I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, January 16, 2014

My New Hobby



Minggu ni seronot kan cuti selang seli..Isnin keje Selasa cuti..Rabu Khamis keje..Jumahat cuti..
Cuti ni ape plan?
Saya habiskan masa kat rumah je..buat house chores yang tak penah nak habis tu..phewww! 
Tulah kan keje pempuan ni..
Jaga Anak..Kemas rumah..Masak..Kerja..balik2 itu je..

So hobi baru saya skrg memasak..ecece..:P
Bukan yg masak main dish tu..ni main masak-masak desert..hihi

Kalo skrg main dish mak saya jd chief masterchef..
Saya amik part desert je..
Eh desert pun haruslah yg vouge da vass je nak buat..
Kalo setakat karipap, onde2, kuih lapis, cek mek molek kite serahkan kpd chief masterchef la!
Baru chief! hahaha
* matik kalo ma baca ni * ;P

So marilah kite tgk ape yg dh saya buat bajet diva la la dlm bidang desert ni..haha

* penangan tgk rancangan masakan gini la rupenya , semua yg cantek rupa dia nk try *


1. Puding  Roti Coklat Chips


Diubah suai resepi awal..kali ni letak hirisan badam, buah segar..wah! kemain ayat! haha



2. Mini pavlova 









Juga diubah suai sesuka hati letak taburan serbuk koko utk penambah perasa yg lebih umphhh! kelasss! ;P


3. Double pavlova lova





Pavlova versi 2 tingkat..ni utk kepuasan bila makan..yg penting less sweet..balance..;)


4. Kek batik 


Ni pun ubah suai letak hirisan badam antara lapisan kek..hihi





5. Moist Coklat Cake


Ini kek mmg all the time sy nak buat tapi tak terbuat..akhirnya hari tu encik suami request nak makan so marilah kita try buat..Tapi yg ni saya bakar..saya lebih suka yg kukus..lg ummpphhh!

Topping ganache

Buh strawberry utk hiasan
6. Triffle


Ini pun ubah suai..try letak dalam cawan pulak..nak tau rasa dia mcm mane bila makan yg dlm cup..
Pun not bad..suka :)


7. Vanilla muffin


Suka hati ubah letak coklat chips..Tapi vanilla muffin ni macam termanis sikit..tapi sedap jugekkk


 topping ganache




Itu je lah setakat ni yang baru saya try..ingat nak try more resepi lepas ni..byk dh menanti  dalam list resepi tu..tapi kene tgk time dlu..
Anak2 semua baik je perangai dan ade org melayan dia, barulah hobi saya ni boleh berjalan dengan jayanya..

Esok2 kalo mak saya dah balik Ktn semula, masa tu lah kot oven kene bungkus..sbb anak2 takde org nak tgk..;)


Tapi kan, desert yang paling menjadi pebret Zara adalah kek coklat moist, kek batik, puding roti & krim pavlova tu..
Jangan memain kalo makan depan dia, mmg dia akan dtg menempek kat kita sambil tepuk2 kita mintak utk disuapkan..
Lambat suap konpem dia akan menjerit tanda marah!
Tak pun siap menangis kalo makanan tu kita dh habes suap..
sekali tak cukup..paling kurang kene tambah 2x..

Kalo kakak pulak of course kek batik pebret sepanjang zaman dia..hihi

perghhhh! penangan kesedapan desert mama kan..eh? hahaha


ok, bai wok!
ape hobi u olls? share laa kalo sudi ;)






1 comment:

Tengku Fauziana said...

huh..rindu nyer nk membaking..
lama giler xmembaking sejak beranak 2 ni..huhuh..tunggu dia besar sikit la kot..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails