I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Friday, August 8, 2014

Cerita sebelum menjelang Syawal





Salam Syawal ke -12..

Sekejapan je masa berlalu..rasa macam semalam baru Raya pertama..haha..melampau sgt tu!

Saya start keja semula hari Selasa (5/8)..cuti panjang jugakla...

Gambar raya tunggu ye..nak share cerita pengalaman bersejarah dulu ni..;P


Balik raya kali ni boleh dikatakan cerita paling sejarah sepanjang jadi anak perantauan lah kononnya kan..haha


Jumaat walaupun dapat half day, saya tak balik kampung terus..kebiasaannya kalau dapat half day berdesup terus balik kampung..kononnya nak mengelak traffic jam balik Jumaat tu..so decide dengan encik suami gerak dari Putrajaya selepas sahur Sabtu tu..ingat tak jamm lah! ingat je lahhhhh..
Lagi pun beg satu pun tak kemas lagi..esok nak balik mlm baru kemas..tu mmg habit sy!


Jam 6 pagi gerak dari rumah, anak-anak still tido lagi..angkat letak dalam kereta masing-masing sambung tido.. Dari Putrajaya nak ke Tol Gombak ikut laluan MEX..jalan memang lengang kate ko! nak baring pun boleh!

Tup2 turun je Duke, hambekkkkkkk! 
Dari mula masuk Duke tu gelap lagi..bertemankan lampu-lampu brek kereta yg memancor je..Sampailah langit mula cerah..masih stuck kat situ lagi..

Tengok gambar ni nak nanges ke nak suka??





hampir 3jam stuck kt situ saje..padahal nak ke tol gombak je depan tu..hazabnya rase nk sampai ke tol gombak..
kereta siap macam dah parking, lepas tu driver siap keluar kereta pegi toilet and then masuk balik kereta still tak bergerak ko! update kat IG dan FB..ada komen ini baru raya!! hahahaha

Ok fine nak raya kan..terima je lahh! haha


at tol gombak..ade press siap snap picture jam 
Dah lepas tol gombak pun highway still jam ye..jam yg padat sendat lemas ni!..gerak slow je..
tengok kereta bersusun naik bukit genting!


at highway karak - genting


Paling hazab rasanya bila tak tahan nk buang hajat kecil! encik suami yg mula dulu..nasib baik dia dapat jumpa petronas yg sebelum tol gombak tu..lega lah dia yg dh thn hampir 4jam masa stuck jam tu..haha
Masa tu saya dah terasa tapi jual mahal sbb tgk line barisan beratur dpn pintu toilet ladies tu yg ramai..

lepas tu tak tau pulak rupanya kat highway lagi teruk jamm nye..hurmmm mmg terbaek lah..sakit sampai pundi kencing..hahaha..
Jumpa BHP tepi highway tu kemain beratur sampai 5 barisan tapi 2line..mak aiii dah mcm ular gayenya..so tahan lagi sampai lah ke petronas besar bentong tu...masa tu tak kira beratur panjang mana sekali pun tetap kene jugak...hahaha




dapat pakej tukang urut free hari tu! ekekeke


Masa layan jam teruk tu, encik suami dah sampai sakit pinggang belakang bdn semua..nasib kaki ok..sbb bawak kereta auto kan..saya pulak kebas semua sbb duk riba zara tido..haha
Tapi paling untung encik suami sbb dapat tukang urut..siap landing tu! untunglaaaaaa! haha

 Lepas pada tol bentong dan exit Raub yg  nak ke Kelantan tu barulah jalan laju sikit..sbb dah tak jem..
Sampai kt RNR Temerloh, encik suami dah tak larat nk drive..mengantuk penat semua ada lah..so saya pulak take over jd second driver..saya drive dari Temerloh sampai lah rumah mak mertua di Kuantan..
ponatttttttt! 
Dan akhirnya 9jam setengah barulah kami selamat sampai di Kuantan!!
Rekod paling bersejarah..kebiasaanya 3jam dh smpai..Ini 9jam setengahh! balik kuantan je pun padahal!
Dari jam 6 pagi hingga 3.30 petang baru sampai..
memang betul lah dikatekan INI BARU RAYAAAAAAA !!! 

kami dah terkena!! hahahaha
* sekarang cerita boleh la suka, tapi masa hari tu mulut asek membebel je..stresss! * ;p




Okay, habis cerita part merempuh pengalaman paling bersejarah kami setakat ni..Kita masuk projek memasak sebelum menjelangnya Syawal pulak..hihi


Tahun ni turn raya pertama di rumah mak mertua..so smpai je dari Putrajaya tu memang berkampung kat rumah mak mertua je lah..Sabtu berbuka kat luar je bersama-sama ahli keluarga yg lain..penat drive tak hilang lagi so marilah beramai-ramai makan di luar..Plan nk berbuka di Padang Masjid Kuantan tapi end up tak jadi sbb hujan ptg tu..So berbuka di restoran Oasis di ECM Kuantan je..


Hari keesokkannya , ke rumah mak saya pulak...sbb semalam agak sibuk kan plus ponatt gila tu..
Setel jumpa ma dan makcik yg duk JB tu, barulah balik semula ke rumah mak mertua sambung buat projek kuih raya wajib dakcik tu! hahaha


Projek kuih raya bersama-sama kakak-kakak ipar dan anak sedara..



Cornflakes coklat
Kuih ni kalau buat ramai-ramai memang cepat siap..Dapatlah 3 balang beso utk sekilo cornflakes..
barang-barang kuih ni saya beli di Bangi n then bawak balik kampung..memang dah plan nk buat kat kampung sbb saya takde masa nk buat kat rumah sendri..sibuk dgn pembantu 2 orang tu je lah nanti! hehe


Okay, lepas berbuka Ahad tu projek memasak rendang, nasi dagang, ketupat semua tu memang projek mak mertua dan kakak ipar yg lain..

Saya pulak malam tu buat Choc moist cake utk santapan di pagi raya nanti..Request by encik suami lah..sibuk nak makan kek coklat sangat katenya..gigihla saya bwk bahan dari KL smpai ke Kuantan..macam mane bonet kereta tak penuh kan bang? hahaha

*resepi nantilah ye*


Choc moist cake from me

Makan bersama-sama juadah lain di pagi raya as a desert ! hehehe

End up saya makan sepotong je, yg lain-lain tu dihabiskan oleh saudara mara yg dtg beraya rumah mak mertua hari tu..hehe


Oklah, tu cerita kami sebelum menjelangnya Syawal..paling bersejarah balik kampung sampai 9jam tu..hahaha


INI BARU RAYAAAAAA!!


ok,bai wok!

Tunggu entry raya pulak k! 





3 comments:

ruziyatul mona Adzibi said...

naik juling kakmona tengok keta bersusun oi! hahaha... kakmona balik awal.. khamis malam dah gerak balik.. lajuuu ja ;P

az-ila said...

huhu same la kita ain..catat sejarah thun ni total perjalanan balik kelate 26 jam...bertolak kul 6.30 pagi sabtu sampai rumah kul 8.30 pagi ahad..terbaiiikkk!!!

LYAfrina said...

tahun ni ramai y balik ke pata timor.. boleh pergi balik dh tu 9 jam.. effect jem tu..bawak smpai ke sg ular, cherating n kemaman ... mmg teruk tahun ni..xpela.. ini baru raya!!! hehe

salam aidilfitri
maaf zahir n batin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails