.sy dengar ni macam dah boleh agak mcm c-ser je last ni.

3.00 ptg
Bukaan still 5cm.sakit kuat dh makin terasa.Doc tnya nak ubat thn sakit or epidural? sy tanya la prosedur dia mcmane..Doc ckp mcm cucuk ubat bius utk c-ser jgk kaedahnya. so pk tanpa tnya encik suami terus setuju amik epidural.sbb salah satunya saya pk sy ni sakit msti akan lamaaaaaaaaa.akhirnya akan c-ser.so baik ambik je la

4.00 ptg
epidural pun dah start..sakit td pun hilang..nurse tambahkan dos utk kuatkan contraction.tp sy rilek jek.still boleh balas wasap kwn2..hihi. sampai encik suami tanya, eh tak sakit ke? nmpk rilek je.tak mcm ms sopea dlu.mcm org tak betul dah.ni siap boleh tido lg..hihi.penangan epidural :)

5.00 ptg
Doc dtg cek jln.still 5cm.contraction makin kuat.tp kepala baby pun masih jauh.Doc dh bgtau diorg tak kan tunggu lbh dr 6jam utk kes kalo anak pertama dlu dh c-ser.so bila doc pakar check VE lagi sekali n terus decide c-ser.nangis kot sy dgr.sedih sbb kalo kali kedua pun c-ser means ketiga nanti pun konpem kne c-ser jugak.lepas tu kne ikat dah.:(

Doc ckp tulang pinggul saya kecik..kepala beby mcm tersekat.tu sbb dia tak boleh push laluan utk bg buka besar lg..kepala hanging..Nurse ckp nmpk je bontot besar tp isi je lebih tu..haha kemain nurse perli sy tau!saman kang! :P

6.00 ptg
Encik suami masih disisi..sy still di LR buat persiapan utk ke OT.tp bilik OT penuh pulak.ade kes emergency.so tunggu lah sampai tertido.sbb tak tahan mengantuk.

7.30 mlm
Encik suami nak balik rumah.mandi sbb dr siang td tnggu kan.so lepas dia balik tu tinggal la sy sorg tunggu nk masuk OT.nurse yg dr shift petang tu teman.baik sgt dia..tp memang nurse semua baik lah..rs diri ni disayangi ramai org..ceh! hihi 

8.40 mlm

Lahirlah seorang lagi puteri dgn berat 3.3kg dengan selamatnya.syukur

11.00 mlm

Call encik suami tanya kat mane..rupanya dia masih kt rumah..tgh basuh baju..hahaha..bini dia yg dh siap operate ni  call bgtau semua dh settled wok! cuma tunggu datang tgk jek ok! sabarrrrrrrrrr je laaaaaaaa kan.

Tulah al-kisahnya pengalaman bersalin kan anak kedua.Damia Nur Zara..


Lain anak lain pengalaman kan..

Dlu tak tau..skrg dah pandai ckit..




p/s : sian Zara, milestone dia pun tak sempat buat..skrg byk fokus kat kakak..tak menang tangan dibuatnya




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails