I WILL FOLLOW U

INFO ! INFO ! INFO !

Thursday, August 21, 2014

#Cerita Syawal 2014




Salam Syawal ke 25..

Masih lagi cerita syawal ye..maklumlah bulan Syawal lagi kita ni..Banyak lagi story yg bersusun nak cerita kan kat sini..bertabahla ye..hehe

Tapi cerita kali ni masih di cerita syawal di kampung..cerita syawal di bandar belum masuk lagi..haha
Kita habiskan part beraya di kampung dulu.

Okay, Syawal ke 4  kakak ipar nak buat open house yg kecil-kecilan..eh boleh ke gitu? haha..panggil rakan terdekat je dan rakan sekolah anak dia..Menu dimasak oleh tukang masak pro iaitu mak..Menu Nasi Minyak..Menu sampingan dari dady fiq like always spageti bolognese dan menu desert sampingan juga dari saya ialah kek batik..like always kan?

Buat 2 talam je sbb jemputan tak sampai 50 org pun..;)



#Kekbatikkegilaanramai

Haha..dah kenapa semua sekarang ni letak hashtag pepanjang cmtu..trend terkini kot kan..saya ni ikut je sbb bila baca tu kadang kita baca senapas..cool je rs..hahaha..cool la sgt! pengaruh kuat ni! ;P

Lepas dah setel open house kakak tu, mlm tu saya berjalan ke rumah kawan mak saya pulak..
Menu mee kari..hehe..disebabkan mee kari ni lah bibir encik suami jadi mcam bibir angelina jolie..tetiba je allergic kat mee kuning tu..nape ntah..sepanjang 6 thn kawen ni first time tgk dia allergic pada sesuatu makanan..haha..lepas ni no more mee kuning la ye bang for u! :P



satu-satunya pic mlm tu..muka ada sikit penat


So keesokannya, Syawal ke 5 ke rumah uncle cd pulak..pergi bersama Pok Akem dan Cik Anne..;)



with keluarga uncle cd

Syawal ke -6 turn rumah mak saya pulak buat open house kecil-kecilan..Jemput keluarga mertua saya dan kawan-kawan emak saya..
Kali ni memang saya yg sediakan menu ni..100% air tangan saya..cewah! saje nak bg mak saya rasa air tangan anak dia ni..selalu kite je rasa air tangan dia kan..

Menu Mee Rebus Ganu..





Nak tambah pedas silalah tabur lada hitam bebanyak ye..mmg mantop!


Ahli Keluarga mertua



Kawan-kawan mak saya sebelah malam

Syawal ke 7 hari last di kampung..Time to go home..back to tempat mencari rejki pulak lah kan..cuti dah panjang..so it's time to go back..eceh!

Pagi tu sebelum balik kami dihidangkan dengan pulut durian pebret kami ni..hihi
Thanks to mak! penuhi keinginan anak menantu..;)



Memang terbaek!

Lepas tu salam2 semua kedua-dua belah ahli keluarga dan terus gerak balik ke Putrajaya..






Dengan hati gembira nya jalan tak jem..4jam perjalanan dan  selamat sampai di rumah..hehehe

#Endofceritasyawaldikampungkitasambungceritasyawaldikotapulak...

hahaha..kemain hashtag ko ye!!


ok, bai wok!



p/s : esok hari berkabung Negara..Al-Fatihah..Semoga roh mereka dicucuri rahmat..



Tuesday, August 12, 2014

2 Syawal & 3 Syawal #ceritaSyawal2014 #Outdoor Photoshoot Raya





Kembali lagi dengan cerita Syawal..
Tahun ni macam banyak pulak bergambar walaupun sibuk beraya kan..balas dendam raya tahun lepas tak dapat nak beraya sangat..Lagipun alhamdulilah tahun ni ekzima kakak tak datang menyerang teruk di waktu Syawal..syukur sangat ..

Cerita Syawal kedua kami bila family (adik beradik+anak saudara + cucu2 ) belah encik suami ber'gathering' di rumah mak ..Datang pulak secara mengejut..serentak beramai-ramai..bersusun-susun keretanya..
Ada yg dari N.Sembilan, KL, Jengka, Johor..hihi

Katenya tahun lepas diorg adik beradik ni mmg dh plan utk gathering Raya kedua di rumah mak..So, adik beradik yg kat sini ingatkan tak jadi sbb masing-masing diam je kan..Tup tup pagi Raya kedua tu kemain segerombolan datang menyerang..hehe
Cuak kot tuan rumah!! yelah, dah la kami siap2 nak beraya rumah abg akem..mak pulak memang tak masak juadah berat pun..sbb memang xbercadang pun nk masak..kami plan nak keluar beraya..sekali hambekkkk! diorg yg dtg serang dulu...

Sudahnya kakak2 encik suami dan termasuk anak sedara sekali kena tolong masak..hahaha
Simple je menu : Nasi putih, gulai ayam, syur goreng & sambal belacan..
Takde ye rendang ke menu special ke..ni je mampu sediakan dgn masa yg cepat..haha
Tulah surprise sangat datangnyaaa..:)

Tp kan dah  gaya macam nak buat kenduri kahwin  kekdahnya..Memang meriah wokkk! Ni baru dikatekan 'INI BARU RAYEEEEEE'!!! 

Family besar kami! 
kalau dikira lebih 50 orang rasanya ni..Tu pun ada yg takde..1 fmily (Teh) balik Muar..1 family (Dhe) balik Kelantan..1 family (Along) balik Pekan




Selfie! 
 Diorg gerak balik dalam jam 6 petang cmtu..tinggal lah kami yg kakitangannya tak cukup ni..Yelah kan, dengan Teh & Dhe (kakak ipar) takde..so mane yg ade je lah kemas2 dapur..kan gayanya mcm kenduri kahwin masak tadi..hihi
Ponatttttt toksap cakaplah kan...

So, mlm tu ke rumah kawan encik suami kejap..Dia ajak makan dan ke rumah abg akem sbb mak nk tlg dia masak rendang utk open house dia esoknya..
So mohla kita dalam penat2 pun..


Zara pun dah tertido ms ni


with kak bb..nmpk muka penat mata nak tutup

 Lepas mak dah siap semua, dlm kul 1pg kitorg gerak balik rumah mak..ponat tido terbongkang semuanya..haha

End of 2 Syawal




3 Syawal pulak ke rumah Abg Akem..dia buat open house utk keluarga terdekat je..hihi..Ganti yg smlm tak jadi tu kan..hehe

Tengahari cmtu saya pergi ambil ma dlu bwk beraya bersama ke rumah abg akem..
Menu : Rendang Daging + NAsi impit + kuih2 

Dan terimalah pic saya di hari kedua Syawal! haha



Selfie

Raya kedua sedondon dengan anak-anak..Diorg bedua pakai kebaya merah..saya pun merah jugak..tp jubah dress je lah..kebaya dah tak zaman utk saya..hahaha
lagipun nak outdoor fotosut sekali hari ni..Ganti projek semalam yg tertangguh tu..haha

Gaya Zara pakai kebaya for her first time!


Zara

Posing tak nak kalah




Mama with the kids..
Theme : Red & Black

Kakak muka bosan sbb ajk bergambar..
Sebelum fotosut kat luar, kita beraya dalam rumah dulu..hihi
Lagipun dady fiq (fotographer) nak makan kenyang2 dlu..;P


#Ma #Sopea #dakcik # Kak Anis

#ma #zara #dakcik


Kata encik suami tak boleh amik pic bertiga..tu dia menyelit..


Selfie with my ma

macam adik beradik kan? huahua

with kak bb

Dah redup sikit kat luar, jom outdoor fotosut..
Masa ni Zara dah tido pulak..encik suami takde mood katenya sbb panas..Taknak sudah kan..biar mama dgn kakak je nak glemer raya..hihi


So, kami berdua je lah..Utk kenangan  ku gigihkan juga..
Lagipun dah beberapa kali hasrat nk outdoor fotosut raya ni terbantut..so kali ni kena jugak walaupun shoot tepi kwsn rumah je..Malas nk ke tempat lain..Kak bb ajak ke Tg Lumpur tmpt dia outdoor Raya pertama tu..Tapi saya yg nak dekat2 je..senang

Jom layan!

3 Syawal - Outdoor Fotosut Raya 
Taken by : Dady Fiq (chillax photography)
Theme : Red & Black
Lokasi : Tepi kawasan rumah abg akem :P



Candid






Anak dara saya!

erkk..patah pinggang ke kakak? haha







Baju from Poplook






Masa ni dah stat panas balik..Tengok muka tu..hahaha..kerut2 kening




Candid

Candid



edit by ig


Candid
Tu je la sempat fotosut..Tak tahan panas terik tetiba..
Jadilah kan dari takde langsung..haha

Ni gambar dari fotogrid yg saya share kat FB utk 3rd Syawal..
It's all about selfie..:)







Lepas beraya rumah abg akem, saya balik hantar ma ke rumah..Sbb dia tunggu kawan dia nk datang beraya petang tu..Saya pulak dah salin baju sbb dah panas td kan..
Macam artis pulak kan main tukar2 baju nak beraya..gitu!

Setel semua, kitorg gerak nak beraya rumah sanak saudara encik suami pulak..



selfie sekeping lepas tukar baju!
 tapi bila sampai di setiap rumah saudara mara, boleh pulak semuanya takde..Ade lah kat 5buah tempat kitorg pergi..tapi satu pun takde kat rumah! hahaha Apelah nasib..

Oleh sebab semuanya takde, moh la kita pulang ke rumah sendiri..dan tido! hahaha




Suka sangat nk beraya sampai tertutp mata! hahaha Sudahnya balik je tido!


INI BARU RAYA!!!!

ok, bai wok!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails