I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, October 31, 2013

Zoo Negara..Time to see animals!!






Hai wok!

Sepanjang 28 tahun umur saya, ni 1st time masuk Zoo Negara! hahaha bior betol??
Betol wokkkkk! 
Ma saya pun siap cakap lg..
" Kaklong, awok 28thn bru masuk Zoo..ma ni lagilah..doh umur 49 baru dpt masuk Zoo"...
erkkkkk...tu statement ke perli! hahahahaha

Oleh kerana dah berjanji nk bawak kakak tgk binatang, maka ke Zoo Negara lah kami..
Tu upah sbnrnya tau..sbb masa sakit hari tu ckp dgn dia,

Mama :Kakak, kalau nak baik cepat jgn garu tau..cepat baik cepat kita g Zoo"
Sopea : yeayyyy! nak g Zoo..nak tgk biri-biri!!
Mama : hoiii biri-biri tu kat umah nenek kt Kontan ada! hahahahaaha


Pergi Zoo ni tak seronok kalau tak ramai..so marilah kita ajk kawan joing sekali..Lagi pun Puyie (kwn Sopea) pun nak tgk animals jugekkkk..* wani & azie dah pergi hari tu *

Tiket masuk :
Dewasa - RM30
Kanak2 - RM6

Zara FOC..kecik lagikan..mane la tau ape2..kalo kite tunjuk eh adik tu bird!..tu elephant!tu lion!
Dia tgkk..pastu pandang kita balik..pastu tgk binatang balik pastu buat muka dekkk jek..agak2 dia excited jgk tak?hahahaha

Jom tgk animals!! 
* ooo, mama dia yg excited sbnrnya ni *




Muka dpn Zoo Negara

Pergi pagi bagus..org tak meramai lagik..cuaca hari tu pun just nice jek..mendung..Lega rasa.. kalo panas terik dah risau takut kakak tu terover garu plok..maklumlah mane boleh tmpt panas..nak sejukkkkk je!tu sbb saya pakaikan dia singlet..sng ketiak kene udara sikit..hihi

Tapi hoiii puaslah pujuk nk pakai dia singlet dgn skirt ni..mcm2 alasan bagi..maklumlah, anakku ni tak suka cekci..;P
Tgkla dia..walau pakai skirt kene pakai legging jgk..sbb dia kate kang nmpk spender cmne?? hahaha

Tp ritu, okla pujuk 2,3 kali dh setuju pakai cmni..sbb kata kat dia kat Zoo panas..kalo panas kakak cpt berpeloh..bila peluh kakak buat ape??
Dia jawab GARU mama!
Ha, pndai anak mama! phewwww! hehe



Adik mmg relax & cool..pakai ape pun boleh..yelah, kecik lg kan..ckp pun tak pndai lg..asek duk sebut ma ma ma, pa pa pa je tau..hahaha..

Nenek yg sporting!

Eh ayah, nk menari ciken dance ke tu? hahaha

Mula perjalanan tu tgk org utan..sedang elok pulak ade 2 ekor org utan duk bergayut..haha
terus amik gambo



Pastu g Children's  World..
Dalam ni ada binatang yg comel-comel jek..
Hurm macam comel jeww.macam comel jewww!
hahaha lempang nak??


Sopea & Puyie

teruja tgk animals


Lepas tu ke Zoo Negara Show Amphitheater..
Show time hari tu jam 11 pagi..sib baek sempat dgn we olls


Nenek bergambar kat muka depan dia
Pastu cari tmpat duduk yg ade kipas tala kat muka..hihi
Baru syok nk tgk animals show! :)
Masa ni takdelah ramai sangat..ada rombongan budak sekolah 




Buat peace ke korek idung tu?



Nenek pun suka tgk show ni





Ok, Show dah nak start..jom tgk !


Sea Lion Show





Pndai sea lion tu..dah terlatih ni


 Kakak kusyuk tgk 



Bird show

Sebenarnya banyak lagi animals show..ade memerang, burung, big sea lion..
tapi ni je sempat snap..hihi


Kemain adik tgk & tepuk tangan


Yeayyy! show dah habes..



Kemain Kakak punya big clap

Lepas tu kita masuk dunia ikan plok..
Tapi ni je sempat snap..
hoiii malas saya nak snap picture setiap ikan tu..jenis ikan tu..tgk je sudoh











Lepas da puas tgk ikan..kita tgk animals lain plok..


Sang Rusa

Sang Kura-kura besar

Sang Zirafah & sang bangau

Tgk tgh jalan pun nak bercerita dgn nenek..nak gosip la tu..haha

Kakak vs adik

Sang harimau belang

Sang Singa

Lepas tu berhenti rehat sekejap..penat wok satu Zoo tu we olls round..fuhhhhh! anak punya pasal..layankan je la


Turn kakak plok dlm stroller..penat la tu

Berehat sebentar
Pastu sambung jalan tgk gajah plok


Adik syok tido time ni
Tgk gajah ni seronok sikit..sbb kakak 1st time tgk gajah besor dpn mata..Gajah plok time tu macam aktif gila..kehulu kehilir macam nak keluar dari kandang pun ada..Tu dia tak berkedip tgk..




Kemain suka gajah ni org duk bergambar dgn dia kan..haha.






Gajah adalah binatang terakhir sebelum pintu exit Zoo tu..Lega rasa pengembaraan bersama animals dh abes..hihihi
Tapi lepas tu, si Kakak ni nmpk pulak tram..nak naik jugekkk katenya..
Maka beratur la we olls tunggu turn naik tram..
Sekali lagi pusing Zoo tu..tapi naik kereta lah..hihi

Lepas tu, masing2 segarkan diri..saya tukar diapers Zara..tukar baju..basuh muka Kakak..sapu lotion kat badan dia..
And jom balikkk!!

Jam 3 ptg we olls keluar dari Zoo.. 
Masuk jam 10 pg..
Hoiiii 5 jam kot kat dalam..Patutla penat semacam! hahaha


FM..tanda kenang-kenangan

ok, bai wok!


* lepas ke Zoo, we olls sambung lagi berjalan..citer next entri okey *







Tuesday, October 29, 2013

Kidz Paradize, The Mines



Hai wok!
Okey, ni citer dah lame ye terperam..huhu..Tapi nak jugekkk wat sbg bahan dlm belog..;P

Hari tu bwk kakak kuar jalan..saje bwk utk hepykan dia sbb masa tu ekzima dia kan dh kurang..so sbg upah la kiranya..sbb dia tak menggaru sangat..

Terkedek la we olls ke sane..1st time ke sini..bangun pagi2 bfast dlu kat kedai..sib baek adik okey..
Eh adik tu mmg okey je bwk jenjalan..tak meragam langsung pun.



Dakcik#Ma#Zara

Us

Kakak Sopea
 Tiket masuk RM38 seorang..tak silap dari umur 6 bln dia dah charge..
Masa tu mula ingat Zara tak kene charge kalo masuk..rupanya kene jugak..huhu
Ape la sgt budak umur 7 bln nak main kat dalam kan..Baru pndai merangkak je pon..
Last sekali decide kakak je la masuk..Ayah sbg peneman..
Suruh ayah jaga adik kang x reti pulok! hahahaha

Saya & Ma pusing cuci mata kat dalam Mines tu..
Diorg masuk dari kul 3 pm - 5.30 pm..
Round la kami 2jam tu.huhu



Muka dpn dia # stroller simpan kat luar



 Oleh sbb saya tak masuk , so xdela gambar kakak main kat dalam..Ayah plok bknya nak amik gambo anak bebanyak..dah tau sgt!
So sy sempat curik amik gambar ikut cermin luar jek..Masa tu kakak sibuk duk main 




Tak pandang org dah gayanye
 Dia seronok sbb 1st time dpt kuar main jumpa org cmni lepas dia baek sakit tu..tp kalo ade kawan lg seronok kot..ni ayah je peneman..hurmmm setakat mane je la ayah rajin melayan..hahaha

Tunggu adik besar barulah kita pergi semula..baru seronok sbb adik dah pndai main..Skrg ni cm tak sesuai je adik tu nak main lagi dgn keadaan dalam sane yg bebudak besar lagi ramai..kang ade je terpijak..

Lepas dah settled kat sane balik Putrajaya semula..We olls ke Alamanda pergi beli barang rumah sikit..



Adik dah selamat tido..Kakak muka penat..hehe


Sampai rumah mlm terus tido je budak bedua tu..huhu
Penat dari pagi..malam baru jumpa tilam..;)
eh, mak budak pon sama! kihkih




Tu je la nk citer pon..
eh, ok bai wok!





Friday, October 25, 2013

Genap Sebulan # Sopea # ekzima




Hai wok! Salam Jumaat :)


Rentetan kisah lalu disini tentang perjalanan ekzema Kakak..
Hari ni genap sebulan Kakak terima rawatan dr Doc Noh tu..25/9/2013 - 25/10/2013 

Memang banyak sgt perubahan..After 2 weeks is 2nd apointment..it was 10.10.13
Bila jumpa , Doc nothing much to say dah..tgk keadaan kulit semua & then continued lg cream & moisturizer..
Ubat makan pun still bagi..Sbb Doc tgk keadaan Kakak dah jauh bezza dari mula dtg dulu..

Lepas tu, jumpa Doc lg within 1 month from that date..is 11.11.13
Doc ckp bukan sekali dtg terima rawatan terus baik..It Takes time..up to antibodi..
Takpelah Doc, ape pun saya dah bersyukur sangat Kakak tunjuk respons positif hari demi hari..
Kalau tak menangis tetiap hari macam air mata tak akan pernah kering..



2nd apointment - dpt Q no.5 # dpn Klinik Pakar Kulit Md.Noh
Lepas setel urusan di Klinik, singgah sebentar memborong tudung..haha sempat lagi tu kan? 
Ala dah alang-alang di Jln Tar mane mungkin tak tersangkut tudung selai dua..kannnn..;p

Borong bawal & shawl cotton utk diri sendiri & geng ku
Lepas tu, wah kemain berjalan sakan 2nd apointment kali ni..hihi..We olls ke Central Market.semata-mata nk ke Butik Aidijuma..hahaha..terjebak pulok!! 
Tapi sayang, stok banyak dah abes..sold out..tggl bwl plain je..ala kitewww taknak..kitewwww nak bawal leopard jugakkkk..*sambil hentak2 kaki *..ngada sgt!


Sopea suka betul tgk org hias beras ms ni kt CM

Ok2..dah habes selingan tudung..hihi..Now kakak dah byk tunjuk reaksi +ve dari hari ke hari..Tapi garu tu ade lagik..krim doc bg saya sapu kalau ada naik jek..kalo tak mmg saya akan pakaikan moisturizer..penting sbb kulit dia sentiasa nak lembap je..kalo kering sikit gatal dtg lah.



Tido skrg dah macam ok..Ade jugak garu2 terutama kat kepala time tgh tido tu kan..tp bila kita jgn garu dia dh boleh stop..


kemain!
Sekarang, kakak tgh selera byk..makan nasi kdg-kdg sehari boleh 4x..fuiyoooo..tapi takpe lah.janji dia makan..kang kalo tak nak makan susah hati plok..kan



Gaya mesti lebih sokmo


Alhamdulilah, she's getting better..kalo dikira dlm 80%..Yang tinggal skrg parut luka..Tak pon kalau salah makan dia akan naik..cth hari tu sy bg telur..sikit sgt je padahal..terus alergik naik merah2 seluruh badan..mujo lps makan ubat cpt hilang..Ayam saya dah start bg sikit2..buat ms skrg dia ok..hurm, kene try slow2 intoduce makanan..wah dah mcm beby 6 bln! hihi
Kalau gatal serta merta naik cm ms bg telur tu means dia mmg tak boleh lg..so noted!

Kesian jugak tgk dia makan lauk same tetiap hari..tp nk buat mcmane..belum masa nye lagi ye nak makan hok sedap2 mcm dulu..


Kita tgk lepas ni..semoga kakak sentiasa beri respons +ve & baik sepenuhnya ;)
Amin


Cuma, yg buat saya pelik sikit ni..biji kenan * org tua panggil * mmg masih ada lg kat kakak..terutama kat area leher..berbijik-bijik..bila usik , dia kata gatal..bila saya gentel mulalah tmpt  tu merah & dia akan garu..Kebiasaannya saya akan picit biji tu sambil baca selawat & bismilah..Kakak pun selalu suruh sy buat cmtu..mane tempat dia gatal, mesti ade biji tu..

ape tu eh? cmne nak ilangkan ? anyone leh bg tips?

sbb pernah doc homopati kata biji tu ibu penyakit gatal dia..selagi biji tu tak ilang selagi tu gatal dia tak ilang..hurmmm..*sambil pikir*


ok, bai wok!
Tq read this ;)








Wednesday, October 23, 2013

Cendol Gula Bakar, Dengkil




Hai wok!

Weekend yg lepas-lepas , we olls pergi try Cendol Bakar by auntie Sue..kat area Dengkil..
Dulu penah dgr Wanie cerita makan cendol kat sini sedap..
So nk jugakla saya merasa nya..hehe

Dgr sane sini makan Cendol Bakar..update FB..Instag..


Ni rupa Cendol Bakar
Saya & Sopea amik yg biasa je..Mak saya amik yg ada pulut..Encik Suami amik yg ade durian..
Semua sedappppp :)

Pastu sbg tambahan oder Rojak /Cucur Udang * update*



sepinggan sorg mkn - RM5
hoiii, rojak dia sedap tau!




Tgk aksi Sopea mkn cendol..dia pon kate sedap


Sama tak muka kita?? hehehe
Masa we olls mkn tu, ada geng mat moto beso dtg mkn..sibuk Sopea nak amik gambo kat moto beso


Dia kata ni gaya gengster! ooo..bru tau gengster buat peace! haha

best!
 Lepas pekena cendol tu, bawak kakak Sopea main beskal kat Dataran Putrajaya..
Luas sikit..lapang..kalo tak main dlm umah je..sgt xluas pemandangan kan ?



Suka tgk dia hepy skrg ni..Syukur Alhamdulilah
Eh, ape-ape pun ambik gambar dlu..hahaha..mcm biasa le kan


Dgn nenek

kemain ayah duk ats beskal..sib baek tak congek!

adik pelik tgk mama


silau cahaya matahari

ololo..sayangggg anak2 mama! muahx

adie junior! :)


Pastu layan kakak main giant balloon..
Eh kat dataran ni dh macam2 jual tau..dah macam uptown plok..especially jual brg mainan..
tarikan budak2..
Ni sopea terjebak la dgn giant balloon..sewa..1 bekas RM2..
Si encik suami la tukang ajor Sopea..saya buat sekali xmenjadi sgt..haha









Pastu dah pndai main sendiri








 Adik dgn nenek duk lepak tepi je tgk kakak main..



Pastu dah nk senja marilah kita pulang.Lagipon selepas kejadian Sopea kene gigit dgn semut api kat rumput tadi..Kemain meraung..cuak mama! ingat kene ape..hihi

Sebelum balik bergambo lagi! hihi



tutup mata plok doh


Lain kali boleh bawak lagi..main dgn geng dia best sikit..Takde la sensorg pusing satu dataran tu..pastu sesat! xjumpa cari mama ayah..sib baek ayah folow blkg..tu pon dia tak nampak..hahaha
Bila tanya Sopea best ke main beskal

dia jawab :
' Best mama..tapi kene gigit semut tak best..len kali jgn main kat rumput dh tau'..

hihi..serikla tu




Eh, tgk ni!




Najwa Latip xdok gigi! hihi


Sopea - 4 years old ++ - alhamdulilah she's getting better

ok, bai wok!

TQ read this :)





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails