I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, February 17, 2014

DIY Birthday # Rainbow Theme




Hai wok!

No monday blues okey? hihi

Dah habes ke tgk pic Majlis Hari Jadi Zara?? hihi..banyak kan gambo..
Tu kira ok la kan sbb ade sampai Part 2 je..
Masa Majlis Birthday Sopea dulu lg byk part nya..;P
Cuci mata je la wokwok eh..

Okey ni kira last part lah utk edisi birthday Zara..
Kira entri khas utk deco-deco Birthday Zara..
Nak tau saya buat mcmane & hasilnya kan..hihi
Ada jugak yg bertanya sy ..kemain pemes! erkkkk..;P

Dulu kemain jd event planner kat majlis birthday anak Wanie & Azie..Now turn utk jd event planner utk anak sendiri pulak..:)


Lg pun saya memang suka sangat mereka, mendesign ni! yelah, dlu cita-cita nak jadi graphic designer..tp tak terjadi pulak..haha

DIY Birthday # Rainbow Theme

Ok, part 1..

Invitation Birthday Card




Ok, mcm ni..Kad ni saya tak print pun..Ni pun snap pic ikut screen komputer je..Saya design & edit dlm komputer..guna Microsoft Word je..hehe..pc saya takde pun software graphic..so back to basic guna word je okey..sob sob..Tp okey la jgk sbb dpt la rupa invitation card yg sng dibaca..address & date tu yg penting kan..:)

Okey bila dh siap design tunjuk kat encik suami..Sebenarnya saya ade buat 2 jenis kad berlainan..1 ade pic Zara, 1 lagi takde pic Zara..Dan last encik suami decide nak yg design ni..So marilah kita forward kad ni through  Whatsapp Messanger pada kawan-kawan...haha
Senang kan..tak payah print pun..Snap pic ikut fon & then forward pic ikut whatsapp..Hantar pd kawan2 rapat yg kita jemput..Very easy one! jimat kertassss..hihi
Dan satu lagi menyenangkan kerja kwn2 kita..Kalau lupa address tgk je pic dlm fon..tak perlu bwk kad lg..Bukan ape kalau bg kad ni, esok nk g majlis dah lupa letak kat mane..ha perangai saya la tu..hihi
So mari menyenangkan semua pihak..:)


2. Goodies Bag


In progress ;)

Hal paper bag ni saya mmg cari awal2..Memang dh decide nak rainbow theme kan..So kena aim paper bag yg colourful & rainbow..kene tutup mata bila tgk paper bag jenis lain..kartun ke ape ke..haha

Saya beli paper bag yg dh siap je..Tak rajin nak buat sendiri..Sbb masa saya kat rumah & ofis sgt terhad..Kebanyakan keje saya buat kat ofis..opppss! matik kalo bos tau ni..haha
Paham je la kan kalo buat keje kat ofis ni..saya buat keje bila habis waktu keje tau..
Waktu keje saya dr 8pg - 5ptg..
Tp sejak Sopea sekolah kafa yg kelasnya abes jam 5.30 ptg..so saya ada ms terluang kat ofis dalam setengah jam..So masa tu lah saya buat..tu pun sorok2 sbb takut bos tgk! bukan ape nanti bos tu byk tanya..penat nk jwb! hahaha
Setiap hari buat sikit2..gunting semua ni..Tampal kat paper bag je saya buat kat rumah..Tu pun ade little helper yg tlg..stress jugak i tau! rosak jgkla kertas sticker 2,3 helai..hahaha

Oh ye, paper bag ni saya beli kat GM KL..kemain gigih ajak encik suami ke sini..Tu pun kena pndai cr time dia..kalau salah timing mmg tak dilayan nye! haha

1st time ke GM KL..Saya tau nak cari sini pun dr geng saya..Azie & Wanie yg suggest tempat ni..katenya byk choice & murah-murah! Tp memang betul pun! rambang mata wok! dan yg penting murah!
Saya beli 50pax..Semua sekali termasuk belon 40pcs jumlahnya tak sampai RM50 pun..ok lah kan..dpt yg cntek..dan menepati tema! hehe

Tp kalau u olls nak buat paper bag sendri pun ok..beli kertas kaler coklat tu pastu design la sendri kan..
Saya ni tak cukup masa..lg satu tak cukup bhn2..kate nak rainbow kan..byk la pakai bhn..so tu psl beli yg dh siap..cuma touch-up sikit je..hihi


Paper bag utk kawan2 Zara/Sopea

Isi dalam paper bag - Colouring & sticker book / wrist band minion + jajan2


Utk paper bag saya just tampal pic Zara je..tulis caption sikit..Tanda kenang-kenangan kan..eh ye ke? Ye tau! sbb kalau saya dpt paper bag yg mcm ni dr majlis birthday ke majlis org kawen ke saya simpan tau..sbb cntek dan boleh digunapakai semula..terutama kalo kita juz nk keluar jln2 kejap kita boleh simpan brg dlm ni..hihi
Ok, tu perangai saya..:)

Pic yg tmpal kt paper bag tu sy design kat Word jugak..Just search googles images tema rainbow keluar lah segala macam jenis images..pastu pilih yg ok utk kita design dia as a kad & yg penting cntik bila print..Jgn pilih yg gambar pecah bila kita besarkan images tu tau! sbb nanti print jd tak cantek..So u olls kena pandai pilih & reka ia..eceh!


3. Birthday wording & Banner Birthday


Now, masuk utk birthday wording pulak..
Hurm, yg ni senang je..rasanya semua pndai buat kan? simple sgt ni..
Buat kat word jgk..print & tampal..
Sy pilih yg senang je..pilih round shapes..Wording pun colourful..rainbow theme kan? hehe



Ini kerja gunting tampal segala saya buat kat ofis..Sbb kalo buat kt rumah ni haru biru jadinya! kan ada little helper 2 org..;P


wording a,i , h saya tukar kaler..sbb bila gantung tak nmpk pulak hurupnya

Dah siap wording boleh la tampal..hihi
Ok, nak share banner birthday Zara hari tu..
Ini rupa sebelum




Dan Ini rupa selepas







haha..nmpk tak perbezaan dia u olls? Yg berjurai-jurai tu langsir sebenarnya tau!
Ade jugak kwn tanya..Azie pun perasan..siap ckp 'Mcm kenal je langsir  rupanya '..hahaha
Al kisahnya, saya cari kertas yg dh siap jurai2 tu kat GM KL..tapi puas pusing mmg tak jumpa langsung..Rupanya ade jual kat GM Klang..Kalo Klang sana mmg tak dapat la nak pergi wokk! sbb takde org nk layan! hahaha
So marilah kita pikir inisiatif lain..Tengah kemas2 stor terjumpa lah langsir ni yg mmg dah simpan lame..Sbb kena simpan ni, masa zaman Sopea kecik dlu dia suka bebeno langsir ni..kemain la tarik2 bila kita gantung tu kan..sampai terbelit2, berpintal pintal kat ujung dia..stresss mak! last2 kita kasi simpan & tukar jenis langsir yg baru! setel! haha

So skrg lah masa utk guna..hihi..letak penyangkut ujung kiri kanan pastu masuk tali dlm lubang langsir dan hang it! Nak tutup rupa atas yg tak elok dia tu kan kita letak belon banyak-banyak warna warni..Ok siap! senang keje..jimat belanja !Keja gantung langsir saya dengan mak saya buat..keje tiup belon keje encik suami..hihi

Dan jadilah rupa nya begini,





Meja ni pun meja hiasan sbnrnya..nk bg nmpk ok letak la alas sikit..:)

dan boleh diletakkan meja potong kek..Dah tak payah nk duduk kalau bila nk ptong kek kan..So sng jgk tetamu nak bergambar..eh tetamu ke tuan rumah? hahaha


4. Sticker & props

Ok, ni pun same jugak..search images rainbow theme pastu copy kat word dan design ikut cita rasa sendiri..nak tulis caption ape terpulang lah kan..Saya simple je..
Kegunaan ni konon nak letak kat cupcakes/pavlova kat meja Candy Booth..Kemain saya print bebanyak dan beli stick mcm stick lolipop tu..Tp hampeh! bila majlis saya sempat letak sikit je..selebihnya lupa! LUPA! OK FINE!!! 


Snap dari screen pc je..hihi






dah letak stick dia

Saya guna kertas sticker..sng nak masukkan stick dia kt tengah..hihi..
Benda ni saya dah pernah buat masa birthday Sopea dlu..tapi kali ni pakai stick plastik..dlu pakai toothpicks je..hahaha

Boleh letak mcm ni





5. Photo Booth Props

Yg ni pun sama! just search je ok..tak dinafikan googles mmg banyak membantu saya  dlm DIY ni! TQVM googles! eh? hahahaha


Amik dan letak caption ikut kita..pastu gunting & bubuh stick..:)



Dan boleh diletakkan di meja potong kek..Sapa2 nak bergambar pun boleh pakai props ni..mcm ni

Misai wak doyok palsu Sopea..hahaha

6. Cupcakes/Pavlova

Yang ni pun kira DIY jugak..hahaha
Saya buat muffin coklat/pavlova sbg desert tambahan..

Utk kali ni buat byk kan..So ade saya kukus..ade saya bakar..jimat masa & cpt siap!
Hari Khamis saya dah buat ni..Topping saya buat pagi sabtu tu..:)

In progress # Kukus


Dah siap # bakar


Mini Pavlova


Dan boleh hias mcm ni,



3-tier cupcakes rak ni saya beli di kedai bahan buat kek..Yummies Bangi..Bahan2 buat kek pun saya cari dan beli kat situ..rak kek tu murah je u olls..RM9.90..ade byk design..tp seharusnya sy pilih stripes colourful..hihi
Tp sy mmg aim rak kek kat IKEA..hari tu sales jd RM49 jee..adoii nyesal pulak tak beli..Tp rak tu rak kaca lah..lg cntek kan..next time lah! ;)


Okey sekian saje sesi sharing DIY Birthday Zara..
Oklah kan hasil buatan sendiri, guna bajet sendiri..Janji puas hati..
Kalo tempah event planner luar konpem lg meletop! tp sediakan je la ongkosnya! hihi


Walaupun hasil air tangan sendiri, janji fmly saya happy..
Especially kanak-kanak kan..Budak ni kalau dgr nak sambut besday , ade kek tiup lilin mmg happy je..
Mcm Sopea tak sabar dia nk tunggu besday adik..
Asek2 tanya bila..bila..:)

Oklah, semoga ape yg saya share ni dapat membantu u olls yg mane nak buat preparation birthday anak2 tu..


Ok, see u then!
bai wok!
TQ ;)






p/s : ade tak nak upah saya jd event planner utk birthday or any party???
hahahaha
jgn nk poyo sgt okeh! :p





4 comments:

Aida Faiza said...

Comel je decoration...i loikeee...heee...kepuasan n kenikmatan deco2 sendiri tu yg penting.wpun penat tp berbaloi.and of course boleh saving byk kt situ...btw, hepi belated besday zara.. =)

cardbymyan said...

hai

kalau malas nak DIY, bole beli je dekat kami :)
tq tuan tanah

For doorgift paperbag & sticker. Our blogshop click >> CARDBYMYAN


tq :)

eda said...

size wording tu bape ye sis ? tq

eda said...

size wording tu bape eh sis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails