I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Tuesday, February 25, 2014

Sopea demam campak



Hai wok!

Jumaat lepas kan saya ada ckp yg Sopea dah start bdn panas sikit..
Tghari saya balik rumah macam biasa..tgk pada muka, bdn, tangan ada naik bjik2 air gelembung tu..
Badan pun panas..Saya ingat dia kene penyakit HFMD tu kan..So decide bwk ke klinik petang tu jgk..

Bila jumpa doc, doc sahkan dia kena demam campak..
Adoiii..campak pulak dah! bukan ape, bila  demam ekzima dia akan aktif semula..tu yg buat saya bertambah risau! bru je baik sikit

Dahla campak berair yg bijik2 dia besar tu cmpor pulak dgn ekzima yg sedia ada gatal tu..
kesian Sopea..:(


Pic ptg Jumaat tu..




Masa ni tak naik byk lg..cuma badan start mkin panas dan merengek sesaje..

Pg Sabtu tu sebelum encik suami ke Temerloh (ade frenly game bola), saya kerah dia utk cari daun semambu/mambu kat area Warisan Presint 14 tu..
Ramai kawan ckp pokok tu ade kat situ..minta dengan pak guard..

Daun semambu/mambu
Okay, daun ni terkenal utk ubati demam campak..daun ni katenya sejuk dan boleh kurangkan kegatalan masa kena demam campak..ambik daun, bersihkan dan rebus..air rebusan buat mandi..dan daun diblend dgn sedikit beras utk sapu seluruh badan yg kena campak tu..

Ok mari kita cari!
Sesampainya di parking Warisan, tanya guard mane satu pokoknya..haha..maklumlah org bando xkenal pokok ni seme..:P
Bila guard tjuk seme area parking situ adalah pokoknya..tgk2 mak aiii tingginya pokok!!cemane nak ambik..galah takde! tangga pun takde! cr org nk tlg pnjat pun takde!!

masalah..masalah..

Last2 ade mat bangla tukang sapu tu tjuk area lain berhadapan dgn warisan tu ade jgk pokok kat situ..maybe situ rendang sikit..so boleh la amik..So, mari kite kesane pulak..Area tu area tmn perumahan dalam pembinaan lg..
Cari2 last dpt jumpa yg rendang la sikit..walaupun tinggi jugak..Last2 encik suami panjat bumbung kete dan paut dahan..so dapatlah 5,6 tangkai dahan daun semambu..tu je mampu ambil..

Walau takde galah, nasib baik ada suami yg tinggi mcm galah! hihi

Sesampainya kat rumah, basuh daun bersih2 dan terus rebus..sbb nak mandikan Sopea pagi tu jgk..

Ni after mandi & sapu dengan daun yg telah diblend td,


2nd day demam campak

seluruh badan Sopea saya isi
Masa ni dah start naik banyak..pastu merengek pun byk! sabo je la mama nak layan!


Sabtu malam tu ada kisahnya..bikin cuak saya je!
Kan sabtu tghri encik suami dah ke Temerloh , so tinggal lah saya, ma dan anak2 je kt rumah..siang tu bdn kakak takle panas sgt..ubat on time bg..
Tp bila tengah malam menjelma, bermula lah suhu bdn dia meningkat! mula dia tido pastu saya tgk dia mcm dah gigil-gigil..rasa badan hoi panasnya! cek suhu ..tgk2 40.1c!!!

Hoiii terkejut mak! terus masuk ubat demam ikut bontot..lap2 badan seme..basahkan kepala..ajk mandi beria Sopea tak nak! ajak ke hospital pun sama!
Whatsapp Wani & Azie tnya ape nak buat seme..tq u ollss sudi teman i sampai ke pukul 1 pagi..dgn bagi byk petua dan tips..lap u ollsss!!

Cuak jgk saya sbb suhu dia kekal 40.1c sampai kat sejam..rasa mcm nak bwk terus ke spital..sbb takut tarik sawan kan..tp alhamdulilah sejam lepas masuk ubt suhu turun ke 38.9 dah..wpon agak tinggi jgk kan..mujur tak tarik..
Risau seme ada time tu..maklumlah saya dan ma je ada kat umh mase tu..kalau kene bwk spital jgk, mmg saya drive je la..pandai ke xpndai janji anak selamat kan..

Tapi mujur takde ape berlaku..Alhamdulilah syukur


So keesokannya, Sopea masih tak byk perubahan


3rd day kena demam campak
 Makin banyak naik bijik2 tu..ada yg dah pecah..ada yg belum..nak usik badan kemain lagi dia x bagi..sakit sgt dia kate..merengek gatal dah satu hal..kuping kat kepala pun naik byk! tu tandanya ekzima dia dh start naik balik dgn jayanya lah!
kesian Sopea!!

Asal kering je kat bdn, saya lap2 air daun semambu tu..kurangkan perit dia..pastu sapu ubat..

Al kisah adik pulak, time kakak demam campak ni kemainlah nk pegang kakak, nak usik ini nk usik itu..Kite ni kemain tak bagi sbb doc kate campak ni berjangkit..Kena elakkan Zara dr duk dekat!

Tp, adoilah lagi larang lagi dia nak buat!Dah namenya duk satu umah kan..cemane???
takkan nk kurung pulak kan???
Redo je la..kalo nk jangkit jugak pasrah je la !! :(

Tu saya tgh melarang dia pergi kat kakak..peluk je boleh buat dia duk diam..hihi
dia boring tu sbb dia takde geng nk main..Kalo tak duk bergelak sakan main dgn kakak..


nmpk kakak terbaring kt blkg



kemain sengih gusi je nampak..gigi bru manja2 nak tumbuh


Ni kira pengalaman pertama kena jaga org sakit demam campak..kalau dulu sendiri kena mak yg layan kan..:)
Now turn diri sendiri pulak kena layan karenah anak demam campak..

Byk pantang larang hoii campak ni, antaranya :
 Yg utama tak boleh kena air hujan nanti tinggal parut kekal..
tak boleh makan makanan bergoreng..kena rebus2 je..
tak boleh makan kicap
tak boleh telur, ayam..nanti gatal
tak boleh garu..nanti berparut
tak boleh panas dan berpeluh
tak boleh pakai baju..kalau boleh bogel je..hehe
tak boleh mandi pakai sabun

see? byknya tak boleh kan..huhu

Satu lagi kita kene sabar dan kuat mental fizikal dengan org yg kena demam campak ni..terutama budak2 yg kena kan..yg utama dia of course akan merengek je! tak lena tido malam..kena tlg garu dia..kena tahan dgr dia nanges sbb ntah sebab ape dia akan nanges..suh minum air kelapa pun mau nangis! hadoii stress mak!


seminggu dua jugak kan campak ni nak betul2 kering.. bertabahla mama hoiii!! 

Get well soon sayang!! nanti dah baik kita pergi jalan ye!


eh, esok nak blk KTN..khamis & jumahat cuti..nak hantar pulang ibu tercinta..sob sob sedihnyaaaaa dah takde kawan!!!!


ok, bai wok!





Friday, February 21, 2014

Salam Jumaat wok!





Salam Jumaat penghulu segala hari..;)


Wah kemain letak muka tuan kat atas sekali..hahaha



no filter#no edit#fresh dari camera..:)

Lately ni dah start musim panas kan? 
Dah habes musim sejuk ritu..
pastu skrg pulak musim demam..demam denggi..adoiii riso

Zara ni pun baru baik demam..Hari tu ke klinik..1st demam dah g..pastu tak baik2..dh 6 hari demam tp tak ok lagi..dia demam on-off..siang ok mlm demam..suhu 38c sokmo..
So since dh lame sgt demamnya, bwk dia jumpa doc lg..kali ni gomen pulak..amek darah

Skg ni jgn memain yek..demam sikit je terus bwk klinik dan amik darah..sbb skrg tgh musim demam denggi..bahaya hoiiii!


Muka risau sbb kena amik darah

Alhamdulilah, lepas dah tau result darah rupanya Zara demam biasa je..virus ada skit dlm darah..dan bukan demam denggi..lega makkk! doc kate if demam berulang & refuse utk mkn minum, xaktif terus refer hospital..takut denggi..pulak? ok riso balik..

Tp now, Zara dah xdemam..makan minum pun ok..aktif mcm biasa..cuma batuk je tggl lagi..Lega..syukur semua ada..

Tapi kan skrg musim banyak nyamuk pun ye jgk..

Adoilah, dulu-dulu nk jumpa nyamuk sekor kt rumah pun payah..Tp now dah dengar bunyi nyamuk terbang kat telinga..pastu bangun esok dah berbintat kat badan..terutama kat Zara & Sopea..
Mcm semlam..saya tido bukak tingkap luas2 kononya nk bg angin masuk..Alih2 tgh tido asek duk tergaru-garu sbb kene gigit nyamuk..last2 bangun tutup tingkap rapat..Sudahnya panas tido dgn peluh berjeruk..basah baju..Now kipas pasang 5 pun tak terase angin sejuk..rs angin bahang panas je..2 kipas hoi sekali pasang..
Nak pasang aircond Zara pulak batuk..Pernah tido dlm ekon ms Zara batuk sudahnya pas batuk tu muntah..sampai 3x salin baju ms tgh tido tu..adoi


Suka betul dpt ikat rambut tocang dua gini

Perihal kakak pulak, ekzima dia on-off lagi..Asal malam tgh tido je nak bergaru..tiap 2 bulan sekali kena folow-up dgn Doc Noh..kdg amik ubat je..kdg jumpa Doc..Tapi skrg saya pakaikan dia losyen cetaphil je..naik teruk baru sapu krim doc..
Nak pulak skg tgh musim panas kan..asek berpeluh je..gatal tu datanglah kan..
Doc kate kdg perubahan cuaca, persekitaran buat ekzima dtg balik..
And hari ni tetiba dia pulak yg demam..bdn dedor je..maka nye tak sekolah la today..xlarat dia kate..
oklah, kesian..penat sekolah kot dia tu..pagi petang kan..


Saya  agak sedih la jgk skrg ni..tak lama lg mak saya dah nak balik KTN semula..dah tak duduk dgn kami lg kat sini..since kakak & adik dah baik sakit kan..Last bulan ni je..:(
Hurmm, sedihnya..sebelum ni ada teman bercakap,teman kat rumah bila encik suami selalu takde, teman berleter kat anak2,hihi..Nanti dah masuk bulan Mac saya dah start hantar Zara kat rumah pengasuh lama Sopea dlu..
Macam mane lah keadaan Zara nanti ye..maklumlah dah lame duk dengan nenek..ni kene duk dgn org lain pulak kan..

Back to normal lah pulak..kena uruskan anak2 sensorg la pasni..Kalau sebelum ni ma byk membantu saya..

Hope everything di permudahkan..
All is well :)


oklah, setakat ni dulu nak cerita..nanti ada masa cerita lagi..
byk nak cerita ni..psl keje..pindah ofis..tukar boss baru..pasal hobi buat desert...eh? hihi

till then!
ok, bai wok!






Monday, February 17, 2014

DIY Birthday # Rainbow Theme




Hai wok!

No monday blues okey? hihi

Dah habes ke tgk pic Majlis Hari Jadi Zara?? hihi..banyak kan gambo..
Tu kira ok la kan sbb ade sampai Part 2 je..
Masa Majlis Birthday Sopea dulu lg byk part nya..;P
Cuci mata je la wokwok eh..

Okey ni kira last part lah utk edisi birthday Zara..
Kira entri khas utk deco-deco Birthday Zara..
Nak tau saya buat mcmane & hasilnya kan..hihi
Ada jugak yg bertanya sy ..kemain pemes! erkkkk..;P

Dulu kemain jd event planner kat majlis birthday anak Wanie & Azie..Now turn utk jd event planner utk anak sendiri pulak..:)


Lg pun saya memang suka sangat mereka, mendesign ni! yelah, dlu cita-cita nak jadi graphic designer..tp tak terjadi pulak..haha

DIY Birthday # Rainbow Theme

Ok, part 1..

Invitation Birthday Card




Ok, mcm ni..Kad ni saya tak print pun..Ni pun snap pic ikut screen komputer je..Saya design & edit dlm komputer..guna Microsoft Word je..hehe..pc saya takde pun software graphic..so back to basic guna word je okey..sob sob..Tp okey la jgk sbb dpt la rupa invitation card yg sng dibaca..address & date tu yg penting kan..:)

Okey bila dh siap design tunjuk kat encik suami..Sebenarnya saya ade buat 2 jenis kad berlainan..1 ade pic Zara, 1 lagi takde pic Zara..Dan last encik suami decide nak yg design ni..So marilah kita forward kad ni through  Whatsapp Messanger pada kawan-kawan...haha
Senang kan..tak payah print pun..Snap pic ikut fon & then forward pic ikut whatsapp..Hantar pd kawan2 rapat yg kita jemput..Very easy one! jimat kertassss..hihi
Dan satu lagi menyenangkan kerja kwn2 kita..Kalau lupa address tgk je pic dlm fon..tak perlu bwk kad lg..Bukan ape kalau bg kad ni, esok nk g majlis dah lupa letak kat mane..ha perangai saya la tu..hihi
So mari menyenangkan semua pihak..:)


2. Goodies Bag


In progress ;)

Hal paper bag ni saya mmg cari awal2..Memang dh decide nak rainbow theme kan..So kena aim paper bag yg colourful & rainbow..kene tutup mata bila tgk paper bag jenis lain..kartun ke ape ke..haha

Saya beli paper bag yg dh siap je..Tak rajin nak buat sendiri..Sbb masa saya kat rumah & ofis sgt terhad..Kebanyakan keje saya buat kat ofis..opppss! matik kalo bos tau ni..haha
Paham je la kan kalo buat keje kat ofis ni..saya buat keje bila habis waktu keje tau..
Waktu keje saya dr 8pg - 5ptg..
Tp sejak Sopea sekolah kafa yg kelasnya abes jam 5.30 ptg..so saya ada ms terluang kat ofis dalam setengah jam..So masa tu lah saya buat..tu pun sorok2 sbb takut bos tgk! bukan ape nanti bos tu byk tanya..penat nk jwb! hahaha
Setiap hari buat sikit2..gunting semua ni..Tampal kat paper bag je saya buat kat rumah..Tu pun ade little helper yg tlg..stress jugak i tau! rosak jgkla kertas sticker 2,3 helai..hahaha

Oh ye, paper bag ni saya beli kat GM KL..kemain gigih ajak encik suami ke sini..Tu pun kena pndai cr time dia..kalau salah timing mmg tak dilayan nye! haha

1st time ke GM KL..Saya tau nak cari sini pun dr geng saya..Azie & Wanie yg suggest tempat ni..katenya byk choice & murah-murah! Tp memang betul pun! rambang mata wok! dan yg penting murah!
Saya beli 50pax..Semua sekali termasuk belon 40pcs jumlahnya tak sampai RM50 pun..ok lah kan..dpt yg cntek..dan menepati tema! hehe

Tp kalau u olls nak buat paper bag sendri pun ok..beli kertas kaler coklat tu pastu design la sendri kan..
Saya ni tak cukup masa..lg satu tak cukup bhn2..kate nak rainbow kan..byk la pakai bhn..so tu psl beli yg dh siap..cuma touch-up sikit je..hihi


Paper bag utk kawan2 Zara/Sopea

Isi dalam paper bag - Colouring & sticker book / wrist band minion + jajan2


Utk paper bag saya just tampal pic Zara je..tulis caption sikit..Tanda kenang-kenangan kan..eh ye ke? Ye tau! sbb kalau saya dpt paper bag yg mcm ni dr majlis birthday ke majlis org kawen ke saya simpan tau..sbb cntek dan boleh digunapakai semula..terutama kalo kita juz nk keluar jln2 kejap kita boleh simpan brg dlm ni..hihi
Ok, tu perangai saya..:)

Pic yg tmpal kt paper bag tu sy design kat Word jugak..Just search googles images tema rainbow keluar lah segala macam jenis images..pastu pilih yg ok utk kita design dia as a kad & yg penting cntik bila print..Jgn pilih yg gambar pecah bila kita besarkan images tu tau! sbb nanti print jd tak cantek..So u olls kena pandai pilih & reka ia..eceh!


3. Birthday wording & Banner Birthday


Now, masuk utk birthday wording pulak..
Hurm, yg ni senang je..rasanya semua pndai buat kan? simple sgt ni..
Buat kat word jgk..print & tampal..
Sy pilih yg senang je..pilih round shapes..Wording pun colourful..rainbow theme kan? hehe



Ini kerja gunting tampal segala saya buat kat ofis..Sbb kalo buat kt rumah ni haru biru jadinya! kan ada little helper 2 org..;P


wording a,i , h saya tukar kaler..sbb bila gantung tak nmpk pulak hurupnya

Dah siap wording boleh la tampal..hihi
Ok, nak share banner birthday Zara hari tu..
Ini rupa sebelum




Dan Ini rupa selepas







haha..nmpk tak perbezaan dia u olls? Yg berjurai-jurai tu langsir sebenarnya tau!
Ade jugak kwn tanya..Azie pun perasan..siap ckp 'Mcm kenal je langsir  rupanya '..hahaha
Al kisahnya, saya cari kertas yg dh siap jurai2 tu kat GM KL..tapi puas pusing mmg tak jumpa langsung..Rupanya ade jual kat GM Klang..Kalo Klang sana mmg tak dapat la nak pergi wokk! sbb takde org nk layan! hahaha
So marilah kita pikir inisiatif lain..Tengah kemas2 stor terjumpa lah langsir ni yg mmg dah simpan lame..Sbb kena simpan ni, masa zaman Sopea kecik dlu dia suka bebeno langsir ni..kemain la tarik2 bila kita gantung tu kan..sampai terbelit2, berpintal pintal kat ujung dia..stresss mak! last2 kita kasi simpan & tukar jenis langsir yg baru! setel! haha

So skrg lah masa utk guna..hihi..letak penyangkut ujung kiri kanan pastu masuk tali dlm lubang langsir dan hang it! Nak tutup rupa atas yg tak elok dia tu kan kita letak belon banyak-banyak warna warni..Ok siap! senang keje..jimat belanja !Keja gantung langsir saya dengan mak saya buat..keje tiup belon keje encik suami..hihi

Dan jadilah rupa nya begini,





Meja ni pun meja hiasan sbnrnya..nk bg nmpk ok letak la alas sikit..:)

dan boleh diletakkan meja potong kek..Dah tak payah nk duduk kalau bila nk ptong kek kan..So sng jgk tetamu nak bergambar..eh tetamu ke tuan rumah? hahaha


4. Sticker & props

Ok, ni pun same jugak..search images rainbow theme pastu copy kat word dan design ikut cita rasa sendiri..nak tulis caption ape terpulang lah kan..Saya simple je..
Kegunaan ni konon nak letak kat cupcakes/pavlova kat meja Candy Booth..Kemain saya print bebanyak dan beli stick mcm stick lolipop tu..Tp hampeh! bila majlis saya sempat letak sikit je..selebihnya lupa! LUPA! OK FINE!!! 


Snap dari screen pc je..hihi






dah letak stick dia

Saya guna kertas sticker..sng nak masukkan stick dia kt tengah..hihi..
Benda ni saya dah pernah buat masa birthday Sopea dlu..tapi kali ni pakai stick plastik..dlu pakai toothpicks je..hahaha

Boleh letak mcm ni





5. Photo Booth Props

Yg ni pun sama! just search je ok..tak dinafikan googles mmg banyak membantu saya  dlm DIY ni! TQVM googles! eh? hahahaha


Amik dan letak caption ikut kita..pastu gunting & bubuh stick..:)



Dan boleh diletakkan di meja potong kek..Sapa2 nak bergambar pun boleh pakai props ni..mcm ni

Misai wak doyok palsu Sopea..hahaha

6. Cupcakes/Pavlova

Yang ni pun kira DIY jugak..hahaha
Saya buat muffin coklat/pavlova sbg desert tambahan..

Utk kali ni buat byk kan..So ade saya kukus..ade saya bakar..jimat masa & cpt siap!
Hari Khamis saya dah buat ni..Topping saya buat pagi sabtu tu..:)

In progress # Kukus


Dah siap # bakar


Mini Pavlova


Dan boleh hias mcm ni,



3-tier cupcakes rak ni saya beli di kedai bahan buat kek..Yummies Bangi..Bahan2 buat kek pun saya cari dan beli kat situ..rak kek tu murah je u olls..RM9.90..ade byk design..tp seharusnya sy pilih stripes colourful..hihi
Tp sy mmg aim rak kek kat IKEA..hari tu sales jd RM49 jee..adoii nyesal pulak tak beli..Tp rak tu rak kaca lah..lg cntek kan..next time lah! ;)


Okey sekian saje sesi sharing DIY Birthday Zara..
Oklah kan hasil buatan sendiri, guna bajet sendiri..Janji puas hati..
Kalo tempah event planner luar konpem lg meletop! tp sediakan je la ongkosnya! hihi


Walaupun hasil air tangan sendiri, janji fmly saya happy..
Especially kanak-kanak kan..Budak ni kalau dgr nak sambut besday , ade kek tiup lilin mmg happy je..
Mcm Sopea tak sabar dia nk tunggu besday adik..
Asek2 tanya bila..bila..:)

Oklah, semoga ape yg saya share ni dapat membantu u olls yg mane nak buat preparation birthday anak2 tu..


Ok, see u then!
bai wok!
TQ ;)






p/s : ade tak nak upah saya jd event planner utk birthday or any party???
hahahaha
jgn nk poyo sgt okeh! :p





Friday, February 7, 2014

Majlis Sambutan Hari Lahir Zara # Rainbow Party! (Part 2)



Hai wok!

Kita bersiaran utk Part 2 pulak..
Entri birthday tak sah kalau takde part-part kan..mesti nak bersambung-sambung..hihi
Ini semua moments dan kenangan..;)


Okey, utk Part 2 saya cerita about the foods that day..
Kali ni bolehla detail sikit ceritanya..Part 1 entri bergambar je..


First the cake!




Ni rainbow cake..From bakemecupcake..saya order 2 weeks before..
Tunjuk design nak macam mane & then tggu kek siap hantar ke rumah..Sy pilih simple design je..
Saya tak berapa gemar nk pilih kek design kartun or letak muka anak ke..sbb nanti sayang nak potong ..hihi
Anw big thanks to bakemecupcake!
5 stars for superlicious cake & nice deco!



Ini rupa kek bila dipotong..ade 7 colour..very colourful..saya sgt2 suka!
Topping dia sy minta cream cheese..So balance dgn rasa dia..manis2 masam..
Lapisan kek tu pun lembut jeeee..best!


2nd the main course & side food..:)
*eceh! ayat tu nak ayat masterchef ajek!*






Pulut Kuning ni mmg saya niat utk buat..sebagai memenuhi hajat saya..dlu saya pernah pasang hajat kalau Kakak Sopea dah baik sakit dia saya akan buat pulut kuning dan bg org makan..
Alhamdulilah abes licin pulut kuning hari tu..lepas hajat..;)
Ha, lawan dia rendang ayam..pun habis licin :) 



Main course adelah mee kari meletop! Okey ni lah satu-satunya main course yg saya tempah dgn org...sbb nak buat sendiri tak cukup peralatan dapur & masa..oder je la senang kan! hihi

Other side food : Mee Hoon goreng + nuget + sosej + kepok + buah ( tu semua masak sendiri ) eh buah tu xlah kan..hihi


3rd : Candy booth




haha..candy booth yg tak berapa nak jadi candy booth sangat ni..
Saya tak buat design yg betul2 mcm candy booth yg gempak tu..label ikut theme kan..
Ni main belasah je..takdelah nk tagging semua..sikit2 je deco..
Bukan ape, kang deco gempak encik suami kate hover pulak kan..hehehe
Dia kate buat simple-simple je..;)

Barang2 makanan tu semua beli kat kedai borong Pasar Borong Selangor tu kecuali smarties yg ade tangan tu & nyum nyum..itu disponsor oleh acik mami..thanks acik mami!

Beli kat kedai borong tu murah je..kalau kat KTN kita panggil kedai Cowboy..hihi
Beli banyak2 & then letak dlm bekas yg ade kat rumah je..;) dan yg penting ikot tema tau..Rainbow theme..gitu! haha


Marshmalow rainbow..ikut theme tu..hihi

Jelly beans..label tu sy  DIY & tampal sendiri kt balang kaca..hihi

super ring

kerepek ubi..sedap ni!
and sumi, cekedis, nyum nyum dll lain lagi..amboii!


semua label tu saya DIY..

4. Desert




Okey, utk desert kali ni saya try buat sendiri semuanya..
dah lame praktis kan buat cupcakes & pavlova sendiri..so mase mcm ni lah kene try buat byk2..
buat sendiri jimat sikit..puas hati..tak jadi ke tak sedap ke kita komplen je kat diri sendiri..haha

Utk desert saya buat cupcakes coklat, pavlova , kek batik & puding buah koktail..
Tak payah la byk2 sgt desertnya, bukan jemput ramai sgt..
Alhamdulilah, desert tu semua habis..siap tapau bg kawan2 bwk balik..;)


Okey tu jela nk share about the foods..
Alhamdulilah dapat bg kawan2 makan air tangan sendiri..kecuali mee kari lah kan..hihi

Untuk next entri saya cerita pulak DIY utk majlis ni..
ok, bai wok!

Thanks !




Wednesday, February 5, 2014

Majlis Sambutan Hari Lahir Zara! # Rainbow Party!





Hai wok!

Alhamdulilah niat dan hajat saya utk buat majlis kecil-kecilan utk bg teman2 rapat makan-makan sempena birthday Zara & kesyukuran terlaksana.
Alhamdulilah..;)


Majlis Sambutan Hari Lahir Zara diadakan pada 25 January 2014 (Sabtu). Jom tgk gambar yg berlambak ni!like always lah..hahaha


Majlis Sambutan Hari Lahir - Zara turns 1
25/1/2014 (Sabtu)
Tema : Rainbow & Colour block



# Gambar kiri - Sopea # Gambar kanan - Zara # Kek Rainbow tempah :)


Baju budak2 harus sedondon :) # from Cotton On Kids

Ribbon blkg saya tambah jahit sendiri..bru lah color block! gituu
Perihal baju bebudak ni kemain la payah nk jumpa tutu skirt yg rainbow..Ni pun sib baek jumpa kat Cotton On Kids JPO..fuhh lega!Tapi seminggu sebelum majlis terjumpa pulak tutu skirt lagi havoc kat The Curve..Ingat nak sambar sekali pikir buat ape pulak kan..lagi pun dah ada tutu skirt..hurm nafsu semuanya tu! hahaha


Birthday Girl yang dirai
Mood Zara hari tu mmg okey! eh tapi dia tu mmg mood ok sokmo..ape je yg tak ok..oh cuma kalo bg makan lambat baru mood tak ok..hehe

Tetamu first Acik Mami & Dady..Org penting tu sbb jadi Fotographer on that day! Second kawan encik suami..Uncle Akem & Aunty Fela..Yg 3rd baru lah mama Azie with two little hero yg hensem! hehe..
Umi Wanie dah inform awal2 lagi dia akan datang lambat sikit sbb ada hal pagi tu..Takpe wok, I tunggu smpai u dtg baru kita potong kek ! ;)

Jom pose 2,3 gambo dulu k! hihi


#Dakcik#Azie#Kak Bb



Masa ni saya baru je siap2 pakai baju..tgkla tudung pun xsempat siap betul2 lagi..terus je bergambo..hehe

Kawan2 encik suami

with anak-anak
Sebelum tetamu meramai marilah kita bergambo dlu seround dua..Kang saya dah bz nak buat topping cupcakes & pavlova pulak..


Kemain tgn silang dgn hafiy..boipren lame..hihi
Tengok gambar je la eh..tak larat pulak nk letak kapsyen setiap pic..hihi









Encik suami sampai kene rendahkan kaki semata-mata utk nmpk sama tinggi dgn isteri..haha



Sesi kawan2 encik suami dah datang..






Sibuk dgn melayan tetamu terlupa pulak nk suap birthday girl makan..hehe
So time makan utk Zara..kemain sengih dpt makan kek..





Ni tetamu yg ditunggu..Safa Nur Jannah..adoiii comel betul Safa ni..last tgk masa umur dia 3 bulan hari tu..Ni dah nak masuk 2 tahun okey! lamenyaaaaaaa..

tgh kiss pp ibu dia

Zara with uncle cd
Eh? sesi loving dovey couple ni pun ada? hehe
Jgn marah k! nk jugak bergambar kan..


Perot cover bang!



Ape lah tuan rumah tu bercakap..hahaha

Wife2 kawan encik suami..kawan2 saya juga! kawan ms g Vietnam hari tu

With ibu Safa..Mama Za..cun oooo!
Okey time cutting cake! 


Kemain Sopea nyanyi kuat-kuat lagu besday utk adik



1 2 3 fuhhhh!

Kakak tiup kat kek satu lagi

haha..Sopea nangis sbb berebut nak potong kek dgn kawan dia..






Jom potong kek!












Okey, kids time!

semua comel2 belaka! gerammmm tgk














Ni anak uncle cd..kemain berketak-ketak tangan..mintak seketul tak bagi pulak..hahaha



Safa yg omei sangat! with aunty zaza yg preggy 2nd child..

Okey, time mak2 pulak! hihi..tumpang glemer kannnn


Dari kiri # Fiza # Wani # Dakcik # Za # Azie









With Kak Irnie & Syafiqah (kawan Sopea ms kat Taska dulu)

Ecece nak jugak!

with my mama! Chef hari tu..;)

With acik mumy..sama tingi kan? ha ade rahsia disebalik ni..haha






Mami & Dady # fotographer on that day..Big thanks utk superb gambar berjuta lemon ni! huhu

Damia Nur Zara..

Alhamdulilah..Jutaan terima kasih kepada yang sudi hadir meraikan birthday hari tu..
Maaf kalau ade kekurangan ye!

Details about majlis tu saya kongsikan di entri lain eh..
Entri ni pun dah panjang..penuh dgn gambar je! hehe

Deco birthday semuanya DIY..jimattt & puas hati! ;)


ok, bai wok!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails