I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, February 25, 2014

Sopea demam campak



Hai wok!

Jumaat lepas kan saya ada ckp yg Sopea dah start bdn panas sikit..
Tghari saya balik rumah macam biasa..tgk pada muka, bdn, tangan ada naik bjik2 air gelembung tu..
Badan pun panas..Saya ingat dia kene penyakit HFMD tu kan..So decide bwk ke klinik petang tu jgk..

Bila jumpa doc, doc sahkan dia kena demam campak..
Adoiii..campak pulak dah! bukan ape, bila  demam ekzima dia akan aktif semula..tu yg buat saya bertambah risau! bru je baik sikit

Dahla campak berair yg bijik2 dia besar tu cmpor pulak dgn ekzima yg sedia ada gatal tu..
kesian Sopea..:(


Pic ptg Jumaat tu..




Masa ni tak naik byk lg..cuma badan start mkin panas dan merengek sesaje..

Pg Sabtu tu sebelum encik suami ke Temerloh (ade frenly game bola), saya kerah dia utk cari daun semambu/mambu kat area Warisan Presint 14 tu..
Ramai kawan ckp pokok tu ade kat situ..minta dengan pak guard..

Daun semambu/mambu
Okay, daun ni terkenal utk ubati demam campak..daun ni katenya sejuk dan boleh kurangkan kegatalan masa kena demam campak..ambik daun, bersihkan dan rebus..air rebusan buat mandi..dan daun diblend dgn sedikit beras utk sapu seluruh badan yg kena campak tu..

Ok mari kita cari!
Sesampainya di parking Warisan, tanya guard mane satu pokoknya..haha..maklumlah org bando xkenal pokok ni seme..:P
Bila guard tjuk seme area parking situ adalah pokoknya..tgk2 mak aiii tingginya pokok!!cemane nak ambik..galah takde! tangga pun takde! cr org nk tlg pnjat pun takde!!

masalah..masalah..

Last2 ade mat bangla tukang sapu tu tjuk area lain berhadapan dgn warisan tu ade jgk pokok kat situ..maybe situ rendang sikit..so boleh la amik..So, mari kite kesane pulak..Area tu area tmn perumahan dalam pembinaan lg..
Cari2 last dpt jumpa yg rendang la sikit..walaupun tinggi jugak..Last2 encik suami panjat bumbung kete dan paut dahan..so dapatlah 5,6 tangkai dahan daun semambu..tu je mampu ambil..

Walau takde galah, nasib baik ada suami yg tinggi mcm galah! hihi

Sesampainya kat rumah, basuh daun bersih2 dan terus rebus..sbb nak mandikan Sopea pagi tu jgk..

Ni after mandi & sapu dengan daun yg telah diblend td,


2nd day demam campak

seluruh badan Sopea saya isi
Masa ni dah start naik banyak..pastu merengek pun byk! sabo je la mama nak layan!


Sabtu malam tu ada kisahnya..bikin cuak saya je!
Kan sabtu tghri encik suami dah ke Temerloh , so tinggal lah saya, ma dan anak2 je kt rumah..siang tu bdn kakak takle panas sgt..ubat on time bg..
Tp bila tengah malam menjelma, bermula lah suhu bdn dia meningkat! mula dia tido pastu saya tgk dia mcm dah gigil-gigil..rasa badan hoi panasnya! cek suhu ..tgk2 40.1c!!!

Hoiii terkejut mak! terus masuk ubat demam ikut bontot..lap2 badan seme..basahkan kepala..ajk mandi beria Sopea tak nak! ajak ke hospital pun sama!
Whatsapp Wani & Azie tnya ape nak buat seme..tq u ollss sudi teman i sampai ke pukul 1 pagi..dgn bagi byk petua dan tips..lap u ollsss!!

Cuak jgk saya sbb suhu dia kekal 40.1c sampai kat sejam..rasa mcm nak bwk terus ke spital..sbb takut tarik sawan kan..tp alhamdulilah sejam lepas masuk ubt suhu turun ke 38.9 dah..wpon agak tinggi jgk kan..mujur tak tarik..
Risau seme ada time tu..maklumlah saya dan ma je ada kat umh mase tu..kalau kene bwk spital jgk, mmg saya drive je la..pandai ke xpndai janji anak selamat kan..

Tapi mujur takde ape berlaku..Alhamdulilah syukur


So keesokannya, Sopea masih tak byk perubahan


3rd day kena demam campak
 Makin banyak naik bijik2 tu..ada yg dah pecah..ada yg belum..nak usik badan kemain lagi dia x bagi..sakit sgt dia kate..merengek gatal dah satu hal..kuping kat kepala pun naik byk! tu tandanya ekzima dia dh start naik balik dgn jayanya lah!
kesian Sopea!!

Asal kering je kat bdn, saya lap2 air daun semambu tu..kurangkan perit dia..pastu sapu ubat..

Al kisah adik pulak, time kakak demam campak ni kemainlah nk pegang kakak, nak usik ini nk usik itu..Kite ni kemain tak bagi sbb doc kate campak ni berjangkit..Kena elakkan Zara dr duk dekat!

Tp, adoilah lagi larang lagi dia nak buat!Dah namenya duk satu umah kan..cemane???
takkan nk kurung pulak kan???
Redo je la..kalo nk jangkit jugak pasrah je la !! :(

Tu saya tgh melarang dia pergi kat kakak..peluk je boleh buat dia duk diam..hihi
dia boring tu sbb dia takde geng nk main..Kalo tak duk bergelak sakan main dgn kakak..


nmpk kakak terbaring kt blkg



kemain sengih gusi je nampak..gigi bru manja2 nak tumbuh


Ni kira pengalaman pertama kena jaga org sakit demam campak..kalau dulu sendiri kena mak yg layan kan..:)
Now turn diri sendiri pulak kena layan karenah anak demam campak..

Byk pantang larang hoii campak ni, antaranya :
 Yg utama tak boleh kena air hujan nanti tinggal parut kekal..
tak boleh makan makanan bergoreng..kena rebus2 je..
tak boleh makan kicap
tak boleh telur, ayam..nanti gatal
tak boleh garu..nanti berparut
tak boleh panas dan berpeluh
tak boleh pakai baju..kalau boleh bogel je..hehe
tak boleh mandi pakai sabun

see? byknya tak boleh kan..huhu

Satu lagi kita kene sabar dan kuat mental fizikal dengan org yg kena demam campak ni..terutama budak2 yg kena kan..yg utama dia of course akan merengek je! tak lena tido malam..kena tlg garu dia..kena tahan dgr dia nanges sbb ntah sebab ape dia akan nanges..suh minum air kelapa pun mau nangis! hadoii stress mak!


seminggu dua jugak kan campak ni nak betul2 kering.. bertabahla mama hoiii!! 

Get well soon sayang!! nanti dah baik kita pergi jalan ye!


eh, esok nak blk KTN..khamis & jumahat cuti..nak hantar pulang ibu tercinta..sob sob sedihnyaaaaa dah takde kawan!!!!


ok, bai wok!





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails