I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, June 30, 2014

Salam Ramadhan !




Salam Ramadhan yang ke-2!


Alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk menyambut Ramadhan kali ini, bulan yang penuh keberkatan dan mulia.

Tahun lepas dugaan Ramadhan paling mencabar bila saya kena gastrik yg teruk! sampai tak boleh nk puasa sbb dh muntah-muntah..Dan juga Zara kene  warded di hospital akibat masalah usus..merasa lah berbuka ala kadar je dgn encik suami kat wad..

Tahun ni semoga semuanya berjalan dengan baik, agar ibadah puasa kali ni dapat dipenuhi dengan sempurna..amin

Ni baru masuk hari kedua berpuasa..semalam hari pertama sy agak lesu dan letih..dah la sahur sempat minum susu je segelas..hehe..terlajakkk laris eh tido! ;P Dan semalam juga hari cuti kan..kalo hari cuti Zara kerap sikit bf maklumlah dia boleh melekat dengan mama nye 24jam..so tu yg lembik sikit..

Lepas memasak juadah berbuka petang tu, sy dh terbaring..sbb rs sikit pening + mual..Sudahnya encik suami dgn kakak Sopea je ke bazar ramadhan beli kuih..

Alhamdulilah, today hari ke-2 ni, rase bertenaga sikit dr smlm sbb sempat bersahur nasi..hihi
Tapi bila kat ofis ni rasa mcm boring pulak..keje ada tapi suasana tu mcm boring..sunyi sepi je..nak sembang-sembang pun malas..tghari tadi sempat la lelapkan mata sekejap..

Persiapan raya tahun ni, amboii baru hari kedua dah masuk cerita persiapan raya..advance sangat ni! hehe..okay, persiapan raya tahun ni saya buat awal!..dan lega semuanya dah siap! persiapan baju raya anak-anak lah kan..baju raya diorg semua dah siap beli..semua dh lengkap..baju kurung je belum ukur lagi..tailor kata tunggu dah dekat baru ukur sbb dia kate budak cpt membesar..

Skrg tgh sales menggila wok! sebelum puasa lagi sales sane sini..dari 10% ke 70%..semua ada! memang berbaloi beli time sales mcm ni..harga drop kaw-kaw!

Hari tu ke sales padini kat IOI..menggila saya dibuatnya..haha..baju tshirt semurah RM6 je! adoii mana tak tahan..Beberapa bulan sebelum ni saya dah shopping baju tshirt anak-anak kat Cotton On Kids mase diorg tgh sales nk tutup cawangan kt Sunway Pyramid..ms tu menggila jugak shopping! sbb harga baju semurah RM15 onwards..

Lepas tu Sabtu sebelom puasa ni, ke Cotton On Kids (Paradigm Mall) lagi..mencari kasut raya Zara..kasut raya kakak a day before dah cari..si Kakak beria nak kasut tinggi..claim as a birthday present..hihi
So since adik takde lg kasut utk dipakai dgn baju kurung marilah kita membelinya..
Kat Cotton on Kids sales pun menggila! so menggila lagi la sy beli..haha

Tp bila pk balik banyak betul abeskan dengan shopping utk budak2..Nak pulak skrg saya ade 2 org gurl, kalau nka beli baju or seluar ke msti kena beli 2 dan sama pattern..nk sedondon katenya..seronok tgk diorg pkai baju sama2 lepas tu jln sama2..suwittt sgt! lagi pun takpelah, nak top-up baju budak2 tu yg semakin mengecik..Ala, lgpun skrg tgh sales..banyak barang murah-murah..so bukanlah beli yg mahal2 je semua kan..alah membeli menang memakai org kata! cewahhh..melabur utk anak2 ape salahnya kan? kita bekerja pun utk anak2..keperluan anak2 dan keluarga..so tak akan nmpak membazir kat situ..kdg2 self rewards pun tak salah..;)

So pesanan saya beli lah time sales yg menggila ni..jimat! hahaha..pesanan kaki shopping tuuuu..beware okey!
Cuma satu penyakit saya ni, tak boleh tgk barang especially baju anak2 yg murah2!! padahal dah beli tp mesti nak jugakkkk beli lagi! Azie siap geleng kepala..dia kate kalau saya tak beli tak sah! 
Saya pulak pikir, kalo baju tu kite susah nk dapat especially kalo kite tahu dia brg branded dan tak selalu ada sales, bila time sales haruslah kena beli..sbb saya pikir jimat dan berbaloi..kalau tak sales cthnya nak beli jugakk tu yg kena pk byk kali..hihi

Kita org perempuan kena bijak berbelanja..beli time ade sales..takde sales kalo rs berbaloi nak beli pun boleh..asalkan kita tau kemampuan kita dan rs barang/benda/baju itu berbaloi..Cuma skrg ni semua tmpt sales gila-gila serentak pulak tu kan..nasib baik saya dah setel beli belah sebelum Ramadhan..lepas ni kene tutup mata dah..tak pun jgn pegi tempat2 yg ade sales..kang menggila nk beli lagi! hahaha

Oklah, tu je nak share..nanti ada masa rajin saya sambung cerita lagi..kebosanan petang2 mcmni..dalam kepala duk pikir nak masak menu ape hari ni..klishe la kan..tekak org puasa lain..Tapi encik suami pesan bulan puasa kali ni masak simple je..2 lauk pun dah okey..banyak2 nti membazir..betul tu! lgpon fmly kecik kan..ala kadar sudah janji ibadat puasa dpt dipenuhi dgn sempurna..





Okay, nak wish Selamat Menyambut Ramadhan..semoga Ramadhan kali ni penuh makna agar dapat ditempuhi dengan sempurna..
Maafkan segala salah dan silap kpd yg mengenali diri sy dan keluarga...
O-O ye! 





Ni muka mak budak yg kuat shopping tuu! 

Sebahagian hasil shopping ! hihi (Cotton on kids)




Saya suka shopping untuk budak-budak kat cotton on kids ni sbb mostly kain dia semua cotton dan sedap pakai..mmg worth it..dan juga dari H&M..juga sedap pakai..


Kasut raya Zara

Heels idaman Kakak Sopea! hari2 dgr dia tnya selagi tak beli..


Kak ton sangatttt!! gaya itu penting!



Happy!





7 comments:

NURUL JAMIAN said...

hahaha

kalau dah mak budak tu shopping satu kemestian lagi2 anak perempuan.

conton on kids dan H&M tu pun febet nurul beli untuk anak2 nurul ni. lagi satu skrg zara kids pun tgh sales. baru serbu minggu lepas. bila sales sana sini hati meronta-ronta nak beli. untuk anak2 lah. untuk mak pak sempoi je pun boleh kan? hahaha

ruziyatul mona Adzibi said...

Mak comel.. anak2 super comel.. cantik kasut sopea! dah besar dah dia kann

Nissa Azmir said...

Dah soping raya ehhhhh

dakcik said...

Nurul : ha..agreed 100%! haha

Ooo, kite same..mmg 2 tmpt tu je salu dituju kalo nak soping baju bebudak..cntik!Zara kids sales?? ayokk kene ttp mata..hahaha

mak pak sempoi je..pakai baju thn lps pun okay..;)

dakcik said...

kak mona : heels idaman katekan! hahaha..anak dara sgt gayenya..gaye je lah..tp badan kecik comey jeee..;P

dakcik said...

nissa : dahla mak jemah!! hhehehe
tak nak soping bln puasa..mls & xlarat..huhu

ibuafiqahhuzaifah said...

salam ramadhan..

wah dh shoppin raya...akak xshoppin pun lagi..lgpun kena berjimat cermat tahun depan perbelanjaan sgt la beso sbb kakak dah masuk skolah n si adik masuk tadika kat umah awak tu..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails