I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Monday, June 30, 2014

Salam Ramadhan !




Salam Ramadhan yang ke-2!


Alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk menyambut Ramadhan kali ini, bulan yang penuh keberkatan dan mulia.

Tahun lepas dugaan Ramadhan paling mencabar bila saya kena gastrik yg teruk! sampai tak boleh nk puasa sbb dh muntah-muntah..Dan juga Zara kene  warded di hospital akibat masalah usus..merasa lah berbuka ala kadar je dgn encik suami kat wad..

Tahun ni semoga semuanya berjalan dengan baik, agar ibadah puasa kali ni dapat dipenuhi dengan sempurna..amin

Ni baru masuk hari kedua berpuasa..semalam hari pertama sy agak lesu dan letih..dah la sahur sempat minum susu je segelas..hehe..terlajakkk laris eh tido! ;P Dan semalam juga hari cuti kan..kalo hari cuti Zara kerap sikit bf maklumlah dia boleh melekat dengan mama nye 24jam..so tu yg lembik sikit..

Lepas memasak juadah berbuka petang tu, sy dh terbaring..sbb rs sikit pening + mual..Sudahnya encik suami dgn kakak Sopea je ke bazar ramadhan beli kuih..

Alhamdulilah, today hari ke-2 ni, rase bertenaga sikit dr smlm sbb sempat bersahur nasi..hihi
Tapi bila kat ofis ni rasa mcm boring pulak..keje ada tapi suasana tu mcm boring..sunyi sepi je..nak sembang-sembang pun malas..tghari tadi sempat la lelapkan mata sekejap..

Persiapan raya tahun ni, amboii baru hari kedua dah masuk cerita persiapan raya..advance sangat ni! hehe..okay, persiapan raya tahun ni saya buat awal!..dan lega semuanya dah siap! persiapan baju raya anak-anak lah kan..baju raya diorg semua dah siap beli..semua dh lengkap..baju kurung je belum ukur lagi..tailor kata tunggu dah dekat baru ukur sbb dia kate budak cpt membesar..

Skrg tgh sales menggila wok! sebelum puasa lagi sales sane sini..dari 10% ke 70%..semua ada! memang berbaloi beli time sales mcm ni..harga drop kaw-kaw!

Hari tu ke sales padini kat IOI..menggila saya dibuatnya..haha..baju tshirt semurah RM6 je! adoii mana tak tahan..Beberapa bulan sebelum ni saya dah shopping baju tshirt anak-anak kat Cotton On Kids mase diorg tgh sales nk tutup cawangan kt Sunway Pyramid..ms tu menggila jugak shopping! sbb harga baju semurah RM15 onwards..

Lepas tu Sabtu sebelom puasa ni, ke Cotton On Kids (Paradigm Mall) lagi..mencari kasut raya Zara..kasut raya kakak a day before dah cari..si Kakak beria nak kasut tinggi..claim as a birthday present..hihi
So since adik takde lg kasut utk dipakai dgn baju kurung marilah kita membelinya..
Kat Cotton on Kids sales pun menggila! so menggila lagi la sy beli..haha

Tp bila pk balik banyak betul abeskan dengan shopping utk budak2..Nak pulak skrg saya ade 2 org gurl, kalau nka beli baju or seluar ke msti kena beli 2 dan sama pattern..nk sedondon katenya..seronok tgk diorg pkai baju sama2 lepas tu jln sama2..suwittt sgt! lagi pun takpelah, nak top-up baju budak2 tu yg semakin mengecik..Ala, lgpun skrg tgh sales..banyak barang murah-murah..so bukanlah beli yg mahal2 je semua kan..alah membeli menang memakai org kata! cewahhh..melabur utk anak2 ape salahnya kan? kita bekerja pun utk anak2..keperluan anak2 dan keluarga..so tak akan nmpak membazir kat situ..kdg2 self rewards pun tak salah..;)

So pesanan saya beli lah time sales yg menggila ni..jimat! hahaha..pesanan kaki shopping tuuuu..beware okey!
Cuma satu penyakit saya ni, tak boleh tgk barang especially baju anak2 yg murah2!! padahal dah beli tp mesti nak jugakkkk beli lagi! Azie siap geleng kepala..dia kate kalau saya tak beli tak sah! 
Saya pulak pikir, kalo baju tu kite susah nk dapat especially kalo kite tahu dia brg branded dan tak selalu ada sales, bila time sales haruslah kena beli..sbb saya pikir jimat dan berbaloi..kalau tak sales cthnya nak beli jugakk tu yg kena pk byk kali..hihi

Kita org perempuan kena bijak berbelanja..beli time ade sales..takde sales kalo rs berbaloi nak beli pun boleh..asalkan kita tau kemampuan kita dan rs barang/benda/baju itu berbaloi..Cuma skrg ni semua tmpt sales gila-gila serentak pulak tu kan..nasib baik saya dah setel beli belah sebelum Ramadhan..lepas ni kene tutup mata dah..tak pun jgn pegi tempat2 yg ade sales..kang menggila nk beli lagi! hahaha

Oklah, tu je nak share..nanti ada masa rajin saya sambung cerita lagi..kebosanan petang2 mcmni..dalam kepala duk pikir nak masak menu ape hari ni..klishe la kan..tekak org puasa lain..Tapi encik suami pesan bulan puasa kali ni masak simple je..2 lauk pun dah okey..banyak2 nti membazir..betul tu! lgpon fmly kecik kan..ala kadar sudah janji ibadat puasa dpt dipenuhi dgn sempurna..





Okay, nak wish Selamat Menyambut Ramadhan..semoga Ramadhan kali ni penuh makna agar dapat ditempuhi dengan sempurna..
Maafkan segala salah dan silap kpd yg mengenali diri sy dan keluarga...
O-O ye! 





Ni muka mak budak yg kuat shopping tuu! 

Sebahagian hasil shopping ! hihi (Cotton on kids)




Saya suka shopping untuk budak-budak kat cotton on kids ni sbb mostly kain dia semua cotton dan sedap pakai..mmg worth it..dan juga dari H&M..juga sedap pakai..


Kasut raya Zara

Heels idaman Kakak Sopea! hari2 dgr dia tnya selagi tak beli..


Kak ton sangatttt!! gaya itu penting!



Happy!





Tuesday, June 24, 2014

Happy Birthday yang ke - 5 tahun Sopea !! (part 1)




Hai wok!

Alhamdulilah, 22 Jun 2014 (Ahad) lepas genaplah umur Kakak Dania Qarmila @ Sopea 5 tahun..

Syukur masih diberi peluang membesar bersama-sama kami..:)

Untuk mengembirakan hari special dia tu, we olls sefamily bawak dia celebrate yg simple2 je..yang besar2 hari tu dh buat masa besday adik..hihi

Tapi oleh sebab Ahad tu encik suami ada game bola, so marilah kita celebrate petang Sabtu..one day before..;)

Ajak kengkawan , acik mami & dady sekali..bg happening sikit kan..

Saya yang decide nak buat kat IKEA ni..sbb macam best sikit suasana dia..walaupun ramai org kan..tp syok! lain dari yg lain..kalo tak asek la kt tempat restoran mkn biase je..nak nyanyi kuat2 malu..so kat IKEA ni sedia ada bising, so tak la segan sangat nk buat bising..hihi

Petang tu, sampai je terus ke The Curve sebelah tu..cari kek kat Baskin Robbins..
Igt nk tempah kek bagaikan tp oleh sebab dia tak boleh makan kek yg ade telur so marilah kite beli kek aiskrim je..
Saya offer nak buat kek batik pastu isi lilin kat atas..haha..Dia taknak pulak..;P

So layankan je lah..Lgpun ini permintaan dia..Nak tiup lilin & nak org nyanyi lagu besday kat dia..haha

Drama queen sgt kan..;)

So mari kita tgk suasana besday celebration dia,


Date : 21 Jun 2014 (Sabtu)
Tempat : IKEA
Tema : White/Blue



Budak paling tak sabar nk potong kek..kemain suh ayah cepat2 beli makanan


selpie dulu!
Mama tak paham tgk muka kakak..org nyanyi utk dia tp reaksi muka macam nak nanges ke nak suka..hahaha


Tgh nyanyi lagu besday kat dia

Happy 5th Birthday kakak!!


Us !



Reaksi sebelum kek dibuka..setia menanti..hehe



Tgk aksi si adik yg dh panjang akal tu!! menceriakan hari kakak! 









Ok. time to potong kek! Kena cepat sebelum kek mencair












seriusnya muka

Zara yg dah pandai bergambar! tp susah nak ajak bergambar..hahaha


 Tp berbaloi beli kek baskin ni..mahal boleh tahan tapi rasa mmg terbaek!!
Habes sebiji kek tu..kek aiskrim sape tak suka kan..hahaha



Kek baskin perisa vanila oreo strawberry

Utk desert tambahan malam tu, saya just buat pavlova sebijik..


Pavlova classis #homemade by me


Ok, sikit ucapan utk kakak,


Happy birthday yg ke-5 tahun my lovely angels, my bucuk mama, my everything!
Walaupun kakak dah 5 tahun dan banyak benda kakak kena buat sendiri, mama tetap sayangkan kakak!
Mama doakan kakak sentiasa sihat..dan paling penting mama doakan penyakit ekzema kakak pulih sepenuhnya..mama dah tak sanggup tgk kakak menderita sakit, gatal & hidup bergantung pada ubat sentiasa..
Mama doakan kakak menjadi budak pandai, cerdik dan yang paling penting mama doakan kakak menjadi anak solehah , berjaya dunia dan akhirat!
Semoga kakak menjadi contoh yg baik kepada adik & menjadi anak harapan mama dan ayah!

Amin

Mama sayang, cinta, kasih yg teramat pada kakak!
Marah-marah tu tanda sayang kan? hehe

I Love u infinity!!



Love u kakak pia!!



* to be continued *




Monday, June 16, 2014

Resepi # Puding Marble





Hai wok!

Kali ni nak share resepi Puding Marble pulak..

Dah berjaman janji nak update resepi..haha

Paling simple & dijamin sedap!!





Bahan2nya : 


10 gm serbuk agar2
4 cwn air
2 cwn gula halus
1 tin susu cair
1 cwn tpg kastard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu makan nescafe
1 sudu makan air suam
(dibancuh dgn serbuk koko)

*mentega
*esen vanila


Cara-Cara :

1. Masukkan serbuk agar2, gula dan air kedlm periuk. masak hingga didih






2. bancuhkan susu cair dan tpg kastard dan kacau sehingga pekat.






3. Lepas tu tuang ke dalam agar2 mendidih.








4. Bila adunan dah likat, tutup api dan masukkan 2 sudu besar butter dan esen vanila. 






5. Bila semuanya masak , tutup api. Bahagi dua adunan agar2.
Satu adunan bancuhkan dengan serbuk koko dan nescafe.

Tips : Sila bancuh serbuk koko & nescafe dgn air suam terlebih dulu sebelum dicurahkan ke dalam adunan agar2





6. Tuang berselang2 dengan adunan kosong untuk mendapatkan marble dan corak yang disukai.




7. lapiskan adunan kuning (kastard sahaja) ke atas adunan coklat tadi.
biarkan seketika.


8. lapiskan sehingga semua adunan habis.
Biarkan sejuk dlm peti dan sedia utk dipotong..







Taraaaaa!! buatlah corak sesuka hati ikit citarasa masing2..

Saya buat corak spider kononnya! 





Dan sedia dipotong!












Selamat mencuba !!




Happy Birthday Ma! & Happy Fathers Day!




Hai wok!


15 Jun 2014 


Dalam hati Ibu penuh kasih & sayang, Kasih yang hangat selalu, Untuk Ibu ku ucap terima kasih yg tak terhingga, Dan Selamat Hari Jadi yg ke - 50 tahun !!

Semoga ma sentiasa sihat tubuh badan, dipanjangkan umur, dimurahkan rezki..
Semoga Allah memberkati mu..
I will always love u forever & ever!
Stay young okey!! hihi

muahhhhhxxxx!!


like moma like daughter


And also,



To husband, ayah to my little angels, & all fathers mithali

Selamat Hari Ayah !!

Dia org pertama azankan kita, Dia org pertama yang gelisah, Dia org pertama yang senyum kepada kita,
Dialah AYAH kita limited edition
Hanya SATU di dunia! 


limited edition!


Thanks for being funniest, caring , loving , cool AYAH for our kids!!



ok, bai wok!!






Thursday, June 12, 2014

Kursus Setiausaha Bersama Dato' Fazley Chocolate Cake..;)





Hai wok!

Bulan April yg lepas saya, Azie and beberapa ofismate lain attend kursus Setiausaha..
Sempena minggu setiausaha katekan..
First time ni kursus berbayar..first time jugak kursus bersama artist..hehe kesian!

Kursus ni dihadiri oleh berbagai agensi..termasuk gov & private sector..
saya suka mcm ni! luas sikit pemandangan kan?

Saya pun diajak oleh Azie utk attend same-same..

Kursus tak jauh pun..area KL je..Hotel Vistana Kuala Lumpur..

dikendalikan oleh Dato' fazley coklat cake, hihi, wife dia Datin Azrene, Hafiz Cute Carry , Kak Mas make-up artis Shila Amzah dan Emi Edura image consultant Mizz Nina..


Kursus 2 hari..pergi balik hari..naik kereta pejabat..;)

Bukan ape susah skrg nak kursus jauh2, tido bermalam..kesian encik suami nanti nk urus anak-anak..Lgpun Zara still bf kan..nanti menangis tak berlagu lah dia..hihi

Day 1 kursus !




Selfie dulu sebelum kelas start




with Azie


OOTD lah sgt kan ;)

Oleh sebab ber OOTD td kan, ha amek kena panggil ke depan..maluwww i olls!
Tgk gaya pemakaian..eh kene puji tau! gaya sesuai dgn size badan! hahahaha
jgn muntah!







selfie with Hafiz Cute carry..best gila talk dia!! #ofismate
 Sesi kedua with Datin Azrene..
About image & personality


banyak tips dia bagi..
kenali bentuk badan, tips pemakaian, penjagaan diri, make up, cara pakai shawl macam dia..hehehe

Datin Azrene ni sgt frendly ye! mmg terbaek!! PR pun terbaikkkkk!



Kursus ni satu lg bab makan!! perghhh sedap sgt2!! Asek makan je..sambil dengar talks sambil makan..santai habes!





End of day 1 !


Ok, day 2 kursus!

 OOTD lagi! ;)

Patutnya second day kursus ni Datin Azrene nk tgk we olls in corporate suit..Tapi saya takde suit..so belasah je la kemeja n skirt ni! hahaha


senget badan2! haha

Masa tea break ni ade sorg peserta kursus nak bergambar dgn saya..wah glemer ko!
Dia panggil saya tiz zakiah...saya ape lg..perasan je laaaaa kannnnn??
hahahahahahahahaha..* jgn muntah lg *


with tiz zakiah ! *ehemmm *
Lepas tu berselfie dengan bff saya ni..Azie..
Dia kemain bersuit kan..bagus!






Lepas tu masuk dlm kelas, bergambar pulak dgn Emi Edura..dia ni image consultant Mizz Nina..
dia bagi talks cara pemakaian & penggayaan tudung! i like!!



Sesi lunch !
Okey, sesi ni we olls diberi tugasan utk makan ala-ala dining in 
Sbbnya masa sebelum break for lunch we olls telah diajar cara dining etiket ..so masa ni Datin Azrene nk tgk la selepas ape yg we olls belajar..lulus ke tak..=)


So mari tgk menu we olls, 

First : Soup with bread




komen : terkulat-kulat saya nak pecahkan roti dlm sup tu..hahaha..tapi takpe belajar itu satu pengalaman kan? lepas ni teror dah! ok pass set 1 !


Menu kedua : salad!



komen : haha..makan sayur je??? oklah, not bad wpon sayur je pun! ;P

Menu ketiga : beef steak 



komen : nasib baik yg jenis takde tulang ke ape..kalo tak susahnya nk mkn kan..Okey itu tips, bila kita belum nk habeskan mknan kita, garfu dan pisau hendaklah diletakkan di atas sisi pinggan..

Tapi steak dia mmg terbaekkkk!! sedappppp ! 


Menu keempat (desert) : coklat cake with ice cream..(bkn coklat kek dr Dato Fazley ye ) haha



komen : yg ni sng je..desert je pun..hehehe

Lepas mkn marilah bergambar dgn Datin Azrene..well done semua! sbb berjaya habeskan dgn baik!





Lepas break for lunch & solat semua, kursus disambung dgn sesi with Dato Fazley pulak..

Sesi tips pemakanan sihat & kenali personaliti diri!
sesi yg ditunggu-tunggu..sbb semua nak menu sihat katenya..ye ke? pdhal sesi yg ditunggu-tunggu sbb nak jumpa Dato fazley hensom! haha


Jumpa in person with him adoiiiiii!! hensommmmmm nya..muka bersih..licin..peramah..frendly..full pakej!! ;P



Lepas tu Dato buat demo masakan di tepi pool hotel! kelassss masak tepi pool..;)





tgh masak hujan pulak



Menu yg dimasak ialah, 
1. Salad





Walaupun salad tp sedap!! ni bukan nk bodek tp mmg sedap! org tak makan sayur mcm saya pun boleh habeskan semua sayur ni!



2.Roasted ayam..(sy xtau nama resepi masakan dia)




3. Bread with mushrooms!



Semua masakan itu dimasak oleh Dato' Fazley sendri..berebut2 org nak test! tapi sayang coklat kek dia xbuat! hahaha

Org sibuk duk tgk Dato masak, we olls sibuk duk tangkap pic dgn penyanyi ni, Imran Ajmain!

Dia ni adik angkat Datin Azrene,


pemalu sgt orgnya! kita ajak bergambar dia yg segan! hahaha

Lepas tu kenali warna- warna Warm & Cool !

Saya kategori Cool !



Penting utk kenali warna yg suitable dgn kita..sbb senang nk pilih baju/tudung yg sesuai dgn kulit kita..
Yg ni tips dari Emi Edura..



Lepas sesi masak2 td, masuk kelas balik dan kami dihidangkan dengan macarons! Dari Dato' Fazley jgk..
First time makan macarons ni..
Kecik comel je ni! adoiii sayang nk makan..
Saya amik perisa lemon & strawbery..Paling sdp strawbery!




Lepas tu sesi pemberian sijil! 



Bergambar with all the peserta kursus..Gov & private staff


Selfie..sporting Dato!

sama tinggi saya dan Datin..;)






peserta dari MOF


Ok, done kursus !!


Banyak sbnrnya tips dan ilmu yg diturunkan sepanjang kursus kepada we olls!
Tapi yang saya nak cakap kursus paling best penah saya attend utk Kursus Setiausaha!
Kursus yg mcm ni saya nak! rileks , santai dan pd masa yg sama ilmu tu semua sampai kpd peserta!
Enjoy!!

Tak syok kalo kursus asek dengar org je bercakap tgk slide kan?
Dalam kursus ni byk praktikal dari lisan!
Gud job!!

thn dpn leh request kursus with artist lain pulak..hehehe


ok, bai wok!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails