I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, July 21, 2014

Zara Demam Ciken Pox #throwback






Salam Ramadhan ke-23!


Minggu kedua Ramadhan iaitu 10 Julai 2014 , dapat mesej dari mama dayah suruh saya call dia..
Wahhh cuak jugak tetiba dapat msg di ofis waktu tu..
Bila call mama dayah bgtau Zara macam kena ciken pox..demam campak yg besar2 biji dia tu..
Hari tu kakak kena..now turn adik pulak..Tapi yg peliknya kakak kena dah 3,4 bulan yg lepas..huhu

So petang tu ambil dia mcm biasa, dan tgk keadaan dia..pada tekaan sy mmg kena ciken pox lah..sbb pengalaman lepas kan..
Malam tu terus decide bawak ke Klinik An Nur Putrajaya..sebelum dia melarat makin banyak kan so better jumpa doctor dlu..

And yess, mmg betul..ciken pox..Tapi malam tu dia tak start demam lg..

Hari pertama kena ciken pox


Gatal kat kepala..sbb paling byk naik kat kulit kepala

Masa jumpa doctor tu, mmg bijik2 tu byk dah naik..dan dah ade yg pecah sbb dia garu..hihi..Tapi alhamdulilah dia langsung tak merengek ke menanges ke..mulut duk sibuk cakap eeeeee sambil tunjuk biji2 air kat tangan dia..hihi

Lepas tu, kami diberi suggestion oleh doc utk mengurangkan ciken pox dia naik bertambah teruk dan elakkan dia dr demam yg terlalu tinggi..Doc suggest utk ambil ubat antiviral means utk stop kan ciken pox naik lg banyak..Yg dah keluar tu dah tak boleh buat ape lg..juz biarkan dia pecah dan kering sendiri..kata doc lah..
So kami ambil antiviral tu..takes 4 times/day/for 5 days

And alhamdulilah, after take antiviral tu, bijik2 air yg dh naik tu pecah dan mula nmpk mengering sikit..dan takde byk naik just like what doc said..
Legaa lah kami..plus dia mmg takde demam langsung..aktif macam biasa je..
Takde gaya macam org demam pun..Cuma nampak la sikit biji2 kat muka..sbb sebelum bwk jumpa doc tu, mmg ciken pox dh start naik byk kt muka dahi semua..org ingat dia kena ruam..


So saya tetap kena cuti jaga dia kat rumah..sebab still tak boleh hantar dia ke rumah bbysitter..Nanti baby lain kena jangkit pulak kan..At least seminggu baru boleh hantar dia semula..

Hari kedua kena ciken pox tu, saya bawak dia keluar..Lgpun nak ke Klinik Kanak2 di Kelana Jaya utk ambil stok ubat Kakak Sopea..So marilah kita manfaatkan cuti menjaga anak ni..;)






 See macam takde gaya org demam pun..mata berair tu sbb nangis nak ikut ayah keluar dari kereta..hihi


After 5 days amik antiviral tu, saya dah tak continue lagi sampai ubat betul2 habis..Just ikot what doc said..only 5 days..

And alhamdulilah sepanjang saya cuti menjaga dia kena ciken pox tu mmg senang sgt..takde meragam or menangis ke..cuma kena layan dia main je lah..layan kakak sekali yg cuti tak pergi sekolah jgk..ambil kesempatan betul anak-anak ye! 


Hari ke-6 ciken pox # 15 Julai 2014
So last saya bercuti on Hari Nuzul Quran tu..Rabu dah start keja semula..lame saya cuti tu..seminggu kottt..tapi plus cuti weekend & cuti am..;)


And now, ni muka lastest dia, tggl parut sesikit je lah..tu pun sebab dia suka kopek kan yg dh kering tu..sabo je lah..



budak kuat makan! dahi tuuuuuu! hahaha


eh mama pun nak interprame jugak ke! hahaha

 Alhamdulilah, dia dah sihat sepenuhnya sebelum Syawal menjelma..eceh! Syukur sangat kan..Kalau thn lepas masa Ramadhan dia kena warded..So thn ni kena ciken pox pulak..Dan yang paling penting semoga episod kakak kena ekzima teruk masa Syawal yg lepas tidak berulang kembali tahun ni..Ikutkan hampir genap setahun Kakak sakit teruk hari tu..Moga anak-anak mama sentiasa sihat dibawah lindunganNya..amin..

ok, bai wok!




p/s : minggu ni minggu terakhir Ramadhan..mencari malam lailatul qadar..dan juga minggu terakhir nk kongsi cerita Ramadhan 2014..:)


1 comment:

LYAfrina said...

alhamdulillah..zara dh sihat..nanti blh la beraya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails