I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, January 7, 2014

Hello 2014 !




Hai wok!
Entri pertama di tahun baru..ape kabo wok? moga sihat belaka

Okay, kita mulakan cerita dengan cerita Kakak Sopea ..Her first day at school.



Hello 2014! Muka di tahun baru..hehe

First day nak hantar Sopea ke sekolah kena bawak dtg ofis dulu..sbb saya nak punch kad..Saya tak amik cuti pun utk hari pertama dia..Cuma tunggu lama sikit tgk dia ok ke tak..;)


Mood ceria pagi pertama

Okay, time to go! Masa first sampai tadika ni ramai kot budak menangis..tragik jugak drama budak-budak ni..ade menangis siap pegang grill pagar..ade siap nk muntah..ade terbaring kat dalam..huhu

Sopea tgk je kawan2 dia tu..Muka rilek je tgk org..Sib baek tak terpengaruh nak nangis sekali..
Utk hari pertama ni saya hantar jugakla sampai masuk ke dalam sekolah..letak beg..letak bekal..pesan kat dia jgn garu kat sekolah nanti cikgu marah..hihi..bgtau cikgu ape makanan dia boleh makan ..salam peluk cium pastu keluar..tgk dia dari pintu luar sekolah pulak..

Pastu cikgu semua suruh ibu bapa balik..tak payah tgk anak2 dah sbb bila tgk nti ade budak yg tak tahan akan menangis..hihi
So pasrah la semua parents..


Kat pintu tadika..muka rilek je pdhal kat tepi dia ade budak tgh nanges selok


Duduk betul-betul dpn cikgu tuuu

Dengar ape cikgu cakap..gud semua!

Tadika dia start jam 8.00 pagi sampai 12.00 tghari..
Perihal tadika dia ni memang betul2 last minit punya plan..Mula kami decide tak nak hantar Sopea ke sekolah lagi..sbb penyakit dia tu lah..takut dia dtg angin nak menggaru kat sekolah nti naya wok!kang cikgu semua terkejut..hihi
Tapi Ahad minggu last utk tahun 2013 tu mak saya bgtau dia dah nak balik ke KTN semula dalam bulan 3..ade masalah lain yg nk diuruskan kat sane..So anak-anak saya dah takde org jaga lah kan..Masa tu mula gelabah..
Isnin tu saya dah start call tadika sane sini utk tanya pendaftaran utk Tahun 2014 masih dibuka lagi ke tak..
Ade yg dah tak terima..sbb kebanyakan dh full
Tapi akhirnya call Tadika Kemas dan luckily dia terima Sopea dengan syarat kena cari baju sekolah sendiri..
Pihak tadika dah tak bekalkan sbb last minit daftar..
Tak kesah lah, baju boleh cari janji Sopea dapat sekolah..tu pun dah lega!
Tu yang pakai uniform lama..patut kata cikgu uniform tahun ni baju & seluar utk perempuan..Bila saya pergi beli sendiri kedai still jual uniform lame..baju & kain..So beli je lah, tapi kain tak pakai..Sy pakaikan seluar yg ada je..seluar legging..hihi..pttnya seluar slack..oleh kerana dia tak boleh pakai seluar track/slack maka pakailah legging ni..janji cotton..maklumlah budak ekzima kan..;)

Selesai urus pendaftaran semua, cari baju sekolah & Khamis dah pun start sesi persekolahan di Tadika Kemas.
Lagi bernasib baik sebab sekolah dekat dgn area rumah & ofis..;)

First Day tu kemain dia seronok..Tanya belajar ape?
Dia jawab tak belajar ape pon..cuma  orientasi je..
Kenal kawan-kawan..
Kakak ckp mcm ni ' Nama saya Dania Qarmila binti Salam Abdul Hadi bin Manja..Nama adik saya Damia Nur Zara'...
hahahahaha..dah kenapa nama adik pun bgtau sekali..adik bukan sekolah pun..Nama ayah pun siap bin sekali tuuuu! adoiii ;P


Lepas sekolah pagi kami ambik balik rumah , lunch dan siap-siap utk ke kelas kafa pulak..

Kafa start jam 2.15 ptg hingga 5.30 ptg (termasuk sesi mengaji)



#Hari ke-3  ke kelas Kafa

# Hari ke-4 ke kelas Kafa



Ini pun last minit daftar jugak..Khamis start sekolah Rabu baru kami daftar..Nasib ustazah ambik budak 5 tahun..huhu
Kelas kafa ni kat surau rumah tu je..Lagi senang & dekat..;)

So pagi petang dia kena sekolah..
Memang penat sikit..Tapi dia kata dia suka..seronok pegi school..So lega kami :)

Dalam banyak2 budak kelas kafa tu dia paling kecik saya tengok..hihi
Tapi dia pandai berkawan..kan dia banyak bercakap..peramah..hehe

Uniform Kafa belum dapat lagi..Baju putih dah ade tapi kain takde stok lg..stok yg ada besar sgt..dah macam pakai jubah je sy try hari tu..hahaha
So kena pakai baju kurung biasa dlu kata ustazah..

Utk permulaan ni Sopea baca iqra' dlu..semalam try intai dia baca dgn ustaz..ok lah..tp dia cakap susah cikit iqra'..baca alif ba ta lg senang..pastu dgr ustaz cakap ' ustaz ckp mcm tu, kakak ckp mcm ni'..
hihi macam-macam 


Begitulah ragam anak sekolah utk pertama kali nya kan..
Macam saya dulu-dulu jugak..Pagi pergi tadika kemas..Ptg pergi kelas mengaji..Mlm tido awal sbb penat! hehehe

Masuk  hari ke-4 dah ke school ni kira macam ok lah..
Sbb setakat ni tak dengar lagi dia mengadu penat..hihi
Cuma dia ckp ustaz je garang..;P
Kalo kat sekolah teacher baik..ramai kawan..boleh main..;P

Macam-macam la kakak oi..sabo je lah (tangan kat bahu, mata ke atas)


Ok, bai wok!
Nanti story lagi pasal kisah sekolah kakak..
Wahhh! dah start cerita pasal sekolah anak..macam tak percaya je ank dh masuk sekolah..huhu




p/s : dh jarang la dpt lunch kat bunian dengan geng lps ni..sbb tghari kena amik anak sekolah..=P






2 comments:

Tengku Fauziana said...

ana tgk ni pun ramai dh anta tadika umur 4 taun..saje cete kat hubby dan mymom..tp my mom kata biar la dulu..
taun dpn anta la..
risau gak sebenar nyer..

ibuafiqahhuzaifah said...


nnnti sofea darjah 1 kena amik tghari jgk lepas ni..
go sofea go..
blaja rajin2 ye sofea..
miss u la sofea!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails