I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, July 3, 2014

Cerita Ramadhan 2014




Salam Ramadhan ke -5 !


Okay, kita masuk psl cerita Ramadhan tahun 2014 ni..cewah!
Alhamdulilah, hari ni dah masuk hari ke 5..kejap je kan..rs macam semalam baru je puasa..tup tup dah hampir 5 hari..

Seperti biasa bila Ramadhan menjelma kaum-kaum isteri mmg sibuk memasak berbagai juadah berbuka utk family masing2 kan..tak terkecuali saya juga..biasalah kan perempuan..nak pulak yg dah berumah tangga..ada husband, anak2..tanggungjawab kan.


Kalau dulu zaman kita kecik2, saya ingat lagi bila mak sibuk masak kat dapo..saya sibuk lah terbaring terdampar keletihan..orang berpuasa ..hihi..drama sgtkan! kaum laki pulak terutama si ayah sibuk tgk tv..kesian mak yg kat dapo tu pung pang masak sensorang..Tau2 dah dekat dengan waktu berbuka barulah sibuk turun ke dapo..get ready nk berbuka..Kdg dengar jugak mak membebel-bebel kat dapo..yela kan tak menang tangan! 
Tapi tu masa sy kecik je, ms sekolah rendah..bila saya dah masuk sekolah menengah saya dah kena tlg mak saya..kesian tgk masak sensorang kan..ptong sayur, ptong bawang, blender lada, mcm2 lah..cuma saya tak la masak..kang sy masak tak sedap pulak..haha

Bila dah berumah tangga ni, barulah rs mcm mane mak kite rs dlu..anak still kecik kenalah msk sensorang kan..dengan kita keja lg..balik keje jam 5 ptg bekejar-kejar ke dapo..pung pang pung pang! Nak duduk berehat pun tak sempat wokk!  ha, baru rasekan ye! hehe..mase ni adalah terpk, cptlah kakak besar leh tlg mama kat dapo..;P

Penat bulan puasa ni penat lain macam kan? u olls rase tak? hihi..Jam 9 mlm ke atas bdn dah rs flet..mata tak boleh bukak..baring  dgn anak2 terus je tertido sampai ke pagi..

Takpelah,  berkat air tangan kita yg memasak utk fmly besar ganjarannya kan..amin
Janji ikhlas ye dak? hihi

Dah masuk hari ke 4 sehingga semalam , saya memang masak..masak simple2 je..janji ada kuah 1..sbb encik suami mmg jenis makan nasi kena ada kuah..tak kira lah, kuah berlada ke kuah bersantan ke janji ada kuah..paling pebret kari..hihi

Kalo time sahur pulak, setakat hari ni mmg kami makan nasi..berteman kan sambal hitam pahang! mmg terbaekkk wokk! haha..mula2 kan kena mkn berat sikit bg badan bertenaga..nak pulak saya masih bf..kalo tak makan nasi mmg lembik sesangat..kang nak masak berdiri pun tak larat..haha melampau tuu

Geng bff saya tiap2 petang share picture kat wasap lauk berbuka masing-masing..si wanie masak itu, si azie masak ini..hehe..seronok tau! sbb suka tgk hasil kerja masing2..puas hati pun ye! penat lelah kita masak kan..happy je tgk hasil! share resepi itu ini..kdg tu leh amik idea menu diorg jugak..;)

Sharing is caring org kate..Jgn salah paham bukan nak menunjuk pun ape kita masak dsb..Kita just sharing mane tau menu yg kita share hari ni leh jadi menu utk org lain pulak..jd idea diorg nak masak ape kan..tak pun ape yg diorg share tu jd idea kita kan..
saya tak setuju bila org kate share menu or picture juadah kita ckp kita nak menunjuk skill memasak yg ada kan..mmglah menu biasa je..bkn yg hebak-hebak mcm kat hotel tu..tp at least ape yg org share leh bantu kita time kita memerlukan..hihi just my opinion lah..


Jom, saya pulak nak share juadah berbuka sepanjang 4 hari berpuasa ni, 

Ok, Kak Ton dah ready pegang kamera nak ambik picture!! 
Here we gooo!!







Ramadhan pertama,

Menu : Kerang rebus
Cencaru sambal
Sayur cendawan campor
Sambal kicap 
Ayam goreng for kids






Ramadhan kedua

Menu : Ayam goreng kunyit campor brokoli
Gulai lemak telur








Ramadhan ketiga 

Menu : Kari ayam
Sayur buncis 
Ikan goreng
Budu




Ramadhan ke-4

Menu : Singgang ikan
Telur dadar 
Sayur taugeh
Kari ayam lagiii

Desert tambahan : Puding roti berkuah
*gigih tau balik keje semalam terus buat..sib baik sempat siap sebelum waktu berbuka..






Simple je menu saya kan..takpelah, janji air tangan sendiri..cuma kuih2 tambahan tu mmg beli je kat bazar..itu pun encik suami yg pergi..saya mmg tak sempat la nk pergi kalo time keje..cuma ada 1 hari tu saya ikot dia pergi..tu pun sbb dah kebetulan saya ada urusan kat luar petang tu n terus je la singgah...kemain luas kan bazar Putrajaya ni..letih nak jalan satu2 gerai.. cari ape yang perlu jeee


Lagi pun kalau kita masak ni leh tahan sampai ke sahur lauknya..biasalah, awal2 Ramadhan ni semangat nk masak lagi..esok2 dah dekat nak raya dah bosan pulak asek makan nasi je kan..mase tu lah kita try makan menu lain pulak..menu tunjuk-tunjuk! hahaha


Okay, hari ni dah ade menu dalam kepala nak msak ape..nak try buat sambal sotong resepi kak elly tuuu..nmpk cm sedap jeeeeee...

Ok, selamat berpuasa ye & selamat mencuba resepi-resepi baru! like meee..hahaha




ok, bai wok!


p/s : ada resepi best share la nti..leh saya curi idea..hihi



1 comment:

Mar Mansor said...

salam ramadhan..selamat berpuasa..
kami biasanya tak makan nasi masa berbuka..tu y gigih gak cari menu simple2.hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails